Digital Detox – varför du helt enkelt bör koppla ner sociala medier


Har du en känsla av att du måste vara ständigt tillgänglig och att du inte vill missa något? Redan på morgonen kollas snabbt de första mejlen, sedan följer en hastig blick på  Facebook, Instagram eller Twitter liksom den regelbundna strömmen av  Whatsapp-meddelanden. Dator, e-post, sociala nätverk och smart phones underlättar på ett fantastiskt sätt både i yrkes-och privatlivet, och för de flesta människor är det nästan otänkbart att avstå från dem i vardagen. För många företag har det med tiden blivit normalt att kontakta sina anställda via smarta telefoner även utanför den egentliga arbetstiden. Den här känslan av ständig tillgänglighet framkallar emellertid hos många en känsla av inre oro och otillfresställelse.

Vad är digital detox?

Om du också har en känsla av att din livskvalitet blir lidande av det ständiga sysslandet med digitala kommunikationsmedel, bör du grundligt sätta dig in i konceptet Digital Detox. Trenden med “digital avgiftning” kommer från Silicon Valley – där det mesta av världens mjukvaruutveckling sker. Det handlar om en medveten vilopaus från den digitala världens sensoriska överbelastning, som syftar till att åter uppnå en inre balans. Digital Detox innebär dock inte att man totalt och permanent vänder ryggen åt den digitala världen utan ska ses som en medveten paus i stil med en “digital fastekur”. När pausen är slut ställer sig deltagarna återigen till förfogande för den digitala världens krav.

Digital detox på semestern

Under senare år har det uppstått en regelrätt industri kring konceptet digital detox. Till exempel erbjuds seminarier för chefer, där man lär ut hur man genom att ta en kort paus från den digitala världen kan öka den egna produktiviteten och prestationsförmågan. Även turistbranschen börjar alltmer ta till sig konceptet om digital avgiftning. På så kallade Digital-Detox-läger har du till exempel möjlighet att tillsammans med likasinnade deltagare frigöra dig från den digitala världen genom att avstå från smarta telefoner och wifi och på så sätt åter uppnå den inre balansen. Friskvårds- och hälsoresor ger dig en perfekt inramning för en digital fastekur. Omgiven av det underbara naturlandskapet märker du snabbt hur själ och psyke återhämtar sig och du återfinner din jämvikt. Vill du också logga ut och gå offline?

Du gillade inlägg? Vi gläder oss att få din bedömning:
Digital Detox – varför du helt enkelt bör koppla ner sociala medier
:
1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor
5,00 av 5 punkter, baserad på 1 given röster.
Loading...

Comments are closed.