5 superfruits som du inte får missa!


Du kanske har lagt märke till en spännande mattrend i trendiga caféer och hälsomedvetna restauranger – superfoods! Och det är allt fler som integrerar superfoods i deras alldagliga mat. Men varför är egentligen superfoods och superfruits så bra för dig?

Supernäringsmedel – bara en trend?

Superfoods finns överallt nuförtiden – men vad innebär de egentligen? Superfoods betecknar livsmedel som har en stor koncentration av närings- och vitalämnen. Det viktiga är att de är 100% naturliga! Det är ännu bättre om det är ett livsmedel med ekologiskt ursprung. Ditt hälsoorienterade hjärta kommer att hoppa högt av glädje när det får reda på de mångsidiga krafterna av superfoods. Läs mer om hur du kan integrera superfoods i din vardag!

Fruktigt superfood

Superfood är inte alltid superfood – då vi vet att många av er är frukt-fans och var och varannan är kär i bär, presenterar vi 5 superfruits som du kan förädla din frukost, dessert eller ditt mellanmål med. Och det speciella med de fruktiga hälsoboostarna är att de har en hög antioxidanthalt och många vitaminer som har ett positivt inflytande på ditt humör och din hälsa. Nu är du nog övertygad om att superfruits är fantastiska – ta en titt på de bästa superfrukterna!

Nr. 1 – Granatäpple

Granatäpplet slog bokstävligen in som en granat på de europeiska marknaderna för en tid sen. Den röda, strålande frukten gömmer sina värdefulla kärnor inuti frukten. Du som tar dig tid och gräver fram kärnorna kommer att belönas med en smakexplosion och njuta av de många olika positiva effekterna. Granatäpplen visar upp en hög halt av kalium, järn, b- och c-vitaminer. Det finns lika många möjligheter att tillbereda superfrukten – vare sig du gillar sött eller salt – granatäppelkärnor sätter alltid guldkant på din mat.

Granatäpple

Nr. 2 – Gojibär

Denna superfrukt kommer från Kina, närmare sagt från provinsen Ningxia. Den kommer alltså en lång väg! I hemlandet Kina är gojibär sedan länge en populär hälsobooster med vitamin c och karotin. Det sistnämnda ämnet är känt för att ha en positiv effekt på synen – det är alltså inte konstigt att gojibär ofta används inom den traditionella kinesiska medicinen (TKM) för att bekämpa ögonbesvär. Dessutom sägs det att de förbättrar koncentrationsförmågan och leder till en djupare sömn. Stämmer detta? Testa själv och dekorera din gröt eller joghurt med torkade gojibär.

Nr. 3 – Blåbär

Vem älskar inte blåbär? Blåbärsäsongen börjar efter jordgubbstiden och är inte mindre populär. Och nu blir de extra populära: ett mångtal av vetenskapare säger polyfenolerna i blåbär har en positiv effekt på minnet och koncentrationsförmågan. De ska till och med kunna förebygga åldersglömska och demens. Blåbär är alltså inte bara fantastiskt gott – som smoothie, i joghurt, varm mjölk eller muffins – utan även bra för huvudet.

Blåbär och acerola

Nr. 4 – Acerola

Acerola är en fantastisk c-vitaminbomb – och bör ej fattas på ditt frukostbord! Då denna frukt bör ätas snabbt efter att den har skördats, finns den mestadels i torkad form i Sverige – varför inte toppa din frukostmüsli med acerola? Vi kan dessutom varmt rekommendera acerolajuice – det finns så många möjligheter att njuta av denna lilla frukt, som även kallas för acerola-körsbär.

Nr. 5 – Açaibär

Människorna i Amazonas-området vet sedan länge att açaibär är goda och hälsofrämjande. De innehåller många värdefulla vitaminer (A, C och E) och mineralämnen. Då açaibär bör avnjutas snabbt efter skärden – som acerola – erbjuds de mestadels som juice, pulver eller mos hos oss. På detta vis kan du själv bestämma i vilken form du vill integrera ditt superbär i din vardag. Visste du att de dessutom innehåller omega-3-fettsyror som har en positiv effekt på din kolesterinspegel.

Detta är förstås inte allt som superfruit-marknaden har att erbjuda. Om du letar lite mer kommer du att stöta på massor av goda och nyttiga frukter. Du bör dock vara försiktig – inte allt som kallas för “superfruit” eller “superfood” är verkligen guld värt, då dessa namn ej är skyddade.

 

Vad du än väljer för frukt – vi önskar dig en superfruktig dag!

Läs mer:
SpaDreams Blogg – Kosthållning

SpaDreams Blogg – Recept

SpaDreams – Hälsoresor med fokus på diet

Inga bedömningar ännu.
1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor
Loading...

Taggar:, , , , , , , , ,

Comments are closed.