Luxemburg Semester

Luxemburg är ett unikt land – och det beror inte bara på att det är världens enda storhertigdöme. Luxemburg har alltid varit åtrått av alla grannland på grund av dess praktiska läge. Detta inflytande har satt spår i Luxemburg och skapar en alldeles unik atmosfär och ett spännande kulturlandskap. Överallt finns medeltidsborger och platser som vittnar om stora slag inbäddade i det gröna landskapet med mjuka kullar och breda floddalar.

Om du är sugen på avkoppling är du på rätt ställe här. De lokala mineralvattnen har en återhämtande och positiv effekt på din hälsa.

Fakta

Officiellt namn: Storhertigdömet Luxemburg / Grand-Duché du Luxembourg / Lëtzebuerg/ Großherzogtum Luxemburg

Läge: Västeuropa, mellan Frankrike och Tyskland

Yta: 2586 km²

Huvudstad: Luxemburg

Befolkning: 550 000

Religiösa och etniska grupper: 98% katholiker/ 55% luxemburgare, 17% portugiser, 6% fransmän, 4% italienare, 3% belgier, 3% tyskar

Språk: Luxemburgiska (officiellt språk), franska (officiellt språk), tyska (officiellt språk)

Geografi: Kuperat med breda dalar, bergigt i norr, sluttar ner till Moseldalen i sydöstra Luxemburg. Högsta punkten: Burgplaatz (559m)

Tidszon: Mellaneuropeisk tid (UTC + 01:00)

Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati med konstitutionell monarki. BIP: 45,5 miljarder EUR (2013)

Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

På grund av landets centrala läge är det enkelt att ta sig dit (bil, flyg, tåg).

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot meningokokker för barn och ungdomar vid längre vistelser.

Klimat och bästa tiden att resa

Luxemburgs klimat är kontinentalt och präglas av milda vintrar och kyliga somrar.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 2°C (som lägst -1°C i februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 17°C (som högst 23°C i juli)
Vattentemperatur: Sjöarna har badtemperatur på sommaren.

Luxemburg är ett fint resmål året runt. På vintern lockar landet med längdskidåkningsområden, mellan maj och september ligger de flesta soltimmarna.

De finaste semesterområden

Bad Mondorf/Sydöstra Luxemburg – Trelandspunkt och wellnessoas

Norra Luxemburg – Eifel och Ardennerna med djupa raviner

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), annandag påsk (första söndagen efter Passahfullmånen), långfredagen (dagen efter skärtorsdagen och två dagar innan påskdagen), arbetarnas dag (1 maj), Kristi himmelfärds dag (39 dagar efter påskdagen), annandag pingst (sju veckor efter annandag påsk), nationaldagen (23 juni), Maria himmelfärds dag (15 augusti), Luxemburg Kirmes (1 september), alla helgons dag (1 november), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Respektera luxemburgiskan. Kalla aldrig språket en tysk eller fransk dialekt – luxemburgarna är väldigt stolta över sin identitet.
  • Shoppa. Tobakvaror, spirituosa, kaffe och bensin är mycket billigare i Luxemburg än i grannländerna

DON‘Ts

  • Glöm varningsvästen. Lagen kräver att alla bilförare har en varningsväst med sig. Om du inte har det måste du betala böter.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Luxemburgs kranvatten kan i allmänhet drickas utan problem.

Behöver jag en adapter? I Luxemburg finns samma el-uttag som i resterande Europa, du behöver alltså ingen adapter.

Tips & utflykter

Luxemburg

Landets huvudstad lockar med en unik blandning av motsatser. Både historiska monument och högmodern arkitektur präglar stadens utseende, bebyggda ytor blandas med stora grönanläggningar och parker. På detta vis uppstår en mångfacetterad och levande atmosfär som accentueras av befolkningen som består av mer än 150 nationaliteter. Det lönar sig alltid att resa till Luxemburg – en stad med en stor palett av kultur, shopping och sport.

Echternach

Echternach är 1500 år gammal och därmed Luxemburgs äldsta stad med otaliga sevärdheter. Basilikan och den gamla rätten är särskilt imponerande och en viktig del av stadens utseende. Pingsttisdagen är alltid ett speciellt spektakel. Till äran av nationalhelgonet Willibrord arrangeras en springprocession där de deltagande dansar och hoppar genom staden – ett av UNESCOs världskulturarv. Echternach är även Lilla Luxemburgiska Schweiz‘ centrum – ett landskap som verkligen är värt ett besök.

Mosel

Floden ligger i en paradisiskt vacker dal med stora vinberger vid sluttningarna. Här produceras inte bara många goda viner utan även safter och fruktsprit. Men Mosel lockar inte bara med kulinariska njutningar utan även med en stor palett av vandringsvägar och vattensportalternativ. Du kan även se många vackra medeltidssamhällen som är spridda över hela Moseldalen.

Regioner i Luxemburg