Resa till Bosnien och Hercegovina

Tips: Våra mest populära hotell för din Bosnien och Hercegovina-semester

Boka en resa till Bosnien och Hercegovina för dess fantastiska natur. Upplev dess landskap med  bergsängar, blomsterparker och vidsträckta skogsvägar.

Mellan Adria och Save sträcker sig ett av Balkanhalvöns mest fascinerande länder: Bosnien och Hercegovina – kulturernas melting pot. Det är en mycket ung stat som har återhämtat sig efter inbördeskrieget i början av nittiotalet – fortfarande ser man hur landet präglas av att det delades upp i Federationen Bosnien och Hercegovina och serbiska Republika Srpska. I de gamla stadsdelarna vittnar historiska monument om landets oroliga förflutna medan den orörda naturen lockar till avkoppling. Unna dig en upptäcktsresa genom de skogsrika fjällen och orter fulla av kultur – det kommer att kännas som om du reser genom tiden.

Fakta

Officiellt namn: Bosna i Hercegovina (BiH)
Läge: Sydeuropeisk stat med en liten Adria-kustremsa
Yta: 51197 km²
Huvudstad: Sarajevo
Befolkning: 3,5 miljoner (2016)
Religiösa och etniska grupper: 63% av enheten Bosnien och Hercegovina, 35% av enheten Republika Sprska, 50,7% muslimer, 30,7% serbiskt-orthodoxa, 15,2% katoliker
Språk: bosniska, serbiska (med det latinska alfabetet), kroatiska (med det kyrilliska alfabetet)
Geografi: präglat av skogigt högland i stora delar, i söder och i Save-dalen även lägre regioner som nyttjas för lantbruk. Högsta punkten: Maglić (2386m)
Tidszon: UTC+01:00, UTC+02:00 (mars till oktober)
Valuta: Konvertibla Mark (den aktuella växelkursen kan du hitta på nätet)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum..

På plats: Vägnätet förstördes delvis under kriget men de flesta viktiga vägarna kan användas igen. Vägarna har oftast två körfält. Det finns bra och prisvärda busslinjer inom städerna och inomlands.

Klimat och bästa tiden att resa

I Bosnien och Hercegovina är klimatet en blandning av medelhavs- och kontinentalklimat, dvs. vintrarna kan bli mycket kalla medan somrarna för det mesta är varma och torra. Särskilt i höjdlägen kan det snöa till och med april.

Genomsnittstemperaturen på vintern: -2°C/6°C (som lägst -4°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 12°C/25°C (som mest ca. 26°C i augusti)
Vattentemperatur: max. 24°C i augusti

Sommarmånaderna, maj till september, är den bästa tiden för en sol- och badsemester vid Adriakusten eller vandrings- och cykelturer i bergen eftersom du kan njuta av en uppfriskande sommarbris där. Vintersportfantaster kan räkna med snötäckta pister som kan ha upp till 2 m tjocka snötäcken beroende på höjdläget.

De finaste semesterområden

Sarajevo – huvudstad och kulturell melting pot med stark historia
Adriakusten – en liten bit av Adriakursen i 50 tals-badorten Neum
Norra Bosnien och Hercegovina – Förtrollande flärd i traditionsrika termal-kurorter

Semester och festivaler

I Bosnien och Hercegovina finns inga helstatliga helgdagar på grund av det oklara rättsläget.


Nyår (1/2 januari), Trettondag jul (6 januari), ortodox jul (7 januari), Republika Srpskas dag (9 januari), Bosnien och Hercegovinas självständighetsdag (1 mars), långfredagen (mars/april – alltid på fredagar), påskafton (mars/april – altid helgdag), annandag påsk (mars/april – alltid på en måndag), arbetardagen (1 och 2 maj), Segerns dag (9 maj, Eid-al-Fitr (fastebrytandets fest, växlande), Eid-al-Adha (offerfest, växlande), allhelgonadagen (1 november), Fredavtalet i Daytons dag (21 november), nationaldagen (25 november), juldagen (25 december), annandag jul/ Stefansdagen (26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • Dricka Rakija. Den fruktiga brandyn är populär i alla före detta jugoslaviska stater och räknas som nationaldryck som bör finnas på alla fester särskilt i Bosnien och Hercegovina. 
  • passande kläder i religiösa byggnader, Bosnien och Hercegovina är ett religiöst land – alla besökare bör alltså skyla sina axlar och knän när de beträder orthodoxa eller katolska kyrkor. I somliga ortodoxa kloster bör du även skyla ditt huvud.

DON‘Ts

  • Vara ouppmärksam med dina pengar och ditt bagage. Fattigdomen är stor i några av områdena vilket leder till en större stöldrisk. Du bör alltså alltid bära din portmonnä på kroppen och vara uppmärksam.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Generellt sett kan du använda kranvattnet till tandborstning och matlagning men du bör helst dricka tappat vatten.
Behöver jag en adapter? I Bosnien och Hercegovina används F-uttag, det betyder att du inte behöver en adapter för europeiska kontakter (Typ C/F).
Hur är sjukvården i Bosnien och Hercegovina? Sjukvården kan än så länge inte uppfylla europeiska krav och är problematisk i många avseenden. Ett brett sjukförsäkringsskydd som gäller i hela världen och en pålitlig hemtransportförsäkring rekommenderas starkt.

Tips & utflykter

Nationalparken Sutjeska
Kantiga klippor, glasklara sjöar och oändliga skogar. Nationalparken Sutjeska lockar till vandring och återhämtning i orörd natur. Parken grundades för att skydda en av Europas sista ursprungliga urskogar och är en viktig refug för många utrotningshotade djurarter som vargar och brunbjörnar. Vid parkens östra gräns ligger landets högsta berg, Maglić. Den är vacker men den inte lämplig som klättermål för oerfarna bergsbestigare. Vi rekommenderar berget Zelengora för vandrare. Här finns markerade leder och rustikala bergstugor där du kan njuta av regionala läckerheter. Ett annat populärt vandringsmål är vattenfallet Skakavac som är 75 m högt.

Banja Luka
Huvudstaden av Republika Srpska ligger i norra delen av landet och är de bosniska serbernas kulturella centrum. Staden har knappt förändrats trots inbördeskriget: de typiska alléerna och idylliska parkerna ger staden ett grönt utseende och ruinerna av den gamla romerska fästningsmuren är ett minne av den stora kulturrikedomen. Banja Luka har högkvalitativa termalkällor vilket har gjort staden till ett populärt wellness- och kurresmål. Gäster från hela världen besöker de nostalgiska termalbaden för att unna sin hälsa något speciellt eller för att lindra besvär med rörelseapparaten eller hjärt-cirkulation-systemet. Feelgoodpaletten omfattar aromaterapier, avkopplande massage och regenerativa peelings – allt som man behöver för att glömma vardagsstressen.

Mostar
Bosnien och Hercegovinas historiska hjärta är präglat av många olika arkitektoniska stilar och historiska sevärdheter. Stadens tvivellösa landmärke är bron Stari most – “den gamla bron“ från 1500-talet. Den totalförstördes under inbördeskriget men har idag restaurerats till sin forna glans. Idag räknas den till och med till UNESCOs världsarv. Dessutom räknas Karadjoz-Beg-moskéen, den kristna basilikan och ett flertal ortodoxa kyrkor till stadens sevärdheter. Men det är inte bara dess kulturella rikedom som lockar turister till staden – Mostar är landets stad med flest soltimmar.

Regioner i Bosnien och Hercegovina