Hälsokurer

Upptäck alla olika metoder

Vilka olika typer av läkande kurer finns det?

På denna sida hittar du all information om alla olika typer av hälsokurer och kurprogram, inklusive både klassiska och alternativa kurer. Det är den perfekta utgångspunkten för dig att välja din nästa hälsosamma semester och upptäck vilken hälsokur som passar dina önskemål fullt ut.

Vi presenterar dig kortfattat för alla våra hälsokurer, från klassiska till holistiska och alternativa terapier, så att du får en överblick över alla alternativ. Genom att klicka på de enskilda terapityperna kan du läsa mer om hur terapiprogrammet fungerar, dess effektivitet, den idealiska vistelsen och var du kan uppleva det.

Läs vidare för att upptäcka mer om världen av olika hälsokurer.


Snabbåtkomstmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hitta Ditt Perfekta Hälsokur Spahotell

Om du redan nu vet vilken behandling du vill ha, kan du också gå direkt till lämpliga erbjudanden genom att använda vår kursökning här:


Nyckeldefinitioner för kurer - Kom Igång

Det finns så många grekiska, latinska eller medicinska termer inom ämnet kur och terapi - så det är värt att förklara några av de viktigaste för att kunna förstå och hindra dig från att bli förvirrad. Om du inte behöver det här eftersom du redan är professionell, hoppa rakt till vår översikt över alla olika typer av terapier.

Låt oss börja med termen "hydroterapi." Denna kur hör till en av de största spa-terapi/kur familjerna. Ordet "hydro-" betyder vatten och "-terapi" betyder "metod eller behandling för att bota sjukdom". Således betyder hydroterapi "läkning genom behandling med vatten". Vatten används vanligtvis i form av bad, duschar, tvättar, ångbastu eller för att dricka.

Nu det andra ordet, som regelbundet orsakar förvirring: "balneoterapi". Låt oss ta en närmare titt på det: "balneo-" används bara som en prefix, dvs i början av ett ord och betyder då "bad" eller "bad-". Vi vet redan vad "terapi" betyder. Av detta följer: Balneoterapi är "läkning genom behandling med bad". Och plötsligt är allt ganska logiskt: Med termen hydroterapi kan alla botemedel sammanfattas, med vilka vatten används. Termen balneoterapi kan användas inom hydroterapi-familjen för att beskriva alla behandlingar där bad är den viktigaste delen av kur-programmet.

Sist men inte minst, ett ord som du troligtvis redan vet om, "spa". Vi vet alla att "spa" har något att göra med hälsa och vatten, men också med wellness- eller hälsokurer - och finns det inte heller en stad i Belgien? Det är dags att reda ut det här: termen spa härstammar ursprungligen från en stad grundad i 1400-talet i Belgien, som hette Aquae Spadanae tack vare sina helande kalla källor. Hädanefter har varje ställe med naturliga källor med hälso och helande egenskaper också kallats spa. Termen spa spred sig snabbt och användes också av romarna för källor som har en helande effekt. I senare århundraden föreslogs det att vara en akronym av "sanus per aquam", latin för "hälsa genom vatten", men detta är historiskt ogrundat och kan ses som en backronym (en konstruerad akronym som påstås vara den ursprungliga meningen). Anledningen till spa-badkar (mer känt som Jacuzzi eller bubbelbad) har spa i deras namn blir också tydligt ur ordet av ordet: bubbelbadet liknar den naturliga hälsokällan, även om baden vanligtvis inte innehåller något mineralläkande vatten.

Rolig fakta: Liknande samband mellan läkning av vatten och platsnamn finns också i städer som "Bath" i England, "Baden Baden" i Tyskland eller "Teplice" i Tjeckien.

Det är slutet på våra nyckelkur definitioner - nu är du redo att dyka djupare in i världen av hälso- och helande kurers mångfald.


Variationer av Hälsokurer

En översikt

Nedan hittar du en översikt över alla olika variationer av hälso- och spabehandlingar, så att du snabbt kan hitta rätt behandling. Genom att klicka på namnet på varje kur/terapi kommer du att styras till en detaljerad sida där du hittar mer information.

Termoterapi

Kurer med Värme och Kyla

Termoterapi är kanske en av de mest kända formerna av spabehandlingar. Den fokuserar på alla behandlingsformer med värme eller kyla. Denna form av terapi änvänds oftast för rehabilitering och är särskilt välgörande för personer med artrit, oböjliga leder och ömma muskler samt skador i djupvävnaden.

