Haloterapi

Upptäck saltets naturliga kraft

Upplev saltterapins naturliga krafter

Salt har varit känt som ett naturligt läkemedel för kropp, ande och själ i många århundraden. Framför allt hjälper det oss att andas bättre. Därför är det en utmärkt terapi för luftvägssjukdomar som astma eller bronkit och kan också hjälpa till med allergier. Läs vidare för att lära dig mer om de olika saltbehandlingarna och våra erbjudanden.

Frisk med hjälp av haloterapi

Det faktum att salt har läkande egenskaper och att det används för att förhindra infektioner som t.ex. torkande sår har varit känt sedan antiken. De gamla egyptierna och Hippokrates visste redan om saltets positiva effekter. Ordet haloterapi kommer förresten från grekiskan; "halo" betyder salt och det är därför haloterapi också kallas saltterapi.

Det sägs att denna form av terapi redan användes av munkar i Europa för flera århundraden sedan. Efter att ha varit i de naturliga saltkamrarna sägs de ha märkt lindring av andningsproblem. Det finns också skrivna anteckningar från 1100-talet, som visar att det redan då fanns bad med mineralhaltig saltvatten i Polen. Det var en polsk läkare, Dr. Felix Bochkowsky, som insåg på 1840-talet att, till skillnad från metall- och kolgruvarbetare, saltarbetare inte drabbades av luftvägssjukdomar och var i allmänhet bland de friskaste människorna.

 


Former av saltterapi och deras effekter

Salt, det "vita guldet", innehåller värdefulla mineraler och mikroelement - särskilt magnesium, kalcium, kalium, jod, brom, natrium och järn - och har ytterst positiva egenskaper för kroppen, så att varje behandling med salt hjälper till att förbättra vår hälsa. Salt stimulerar blodcirkulationen, har en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, lossar slem, eliminerar patogener som pollen från luften och hjälper till att bekämpa immunsystemets överkänslighet.

Det finns två huvudkategorier av saltterapi: behandling med fuktigt salt och behandling med torrt salt. De förstnämnda inkluderar gurgling, peeling, salt- och saltvattenbad och sköljningar. Torrsaltbehandling, även kallad haloterapi, utförs vanligtvis i så kallade saltgrottor eller -kamrar där saltluft inhaleras. Miljön för terapin är vanligtvis konstgjort. Grottorna erbjuder dock ett mikroklimat som är mycket likt klimatet i en naturlig saltgrotta eller vid havet. Andra exempel på behandling med torrt salt är inhalatorer och saltlampor.

Behandlingar med fuktigt salt hjälper till att återställa fuktigheten i huden och förbättrar föroreningar och rodnad. I synnerhet saltbad och uppehåll i saltkammare har en avkopplande och stressreducerande effekt. Kamrarnas höga luftfuktighet hjälper kroppen att lättare absorbera salt genom inandning. 45 minuter i grottan motsvarar en hel dag vid havet!

Saltbad

Kvinna badar i saltvatten

Saltbad ger lindring för hudsjukdomar och hjälper mot stress och utmattning. Vid cirkulationsstörningar, vänligen kontakta en läkare i förväg, eftersom baden kan vara upp till 37 grader varma.

Saltpeelings

Saltpeelings

Peelings tar bort gammal hud och, förutom att främja blodcirkulationen, stimulerar också borttagandet av metaboliska slutprodukter. Den är inte lämplig för ansiktshuden eftersom den är för känslig.

Saltgrottor / Saltkammare

Saltgrotta

Regelbundna besök i en saltgrotta lovar lindring av luftvägssjukdomar, eliminering av skadliga patogener och förnyelse och avkoppling av hela kroppen.

Sköljning/inhalation med saltlösning

inhalation av saltlösningar

Gurgling med saltvatten eller nässköljning frigör luftvägarna vid förkylning eller allergi mot pollen.

Schüssler-salter

Schüssler-salter är mineraliska hälsosalter. Beroende på typ hjälper de till med ledproblem, alla slags inflammation, matsmältnings- eller bindvävsproblem med mera. 

