Resa till Thailand

Wellness i paradisisk atmosfär

Tips: Våra mest populära hotell för din Thailand-semester

En resa till Thailand lockar med lugna sandstränder, paradisiska kuster, tropiskt landskap och de unika heta källorna.

Ingen har väl missat Svenskarnas kärlek till Thailand? Vi förstår varför! Fördjupa dig i den unika världen av Thailand där du kan uppleva oförglömliga landskap med ändlösa vita sandstränder och kristallklart vatten.

Inbäddat i den tropiska idyllen, där den utbredda djungeln visar upp en stort biologisk diversitet och värdefulla naturresurser. I naturparken på Koh Lanta kan du fortsätta ditt äventyr. På en vandring genom den orörda naturen i regnskogen kan du få dig en eller annan skymt av de karakteristiska rullande kullarna, som släntar ner mot djupet av det turkosa havet.

Kanske skulle du vilja prova på en individuellt anpassad detoxbehandling samtidigt som du också kan njuta av avslappning och titta på kulturskatter. Se den bästa utsikten uppe på den höga ryggen av en elefant och låt ögonen vila på vackra vattenfall, gömda buddistiska tempel och tropiska täta skogar.

Om du vill så kan du ta dig ner under havsytan, Thailand bjuder på spektakulär dykning. Beundra den fascinerande undervattensvärlden! Och om du inte vill prova på scuba diving, så kan du ändå se en hel del bara genom att snorkla. Efter dykningen kan du se fram emot att frossa i härlig thailändsk mat som är individuellt anpassat till dina krav och behov. Ekologiska produkter och närodlade frukter och grönsaker ökar din livskvalitet och skapar en långvarig balans. Avsluta dagen med ett avkopplande yoga-pass i skuggan av kokospalmerna. Du kan sen med gott samvete unna dig och din kropp lite vila och avkoppling i harmoni med naturen och låta tankarna få ny kraft.

I ett land där wellness är en fast förankrad livsfilosofi blir din semester till en oförglömligt avkopplande upplevelse.

Thailand har mycket mer att erbjuda än spa med massage och aromaterapi. Vackra, mjuka landskap förtrollar besökarna precis som de otaliga imponerande templen och byggnaderna som finns i hela landet. Den gästvänliga och omtänksamma mentaliteten och de rika kulinariska njutningarna bidrar till att du glömmer din trista vardag och uppnår ett inre lugn.

Fakta

Officiellt namn: Ratcha-anachak Thai (Konungariket Thailand)
Läge: Sydöstra Asien mellan Myanmar och Malaysia vid Thailandviken
Yta: 513115 km²
Huvudstad: Bangkok
Befolkning: 67,2 miljoner
Religiösa och etniska grupper: Buddhismen som statsreligion, 5% muslimer, 1% kristna,/ 96% thai, 2% burmeser
Språk: Thai (officiellt språk), engelska (överklassens andraspråk)
Geografi: Bergigt med centralt lågland och platåer i östra delen av landet. Högsta punkten:Doi Inthanon (2576m)
Tidszon: Indochina Time(UTC + 07:00)
Politik och ekonomi: Konstitutionell monarki, BIP: 360,4 miljarder EUR (2016)
Valuta: Baht (aktuella växelkursen hittar du på internet)

Ankomst

Resan till Thailand kan ske på många olika sätt – per flygplan, bil, färja eller med tåg som t.ex. Orientexpressen. Landets viktigaste flygplats ligger vid Bangkok.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Gatorna och rälsnätverket är bra. Tänk på att tågen oftast är mycket försenade. De flesta turisterna använder istället bilar, motorcyklar eller prisvärda flyg för längre sträckor.
Strand: Sedan 1.2.2018 får man bara röka i skyltade stranddelar. Överträdelser bestraffas med höga böter.

Klimat och bästa tiden att resa

Thailands klimat är tropiskt med utpräglade torr- och regnmonsuner.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 25°C (som lägst 20°C i december)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 30°C (som lägst 35 °C i april)
Vattentemperatur: max. 29°C i augusti

Det lönar sig att resa till Thailand hela året. Skönast är det mellan oktober och maj eftersom det inte regnar lika mycket då.

De finaste semesterområden

Koh Samui – vita stränder och kokospalmer
Phuket – dolda bukter och turkost vatten
Phang Nga – paradiska grottor och bisarra klippor

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Makha Bucha-dagen (februari), Chakri-minnesdagen (6 april), thailändskt nyår (13-15 april), arbetarnas dag (1 maj), kröningsdagen (5 maj), Buddhas födelsedag (Mai), mitten av årets helgdag (1 juli), Asarnha Bucha-dagen (juli), drottningens födelsedag (12 august), Chulalongkorn-minnsedagen (23 oktober), kungens födelsedag (5 december), författningens dag (10 december), nyårsafton (31 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Le. Thailand är leendets land. Nästan alla kommer att vara trevliga mot dig, försök att vara glad du med!
  • Sked, Gaffeln används bara för att fylla på skeden. Använd bara höger hand när du äter efter som vänster hand sägs vara smutsig.
  • Religiös respekt. Buddhisterna är mycket toleranta men du bör beakta vissa regler: ta alltid av dig skorna när du beträder ett tempel och lägg aldrig en bild av Buddha på marken

DON‘Ts

  • Tala illa om kungafamiljen. Kungafamiljen är väldigt högt ansedd och respektlöshet bestraffas.
  • Exportera bilder eller statyer av Buddha. Utan särskilt tillstånd är det förbjudet att exportera bilder på Buddha ur Thailand.
  •   Röra vid Thai-kvinnor. Thai-kvinnor är konservativa, kroppskontakt önskas inte. Detsamma gäller för barnhuvuden.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Drickvattnet i Thailand har inte drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten. Detsamma gäller när du borstar tänderna eller diskar.
Behöver jag en adapter? I Thailand finns inte alltid samma el-uttag som i Europa, du behöver alltså en adapter.
Hur är sjukvården i Thailand? Sjukvården i städerna är i stort sett bra. På landet är den oftast sämre, vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.
E-cigaretter: etc. Det är förbjudet att importera elektroniska cigaretter och liknande produkter till Thailand. Du kan hamna i fängelse! Detta gäller även för försäljning och köp av e-cigaretter och andra vaporisatörer.

Tips & utflykter

Ayutthaya

Den gamla kungastaden - ”Österns Venedig” - har länge varit Asiens handelscentrum med många palats, tempel och fästningar. Än idag har staden sin forna glans men med sin lugna atmosfär är den en skön kontrast till högljudda och snabba Bangkok. När du rider på elefanter kan du utforska stadens imponerande byggnader och parkanläggningarna på ett speciellt sätt.

Bangkok

Bangkok är spännande, färgstarkt, livligt och alltid i rörelse. I ”änglarnas stad” finns något för varje smak. Det praktfulla kungapalatset med sina dekorerade torn, Wat Po templet med den mäktiga Buddha-statyn eller den spännande blandningen av olika människor och influenser på backpacker-leden Khao San Road. Bangkok imponerar på många olika sätt.