Våt värmeterapi involverar alla behandlingar med varmt vatten, till exempel med varma kompresser, ångrum och isbad. Termalbad är en terapi som överlappar med både hydroterapi och balneoterapi, men här är huvudfokus vattnets temperatur och mineralerna i vattnet. Värmeterapi är också en stor del av termal spa terapi (varmt källvatten), våra komplexa hälsopaket (många olika behandlingar med varmt helande vatten, varma kompresser, osv.) samt terapi med lera/gyttja (varm lera, varm lera-inpackning).

Torr värmeterapi involverar saker som bastur, varm stenmassage, värme inpackningar på specifika leder och infraröd strålning.

Terapi med kyla, ofta även kallad kryoterapi, använder kalla temperaturer och kalla kompresser för att helande och vitaliserande behandlingar. Den mest kända formen för kylterapi är kylkammaren, där patienten utsätts för temperaturer så låga som -110 ° C under en kort tid. Det låter bittert kallt, men det är förvånansvärt trevligt.

Terapier som använder växlande varma och kalla temperaturer är också extremt fördelaktiga för hälsan. En sådan terapi är Kneipp-terapin som använder alternerande varma och kalla duschar och bad för att stimulera cirkulationen. Du får en liknande effekt om du tar en iskall dusch efter en tur i bastun.

Mer information samt de bästa erbjudandena för termoterapi finns på vår dedikerade sida om ämnet.


Termal Spa Terapi

Kurer med Termalvatten

Termal spa terapi är också bra för allmän avslappning och Wellness samt för artrit, oböjliga leder och ömma muskler. Det involverar bad i pooler eller individuella badkar fyllda med termalkällvatten, ofta direkt från källan.

Ifall du besöker ett termalspa rekommenderar spa-läkaren vanligtvis att du badar varje dag i cirka 30 minuter. Termalvattnet och dess mineraler, som absorberas genom huden, kan öka blodcirkulationen och avgiftningsprocesserna. Det är också anledningen till att du kan bli riktigt trött under ett termalbad.

I dagens termokurprogram följer också andra kurer och tekniker som innehåller bad i termiskt vatten. Dessa inkluderar massage, lera inpackningar, elektrokur, men också andra (hydro) behandlingar som inhalationskurer. Eftersom många av programmen innehåller ett stort antal olika behandlingar vid sidan av termokur, kallas de ofta "djupläknings" -program istället (läs mer om djupläknings program nedan).

Ytterligare information samt de bästa erbjudanden för termalbad finns på vår dedikerade sida till ämnet.


Mineralvattenskur

Terapi med intern användning av mineralvatten

Mineralvattenskur är en underkategori av termokur, eftersom det ofta handlar om att dricka termiskt mineralvatten. Hälsovatten används internt och dricks i små klunkar. Även om inte varje mineralkälla är lämplig för intern konsumtion, tolereras vissa källor och vattnet har en positiv effekt på kroppen. På grund av de mycket varierande mängderna av mineraler i källorna rekommenderar vi att du bara dricker källvattnet om det ordineras av spa-läkaren.

Mycket berömda bland dricksbehandlingar är Františkovy-behandlingen i Františkovy Lázně: här hittar du 10 källor där vattnet är dryckesbart med olika effekter. Mineralvattenskur som en del av ett termokurprogram.

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om dryckeskurer.


Mineral Torv- och Lerkur

Kurer med Mineral lera- och torv bad, masker eller inpackningar

Torv- och myr/lerkur bildar en annan stor kategori bland hälsokurerna. Närmare bestämt är torv en typ av lera som bildats under århundraden av sönderdelning, vanligtvis där tidigare skogar och växter förseglades lufttätt under vatten och sakta sönderdelades på ett naturligt sätt. Den resulterande mossen eller myren är full av näringsämnen och mineraler. Genom att värma och späda den med vatten skapas de varma, lugnande ler-badkaren, som utvecklar en helande effekt genom en typ av "inducerad feber" med en temperatur på cirka 40 ° till 45 ° C.

Terapeutisk lera är lite annorlunda än den primära torvleran. Det är vanligen skapat genom att berika lera och jord med mineraler genom termiskt eller havsvatten. Detta kallas ibland "saltlake" eller "saltlösningsslam". Terapeutisk lera från havet används som en del av thalasskurer. Även med svavelbehandlingar finns det ofta en så kallad "svavelhärdande lera". Den mest kända formen av hälsolera är den italienska typen av kur med lera: "Fango" (italienska för lera) - hela familjen av fangokur är uppkallad efter denna typ av lera.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår sida avsedd för Lerbehandlingar & Lerinpackningar.


