Älskade ingefära


Ingefära med citronBli av med hosta och skippa rynkorna: mirakelrotens funktioner är många!

Speciellt när det börjar bli kallt ute riktas strålkastarna på ingefäran. Den värmer och hjälper mot alla möjliga sjukdomar, somliga påstår till och med att den kan lindra och bota ALLA sjukdomar och besvär som finns…

Roten har många egenskaper som har visat sig vara hälsofrämjande. Den innehåller gingeroler som har en liknande struktur som acetylsalicylsyra, den aktiva substansen i Aspirin. Ingefäran har alltså en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Dessutom absorberar gingerol syra i magen och de eteriska oljorna lugnar den vilket hjälper mot illamående.

Ingefäran innehåller också linalool som har en gashämmande effekt och hjälper matsmältningen, eftersom den aktiverar saliv- och gallproduktionen. Shogaol, en annan del av ingefäran, aktiveras när ingefäran kokas och fungerar som antitussivum, dvs. att det kan vara välgörande vid hosta.

Ingefära hjälper alltså vid

Kvinna te ingefäraTé som tillagats med ingefära är en sann klassiker: koka upp några bitar ingefära i vatten, tillsätt honung och/eller citron och drick blandningen medan den är varm. Även soppor och andra maträtter blir inte bara godare men även hälsosammare med lite ingefära. Ingefära-shots är på allas läppar (höhö) just nu: ingefäran pureras med honung och citronsaft – detta är dock inget för den känslige…

Men ingefäran kan inte bara drickas och ätas utan även användas utvärtes!

  • Ha en liten tygpåse med ingefära i badvattnet för att förebygga träningsvärk.
  • Ingefäreolja lindrar rynkor runt ögonen om du baddar huden med en bomulstuss varje kväll.
  • Ingefära i duschgelé har en aktiverande effekt på blodcirkulationen och och ger dig en fräsch känsla på morgonen.
  • Med ingefära-kräm kan du värma dina kalla fötter (och händer). Köp den på din hälsokostbutik eller gör den själv, smörj in dig och njut av värmen!
  • På sommaren lindrar den lättare solsveda eller mindre hudproblem som saft eller olja.

Förresten: ingefäran har använts som läkemedel i Asien i flera tusen år och ayurveda-fans dricker en kopp med hett ingefäravatten varje dag.

Läs mer:
Traditionell Kinesisk Medicin >>>
De 5 bästa ayurvedarecepten du kan laga hemma >>>
Detox smoothie – god och avgiftande >>>

Du gillade inlägg? Vi gläder oss att få din bedömning:
Älskade ingefära
:
1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor
4,50 av 5 punkter, baserad på 2 given röster.
Loading...

Taggar:, , , , , , , , ,

Comments are closed.