Frauen bei der Fastenkur

Fastekurer

Din hälsosamma avgiftningssemester

Kombinera semester och fastediet

En fastekur avgiftar kroppen, kan motverka sjukdomar och har också effekten av viktminskning. På våra fastehotell kommer du att tas hand om av specialistpersonal och läkare och kombinerar avgiftning av din kropp med en underbar semester i vackra omgivningar.


Varför är det hälsobringande att fasta?

Fasta har sitt ursprung i religionen. I kristendomen och islam finns det en fastetid under vilken avhållsamhet från att äta praktiseras under vissa förhållanden. Men under tiden har praxisen också etablerat sig inom alternativ medicin som en hälsometod och befriat den från den religiösa kontexten. Fler och fler människor fastar för sin hälsa, eftersom en fastediet inte bara har en renande effekt på kroppen, utan rensar den också från skadliga ämnen och ger tillbaka förlorad energi. Som ett litet extra kan du också tappa några kilo. Genom att (nästan) helt avstå från fast mat börjar kroppen tömma befintliga depåer och bryter därmed ned lagrade kolhydrater, fettreserver och proteinförråd från bindvävnaden. Den ökade tillförseln av vätskor avvattnar också kroppen och på så sätt kan den lättare utsöndra slagg och gifter, vilket förbättrar vårt välbefinnande på lång sikt.

Fastans positiva effekt på kropp och själ

En fastadiet medför inte bara en märkbar förbättring av den fysiska hälsan, utan har också en positiv effekt på vårt sinne. Förutom att stärka immunförsvaret och tarmfunktionen, gå ner i vikt och lindra kroniska symtom, förbättras blodcirkulationen och generellt välbefinnande främjas. På grund av den ökade frisättningen av lyckohormonet serotonin och minskningen av stresshormonet kortisol, sätter en faste-hög in efter cirka tre dagar av fasta, som många fastande beskriver som mental befrielse, avkoppling och inre lugn.

Fasta eller terapeutisk fasta – Vad är skillnaden?

Fasta är avhållsamhet från vissa lyxmat eller fasta livsmedel under en viss tidsperiod. Den största skillnaden mellan fasta och terapeutisk fasta är att terapeutisk fasta syftar till att rena och förnya kroppen och även själen, varvid fasta är en något bredare term som också omfattar religiösa skäl. Med terapeutisk fasta eller hälsofasta, som namnet antyder, kan du motverka vissa sjukdomar och läka din kropp från insidan.


De 3 faserna av fasta

Om kuren utförs i en fasteklinik, förbereds en individuell fasteplan anpassad efter kurgästens behov i förväg. Här fastställs fastekurens längd och itensitet och expertpersonal bistår. Fastekurer varar vanligtvis 1-4 veckor. En klassisk fastekur är indelat i tre faser:

Avlastningsfas

I den första fasen av fastekuren ändras dieten gradvis. Inga beroendeframkallande ämnen som alkohol, nikotin, kaffe och godis används och mycket vätska intas. Minst tre till fyra liter vatten, te, buljong eller juice bör tillföras kroppen. Dessutom bör stressiga situationer undvikas. Denna fas anses vara den svåraste på grund av det ökade antalet biverkningar som huvudvärk, svaghet, humörsvängningar, kroppslukt eller känsla av kyla.

 

Fastekurer SpaDreams
Avlastningsfasen

 

Fastekurer SpaDreams
Detox-fasen

Detox-fas

I den andra fasen undviks nu all fast mat helt. Men eftersom kroppen har ett dagligt behov av näringsämnen som bör täckas, är en hög tillförsel med mineralinnehållande drycker extremt viktig. Mag-tarmkanalen töms också med hjälp av Glaubersalt och lavemang. Här frigörs och utsöndras slagg från musklerna och ytterligare föroreningar i kroppen. De initiala biverkningarna plattas ut och kroppen får ny energi.

Fastebrytning och uppbyggnadsfas

I den tredje och sista fasen, uppbyggnadsfasen, förs kroppen långsamt tillbaka till en normal kosthållning. Fastebrytningen inleds vanligtvis med ett äpple eller en morot tillsammans med en grönsaksbuljong. Eftersom organismen till största del har slutat producera matsmältningssaft under detoxfasen, bör lätta måltider med låg fetthalt vara på planen för att undvika obehag. Fastetiden är nu över, men beroendeframkallande ämnen eller för mycket fett bör fortfarande undvikas även efter fastedagarna, eftersom det är för ansträngande för kroppen. I allmänhet bör tuggrytmen och måltidens längd också justeras, eftersom kroppen fortfarande arbetar långsammare.

Så snart kroppen har återupptagit sin normala funktion bör du vara uppmärksam på en balanserad kost och motion, så att resultatet av fastadieten håller längre och du drar nytta av fastakuren.