Fangokur

Kur med (medicinsk) lera, kallad "fango" på italienska

Fango terapi/kur kan också klassificeras som termisk behandling, eftersom leran värms upp med termiskt vatten och får många av dess helande mineraler på så sätt. Denna varma gyttan, som är otroligt trevlig på huden, är så uppskattad att den har utvecklat sin egen behandlingsgren som heter Fango. Istället för lerbad används Fango vanligtvis som en "fango mask". Detta appliceras vanligtvis på ryggen, men kan också användas lokalt på andra ställen, såsom ansiktet eller lederna. Efter att Fango applicerats följer ett bad i termiskt vatten.

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Fangokur.


Thalassokur

Kur vid havet

Ordet "Thalassa" betyder hav. I thalassospa:n används alla naturliga behandlingar ifrån havet. Först och främst, naturligtvis, havsvatten, men också havlera, sand, alger och naturligtvis den goda havsluften. Alla dessa ingredienser måste användas fräsha, därför  finns thalsso spahotell alltid på kusten.

Frankrikes Atlantkust är särskilt känd för thalassoterapi. Här finns det många ultramoderna spa-centra där formerna för thalassoterapi kontinuerligt har undersökts och moderniserats. Det finns också många thalassoterapicentra runt om- och på öarna i Medelhavet. Denna typ av spa är perfekt för de av oss som behöver lite hav under vår semester.

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Thalassoprogram.


Kneippkur

Kur med vatten som utvecklats av Sebastian Kneipp

En annan hydroterapibehandling är Kneipp-terapi, uppkallad efter grundaren Sebastian Kneipp. Den viktigaste delen av Kneipp-behandling är vattenbehandlingar med alternerande bad (varmt och kallt). Oroa dig inte nu om ljudet av ett kallt vattenbad är avskräckande - det kalla vattnet kommer alltid efter varmt vatten och bara under en mycket kort tid. Du kommer inte tro på hur uppfriskande 10 sekunder i kallt vatten kan vara om du har har blivit doppad under 5 minuter i mycket varmt vatten. Kneipp terapi består av 5 pelare: vattenbehandlingar (bad, vattning, etc.), medicinska örter för badet, motion (sport), näring (naturlig hälsosam näring med massor av grönsaker) och balans (fysisk och mental balans).

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Kneipp-kurer.


Komplex Hälsokur

Behandling genom Medicinska och Terapeutiska behandlingar

I de tidiga dagarna av spa och hälsovård var termoterapi begränsad, till exempel att bada i termiskt vatten och vid behov till intern användning av vattnet som en del av mineralvattendryckerapi. Sedan dess har spa-medicinen gjort några kvantesprickor.

Numera finns det många mer hälsosamma behandlingar och hälsoprogrammen kan anpassas individuellt för varje spa-gäst. Behandlingar som hydromassage, lymfdränering, elektroterapi, ljusterapi, kryoterapi, inandningar etc. är numera mestadels oberoende av naturläkemedel på plats och kan erbjudas på alla spa-hotell som har lämplig medicinsk utrustning. Av detta skäl talar många hälsohotell inte längre om rena termoterapiprogram, men använder den långsiktiga termen "komplexläkning" -program. Hälsoresorna som erbjuds har flera lager, är mycket personliga och tillsammans med medicinsk hälsa ingår ofta det mentala välbefinnandet, vilket främjas av vackra omgivningar, god mat och trevlig avkoppling.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Komplexa hälsokurer program.


Holistisk Hälsokur

Kur av hela kroppen på fysisk, mental och andlig nivå

Holistiska hälsoprogram fokuserar inte bara på fysisk förbättring av hälsan utan även på förbättring av mental hälsa och övergripande välbefinnande. Grundprincipen för holistisk medicin är att lindra hälsoproblem genom att beakta både livsstilshistoria och miljöfaktorer för att känna igen orsakerna till problemen och inte bara behandla symtomen. Den klassiska Ayurveda-terapin, där SpaDreams specialiserar sig, är ett bra exempel på holistisk helande, baserat på en hälsosam diet, naturläkemedicin, detox och yoga. Andra hälsosamma helgdagar med starkt fokus på mental och andlig hälsa är erbjudanden inom området "Emotionell läkning".

Ytterligare information samt de bästa erbjudandena finns på vår speciella sida om Ayurveda behandlingar.


Radonkur

Kur med naturgasradon och mild radioaktivitet

På flera kurorter i Europa finns medicinska källor med radonhaltigt medicinskt vatten. Detta vatten används i termoterapibehandlingar som en del av ett personlig radonterapiprogram.

