Turkiet Semester

Tips: Våra mest populära hotell för din Turkiet-semester

Turkiet förenar så många vackra aspekter – det är svårt att beskriva alla. Turkiet är motsatsernas land, kryddornas, fikonens, Sidenvägens, söta téernas och vattenpipornas land. Dessutom imponerar landet med en rik natur som erbjuder kuster med långa sandstränder, karga klipplandskap och gröna skogar och berg. Turkarna tar emot sina besökare med en unik blandning av gästvänlighet och traditionskärlek. Den turkiska livsstilen kommer att förtrolla dig direkt. Du kan även njuta av spa och avkoppling här. Här skapades Hammam-baden - de är en fast del av kulturen och ger dig en imponerande upplevelse.

Fakta

Offizieller Name: Türkiye Cumhuriyeti (Republiken Turkiet)
Läge: Delvis i syd-östra Europa, delvis i syd-västra Asien. Mellan Bulgarien och Syrien vid Svarta havet, Egeiska havet och Medelhavet.
Yta: 783562 km²
Huvudstad: Ankara
Befolkning: 79,8 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 99% muslimer/ 75% turkar, 18% kurder
Språk: Turkiska (officiellt språk), kurdiska
Geografi: Central högplatå, smal kustslätt, många bergskedjor. Högsta punkten: Ararat (5166m)
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 731,9 miljarder EUR (2016)
Valuta: Turkiska Lira (den aktuella växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Landets vägar är i stort sett bra men i sämre skick i de lantligare områden. Tågnätverket är välutbyggt men långsammare än bussar och taxibilar. Där det är möjligt finns ett brett utbud av färjor.

Klimat och bästa tiden att resa

Turkiet har ett tempererat klimat med heta, torra somrar och fuktigt-mildra vintrar. I landets inre varierar temperaturerna mer.

Medeltemperaturen på vintern: kusten/inlandet: 11°C/-1°C (som lägst 6°C/-4°C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: kusten/inlandet: 27°C/21°C (som högst 34°C/30 °C i augusti)
Vattentemperatur: max. 25°C i juli

Bästa restiden för kusten är våren och hösten eftersom det kan bli väldigt varmt på sommaren. Detsamma gäller för cityresor, men dessa kan även vara väldigt fina på vintern när det kan ligga snö.

De finaste semesterområden

Datça/Turkiska Egeiska havet – Sandstränder och klippstäder
Antalya/Turkiska rivieran – turkosblått hav och två av världens underverk

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Självständighetsdagen och Barnens dag (23 april), Arbetarnas dag (1 maj),  Atatürks, Ungdomens och Idrottens dag (19 maj), fastebrytandet (växlar), Segerns dag (30 augusti), offerfesten (växlande datum, 4 dagar), Republikens dag (29 oktober)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Pruta. Detta är vanligt på basarerna och kan ge dig riktiga kap.
  • Passande kläder. Om du beträder en moské bör du skyla dina axlar och ben och alltid ta av dig skorna.
  • Lär dig gesterna. "Ja" signaliseras på samma sätt som i Sverige, man nickar. ”Nej” skiljer sig från vår sed – här nickar du nerifrån och upp medan du gör ett klickande ljud med tungan. Om du skakar på huvudet kan detta missförstås.

DON‘Ts

  • Visa fotsulorna. Detta är oartigt och bör undvikas.
  • Förolämpa Atatürk. De flesta turkorna är mycket stolta över statens grundare och är förnärmade om du säger respektlösa saker om honom.
  • Fråga utan att be om lov innan. Du bör inte fotografera personer innan du har bett om lov.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det turkiska kranvattnet har oftast inte drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? I Turkiet finns samma el-uttag som i Europa, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Turkiet? Sjukvården har i stort sett en god standard i de större städerna och turistcentrerna. I de lantligare områden motsvarar den oftast inte europeisk standard, vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemtransport.

Tips & utflykter

Istanbul

Här möts öst och väst – Istanbul har vuxit till en exceptionell stad med en unik kultur och atmosfär. Redan när staden fortfarande hette Byzantion eller Konstantinopel hade den en viktig position i världens händelser och denna självkänsla håller sig kvar än idag. Vare sig man vill se de imponerande byggnaderna från diverse riken och epoker som Hagia Sofia eller Blå moskén, eller om man vill njuta av det oförglömliga nattlivet med färgstarka klubbar och barer på bakgårdar och tak – staden är ett allkonstverk. En anann orförglömlig upplevelse är att resa från en kontinent till en annan – allt detta med en liten båtstur.

Pergamon (Bergama)

Pergamon är ett sant paradis för arkeologi-fantaster. Stadens rester, som strävade efter att överträffa Aten, sträcker sig över hela bergsplatåen. Här finns en amfiteater vid Akropolis’ sida, ruinerna av en romersk kejsartempel, ett av Asklepios sanatorier, ett av Dionysos tempel och en grekisk borg där du kan se platsens forna kultiska och kulturella betydelse. Utsikten från Pergamons högsta punkt ger dig en detaljerad vy över landet. Andra populära antika resmål är Troja (Truva) och Ephesos (Efes).

Pamukkale

Pamukkale ger dig två sevärdheter på en gång. Den antika staden Hierapolis rester med en amfiteater och Apollo-templet. Men de flesta turisterna kommer av en annan anledning: platsens kalkstensterrasser. I miljoner av år har de närliggande termalkällornas vatten flutit genom området och deras kalk har skaoat ett unikt landskap fullt av etage och bassänger. I nuläget är det inte tillåtet att bada längre men de vita terrassernas och det blå vattnets skönhet är otrolig speciellt när solen går ner.

Regioner i Turkiet