Termalbad

Slappna av och njut av termalbaden

Njut av våra termalbad

Termalbad, även kallade termer eller spa, har sedan forntiden glädjat människor över hela världen med sitt underbart varma och helande vatten. På den här sidan tar vi dig med på en rundtur i termalbaden i Europa och några utvalda destinationer över hela världen. Läs mer om termernas effektivitet och upptäck vilket termalbad som är bäst för dig.

Snabbåtkomstmeny


Vad är termalbad?

Nuförtiden hör man ordet "termalbad" och de andra begreppen som "termer" och "spa" oftare. Ursprungligen hänvisar det första begreppet till en bassäng eller badkar som är fylld med termalvatten och i vilken man kan bada. I antiken var det mest naturliga bad i vilka man på något sätt kunde komma in. Eftersom ett bad i dessa bassänger känns så trevligt och är så bra för kropp och själ, försöktes det naturligtvis att göra tillgången till termalvattnet enklare. Till exempel utvidgades bassängerna eller vattnet avleddes till specialdesignade pooler. På detta sätt skapades termalbad - något som bassänger som är speciellt byggda för bad i termalvatten. Ju mer populära bad i termalvatten blev, desto större blev poolerna. Numera används begreppet termalbad inte bara för själva badet utan också för hela komplexet runt badet. Ibland kan det vara mycket stora komplex med hälsokliniker, spahotell och tillhörande infrastruktur.

Inte varje källa med ett tillhörande bad kan kallas ett termalbad. Det finns regler för detta i nästan alla länder. Vi har försökt att sammanfatta villkoren i de olika europeiska länderna och detta resulterade i följande kriterier för termalbad:

 • Det är vatten som mineraliseras på ett naturligt sätt.
 • Vattnet är varmt (t.ex. över 20 ° C - detta är inte ett måste överallt). 
 • Användningen omfattas av vissa kvalitetsstandarder. (Till exempel måste vattnet vara "rent" och det måste vara möjligt att använda det "rent").
 • Källan måste leverera en viss mängd vatten året runt.
 • Det är irrelevant om källan är på ytan eller tappas av en djup borrning.
Dame geniet van een thermaalbad

Den helande effekten av termalbad

Ett helande bad i termalvatten fungerar på olika sätt. Det finns till och med ett konstigt ord för det, nämligen hydrostas. Med detta menas vattentrycket som påverkar kroppen från alla sidor. Olika kroppsfunktioner påverkas positivt av det hydrostatiska vattentrycket, som t.ex. vävnadsdränage, dv.s. lymfdränage, och ämnesomsättningen (som aktiveras och därmed fungerar mer effektivt). Förutom vattentrycket påverkas kroppen också av vattentemperaturen. Det varma vattnet slappnar av musklerna. Den lägre tyngdkraften slappnar också av lederna. Slutligen tillkommer den mineraliska effekten av termalvattnet. Mineralerna absorberas genom huden och även genom luftvägarna (vattenånga) och kan sedan utveckla sina effekter i kroppen. Denna läkande effekt av vattnet beror på sammansättningen av mineralerna, varför vissa termalbad har specifika hälsoindikationer.

Man ontspant in een Onsen (Japanse thermaalbad)

Var ligger alla våra fina termer och de bästa termalbaden i Europa?

Termalbad och termalkurer är utbredda och högt utvecklade i hela Europa. Det finns många vackra termalbad som alla är värda ett besök. Upptäck ditt favoritbad och boka en trevlig termalbadsemester med övernattningar.


Termer i Ungern

Upptäck glädjen och variationen av termalbad i Ungern. Landet med 1 000 källor med en av de största termalkällorna i Europa inbjuder dig att upptäcka hälsohotell längs termalbadens väg:

 • Termalbadet Tapolca är känt för sina termer som ligger direkt över en hälsogrotta.
 • Heviz - stad med många termalkällor, vid den södra kanten av Balatonsjön, erbjuder ett flertal utmärkta spahotell och en fantastiskt vacker naturlig termalsjö där rosa vattenliljor simmar.
 • Ett termalbad speciellt för huden kan man njuta av i de salthaltiga mineralkällorna i Sárvár.
 • Termalbaden i Bük ligget i mitten av Ungerns gröna ängar.
 • I Zalakaros kan man uppleva en termalbad i naturreservatet "Små Balaton".
 • Hajdúszoboszló är könd för sina medicinska termal-hälsokurer.
 • Eller besök ett termalbad i Budapest - Europas termalhuvudstad - med de vackra och historiskt betydande termalbaden på Hotel Gellert och vattnen på Magarete-ön.