Det finns också radonläkande gallerier där radon absorberas genom luften. Det mest kända hälso-galleriet är Gasteiner Heilstollen i Österrike. Den svagt radioaktiva ädelgasradonen sägs ha en antiinflammatorisk och analgetisk effekt i låga doser. Av denna anledning rekommenderas radonterapi speciellt vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar. Forskning har föreslagit att låga doser radon kan öka produktionen av radikala avtagare och bidra till att minska fria radikaler.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Radonkurer.


Svavelkur

Terapier med hälsovatten med ökat svavelinnehåll eller svavelhälsolera

När vi på SpaDreams talar om svavelkur, menar vi kur där specifika behandlingar med svavelhaltigt vatten eller svavelhärdande lera föreskrivs. Det handlar inte om att ta stora mängder gula svavelpastillor (som beskrivs i olika internetforum). Svavelterapi är i grunden ett specialiserat termiskt eller hälsoprogram. Liksom radon har svavel också en antiinflammatorisk och analgetisk effekt. Dessutom bidrar svavel också till förbättringen av huden. Svavelbad används också vid behandling av hudsjukdomar.

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Svavelkurer.


Klimatkur

Kur i ett speciellt stimulerande eller milt klimat

Termen klimatkur används för olika typer av kurer/terapier baserat på det naturliga klimatet i ett visst område. Den viktigaste skillnaden mellan varianterna av klimatterapi är det stimulerande klimatet och det milda klimatet. Det stimulerande klimatet stimulerar starkt organismen och aktiverar den. Ett mildt klimat är ett mildt, inte starkt föränderligt klimat där organismen är tänkt att vila.

Den mest kända formen av klimatbehandling är läkande kurer vid Döda havet. Det stimulerande klimatet där, som består av ökenluft, rikligt med solljus och havssalt, är utmärkt för behandling av olika sjukdomar och är unik i världen.

Förutom Döda havet finner vi också ett stimulerande klimat i alla kustregioner i Europa, liksom i de höga bergen. Det finns ett milt klimat i de låga bergskedjorna. Indikationerna för stimulerande och mjukt klimat är ganska annorlunda, ytterligare information finns på vår sida för klimatbehandling.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår speciella sida om Klimatkur.


Ryggkur

Kur för ryggproblem och smärta

När ett djupläkande program också är utformat för att behandla ryggproblem eller ryggont, kallas det ett ryggläkningsprogram. Behandlingarna och förberedelserna inom ryggkurer är speciellt konstruerade för ryggen och ryggraden. Om speciella ryggbehandlingar erbjuds på ett hotell med spa-hotell / hälsohotell, är spa-sjukvårdspersonalen specialiserad på behandlingen och specialutrustning är vanligtvis också tillgänglig. Inom ryggkurer finns det två nivåer: nivå 1 är kortläkningsprogram, som vanligtvis varar bara några dagar. Här ligger fokus på att stärka eller lindra ryggmusklerna. Nivå 2 skulle vara de så kallade rygg-veckorna. Dessa program kan vanligtvis bokas i 1 till 4 veckor, beroende på hur mycket behandling ryggen behöver.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Ryggkurer.


Aerosolkur

Kur med inhalation av termalvatten

Aerosolkur är en behandling med termiskt vatten. Detta absorberas som vattenånga via andningsorganen. Dessa behandlingar sker vanligen i små hytter och med speciella inhalatorer. Särskilt populära är motsvarande behandlingar i de italienska Fango spa-hotellen, där inhalationsterapi ofta finns som ett tillägg till nästan alla program. Kurprogram som är helt baserade på aerosolbehandling är sällsynt. Denna form av terapi tillhandahålls vanligtvis som en del av ett kurprogram eller är tillgängligt separat om behandling av andningsorganet verkar vara lämpligt.

Ytterligare information finns på vår specialsida om Aerosolkurer.


Syreterapi

Terapi med högdoserat syre

Syrebehandling är, precis som aerosolen, en inhalationskur. Luft med ökad syrehalt inhaleras medan patienten ligger ner eller sitter avslappnad. Den högre syrekoncentrationen stärker immunsystemet och främjar den allmänna hälsan. Syreinhalationer kan ingå i djupläkande program.

Ytterligare information och de bästa erbjudandenen finns på vår specialsida om Syreterapier.


