Resa till Slovakien

Njut av naturen i Europas hjärta

Tips: Våra mest populära hotell för din Slovakien-semester

Unna dig en resa till Slovakien och upptäck ändlösa skogar, råa berg och djupa dalar med brusande vattenfall som sprider en ursprunglig magi.

Här känns det som att naturen är som naturen ska vara – vild och full av dolda skatter. En stor del av landskapets rikedomar ligger under jorden. I tusentals grottor hittar du bisarra kalkskapelser och gracila isformationer. Därifrån kommer landets många mineralkällor vars vatten och lera har en läkande effekt och ger dig en unik wellnessupplevelse.

Fakta

Officiellt namn: Slovenská republika (Slovakien)

Läge: Mellaneuropa, mellan Polen och Ungern

Yta: 49030 km²

Huvudstad: Bratislava (Pressburg)

Befolkning: 5,4 miljoner

Religiösa och etniska grupper: 69% romersk-katolska, 10% protestanter, 4% grekisk-katolska/ 85% slovaker, 10% magyarer, 2% roma

Språk: Slovakiska (officiellt språk)

Geografi: Berg i norr och i centrum, lågland i söder. Högsta punkten: Gerlachovsky Stit (2655m)

Tidszon: Mellaneuropeisk tid (UTC + 01:00)

Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 78,85 miljarder EUR (2016)

Valuta: Euro (sedan 2009)

Ankomst

Du kan utmärkt resa till Slovakien med buss, bil eller tåg – framför allt tåglinjerna är mycket bra och välutbyggda. Flygresande använder oftast Bratislavas flygplats.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

På plats: Eftersom motorvägarna inte är särskilt väl utbyggda än finns det mycket trafik på de resterande vägarna. Många resande väljer tåget istället – det finns många resealternativ som kompletteras av bussar.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet i Slovakien är tempererat och präglas av svala somrar och kalla, fuktiga vintrar.

Genomsnittstemperaturen på vintern: -4°C (som lägst -10°C i februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 16°C (som högst 22°C i juli)
Vattentemperatur: max. 18°C i juli

Bästa restiden för Slovakien ligger mellan juni och september.

De finaste semesterområden

Hont/Södra Slovakien – Breda dalar och Hont-paraden

Stora Fatra – Skogiga berg och skidområden

Västra Slovakien – Karpaterna och huvudstaden Bratislava

Semester och festivaler

Republikens dag (1 januari), trettondedag jul (6 januari), långfredagen (mars/april), annandag påsk (mars/april), arbetarnas dag (1 maj), Segerdagen (8 maj), St. Cyril och Methodius (5 juli), Slovakiska upprorets dag (29 augusti), Slovakiska republikens konstitutionens dag (1 september), Jungfru Marie smärtor (15 september), alla helgons dag (1 november), minnesdag till minne av kampen om frihet och demokrati (18 november), julafton (24 december), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Ahoj. Detta är den typiska hälsningsfrasen för vänner och bekanta. Slovakerna kommer att uppskatta det när du använder den i rätt sammanhang.
  • Var försiktig i skogarna. Eftersom det finns vilda björnar i Slovakien bör du vara extra försiktig i avlägsna skogar.

DON‘Ts

  • Ignorera trafikregler. I Slovakien bör du ha ljuset på dygnet runt och året runt. Dessutom gäller en 0,0 ‰-gräns och överträdelser kan bli väldigt dyra.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Drickvattnet i Slovakien kan generellt sett drickas utan problem.

Behöver jag en adapter? I Slovakien finns olika typer av el-uttag. Kontakterna är inte alltid kompatibla, du behöver alltså en adapter.

Hur är sjukvården i Slovakien? Sjukvården är för det mesta tillfredställande. Den kan dock vara sämre i lantligare områden, vi rekommenderar resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Spiš

Zips borg syns på långt håll. Trots att den är en ruin är den fortfarande en imponerande syn och det är lätt att drömma sig tillbaka till forna tider då den var ett viktigt fästa med höga vakttorn. Hela området runt om borgen är en del av UNESCOs världsarv – ett uppenbart faktum när man ser de små slotten, de idylliska byarna och St. Martins gotiska katedral.

Demänová Isgrotta

Demänovás vatten trängde djupt in i klipporna för miljoner år sedan – idag har det blivit ett komplext grottlandskap. En av de vackraste grottorna är den s.k. isgrottan vars isformationer ständigt förändras och vittnar om en imponerande naturkraft. Tidigare var grottan en plats för många myter eftersom björnbenen som hittades där ansågs vara rester av drakar.
Även den närliggande frihetsgrottan är en del av denna underjordiska flodbädd och lockar med meterhöga kalkformationer.

Bratislava

Bratislava är en riktig feelgood-stad. Den mysiga atmosfären i det vinklade gränderna i gamla staden med sina barocka byggnader och livliga marknader lockar sköna promenader och vila. Donau som delar Braitslava i två delar har alltid varit stadens pulsåder och är en idag en plats med många små kaféer och en härlig blandning av turister och lokalbefolkningen. När du klättrar upp till medeltidsborgen belönas du inte bara med historisk flärd utan även med en vy som når enda till grannländerna när det är fint väder.

Regioner i Slovakien