Terapeutisk fasta enligt Buchinger med medicinsk övervakning

Buchinger fasta

Rensa och avgifta kroppen på ett hälsosamt sätt

Buchinger fasta

Låt oss ta dig med på en resa till världen av terapeutisk fasta, i vilken din kropp och själ blir ett igen och där du kan lämna vardagens besvär bakom dig! Våra Buchinger fastekurer i utvalda Buchinger kliniker ger dig inte bara mer välbefinnande, utan hjälper dig också att behandla hälsoproblem samtidigt som du får ny energi. Förutom den rena Buchinger fastan erbjuder våra hotell dig dessutom naturligtvis välgörande massage, Yoga och andra behandligar som garanterar maximalt välbefinnande.

De populäraste erbjudandena för hälsofasta

Så här funkar terapeutisk fasta

Buchinger fasta räknas till den klassiska terapeutiska fastan och är en av de mest använda fastemetoderna. Det är en ren dryckeskur under vilken du endast dricker grönsaksbuljong, juice och te. Fast mat står inte på menyn. Dessutom främjas utrensningen av tarmen med hjälp av skonsamma laxermedel. Buchinger fasta ska aktivera kroppens självhelande krafter och motverka kronisk inflammation.

I en speciell hälsoklinik kommer du att föras närmare terapeutisk fasta och lära dig att hantera en sådan extrem situation under medicinsk övervakning. Med mycket vätska bekämpas toxiner och värdelös ballast. Avgiftande leveromslag och andra stödjande och avkopplande behandlingar hjälper kroppen att rena sig från insidan.

Grundaren av terapeutisk fasta, Otto Buchinger, som själv drabbades av svår reumatoid artrit, fann lindring för sin sjukdom genom fasta och öppnade därför år 1920 den första kliniken för terapeutisk fasta i Tyskland. Buchinger-metoden är också känd som original terapeutisk fasta.

 

 


Förlopp av en Buchinger fastekur

Buchinger fastekuren kan delas upp i tre faser som alla är lika viktiga för en framgångsrik kur. Dessa är avlastningsfasen, avgiftningsfasen och fastebrytning inklusive efterföljande uppbygnadsfasen.

Avlastningsfasen

Terapeutisk fasta börjar med dem så kallade avlastningsdagarna. Under denna tid sker en långsam förändring av dieten för att förbereda kroppen på den kommande tiden utan fast mat. Alkohol, nikotin, kaffe och godis är förbjudna, i stället äter man lätt kost och tillräckligt med vätska i form av vatten, buljong eller te under dessa dagar. Avlastningsdagarna förbereder inte bara din kropp på fastekuren, utan också din själ genom att bannlysa stress och jäkt från vardagen.

Avgiftningsfasen

Efter tarmrensningen med hjälp av Glaubersalt och lavemang börjar den ca. 5 dagar långa fastetiden. På dessa dagar dricker du ca. 3 liter vätska per dag i form av örtteer med honung, grönsaksbuljong, grönsaksjuicer eller mineralvatten. Buchinger fasta är alltså en ren dryckeskur. Fastehotellen är noga med att kroppen även om du inte äter mat får tillräckligt med mineralämnen, vad som är ett avgörande bidrag till avgiftningen. Under denna fas ska du dock inte ta till dig mer än 600 kalorier per dag.

Fastebrytning och uppbyggnadsdagar

Med fastebrytningen på sista fastedagen avslutas den medvetna avhållsamheten från fast mat med ett moget äpple. För att göra övergången till vardagen enklare och för att inte överbelasta organismen är de efterföljande uppbyggnadsdagarna präglade av lätt kost och ett medvetet ätbeteende. Det tjänar också till att långsamt aktivera ämnesomsättningen och matsmältningen igen, då dessa gick på lågvarv dagarna innan. Förutom avhållsamhet från njutningsmedel rekommenderas växelduschar, borste-massager, Kneipp-behandlingar, lätt motion, avslappningsövningar och vila. Stress ska också fortfarande undvikas. Efter 5-6 dagar kan du börja äta vanligt mat igen – men fortfarande lagom mycket. En balanserad och medveten kosthållning samt motion är särskilt viktiga för att du länge kan känna resultaten efter din fastekur på en Buchinger klinik.

 

 


Buchinger metodens yttre ram

Med hjälp av avgiftningen av kroppen och mycket vila aktiveras kroppens självhelande krafter och organismen läggas om från prestationsbetonad till regenerationsbetonad. Ändå bör dagarna med terapeutisk fasta åtföljas dessutom åtföljas av moderata aktiviteter, som t.ex. Yoga, Qi Gong, Tai Chi eller stavgång. På så sätt upprätthållas kroppens prestationsförmåga och dessutom motverkar dessa tekniker stress och är därmed dubbelt hälsosamma.