 

 

Fastebrytning, fastekur
Fastebrytningen

Här hittar du ditt perfekta fastehotell

Vet du redan vilken typ av fastakur som passar dig bäst och vart resan kan gå? Använd sedan våra filter för att hitta ditt perfekta erbjudande. Om du vill lära dig mer om de olika fastemetoderna, läs vidare.


Översikt över de olika fastemetoderna

Det finns många erbjudanden för fastekurer. Att ta reda på vilken som är rätt för dig, att kombinera hälsa och viktminskning, är lite svårare. En liten översikt kommer säkert att hjälpa.

Hälsofasta enligt Buchinger

Buchinger-hälsofastan är den vanligaste fastemetoden. Man dricker endast grönsaksbuljong och juice, dessutom mycket te. Fast mat intas inte. Dessutom främjas utrensningen av tarmen med hjälp av milda laxermedel. Denna fastekur ska aktivera kroppens självhelande krafter och därmed motverka kroniska inflammatoriska sjukdomar. Genom att frisätta serotonin hjälper Buchinger-fastan också till att förbättra mental välbefinnande.

 

Buchinger fasta
Hälsofasta enligt Buchinger – utan fasta livsmedel

Fasta enligt F.X. Mayr

"Mjölk-bröd-dieten". Målet är en långvarig tarmrehabilitering, baserad på tre principer:  skoning, utrensning och lärande. Det som är speciellt med F.X. Mayr är att maten äts mycket långsamt och tuggas väl. Även om portionerna är ganska små kan du njuta av dem och känna en trevlig mättnadskänsla. Fastekuren enligt Mayr är därför särskilt lämpligt för dem som inte vill eller inte får avstå helt från mat. Deltagarna reflekterar också över sina egna matvanor genom att äta långsamt, vilket möjliggör förändring.

 

 

F.X. Mayr
”Mjölk-bröd-dieten”
Fuktiga omslag fasta
Middagsvila med fuktiga omslag är en del av den klassiska Schrotkuren.

Den klassiska Schrothkuren

Den klassiska Schrothkuren är baserad på de fyra pelarna diet, dryckes- och torra dagar, omslag och motion. Deltagaren konsumerar cirka 600 kalorier per dag i form av vegana och helt basiska livsmedel. Dessutom finns det en rytmisk omväxling av dryckes- och torra dagar (0,5-1L vatten), som är tänkt att väcka kroppens egna helande krafter. En annan viktig komponent är användningen av fuktiga omslag, som säkerställer god blodcirkulation och stimulerar ämnesomsättningen. Lätt motion erbjuder lite variation och distraktion.

Basfasta eller alkalisk diet

Fasta är inte detsamma som att ge upp mat! Till skillnad från traditionellt fasta kan du verkligen äta dig mätt vid basfasta och som i förbigående göra något för din hälsa och ditt välbefinnande. På grund av vår livsstil idag, ont om tid och brist på uppmärksamhet när vi äter är vi ofta översyrade. Fett, socker och tillsatser i vår kost, liksom alkohol och nikotin, har en sur effekt på kroppen. Även stress kan också leda till översyrning. Om vi ​​är översyrade, kommer våra organ som lever, urinblåsa och njurar, mage och tarm, våra tänder, leder och till och med vår hud att drabbas av detta tillstånd på lång sikt.

Din kropp kommer att bli lättad om du bara ger den basiska livsmedel ett tag. Alla livsmedel som inte innehåller animaliskt protein, de flesta vegetabiliska livsmedel, dvs. grönsaker, örter, frukt, groddar, kärnor och vissa nötter, har en basisk effekt. Kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål, baljväxter, socker, kaffe och alkohol står inte på menyn. För övrigt kan smaken vara vilseledande: Sura citrusfrukter blir alkaliska i kroppen, men mejeriprodukter är sura.

Basfasta passar i princip för alla. Kuren bör genomföras i ungefär en till två veckor, därefter rekommenderas ett basöverskott men inte en helt alkalisk diet, eftersom det också finns många goda syrabildande livsmedel som bidrar till en varaktig hälsosam balans.

På vår specialsida kan du läsa mer om alkalisk diet.

 

 

Alkalisk diet
Rödbeta har en basisk effekt på krippen, stärkar immunsystemet och hjälper med matsmältningen.

Periodisk fasta

En av de mest kända intervallfastemetoderna är fasta med 16: 8. Man fastar i 16 timmar, och kan äta i 8 timmar. Till exempel har du den sista måltiden på dagen omkring kl. 18.00 och frukost kl. 10 på morgonen. Detta har fördelen att du avlastar din matsmältning på kvällen och inte avbryter kroppens dräneringsaktiviteter (giftdränering) tidigt på morgonen. De ger din kropp tid att låta rengörings- och regenereringsprocesser äga rum, vilket varkaktigt motverkar fetma, ämnesomsättningsstörningar, hjärt-kärlsjukdomar och till och med autoimmuna sjukdomar.