Dryckeskurer

När den används på rätt sätt kan dryckeskuren med saltlösning ha en harmoniserande och avgiftande effekt och stärka immunförsvaret.


Indikationer för behandlingar med salt

En av de största fördelarna med haloterapi för vår hälsa är förbättrad andning. Därför är detta läkemedel särskilt lämpligt för sjukdomar i luftvägarna, såsom astma, bronkit eller förkylning. Saltterapi kan dock också lindra många andra sjukdomar, t.ex.

 • Inflammation i halsen, bihålorna, främre bihålorba och öronen
 • Hudinflammation och sjukdomar som psoriasis, neurodermatit, akne, eksem och rosacea
 • Hösnuva och andra allergier
 • Huvudvärk och migrän
 • Reumatiska sjukdomar
 • Hjärt-kärl-sjukdomar
 • Mykoser (salt är antibakteriellt och ett naturligt antiseptiskt medel)
 • Svagt immunsystem
 • Sömnstörningar, trötthet och stress

Kontraindikationer för saltterapi

Naturligtvis måste behandlingens lämplighet slutligen bestämmas av kurläkaren, men det kan sägas att följande tillstånd vanligtvis indikerar att användning av haloterapi inte är lämpligt: feber, infektionssjukdomar, öppna sår, cancer, allvarligt högt blodtryck, allvarliga psykiska störningar, aktiv tuberkulos.

 

 

 

 

Man pratar med läkaren

Haloterapi - men var?

Den viktigaste aspekten av detta ämne är syftet med saltbehandling. Om du letar efter mer välbefinnande eller "avslappnad andning" kan en kort vistelse på ett hotell med en saltgrotta också vara perfekt för dig. Om du vill känna havets energi bör du ta en titt på våra erbjudande om thalassoterapi - och om du vill behandla ett allvarligare hud- eller andningsproblem, kommer en resa till Döda havet att ge dig de bästa resultaten.

 

 

blått hav

Thalassoterapi vid Medelhavet

Om du huvudsakligen är intresserad av behandling med saltvatten, dvs. saltlake eller havsvatten, rekommenderar vi att du informerar dig om våra erbjudanden för thalassoterapi. Som en del av detta läkemedel finns havssaltbad, inandningar av saltvatten, alg-inpackningar och många andra behandlingar, alla med havets naturligt salthaltiga läkemedel. Visste du att Medelhavet har den högsta salthalten i Europa? Det är därför det är perfekt för en thalassoterapi-vistelse.

>> Hälsoresor med thalassoterapi

 

Haloterapi vid Döda Havet

Om du försöker hantera hudproblem eller svåra andningssvårigheter är en längre semester med olika saltterapibehandlingar en bra idé. De mest effektiva saltterapikurerna finns utan tvekan vid Döda havet. Dess naturliga saltinnehåll är cirka 30%, vilket motsvarar en saltkoncentration som är tio gånger högre än i Medelhavet. Den höga salthalten ändrar även vattentätheten så att du kan läsa tidningen medan du badar. Som ett enormt saltbad är Döda havet den perfekta destinationen för dig som behöver en hälsosam semester i det helande mikroklimatet av saltvatten, torr ökenluft och mjukt solljus. I allmänhet kan en vistelse vid Döda havet hjälpa till med allvarliga hudsjukdomar, svår astma och luftvägssjukdomar samt reumatiska sjukdomar (i kombination med svavelhaltig läkande lera). Du kan hitta mer information om detta ämne på vår sida om klimatkurer vid Döda havet.

