Reseetikett: Thailand


Du ska resa till Thailand, vill kanske göra en yogaresa eller spasemester och ser fram emot härliga veckor i solen där du kan slappna av och bara vara dig själv?

Vi vill alla kunna känna oss som hemma när vi är på semester – men det betyder inte att vi kan bete oss precis som i de egna fyra väggarna. Om du inte vill vara en jobbig turist, så lyder regel nummer ett att du tar reda på kulturella egenheter och normer i det landet du ska besöka och respekterar dessa. På detta vis kommer din semester bli angenäm för både dig och thailändarna och du kommer mötas av leenden i leendets land.

Vi på SpaDreams har tagit fram de viktigaste grejerna du måste tänka på när du reser till Thailand:

1. Thailändarna värdesätter ordet lagom ännu mer än vi

När du är i Thailand bör du avstå från att hålla din älsklings hand och kramas eller pussas. Det anses som fult och socialt opassande. En sak som inte heller uppskattas är när du höjer rösten eller börjar skrika – thailänderna ogillar konflikter och värdesätter en ömsesidig respekt mer än allt annat.

2. Behåll kläderna på
Reseetikett ThailandSkippa nakenbadet i havet och låt bikini & badbyxa stanna vid stranden. Thailändarna tycker att nakenhet är problematisk, även om detta blir mer och mer accepterat just i turistorterna. Detta är extra viktigt i heliga platser som kyrkor eller tempel.

3. Respektera det som anses som heligt
I Thailand har många personer, kroppsdelar, föremål och djur än annan status än hemma hos oss. Fötterna anses t.ex. som smutsiga. Tänk på att ta av dig skorna innan du går in i byggnader (igen: extra viktigt på hela platser!). Visste du att det dessutom anses som fult att kliva över över utsträckta ben? Du bör dessutom aldrig höja fötterna över ditt eller någon annans huvud, då huvudet värdesätts mest. Ta ALDRIG i någons huvud utan att fråga först – det är extremt oförskämt. Kvinnor får ej ta i munkar.

Reseetikett Thailand

Thailändarna hyser dessutom en extrem respekt för två killar – den thailändska kungen och Buddha. Undvik helst att prata om kungen i offentliga situationer och yttra dig inte på ett negativt sätt, detta kan ge dig upp till 13 års fängelse. Du får prata om Buddha men du får inte ta med dig bilder eller figurer av honom hem utan att du har fått ett särskilt tillstånd.

4. Respektera lagen!

När vi ändå pratar om lag: det är strängt förbjudet att röka på gatorna i Thailand. Att det är förbjudet att ta droger måste vi nog inte ens nämna. Du bör dessutom vara mycket uppmärksam och slänga dina sopor i soptunnor, annars kan du få saftiga böter. En annan grej du måste tänka på när du är ute på gatan är att inte ge barn presenter – detta uppmuntrar dem att tigga.

5. Svara på wai-hälsningen

Reseetikett Thailand

Du kanske har hört talas om Wai-hälsningen? Detta är en särskild hälsning som visar respekt. När någon bugar framför dig med handflatorna sammanförda framför bröstet bör du svara med samma gest.

Om du tänker på dessa 5 saker kan du känna dig trygg i Thailand och njuta av en trubbelfri semester. Du letar efter ett bra i hotell i Thailand? Vi har massor av fina erbjudanden och säkert något som passar just dig.

Hitta en drömsemester i Thailand >>
Läs mer om de bästa resmålen i Thailand >>

Läs mer om Yoga i Thailand >>

Du gillade inlägg? Vi gläder oss att få din bedömning:
Reseetikett: Thailand
:
1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor
5,00 av 5 punkter, baserad på 1 given röster.
Loading...

Taggar:, , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.