Oavsett vilken typ av fastekur du väljer, kommer din kropp och själ att tacka dig. Förresten, det finns många bra fastahotell i Tyskland som är specialiserade på vissa typer av faste-semester.

På vår specialsida kan du lära dig mer om periodisk fasta.

 

 

Periodisk fasta
Med periodisk fasta kan du äta dig riktigt mätt under dagen. Viktigt är att avlasta matsmältningen på kvällen.

Sammanställ din individuella fastekur


FAQ - Allt runtomkring fastan

För vem rekommenderas en fastekur?

I allmänhet rekommenderas fasta endast för friska människor. Om du lider av ämnesomsättningssjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar i matsmältningskanalen, hud- eller luftvägarna, allergier eller utmattning, kan en fastekur definitivt lindra dina besvär, men du bör bara fasta under övervakning av en läkare eller personal på fastehotellet.


Vem ska inte fasta?

Innan en fastekur bör alla genomgå en check-up hos läkaren, eftersom fasta inte är lämplig för alla, om de nu är friska eller sjuka.

Några kontraindikationer listas här:

  • Hjärt-kärl-störningar
  • Ätstörningar
  • Allvarliga kliniska bilder som tuberkulos, hepatit, cancer eller liknande
  • Psykiska störningar eller depression
  • Hypertyreos
  • Graviditet och amning

Barn och ungdomar ska aldrig fasta.


Betyder fasta alltid diet?

Fastande i sig är inte en diet i klassisk mening. Fastekurer syftar inte främst på viktminskning, men detta är en biverkning av en fastekur eftersom kaloriintaget hålls så lågt. Det primära målet med fasta är fysisk och mental rening. Du kan också se fastekurer som en slags omstart: Om du vill gå ner i vikt och ändra din diet på lång sikt kommer det att bli mycket lättare efter en fastekur.


Vad kan jag förvänta mig på ett fastehotell?

I vårt program har vi ett stort antal fastehotell, både i Tyskland och utomlands, som täcker alla kurer som nämns ovan. Om du bokar en fastekur på ett av våra hälsohotell kan du vara säker på att du kommer att vara väl omhändertagen. Till exempel kommer ett inledande samtal att äga rum i början av din vistelse så att dina personliga behov eller besvär kan hanteras; Under kuren kommer du att tas hand om av certifierade kostrådgivare och efter din faste-semester finns det användbara tips som du kan ta med dig hem. Du kan också delta i många avgiftande och avkopplande behandlingar för att stödja läkningsprocessen (bastu, ångbad, pool). Ett varierat träningsprogram spelar också en viktig roll i din kur-vistelse. Ofta erbjuds det vandringar i grupp, vattengympa, meditation eller yoga. För att komplettera programmet ges pedagogiska föreläsningar om hälsoämnen.


Hur länge ska jag fasta?

Hur många fastedagar som passar dig beror helt på dina mål, ditt individuella hälsotillstånd och, naturligtvis, fastekuren du väljer. De klassiska fastekurer som du kan utföra under professionell övervakning på våra fastehotell varar vanligtvis i 7-10 dagar. Du bör inte heller basfasta under mycket längre tid än 2 till högst 4 veckor. Periodisk fasta kan å andra sidan integreras i vardagen efter en faste-semester, till exempel eftersom kroppen inte ges mindre näringsämnen utan bara får mer tid att regenerera.


Vad måste beaktas för en framgångsrik fastadiet?

För människor som fastar för första gången kan det till en början vara ganska oroande att avastå från vissa livsmedel och känna den resulterande svagheten. Vi har sammanställt några tips för att göra fastan trevlig och framgångsrik.

  • Först bör du se till att du fastar i en miljö som stöder ditt fasteprogram. Till exempel väljer många en fasteklinik eller ett fastehotell så att de kan träffa likasinnade människor å ena sidan och inte utsätts för några lockande stimuli som kan göra kursen onödigt svår. Så kan du koncentrera dig helt på faste-vistelsen.
  • Vilken är rätt moment för terapeutisk fasta? Principiellt kan en fastekur alltid utföras om du är frisk och inte är gravid. Det är dock lämpligt att välja en period som är fri från stress för dig. Du bör börja din faste-semester på ett avslappnat sätt och vara med dina tankar. Förresten, vila och mindfulness är också viktigt efter fastan så att du inte faller tillbaka i gamla mönster som du besegrade under kuren.
  • Du bör också prata med din läkare innan du börjar faste-semestern. Hen känner till de olika faste-metoderna och vet vilken kur som passar din kropp och vilka som i sin tur kan vara kontraproduktiva.
  • Det kommer att finnas dagar då du undrar varför du gör detta. Fokusera din uppmärksamhet i dessa ögonblick inte på avhållsamheten utan fokusera medvetet på det goda. Gör dig själv medveten om hälsofördelarna och upplev alla ögonblick av kuren som en upplevelse. Låt dig skämmas bort med en massage, lerinpacknignar eller annan typ av sap-behandling.