Hydroterapi

Vattnets helande kraft

Hydro-/vattenterapi fokuserar på behandlingar med vatten. Vatten kan användas på så många olika sätt, vilket gör det mycket användbart i hälsokurer och en nyckelkomponent i många av våra spa-program. De viktigaste sätten som hydroterapi utnyttjar vattenkraften inkluderar:

  • Tryck på vattnet t.ex. i hydroterapibad, hydrojets eller massage under vattnet
  • Mineraler och andra element upplösta i vattnet, t.ex. naturligt källvatten eller vatten med tillsatta växtbaserade oljor/mineraler
  • Vattentemperatur, från bekvämt varm och avkopplande för musklerna till uppfriskande kallt och kolsyrat

Vatten från naturliga källor kan också förskrivas i specifika mängder för dig att dricka - detta gör att vattenmineralerna kan gå mer direkt in i blodomloppet och det inre systemet. Du kan lära dig mer om mineralvattens-dryck-terapi nedan.

Hydroterapi är också bra för rehabilitering efter skada. Till exempel fysioterapiövningar som utförs i en pool hjälper till att bygga upp musklerna igen utan belastning på lederna.

För ytterligare information och för att lära dig mer om de speciella funktionerna i hydroterapi-spa:n, se vår sida dedikerad till ämnet: Hydroterapi.


Balneoterapi

Läkning genom bad

Balneoterapi fokuserar på bad och alla olika sorter av bad. Oavsett om det är i en naturlig mineralvattenpool, jacuzzi eller personligt bad med tillsatta växtbaserade oljor eller mineraler, det finns ett brett utbud av balneoterapier och kurer, av vilka många överlappar varandra med hydroterapi.

Vad som gör balneoterapi annorlunda är att det huvudsakligen fokuserar på användning av naturligt termiskt mineralvatten eller minerallera och verkligen försöker utnyttja alla krafter i olika bad innan någon annan kur. Vattnet kan vara antingen varmt och kallt, eller till och med växlande!

Balneoterapier kan också hittas i andra kur och terapi program, såsom termokurer/terapier, thalassokurer/terapier och Kneipp-kurer/terapier.

Inom thalassoterapi använder de huvudsakliga vattenterapierna havs- eller saltvatten i alla typer av bad, från luftstrålebad och undervattensmassage till hydro-jet-massage, thalasso-parcours (olika typer av pooler anslutna i en krets) och spa-bad.

Inom Kneipp-kurprogram läggs växtbaserade tillsatser och eteriska oljor (aromterapi) till i vattnet som används i bad eller andra vattenbehandlingar för att uppnå positiva effekter.

En av de viktigaste ingredienserna för att lyckas med ett balneoterapiprogram är att ha rätt mineralvatten för att behandla det specifika hälsoproblemet, så kolla i förväg vilka medicinska källor som är fördelaktiga för vilket hälsoproblem. Som ett enkelt exempel kan källor med hög järnhalt vara riktigt användbara för personer med anemi.

För ytterligare information och för att se vårt breda utbud av balneoterapi-erbjudanden, se vår sida tillägnad till ämnet: Balneoterapi.


Prova på Spa-program

Små spaformat som ett prova på program

Nu har du en översikt över det vackra utbudet av hälsokurer. Du blev säkert lite nyfiken på några av dem. Men du kanske undrar om en 14-dagars kur på ett och samma ställe är det rätta för dig. Kanske har du inget "som gör ont" just nu och behöver inte ett intensivt behandlingsprogram - men vill ändå göra något för din hälsa under din semester och prova några av de spännande åtgärderna.

Den perfekta lösningen för dig är en "prova-på-kur". Prova-på-kurer är korta program som är lämpliga för att testa de olika kurerna och upptäcka vilken som är den rätta för dig. Programmen håller vanligtvis på under bara några dagar, högst en vecka, och är därför den perfekta hälsosamma korta semestern, som även kan upprepas flera gånger om året. Dock är de vackraste kurorterna i Europa de perfekta platserna för dig att njuta av din kur. Dra nytta av våra prova-på erbjudande för att testa alla kurer och finn det som intresserar dig.

Ytterligare information samt de bästa erbjudandenen finns på vår speciella sida om Prova-på-kurer.


5 Element av Komplexa Hälsokurer

Terapi Trefaldigheten


Mest Populära Hälsokurer Erbjudanden

Blev du nyfiken? Använd vårat sökfält nedan för att hitta det perfekta hälsopaketet för dig. Här hittar du många intressanta erbjudanden under rese teman "Hälsa" och "Spa kurer".

För att boka, fyll bara i bokningsformuläret på hotellet efter eget val eller om du vill ha mer personliga rekommendationer, kontakta våra experter via email eller telefon. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Tips: För speciella rabatter och priser för Early Bird, boka lågsäsong, i god tid eller i längre perioder från 3-4 veckor!

 

spadreams logo transparent background

Boka din resa till en Hälsokur redan idag