Intervju med Dr. Alani från Sha Wellness Clinic om det nya programmet “Detox & Sunt Matsmältning”

Sha Wellness Clinic i Altea, Spanien, nära Alicante, är en av världens ledande medical wellness kliniker. Hotellkliniken specialiserar sig på de senaste hälsoprogrammen för att optimera gästernas fysiska och mentala välbefinnande.

SpaDreams och det tyska moderföretaget Fit Reisen har samarbetat framgångsrikt med Sha Wellness Clinic i många år. Tillsammans erbjuder vi våra gäster de senaste programmen för viktminskning och fitness, avgiftning, förebyggande av utbrändhet, hälsosam sömn och mental styrka. Sha Wellness Clinic lanserade nyligen ett nytt program om trendämnet ”tarmhälsa”.

I samband med det nya programmet genomförde Claudia Wagner, VD för Fit Reisen, en spännande intervju med doktor Amina Alani från Sha Wellness Clinic.

kvinna i wellnessbadrock dricker té och slappnar av på solstolen
© SHA Wellness Clinic nära Alicante

Hej Dr Alani. Tack för att du tog dig tid att prata med oss idag om tarmhälsa och de nya erbjudandena på Sha Wellness Clinic. Vad är din roll på Sha Wellness Clinic och vad gör en vistelse där unik?

Jag är glad att kunna presentera det nya programmet idag. Jag är chef för hälsoteamet på Sha Wellness Clinic, där vi erbjuder innovativa och unika hälsoprogram som behövs särskilt i dagens värld. En tredjedel av befolkningen i västländerna lider av hälsoproblem. Våra gäster drar därför stor nytta av de program vi erbjuder.

Varför tror du att ett av de mest bokade programmen är detox-programmet? Finns det en typisk gästprofil för detox?

Det är en bra fråga. Jag tror att detox är så populärt eftersom människor idag är mer medvetna om sin hälsa. Att rensa eller avgifta organismen är ett av de första stegen mot ett hälsosamt liv. Detta faktum blir allt tydligare för många, och därför är allt fler intresserade av ett detox-program under medicinsk vägledning.

Människor som deltar i vårt avgiftningsprogram bryr sig om sin hälsa och vill använda förebyggande medicin för den. Ofta kommer även människor som ofta är hemma i Corona-lockdown, äter ohälsosam mat och motionerar för lite. De känner att kroppen behöver en avgiftningskur. Jag tror att vi kan erbjuda ett riktigt bra detox-program här.

kvinna praktiserar yoga övningar i en motionssal med stora fönster, palmträd i bakgrunden
Motion och mindfulnessövningar är också en del av programmet
© SHA Wellness Clinic

Jag tycker också att ni har ett av de bästa detox-programmen någonsin. Jag fick uppleva det själv en gång och det var en fantastisk upplevelse med ett mycket bra resultat. Men låt oss tala om ditt nya program med fokus på tarmhälsa. Berätta mer om den. Det finns ett talesätt som säger att en “frisk tarm är lika med frisk person” – vad betyder det?

Som du vet har vi på Sha Wellness Clinic en holistisk syn på hälsa. Vi tar alltså inte bara hand om själva kroppen utan även om den mentala och energimässiga nivån och naturligtvis om kosten, som är en av de viktigaste pelarna i vårt program. Detta holistiska synsätt är så viktigt eftersom vi vet att tarmen och vårt matsmältningssystem är nära kopplade till hjärnan och immunsystemet. Så när vi tar hand om våra tarmar tar vi hand om hela kroppen. Det är det som det nya programmet bygger på.

Vad har tarmen att göra med inflammation, immunförsvaret, autoimmuna sjukdomar och allergier samt kroppsvikt? Jag har till exempel hört att det är mycket lättare att gå ner i vikt med en sund tarm. Även tandhälsa har något att göra med tarmen, eller hur?

Absolut. Tarmen spelar en central roll i vår organism. Vi måste veta att immunförsvaret arbetar i våra tarmar. Men inte bara det, tarmen producerar också celler, neurotransmittorer och molekyler som är ansvariga för vår ämnesomsättning, vårt känslomässiga välbefinnande och många andra funktioner i vår kropp. Om tarmen lider, t.ex. genom ohälsosam kost eller psykisk stress, som för övrigt har en direkt påverkan på tarmen, kan det leda till en inflammation i tarmen (Leaky Gut Syndrome).

kvinna håller händerna ovan- och nedanför naveln - sunt matsmältning

Vid denna sjukdom är tarmslemhinnans skyddande funktion mot patogener och toxiner störd. Å ena sidan har vi då för många gifter i kroppen, å andra sidan hamnar immunförsvaret, som regleras av tarmen, i obalans. Detta förklarar varför tarmproblem kan vara utlösande för autoimmuna sjukdomar, men också för alla typer av infektioner och till och med psykologiska problem. Vi vet att en ohälsosam tarm är utgångspunkten för många sjukdomar, och det har forskats mycket om detta under de senaste åren. Det är imponerande hur viktig tarmen är!