Termer i Italien

Upptäck termalbaden i Italien, där redan de gamla romarna njöt av "La Dolce Vita" med dess århundrade gamla termalbadtradition:

 • Abano Terme, Monteortone Terme och Montegrotto Terme utgör den paradisiska termal-triangeln i Euganeiska kullarna. Detta är hemmet för värmebehandlingarna med Fango.
 • Montecatini Terme och Monsummano Terme erbjuder härligt  avslappnande termalsemestrar under Toskanans sol.
 • I den charmiga Emilia Romagna lockar det vackra Bagno di Romagna med sina termer och Fango.
 • I Neapelbukten på den lilla ön Ischia lockar Casamicciola Terme, Terme Di Augusto i Lacco Ameno och Paradiso Terme i Forio med Fango- och termalsemestrar på ett ö-paradis.

Termer i Spanien

Upptäck mångfalden i de spanska termalbaden i norr, söder eller väster - överallt har landet en vacker natur och kultur - var och en på sitt eget sätt:

 • På besök i San Bernardo bor du i ett vackert resturerat cistercienserkloster från 1100-talet och njuter av både termalvattnet och vindet från den omgivande vinodlingsregionen.
 • Förutom med det berömda termalvattnet lockar Segura de los Baños med en speciell höjdpunkt: utomhus-termalpoolen är omgiven av bisarra bergsklippor i vacker vild natur.
 • Termalbaden i Solares har varit kända sedan 1100- och 1200-talet. Njut av hälsovattnet, kurparken med århundraden gamla träd och den underbara atmosfären i  norra Pyrenéerna på kustkorsvägen "Camino el Norte".
 • Terme Cuntis är det största termalbadet i Galicien och en av de traditionsrikaste kurorterna i hela Spanien. Termalbadet är omgivet av en jättestor parkanläggning på 50.000 kvm.

Termer i Frankrike

Ett land med rik tradition och mångfald, kännetecknat av pittoreska städer och varierat landskap, oändliga slättar, bergskedjor med många sjöar och floder. Den stora, karakteristiska kustlinjen sträcker sig till Nordsjön, Atlanten och Medelhavet och erbjuder ett varierat landskap. Upptäck våra termalbad i Frankrike nu!


Termer i Bulgarien

Bulgarien har också mycket att erbjuda:

 • Staden Kyustendil kallas också för "källornas stad". Den nuförtiden moderna termen är byggd i romersk stild och ger dig möjligheten att drömma dig tillbaka till den romerska termaltiden.

Termer i Grekland

Eller vad sägs om Grekland?

 • Thermae Sylla på den näst största grekiska ön Edipsos är ett av världens bästa termalbad och kan se tillbaka på en lång och stolt tradition som ständigt har utvecklats. Centret är känt för termal-antistress och viktminskningsbehandlingar.

Termer i Slovakien

Och vi får inte glömma Slovakien:

 • Den som tänker på termalsemestrar i Slovakien tänker direkt på Pieštany. De flerfaldigt urmärkta natur-termalkällorna, det fantastiska läget i en skogspark och den svavelhaltiga helande leran gör prten till ett absolut must visit för varje hälso-semesterfirare.

Termer i Tyskland

Eftersom SpaDreams är en del av den tyska Fit Reisen Group, är vi särskilt välbevandrade i Tyskland. Vi är så att säga experter för termalbadsemestrar i Tyskland. Upptäck de olika vackra tyska kurorterna:

 • I Badenweiler i Schwarzwald kan du dyka in i det berömda Cassiopeia Spa, idealisk för avslappning efter vandringen.
 • Bad Füssing är en liten termalbad-metropol och tillhör precis som Bad Griesbach den "Niederbayerische Bäderdreieck" (badtriangeln i nedre Bayern). Samhället i det vackra Bayern erbjuder flera termalbad med enorma vattenytor med mer än 11.000 kvm och är till 100% inriktad på hälsosam semester.
 • Bad Griesbach är känd för sina totalt 3 sprudlande hälsokällor som har den högsta fuoridhalten i hela Europa. Fluorid är förresten bra för benen och naturligtvis tänderna.
 • I Bad Gögging väntar Limes Thermen på dig. Och som namnet redan antyder: Vi har återigen att göra med den romerska termer-traditionen. Förutom termalbaden erbjuder staden också svavelvatten och naturlig gyttja, varför en hälsosam semester i Bad Gögging också kallas "trefaldig hälsosam".