 

 

Mujer flotando en el Mar Muerto

 

 

Bodensee, Bodensjö

Saltterapi i Tyskland

Även om Tyska havet, med dess relativt låga salthalt, inte kan konkurrera med Israel eller Jordanien, ligger Tyskland långt framme i antalet saltgrottor. På våra hotell i södra Tyskland till exempel kan du utforska den fantastiska naturen runt Bodensjön eller Schwarzwald, låt dig bortskämmas från alla sidor och ta några djupa andetag i hotellets saltgrottor, med vilka du kan ladda dina batterier. Inhalation av salt och därmed av mineraler och spårämnen som kalcium, magnesium och jod lindrar kroniska luftvägsinfektioner och stärker immunsystemet. Den höga luftfuktigheten i de underjordiska grottorna underlättar absorptionen. En 45-minuters vistelse i en saltgrotta kan jämföras med effekten av en hel dag vid havet. Förresten finns det ett spahotell i Tyskland (TOMESA), där de simulerar Döda havets klimat.

>> Här hittar du alla hotell med saltgrottor i Tyskland.

Saltterapi i Östeuropa

Förutom vistelserna vid Döda havet i Jordanien eller Israel och haloterapimöjligheterna i Tyskland, kan vi också rekommendera Östeuropa för saltterapi. Polen, Tjeckien, Ungern och Litauen är verkliga experter inom haloterapi. Speciellt med Tjeckien och Ungern är detta faktum ganska förvånande, eller hur? Eftersom de inte har någon direkt tillgång till havet. Termalvattnet i Sárvár i Ungern har emellertid en hög salthalt, vilket gör det till ett populärt mål för haloterapi. Dessutom har många hotell sin egen saltgrotta, som inbjuder dig att ta en avkopplande paus.

Spahotell i Polen har också mycket att erbjuda när det gäller saltbehandlingar. Det finns en mängd behandlingar baserade på jod, saltvatten och saltprodukter: inhalationer och massage, saltpeelings och många andra. Östersjöns friska luft och den lugna atmosfären bidrar till perfekt avkoppling.

>> Här hittar du hotell med saltterapi-erbjudanden i Östeuropa.

 

 

Tjeckien, haloterapi

Våra populäraste erbjudanden för haloterapi eller saltterapi

FAQ - Haloterapi

Vilka problem behandlas med haloterapi?


 1. Inflammation i halsen, bihålorna och öronen
 2. Inflammation och sjukdomar i huden
 3. Svagt immunsystem
 4. Höfeber och andra allergier
 5. Reumatiska sjukdomar


Varför ska jag boka en vistelse med saltterapi?

Salt...
 • ...är ett naturligt läkemedel
 • ...rensar luftvägarna
 • ...är bra för huden
 • ...stärker immunsystemet
 • ...avslappnar kropp och själ


Hur länge måste jag genomgå saltterapi?

Det beror på ditt hälsotillstånd och de förväntade resultaten. Om du bara vill koppla av och ta några djupa, lugna andetag på havsstranden eller i en avkopplande saltgrotta räcker några dagar för att tillgodose dina behov. Men om du vill behandla din astma eller något liknande, bör du tala med din läkare i förväg och följa hans råd.


Är haloterapi också lämplig för barn?

Ja, saltterapi är en helt naturlig terapi och därför också lämplig för barn. Dessutom erbjuder många av våra hotell program och aktiviteter för barn så att du verkligen kan koppla av under din semester.


Hur mycket är en haloterapi-vistelse värd?

Sju nätter på ett hotell med saltbehandlingar som inhalationer och saltgrottor finns nu tillgängliga i Polen för mindre än 200 euro. De flesta erbjudanden för en vecka är cirka 500-700 euro och inkluderar vanligtvis halvpension. Kontakta oss och tillsammans hittar vi den bästa valutan för pengarna för dina behov.


Hur och var kan jag boka?

Vi rekommenderar att du bokar din resa i god tid - du hittar fler rabatter i förväg än sista minuten-erbjudanden. Detta beror helt enkelt på att hotell gillar att börja planera säsongen tidigt, eftersom det är nödvändigt att säkerställa att tillräckligt utbildad personal, terapeuter och läkare är tillgängliga för behandlingar och hälsoprogram. Boka din hälsoresa i god tid, helst minst 3 månader i förväg.

 

 

Behöver du mer information för inspiration?