Berätta lite mer om innehållet i programmet för sunt matsmältning. Till exempel ingår ozonbehandling. Jag har hört att ozon kan bekämpa parasiter och virus i kroppen. Kan du förklara varför och hur ozonbehandling bidrar till tarmhälsa?

Ozon har många goda egenskaper. Som du sa är ozon antiviralt, men det är också antibiotiskt och svampdödande. Det kan döda dåliga bakterier i tarmen och motverka candida. Ozon kan också reglera immunsystemet och har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Dessa egenskaper är mycket bra för tarmhälsan.

Vid ozonbehandling förs ozon in direkt i kroppen genom ändtarmen. På så sätt når den tarmarna på det mest direkta sättet och effekten kan ske utan omvägar. Det är därför denna behandling är så effektiv. Dessutom når ozonets positiva effekt även levern, vilket också är en fördel. Av dessa skäl använder vi denna metod som en huvudkomponent i vårt program för tarmhälsa.

Det här låter riktigt bra. Vi vet alla hur viktigt det är med en frisk lever. Du erbjuder också antiinflammatorisk näring. Vad är det?

På Sha erbjuder vi våra gäster en mycket antiinflammatorisk kost. Å ena sidan finns det nämligen livsmedel som främjar inflammatoriska processer i tarmen. Dessa livsmedel försöker vi undvika på vår klinik. Å andra sidan finns det livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper. Vi integrerar dessa mycket starkt i kostplanen i programmet.

färgglad frukt och grönsaker samt färska juicer för sunt matsmältning

Eftersom många av våra gäster har födoämnes- eller livsmedelintoleranser diskuterar vi allting noggrant med gästen i förväg och skräddarsyr frukost, lunch och middag för att tillgodose varje individs särskilda behov. Råa grönsaker är till exempel mycket hälsosamma. Vissa gäster tål dock inte råa grönsaker. Om vi känner till detta kan vi utesluta livsmedel från menyplanen och justera den. Därför lägger vi mycket tid på att utveckla vårt kostprogram för att göra det så individuellt som möjligt.

Det är fantastiskt! Det innebär att varje gäst får ett individuellt skräddarsytt program från Sha. Vi vet nu att personer med psykisk sjukdom ofta lider av tarmproblem eller störd tarmflora. Varför är det så?

Balansen i tarmarna och tarmfloran är mycket känsliga. Precis som våra matvanor kan ha en negativ effekt på tarmbalansen och orsaka sjukdom kan oro och stress ha en negativ effekt på tarmfloran.

Som jag sa tidigare har tarmen en inverkan på vårt immunförsvar, på produktionen av neurotransmittorer och även på det centrala nervsystemet. Just därför är ett mikrobiom i obalans nära kopplat till psykisk sjukdom och humörsvängningar.

Därför är det viktigt för oss att inte bara täcka den yttre eller fysiska hälsan i programmet, utan även de mentala aspekterna. Vi visar våra gäster hur de kan hantera stress bättre för att förebygga tarmproblem. Detta är mycket viktigt.

Så det nya tarm-detox-programmet är ett mycket holistiskt program. Det är för att avgifta, gå ner i vikt, minska mental stress, hjälpa till med autoimmuna sjukdomar eller sömnproblem – kanske kommer det nya programmet för sunt matsmältning med allt vad det innebär att bli det mest populära programmet på Sha Wellness Clinic. Jag tycker att det är särskilt rekommenderat nu i Covid 19-tiden.

Absolut. Som jag sa har många, många av våra gäster olika hälsoproblem. Människor som till exempel inte kan sova bra vet inte att problemet ligger i tarmen. De vet inte heller att stress kan rubba den inre balansen. Många vet inte heller att hudproblem och andra sjukdomar också beror på en ohälsosam tarm. Här försöker vi förklara sambanden för våra gäster och ge dem en tydlig bild av deras problem.

Särskilt i dagens läge, när människor är stressade och rädda för framtiden, kan det ha en enorm inverkan på tarmhälsan. De äter inte lika hälsosamt, får dåliga vanor som att dricka för mycket alkohol eller äta för mycket ohälsosam mat. Därför försöker vi också inkludera ytterligare tjänster som omfattande kostrådgivning eller rådgivning om stresshantering i våra erbjudanden.

Tack Dr Alani för insikterna i Sha Wellness Clinic:s arbete.

Har du blivit nyfiken? Här ser du våra erbjudanden för SHA Wellness Clinicen

30.06.2021

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta