Tyskland Semester

Tips: Våra mest populära hotell för din Tyskland-semester

Tyskland är inte bara poeternas och tänkarnas land utan även ett land med imponerande vacker och mångfaldig natur. Stora bergskedjor och ändlösa slätter, sjölandskap och imponerande kuster vid Nord- och Östersjön – här finns härlig natur i alla olika facetter. Den rika och traditionsrika kulturen samt de historiska och kungliga städerna gör landet till ett attraktivt och intressant resmål.
Tysklands nästan clichéartade disciplin och perfektionism visar sig även när det handlar om wellness och hälsa. Otaliga spa- och skönhetserbjudanden gör din semester till en oförglömlig och avkopplande upplevelse.

Fakta

Officiellt namn: Bundesrepublik Deutschland/Förbundesrepubliken Tyskland
Läge: Mellaneuropa, mellan Frankrike och Polen vid Nordsjön och Östersjön
Yta: 357022 km²
Huvudstad: Berlin
Befolkning: 80,9 miljoner
Reiligösa och etniska grupper: 34% protestanter, 34% romersk-katolska, 4% muslimer/ 92% tyskar, 3% turkar
Språk: tyska (officiellt språk), flera officiella regionalspråk
Geografi: Lågland i norr, högland i centrum och alp-berg i söder. Högsta punkten är Zugspitze (2963m)
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 3132,7 miljarder EUR (2016)
Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

Du kan resa till Tyskland per bil, buss eller tåg men även per båt eller flyg.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Vid längre vistelser rekommenderas vaccinationer mot hepatit A, rabies, stelkramp och meningo-encefalit.
På plats: Gatu- och rälsnätverket är mycket väl utbyggt i Tyskland, även i de lantligare miljöerna. Kollektrivtransport finns nästan överallt.

Klimat och bästa tiden att resa

Klimatet i Tyskland är tempererat-kontinentalt till atlantiskt med milda till varma somrar och kyliga eller kalla vintrar.

Medeltemperaturen på vintern: 1 °C (som lägst  -7 °C i januari)
Medeltemperaturen på sommaren: 20°C (som högst 30 °C i juli)
Vattentemperatur: Östersjön: max. 18°C i augusti

Strandsäsongen infaller mestadels i högsommartiden men det lönar sig att resa till Tyskland året runt. På vintern lockar framför allt södra Tyskland med vintersporterbjudanden, på våren och hösten är södra och västra delen ett fint resmål på grund av de milda temperaturerna.

De finaste semesterområden

Sydtyskland - De bayerska Alperna och ölkulturen
Västtyskland – Historiska Ruhr-området och franskinspirerad mat
Östtyskland – Slott och sjölandskap
Nordtyskland – Vadehavet och hansastäderna

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), långfredagen (mars/april), annandag påsk (april), arbetarnas dag (1 maj), Kristi himmelfärds dag (maj), annandag pingst (maj/juni), Tyska enighetens dag (3 oktober), jul (25/26 december)
Vänligen observera att detta är de helgdagar som gäller i alla förbundsstater och att det tillkommer vissa helgdagar i en del förbundsstater.

DOs & DON'Ts

DOs

  • Upplev mångfald. Tyskland har många olika facetter och alla är lika spännande.
  • Kulinarisk njutning. Vare sig du väljer bayrisk öl eller fisk vid havet – det finns så många olika godsaker i Tyskland!

DON‘Ts

  • Missakta trafikreglerna. I Tyskland gäller en 0,5 ‰-gräns för alkohol. Överträdelser bestraffas enligt Flensburgs poängsystem. Dessutom finns det miljözoner i många tyska städer där bara bilar får vistas som har en miljödekal (Feinstaubplakette).
  • Glömma id-kortet. Även om lagen har avskaffats att man alltid måste bära ett id-kort bör du alltid ha ett id-kort i närheten i Tyskland så att du kan bevisa din identitet snabbt.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Tysklands kranvatten har normalt sett drickvattenkvalitet. Om du vill vara riktigt säker kan du välja tappat vatten istället.
Behöver jag en adapter? I Tyskland finns Schuko-uttag och Euro-uttag.
Hur är sjukvården i Tyskland? Tysklands sjukvård håller en god standard överallt.

Tips & utflykter

Amrum

Den tredje största av de nordfrisiska öarna har valt frihet som slagord – här möts du av en alldeles speciell stämning med långa sandstränder, stora skogar och pittoreska byar. På ön finns många sevärdheter och när det är lågvatten kan du utmärkt ta dig till grannön Föhr – en unik resa!

Berlin

Staden där öst och väst möttes förr är än idag full av spännande motsatser som utgör dess charme och lockar till nya upptäckter hela tiden. Moderna affärsdistrikt med glas och stål samsas med ödsliga fabrikarealer där konstnärskollektiv har hittat ett nytt hem. Stadens historiska flärd är imponerande och vid varje hörn hittar du levande historia. Berlin lockar med ett färgstarkt och spännande nattliv som pågår tills tidigt på morgonen men du kan även koppla av utanför staden där du hittar härliga sjöar, skogar och gröna landskap.

Bamberg

Om du vill njuta av en semester i en typisk bayerisk bilderbokstad har du hamnat på rätt plats i Bamberg. Gamla staden med sina små, färgglada hus och de smala kullerstensgatorna ser verkligen sagolika ut och överallt njuter du av en avkopplad och trevlig atmosfär. Mellan gamla rådhusets bro och domkyrkan hittar du många gamla restauranger med härligt rustikala menyer och ofta även egen öl – samla diverse kulinariska intryck på din väg genom stadens kärna. Om du vill se Bambergs omgivande landsbygd kan du utmärkt göra detta med en båtstur på floden.

Partnachklamm

Partnachklamm vid Garmisch-Patenkirchen lockar med massor av naturspektakel. Partnach har grävt sig djupt in i berget och skapat bisarra landskap – än idag brusar floden fram här. Bakom varje krök dyker nya stenformationer upp och ger dig massor av intryck, både optiska och aktustiska. På vintern blir Partnachklamm ett förtrollande islandskap med unika figurer i glasklar is som ständigt förändras. Även på vintern imponerar Partnach med sin gigantiska naturkraft!