Inducerad av den holistiska upplevelsen av kropp, ande och själ kan det under fastan även uppstå emotionella förändringar. Därför kan avhållsamheten från mat gott kombineras med meditation och avslappningsövningar.

Men det är inte själva fastan, utan möten med likasinnade personer som gör att Buchinger fastan blir en fantastisk upplevelse. Att utbyta erfarenheter och att ge varandra motivation hjälper till att hålla ut.

Rensa och avgifta din kropp och bli av med gammal barlast. Terapeutisk fasta lönar sig Inte bara för kroppen, utan också för ande, välbefinnande och vitalitet.

 

 

 

 

För vem är Buchinger fasta lämplig?

Original terapeutisk fasta enligt Buchinger aktiverar kroppens självhelande krafter, avgiftar och har positiva effekter på kroniska inflammatoriska sjukdomar samt ämnesomsättningsstörningar, tjänar ringa som smärtterapi och hjälper vid psykosomatiska störningar.

På grund av det låga antalet av kalorier bryts dessutom kroppens fettdepåer ner och serotonin frisätts i hjärnan, vad som samtidigt leder till en förbättring av det psykiska välbefinnandet. Ytterligare lindringar kan uppnås bl.a. vid reumatism, gikt, migrän, allergier, diverse hudsjukdomar och diabetes. Balansen mellan kropp och själ återställs.

Buchinger fasta är inte lämplig för dig vars främsta mål är att gå ner i vikt. Viktminskningen är en skön bieffekt av kuren, huvudmålen är dock att återställa samklangen mellan kropp och själ samt att ta första steget till ett även på lång sikt mer medvetet och hälsosammare liv genom att reflektera dina egna vanor.

 

 

Fasta och wellness

Kombinera din fastesemester med härliga spabehandlingar och förnya kropp och själ på alla nivåer: arom-massage, ayurvedisk massage, bindvävnadsmassage, utrensnande salt-massage, basbad, växelbad, fango resp. varma lerinpackningar, helkroppspeeling, avgiftande leveromslag, m.m. Allt detta stödjer din fysiska och psykiska hälsa under kuren. 

Du kan tillbringa din spasemester med terapeutisk fasta var och hur du vill, till exempel:

  • med långa promenader vid Nord- och Östersjön
  • med extra mycket Pilates och Ypga för att vila ut
  • med fastevandring genom förtrollade skogar i Tyskland
  • i den mediterrana atmosfären vid Medelhavet

Våra hotell i hela världen står till ditt förfogande. Vare sig om du vill först få ett intryck av fasta-världen och därför väljer en Buchinger klinik i närheten eller om du vill kombinera fastesemestern med en långresa till Asien eller norra Afrika, vi hittar det passande semesterpaket för dig.

Om du inte kan bestämma dig på vilket av våra många hotell du vill börja din fasteresa hjälper vi dig med råd och dåd så att inget står i vägen för din drömsemester!

 

 

Relaterade ämnen

Upptäck de bästa hotellen för terapeutisk fasta enligt Buchinger


FAQ - Buchinger fasta

Varför ska jag fasta enligt Buchinger?

Om du vill förebygga hälsoproblem eller målriktat behandla dem, eller om du helt enkelt vill känna dig bättre i form och få mer energi bör du fundera på att göra en kur med terapeutisk fasta enligt Buchinger. Kombinationen av fasta, lätt motion och avslappning är särskilt välgörande.


Hur länge tar Buchinger fasta?

Din fastevistelse ska vara i minst 1 vecka. Du kan även boka 2 eller 3 veckor på en Buchinger klinik, men de flesta program på våra hotell tar 7 dagar. Det är en lämplig tidsperiod för att uppnå första resultat. Om du vill genomföra en längre kur bör du i alla fall prata om det med din läkare.


Finns det en jojo-effekt efter fastan?

Även om det inte är målet att gå ner i vikt med Buchinger fasta kommer du visserligen att gå ner några kilo på grund av det minskade antalet kalorier. Det är en skön bieffekt som snabbt förstöras om du efteråt inte fortsätter att äta hälsosamt och att motionera. Lyckligtvis får du under din vistelse på fastekliniken många värdefulla tips.


Finns det risker och biverkningar med kuren?

En fastekur kan alltid ha biverkningar som huvudvärk, yrsel, svaghetskänsla eller sömnstörningar. Det är helt vanligt. Varje människa reagerar annorlunda på extremsituationen så att det inte finns ett entydigt svar på frågan om biverkningarna. Om du lider av cancer, tuberkulos, hjärt-kärl-sjukdomar eller ätstörningar kan en fastekur vara förenad med allvarliga risker, dessa grupper ska alltså inte fasta.


Var vill du tillbringa din Buchinger fastevecka?