Resa till Indonesien

Mångfaldiga öar med något för alla

Tips: Våra mest populära hotell för din Indonesien-semester

Välkommen till Indonesien!

Letar du efter en genuin oas med ett brett kulturellt utbud? Då är du med all säkerhet på rätt väg med en resa till Indonesien som har det största ö-utbudet i världen.

Besök den orörda delen norr om Bali, där tropiska vegetation, tät djungel och doftande kaffeplantager pryder det spektakulära landskapet. Unna dig en lugnande traditionell balinesisk massage mellan de konstnärligt böjda risterrasserna med en resa till Indonesien.

Indonesien är expert på spa-turism och ett av de mest andliga kulturella och konstnärliga centrum av Bali är Ubud. Det pittoreska landskapet bjuder in dig till turer till magnifika tempel från svunna tider till färgstarka traditionella marknader för absolut lugn och djup avslappning. Hitta inre lugn och ro med yoga och meditering. Upplev den unika charmen och den typiska harmonin av Indonesien.

Sedan flera årtionden har Indonesien haft en image som refug för de som vill lämna sin konventionella livsstil. Men även de som bara vill fly vardagen för en kort tid är på rätt plats i världens största östat. Med bländvita, orörda sandstränder, imponerande vulkanlandskap, en unik undervattenvärld och otaliga sportutmaningar och kulturella sevärdheter erbjuder Indosien en oförglömlig semester. Även om du reser själv kommer du inte att känna dig ensam i dess färgglada prakt och magiska atmosfär.

Fakta

Officiellt namn: Republik Indonesia (Republiken Indonesien)
Läge: Sydostasiatisk örgrupp mellan Indiska oceanen och Stilla havet
Yta: 2,02 miljoner km²
Huvudstad: Jakarta
Befolkning: 250 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 87% muslimer, 8% kristna, 3% hinduer/ 45% javaneser 14% sundaneser, 8% madureser, 8% malajer
Språk: Indonesiska (officiellt språk), 700 olika språk och dialekter
Geografi: Lågland vid kusterna, delvis berg i det inre av öarna. Högsta punkten är Puncak Jaya (4884m)
Tidszon: West Indonesian Time (UTC + 07:00), Middle Indonesian Time (UTC + 08:00), East Indonesian Time (UTC + 09:00)
Politik och ekonomi: Presidialrepublik, BIP: 698 miljarder EUR (2013)
Valuta: Rupiah (1€ = 15500 IDR)

Ankomst

Eftersom Indonesien är en östat kann många delar av landet endast nås med flyg eller båt. Garuda Indonesia är i nuläget den enda flyglinjen med direkt anslutning till EU.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit A samt vaccinationer mot hepatit B, rabies, tyfus och japansk encefalit vid längre vistelster.
På plats: På grund av dess geografi har Indonesien utvecklat ett brett transportsystem. Det finns många alternativ för att resa genom landet via räls, luften eller sjön. På grund av den ovana trafiksituationen bör du dock inte hyra bilar utan chaufför.

Klimat och bästa tiden att resa

Indonesiens klimat är tropiskt och fuktigt-hett.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 27°C (som lägst 22°C i januari)
Genomsnittstemperatur på sommaren: 28 °C (som högst 35°C i augusti)
Vattentemperatur max. 28 °C i augusti

Bästa restiden är mellan maj till oktober. Under resten av året riskerar du ösregn som kan vara i flera dagar.

  De finaste semesterområden

  Java – Indonesiums centrum och kaffeparadis
  Bali – många tempel och ändlösa risfält

  Semester och festivaler

  De islamiska, hinduistiska och kinesiska helgdagarna beräknas enligt månkalendern och ändrar datum varje år.

  Nyår (1 januari), Profeten Muhammads födelsedag, kinesiskt nyår, hinduistiskt nyår, långfredagen (mars/april), Buddhas födelsedag, profetens himmelfärds natt, Kristi himmelfärds dag (maj), fastebrytandet (15 juni), självständighetsdagen (17 augusti), offerfesten, islamiskt nyår, jul (25/26 december).

  DOs & DON'Ts

  DOs

  • Skydd mot myggor. Malaria och denguefebern är spridda i Indonesien och kan bryta ut även när du redan är hemma i Europa igen. Du bör därför bära långa, ljusa kläder framför allt på kvällen och på natten. Använd medel som skyddar mot mygg och myggnät.
  • Hälsa försiktigt. Indoneserna tar i hand med båda händer. Många (framför allt muslimiska) kvinnor hälsar helst på män utan kroppskontakt.
  • Använd höger hand. Eftersom vänster hand sägs vara oren i Indonesien så hälsar man bara med höger hand, byter föremål eller pekar på saker med den.
  • Registrera dig. I Indonesien måste du anmäla dig senast 24 timmar efter att du har anlänt. Normalt brukar hotellet göra det åt dig, men du bör kolla upp det för säkerhets skull.

  DON‘Ts

  • Tro att ja alltid betyder ja. I Indonesien är ”nej” ofta ett oartigt ord. Du bör alltså lägga märke till kroppsspråket.
  • Skrika eller tala högt. Indoneserna är ett lugnt folk. Vare sig du är glad eller arg – försök att undvika höga rop eller att visa ditt missnöje i offentligheten.
  • Ha euro/kronor med dig. Dessa kan nästan aldrig växlas till Rupiah. Växla dina pengar i Sverige eller ta med dig US-dollar istället.

  Semestertips

  Kan man dricka kranvattnet? Det indonesiska kranvattnet är inte lämpligt som drickvatten. Drick istället vatten på flaska eller koka kranvattnet länge och väl.
  Behöver jag en adapter? I Indonesien finns inte samma el-uttag i Sverige, så du behöver alltså en adapter.
  Hur är sjukvården i Indonesien? Sjukvården har en mycket lägre standard än Europa. Vi rekommenderar en reseförsäkring ifall att du skulle bli sjuk.

  Tips & utflykter

  Hemligt tips

  Ubud sägs vara Balis spirituella centrum. Vid templerna kan du se härligt färgglada offergåvor, nattliga dansritualer och lokala hantverkare som skapar vackra skulpturer och masker av skogarnas trä. Även för wellness- och sportälskare finns det många alternativ i Ubud. Ubuds klimat är väldigt skönt eftersom det ligger högre än de flesta delarna av Bali.

  Jakarta

  Jakarta är en miljonmetropol. Staden är alltid i rörelse och utveckling vilket framför allt syns på de breda avenyerna med deras nya, enorma kontorstorn och finanscentrer. Jakarta har dock även historiska och lugnare ställen som definitivt är värda ett besök. Bredvid diverse religiösa platser och palast från forna tider finns många olika muséer och hela kvarter som påminner om historian. Om du vill få en överblick över denna gigantiska stad kan du få det pä Monas, Jakartas 137 m höga landmärke.

  Lär känna öarna

  Med mer än 17000 mindre och större öar är Indionesien ett paradis. Livliga turistcentrer som Bali men även minimala, orörda dröm-öar, paradisiska dykområden och historiska platser bildar en otroligt spännande blandning.

  Många öar ligger nära varandra i små grupper så att du kan nå dem inom en dag. Vid längre båtsresor är själva resan ofta en härlig och imponerande upplevelse. Vid längre distanser erbjuds ofta speciella flyg.

  Regioner i Indonesien