Bohemiska drömmar i den böhmiska spa-triangeln


Du som gillar Tjeckien har säkert redan hört talas om den böhmiska spa-triangeln. De pittoreska kuorterna Karlovy Vary, Františkovy Lázně och Mariánské Lázně bildar en mycket spännande del av Tjeckiens kultur. Regionen har fått dess namn efter de mångfaldiga termalkällorna som gör städerna till naturliga spa:n med dess klassiska termalkurer. Här väntar dock mer än bara medicinsk wellness och hälsofrämjande behandlingar – lär känna den böhmiska spa-triangeln och upplev en bohemisk semester utöver det vanliga!

Spa TriangleDe böhmiska spa-orterna har varit kända och mycket omtyckta i flera århundraden. En lång rad kändisar har besökt de läkande källorna och vandrat omkring i Tjeckiens kanske finaste område. Författare som Franz Kafka, Goethe och Rudyard Kipling, kompositörer sin Antonín Dvořák eller Frédéric Chopin och filosofer som Freud och Nietzsche har tillbringat avslappnade semesterdagar här. Visste du att ordet “bohemisk” egentligen betyder “böhmisk”? Det beskriver människor med konstnärliga intressen och en okonventionell livsstil. Nu när du vet att Böhmen var en florerande kulturkrets en gång i tiden är det inte svårt att föreställa sig, varför bohemen kommer härifrån.

Bohemian Spa TriangleNär man kommer till den böhmiska spa-triangeln ser man nästan automatiskt framför sig hur kända kulturpersoner strosade runt längs kolonnaderna i Karlovy Vary, i lyxiga klänningar och med spetsparaplyn, De kanske njöt av en kopp kaffe i ett av de många caféerna och smakade på oblater, Mariánské Lázněs specialitet. Kvinnorna var redan då begeistrade av naturens wellnessprodukter som termalvatten och lera. Än idag är denna region en fascinerande uppsyn.

I Karlovy Vary, Františkovy Lázně och Mariánské Lázně är du omgiven av färgglada, pittoreska husfassader och kan besöka ett av de fina slotten, som Becov eller Kynzvar, där du får en känsla av romantisk lyx och tradition. Det är inte förunderligt att denna region även var ett populärt resmål bland de europeiska kungahusen. Franz Joseph I, prinsessan Sissi av Österrike och Kung Edward VII älskade den fridfulla, romantiska atmosfären, och du kan än idag njuta av bohemisk, stiliserad lyx på ett av våra många hotell. Guld, snirklar, gult rött och grönt skapar en alldeles unik och magisk atmosfär, som får dig att känna dig som om du också vore kung.

Bohemian Spa TriangleRegionen har även inspirerat många konstnärer; Goethe reste t.ex. till Mariánské Lázně för att läka sitt brustna hjärta. Han var ett stort fan av Ambrosius-källan och det sägs att han återfann tron i kärleken efteratt ha avnjutit termalvattnet. Av denna anledning kallas denna termalkälla även för “kärlekens källa“. En läkekur med termalvatten kommer att göra dig gott – vare sig du är i behov av kärlek eller ej.

När du är i trakten bör du passa på att även besöka Teplice – här väntar många kulturella upplevelser för lite pengar, vare sig du föredrar ballett, teater eller konserter. À propos: Under sommaren pågår flera olika musikfestivaler, som t.ex. den internationella jazzfestivalen, Beethoven-dagarna eller Mozarts musikdagar. En fantastisk upplevelse är dessutom Mariánské Lázněs Sjungande Fontän. Den står i kurortens centrum och kommer att fascinera dig med en utstuderad koreografi med klassiska och även moderna kompositioner. Det är en spektakulärt vacker symfoni utav färger, ljus och musik som du inte får missa under månaderna maj till oktober.

Bohemian Spa TriangleFör den som inte vara vill vara omgiven av kultur utan även hitta äkta ro finns det ett mångtal av olika vandringsvägar och cykelleder i naturen. Vem vet, du kanske går genom en skog där Mark Twain fick inspiration för en ny bok eller en liten fågel kvittrade en melodi som blev till ett mästerverk av Ludwig van Beethoven?

Den böhmiska spa-triangeln är en fantastisk destination för alla som vill uppleva tjeckisk kultur och vandra i bohemens fotspår. Boka en resa redan idag.

Läs mer om Karlovy Vary >>
Sparesor till Tjeckien >>
Kursemester i Tjeckien >>

 

Du gillade inlägg? Vi gläder oss att få din bedömning:
Bohemiska drömmar i den böhmiska spa-triangeln
:
1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor
5,00 av 5 punkter, baserad på 1 given röster.
Loading...

Taggar:, , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.