Fangokur header image

Fangokur

Behandling med helande lera

Hitta ditt perfekta spahotell för fangokurer

Om du redan har en idé om vart du skulle vilja resa för din fango-semester, använd gärna vår sökmotor här nedan för att hitta och boka ditt perfekta spahotell!


Upptäck lyxig fangoterapi och fango-spa

Den underbara lerterapin med fango har sitt ursprung i Italien, följaktligen användningen av den italienska termen för lera: "fango", och kan hittas på specialiserade fango-spahotell. Genom användning av naturlig minerallera, uppvärmd med termal-källvatten, hjälper det att läka eller lindra olika hälsoproblem. Att kombinera denna behandling med en avkopplande semester i vackert läge gör det dubbelt så trevligt.

Läs vidare för att lära dig allt om fördelarna med fangoterapi och vart du ska åka för att få den bästmöjliga fango-spa-upplevelsen.


Fangokurens historia

Fangokur eller fango-behandling är appliceringen av gyttja på huden i form av lindningar och masker och ibland badning.

Praktiken har forntida ursprung: det finns faktiskt vittnesbörd som bekräftar existensen av denna behandling sedan tiden för det gamla Egypten. Gyttjan blandad med lera erhållen från slam som fanns vid vattenbrynen av Nilen, användes för att förbättra hudens elasticitet och utseende. Senare under romartiden började lerterapi vara en vanlig praktik i Italien. Under Romerrikets period med maximal tillväxt nådde behandlingen toppen av popularitet i Europa. Idag får du inte att missa möjligheten att resa och kombinera din semester med en avkopplande spa-behandling som fangoterapi!

 


 

 

fango på ryggen
Mask med fangolera för ryggen
Mask med fangolera
Mask med fangolera för ansiktet
massage efter fango
Din fango-spasemester kan kombineras med andra avslappnande behandlingar, som massage.

Vad är fango?

Fango är det italienska ordet för "lera" och hänvisar till den traditionella italienska lerterapin. Leran som används vid fango-behandlingar består av två huvuddelar, en fast och en flytande.

Det fasta elementet består av en oorganisk bas, såsom lera, och en organisk substans som innehåller mikroflora (kiselarter, bakterier och alger), mikrofauna och humus.

Den flytande delen består huvudsakligen av mineralvatten eller termalvatten. Blandningen får mogna under lång tid så att den råare leriga delen kan ta upp näringsämnen och mineraler i vattnet.


Mask med fangolera

Fango-lerbehandling är en naturlig terapi, applicerad i en mask på kroppen eller i ansiktet av erfarna terapeuter på speciellt certifierade spa. Behandlingen med fango-masken omfattar flera faser: appliceringen av leran (vid en temperatur mellan 37 ° C och 38 ° C), badet i termalvatten (från detta andra steg härleds namnet "ler-balneoterapi"), svettning och formande massage . Fango-lermasker kan appliceras både på kroppen och i ansiktet och är en mycket trevlig upplevelse.

Tack vare de höga temperaturerna som används aktiveras en svettningsprocess och sedan avgiftning. Toxinen försvinner således från kroppen och samtidigt absorberas de aktiva ingredienserna och näringsämnena i leran av huden.

Normalt, för att uppnå bästa resultat, bör du besöka fango spaet i minst en vecka, helst två, med fem eller sex fango-behandlingar per vecka. Vanligtvis rekommenderas det att utföra fango ett par gånger om året.


Fördelar med fangoterapi

Det används främst som en mild rengöringsbehandling för huden, särskilt i området ben, buk och höfter, och som ett botemedel mot celluliter. Olika typer av lera med olika egenskaper och element används för att behandla sjukdomar av olika slag och intensitet. Det finns många ytterligare fördelar som är förknippade med denna behandling, såsom avgiftande effekt, fördelar för huden, anmärkningsvärt avslappnande och anti-stress resultat.

Fango används också som ett läkemedel för olika hälsoproblem. Dessa indikationer inkluderar: gikt, ryggsmärta, bronkit, atopisk dermatit, psoriasis, reumatism, sömnstörningar, polyartrit, artros, osteoporos och fibromyalgi.

Fango är inte lämplig för: akuta artropatier, graviditet, epilepsi, blödningssår, cirkulationsproblem, endokrina sjukdomar, infektionssjukdomar eller svår hjärtsjukdom.


De bästa resmålen för din time-out på ett fango-spa

Din fango spa-paus kommer också att kombineras med hälsosamma aktiviteter i vackra omgivningar, eftersom de flesta av de bästa fango-hotellerna finns i Italien, Ungern och Slovenien. Trenden har också fångats i Tyskland och till och med Litauen, där du kan uppleva den så kallade "vita läkande leran". Läs vidare för att upptäcka vart vi rekommenderar att åka för din time-out på ett fango spa.


Fango spa i Italien

Det ursprungliga hemmet för fango

Italien, det ursprungliga hemmet för fangoterapi, har flera underbara platser att välja mellan tack vare landets många termalkällor i området.

Från norra Italien är de första destinationerna som är kända för dessa behandlingar de euganeiska kullarna, inklusive Abano Terme och Montegrotto Terme. Lite mindre kända, men lika charmiga, är Levico Terme, Monteortone Terme och Bagno di Romagna.

Söderut ligger ön Ischia, nedsänkt i det kristallklara vattnet i Tyrrenska havet framför Neapel, där termalkällor med unik mineralvattensammansättning utgör en härlig fango-destination.