Termer i Österrike

Njut av Österrikes termalbad med bergspanorama, ren luft i god höjd och låt dig förtrollas av de omgivande Alperna. På vintern kan du kombinera din skidsemester med ett besök i termalbaden:

 • Bad Gastein - den vackra lilla "skyskrapbyn" direkt vid berget med vattenfallet och det berömda teralbadet med radonvatten.
 • Bad Hofgastein - en trendig kurort i dalen som också använder det berömda termalvattnet i Gastein och den helande grottan i Gastein.
 • I Bad Waltersdorf väntar även två termalbad på dig, det moderna hotell-termalbadet Quellenoase och det totalrenoverade men traditionella hälso-termalbadet. Upptäck dessa två vackra hälsotempel på en och samma semester.

Termer i Tjeckien

Tjeckien är känd för sina hälsometoder som nästan alla arbetar med mineralvatten. Vi kan rekommendera fem härliga spa. Du bör dock vara beredd på en speciell situation: offentliga stora termalbad söks oftast förgäves i Tjeckien. Termalbad sker i Tjeckien på spahotellen och vanligtvis sitter man i ett komfortabelt badkar.

 • Den pittoreska imperialistiska byn Mariánské Lázně och den lokala hälsokuren är lika berömda som många av dess gäster. Det finns cirka 40 termalkällor i staden och cirka ytterligare 100 i området. Det är dock vanligtvis kalla källor som behöver värmas upp innan badet.
 • Karlovy Vary har ett pittoreskt läge i skogarna i Erzgebirge och är ett riktigt vattenunder. Totalt finns det mer än 79 hälsokällor runt omkring staden, varav den mest kända är Karlovy Vary "bubbeln", vars fontän skjuter upp till 14 meter hög i mitten av staden .
 • Františkovy Lázně, det minsta resmålet i den böhmiska spa-triangeln, är ett insidertipps för spaentusiaster. De 22 aktiva mineralkällorna rekommenderas särskilt för gynekologi och dryckeskuren är populärt.
 • Teplice har källan redan i sitt namn. I nästan 2000 år har människor kommit dit för att återhämta sig i termalbaden. Thermalium Teplice är ett av de få stora termalbaden i hela Tjeckien och säkert det mest kända.
 • Jáchymov är rätt termalbad för dig som vill uppleva de gynnsamma effekterna av radonhälsovatten och njuta av skogsluften på 650 meters höjd.

Resetips: Termalbaden över hela världen - Exotisk avslappning och njutning

Beläget på Costa Rica i Arenal hittar du det exotiska och charmiga Tabacon Grand Spa Thermal Resort. Synen på dessa naturliga termalbad kommer att förtrolla och aldrig mer släppa dig. Här förenas termalsemestrar och vacker tropisk natur perfekt.

I Thailand på Krabi vill vi rekommendera geotermalkällorna i Wareerak Hot Spring Retreat. Upplev thai massage och termalbad på en semester där.

Warme bronnen in het Wareerak Hot Spring Retreat
Varma källor i Wareerak Hot Spring Retreat

Hur bokar jag en resa till mitt dröm-termalbad?

Om du är intresserad av specifika termalbad, letar efter boende eller har några frågor, vänligen kontakta våra resexperter. Vi skapar sedan ett personligt erbjudande speciellt för dig och skickar dig på en avkopplande semester.

Alternativt kan du lära dig mer om våra kurorter, spahotell eller våra olika kurer och kur-behandlingar. Det finns också en sida om medicinska indikationer och sjukdomsbehandling om du letar efter ett spa för ett specifikt läkemål.

Om du redan har en klar uppfattning om det, t.ex. i vilket land, på vilken plats eller på vilket hotell du vill resa, är vår sökfunktion ett praktiskt hjälpmedel. Dessutom kan du hitta rätt spa-erbjudanden för dina behov med bara några klick och boka ditt spa- och spahotell direkt online. Är du inte säker på om du vill boka? Oroa dig inte, ta bara en 72 timmars-bokning. Du kan avboka din bokning gratis inom 72 timmar.

spadreams logo transparent background

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Största hotellutbudet
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Vi är experter
 • Individuell service
 • Bästa kvalitet
 • Alltid där för dig
 • Dataskydd
 • Senaste Resetrenderna

Termalbad erbjudanden