Italien kan med rätta betraktas som fango-landet, par excellence. De behandlingar som erbjuds där, särskilt i de euganesiak kullarna, använder certifierad fangolera (certifierad av forskare vid University of Padua) som en central del av dess termal-spa-behandlingar.

När du bokar din spa-semester i Italien väljer du normalt ett fangokur-program, eftersom det är detta som gör termal-spa i Italien så unikt, och det kommer också vanligtvis att innehålla olika aspekter av hydroterapi, termoterapi och balneoterapi. Om du huvudsakligen är intresserad av att uppleva den ursprungliga fango, är Italien rätt plats för dig.


Fango spa i Slovenien

Fango och Sloveniens egna saltlera

I Slovenien heter de huvudsakliga spa-terapiprogrammen "Komplex hälsokur". Dessa inkluderar en rad terapier, såsom fangokur, massage, balneoterapi och mycket mer. Även om fangoterapi inte är huvudelementet i slovenska hälso-spaprogram, kommer din spa-läkare att förskriva fangoterapi till dig om han anser att detta kommer att vara användbart för dig, eller så kan du göra en ytterligare begäran om du vill prova det här. Vid Sloveniens kust finns också en speciell saltlera (som är berikad med havsvatten istället för termalvatten).

>> Klicka här för att se alla våra Fango Spa i Slovenien


Fango spa i Ungern

Svart helande lera

I Ungern tas fangoleran från termalsjön Heviz. Den så kallade "Heviz termalleran" har en särskilt mörkbrun färg och kallas därför också ibland "svart helande lera". De flesta av Ungerns fangokurer finns här, vid Hevizsjön. Beroende på vad du behöver används leran varm eller kall.

>> Klicka här för att se alla våra Fango spa i Ungern


Fango spa i Tyskland

Fango och Tysklands egna gyttjebad med torvlera

Tyskland är en annan destination vars hotell erbjuder olika program för fango. I synnerhet är Bayern ett känt område för denna behandling tack vare dess utmärkta termalkällor. Dessutom har Tyskland också sin egen form av gyttjeterapi med naturligt torv utspätt med vatten, vilket utgör det traditionella gyttjebadet.

>> Klicka här för att se alla våra Fango spa i Tyskland


Fango spa i Litauen

Vit helande lera

Ett av våra bästa tips för älskare av fangoterapi är Litauen. Här kan du njuta av den så kallade "vita läkande leran", som har en grå färg. Förutom denna unika färg är fango-upplevelsen i Litauen ganska extraordinär eftersom underbara dofter läggs till leran, så att den också luktar så bra som den känns. Så med "fango-aromaterapi" får du en dubbelt förtjusande kombination.

>> Klicka här för att se alla våra Fango spa i Litauen


Boka din fango-spasemester

Våra bästa tips

 • Den närmaste flygplatsen till hotellen i Eugeneiska kullarna är Marco Polo Airport i Venedig, så varför inte kombinera din fango-semester med ett par dagar i Venedig, kärlekens stad? Du kan naturligtvis också boka din transfer från flygplatsen direkt med SpaDreams.
 • Fango har många gynnsamma effekter på rörelseapparaten, men det som ofta glöms är att fango också är en topp skönhetsbehandling. Gyttjemasker gör huden smidig, super mjuk och, framför allt, förbättrar blodcirkulationen och rengöring. Så om du bokar fango ingår dina skönhetsbehandlingar i priset.
 • Fango hjälper dig också med viktminskning. På grund av lerans värme och den resulterande "svettningen" stimuleras ämnesomsättningen och du kan gå ner i vikt snabbare, särskilt om du bokar en måltid med färre kalorier som en del av ditt program. Om du alltså helt enkelt bokar halvpension tillsammans  din fango-vecker och varje dag njuter av att gå på promenader, simma eller cykla i det vackra landskapet, bkir du säkert glad när du kommer hem och ser siffrorna på vågen!

spadreams logo transparent background

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Brett hotellutbud
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Support från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrender

Spartips

 • Boka programmen som är designade för en eller två veckor. De har vanligtvis den bästa valutan för pengarna.
 • Boka din fango-semester med halvpension. Vanligtvis erbjuder våra hotell så bra frukost- och kvällsbufféer att du inte behöver äta tre gånger om dagen.

 • Särskilt i Italien, som är hemmet för fangokuren, finns det så många fantastiska hotell att du alltid kan hitta ett aktuellt kampanjerbjudande med vilket du kan resa upp till 35% billigare.

 • Boka i förväg, detta gör att du inte bara kan reservera de ofta eftertraktade billigare rumskategorierna, utan också att få attraktiva bonusar för tidig bokning. Tidig bokning startar vanligtvis 90 dagar före ankomst eller 60 dagar före ankomst. Förutom minskningar på upp till 25% kan tidiga bokare ibland också få extra tjänster, som endast är tillgängliga mot en avgift vid senare bokningar.

 • Boka under lågsäsong. Södra fango-destinationer är vackra redan på våren och fortfarande varma långt in i hösten. Om du kan, boka utanför säsongen. Om du är bunden till sommarlovet, boka i god tid och säkra det bästa priset.

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

Våra populäraste erbjudanden för fangokurer

Behöver du mer inspiration för din hälso- & spa-resa?

Relaterade teman:

 • Kurorten Abano Terme
 • Kurorten Montegrotto Terme
 • Fango i Italien
 • Fango-spahotell i Italien
 • Termalkällor i Italien
 • Termal-spahotell i Europa

Andra gäster intresserade sig även för: