Frau während der Kur

Schrothkur

För mer livsenergi

Hälsofasta enligt Schroth

Redan för 200 år sedan uppfan Johann Schroth denna kur som beror på fyra pelare: vegetarisk kosthållning med fett-, salt- och proteinsnål mat, schrothska kur-inpackningar, omväxlande dryckes- och torra dagar, samt en balans av vila och motion. Denna fastemetod syftar på att avgifta kroppen och därmed lindra eller förebygga olika sjukdomar. På denna sida kan du lära dig mer om historian och förloppet av samt fördelarna med Schrothkuren. Dessutom presenterar vi dig de vackraste regionerna i Tyskland som lämpar sig för en fastesemester enligt Schroth.

Hitta tillbaka till mer livsenergi med Schroths kur!

Om Schrothkurens ursprung

Bonden och kusken Johann Schroth fick idén till denna framgångsrika naturläkemetod år 1817 efter en av hästarna hade sparkat honom i knäet och han hade behandlat det med våta, kalla omslag – med succé. Schroth observerade dessutom att djur – vars instinktier är starkare utvecklade än våra – vägrar äta så fort de blev sjuka. Baserad på dessa insikter och ytterligare forskningsarbete uppstod Original Schrothkuren som visar att förtroendet i kroppens självhelande krafter ibland är allt som behövs.

 


Schrothkurens fyra pelare

Genom sina fyra pelare blir Schroth-methoden till ett holistiskt hälsokoncept

Den första pelaren

Precis som för alla andra fastekurer spelar dieten en viktig roll och utgör första pelaren. Med Schrothkuren äter du circa 600 kalorier per dag i form av vegetarisk, saltfattig och alkalisk kost för att besvära tarmen så lite som möjligt. Ändå blir det inte tråkigt med maten – det kryddas med färska örter; torkad frukt samt en speciell kurbakelse ger variation samt vitaminer och mineralier.

Den andra pelaren

Den andra pelaren bildar de typiska schrothska inpackningarna. Dessa är fuktiga dukar som den fastande blir inlindad med. Värmeflaskor och täcken får hen sedan att svettas ordentligt. Denna procedur genomförs alltid på morgonen och ska hjälpa med avgiftningen. Även om de schrothska inpackningarna på tidig morgon känns lite ovana i början kommer du att uppleva detta som väldigt trevlig och rengörande med kurens lopp.

Den tredje pelaren

Den tredje pelaren bestäms av en växel av dryckesdagar och torra dagar. På torra dagar får kroppen nästan ingen vätska – genom brist på vätska ska blodet bli tjockare och giftiga ämnen ska kunna bindas. På den följande dryckesdagen ska dessa ämnen utsöndras genom ett ökat vätskeintag. Detta leder till utrensning. På drcykesdagarna får man förresten även dricka torrt kurvin i några hotell – i moderata mängder har det nämligen en hälsofrämjande effekt.

Den fjärde pelaren

Den fjärde pelaren utgörs av växeln mellan motion och mycket vila som förlöper parallelt till dryckes- och torra dagarna. På dryckesdagarna stimuleras ämnesomsättningen med olika aktiviteter som till exempel vandring, på torra dagar är kroppslig ansträngning förbjuden. Avslappningsövningar som meditation, Qi Gong, Yoga eller gemensamma promenad erbjuds på hotellen. Övningarna aktiverar dessutom det parasympatiska nervsystemet, vad som leder till långvarig regenerering.

Om förloppet

Hur ser en typsik dag under hälsofastekuren enligt Schroth ut?

Från hotell till hotell kan Schrothkurens förlopp variera lite. Så att du ungefär vet vad som väntar på dig ska vi skissa fram den grova dagsrutinen under kuren för dig.

tidig morgon väcks du av speciellt utbildade Schroth-inpackare med en kopp varmt örtté och inlindas sedan i fuktiga omslag för circa två timmar. Denna procedur genomförs på de flesta hotellen varje dag, men på minst 5 av 7 dagar. Efteråt kommer du att prata med kurläkaren angående ditt hälsotillstånd och ni utarbetar eventuellt en individuell plan. Vanligtvis är de udda dagarna dryckesdagar och de jämna dagarna därmed torra dagar. Efter frukosten är det dags för att gå ut i den friska luften. En promenad med likasinnande människor ger er möjlighet att byta ut erfarenheter. På eftermiddagen finns det ett hälsoföredrag med örtté och kurbakelser och efteråt möjligtvis en timmes meditation eller andra avslappningsövningar. Efter middagen avslutar du dagen med lite kurvin.


Vilken effekt har naturläkemetoden?

Schroth-behandlingen kan hjälpa med många olika sjukdomar. Organismen befrias från ett överskott av syra och föroreningar, de självhelande krafterna aktiveras och genom att avlasta rörelseapparaten med vilodagar, lätt motion och viktnedgången efter kuren kan smärta lindras. Dieten ser till att du får nog vitaminer och mineraler fastän du fastar. Kosten under kuren måste dock ses som ren fastekost och lämpar sig inte som långvarig diet. När den genomförs på rätt sätt kan kuren vara en kickstart för ett hälsosammare liv.

 

 

Indikationer

 • Ämnesomsättningsstörningar
 • Hjärt- och kärl-sjukdomar
 • Kronisk inflammation
 • Sjukdomar av rörelseapparaten
 • Mage-tarm-besvär
 • Hudsjukdomar
 • Migrän

Kontraindikationer

 • Akuta infektioner
 • Njurinsufficiens
 • Cancer
 • Allvarliga hjärt-kärlsjukdomar
 • Allvarliga utmanningstillstånd
 • Allvarliga psykiska sjukdomar
 • Graviditet

Schroth hotell

Några av våra hotellpartners har specialiserat sig på Schrothkuren. Innan vi presenterar de vackraste regionerna för en hälsofasta enligt Schroth kan vi redan avslöja en sak för dig: På våra Schroth hotell blir du väl omhändertagen!

Oberstaufen i Allgäu nämns särskilt ofta i samband med Schrothkuren. Nuförtiden hör kuren så att säga hemma där. Det förklarar alltså att det finns särskilt många hotell i denna region som väntar på ditt besök.

 

 

 

Förutom i Allgäu finns det också härliga reseerbjudanden i Lüneburgheden och i Rhön. Lüneburgheden gäller som en av de vackraste semesterregionerna i Tyskland och dess otaliga vandrings- och cykelleder, romantiska städer och fantastiska spaerbjudanden inbjuder till att stanna där. Under din Schrothkur i Lüneburgheden kommer du snart att glömma hungern tack vara det härliga ramprogrammet.

Likadant är det i Rhön. Om du nu letar efter natur, sport, wellness, vila eller kultur, förutom fantastiska Schroth hotell kommer du att hitta allt detta här. Vi ger dig gärna personlig råd och letar tillsammans med dig efter det perfekta Schroth erbjudandet för dina preferenser.


Upptäck våra populäraste erbjudanden för Schrotkur hotell


FAQ - Schrothkur

Varför ska jag inte genomföra Schrothkuren ensam hemma?

Hemma har vi inte möjligheten att omsätta alla aspekter av Schrothkuren. Det bästa exemplet är inpackningar resp. omslag. För att vara säker på att du verkligen gör något bra för din hälsa bör du uteslutligen genomföra kuren under uppsyn av en kurläkare. Denna kommer att anpassa behandlingarna till ditt personliga hälsotillstånd.


Vilka biverkningar kan en Schrothkur ha?

I början kan det hända att du känner dig svag på grund av det minskade matintaget. Likaså kan du få huvudvärk därför att du inte längre får kaffe eller nikotin. Dessa symtom försvinner dock vanligtvis rätt så snabbt.


Hur länge varar en Schrothkur vanligtvis?

Den klassiska Schrothkuren tar vanligtvis 7 dagar. Med professionell vård på Schroth hotellen kan den också genomföras längre.


Är det inte farligt med de torra dagarna?

De torra dagarna bidrar till avsöndring av syror och föroreningar, som är en avgörande del av Schrothkuren. Eftersom varje kropp fungerar annorlunda kommer kurläkaren att bestämma den individuellt nödvändiga minsta vätskemängden innan kuren.


Uppstår det brist på proteiner under kuren?

Under kuren får kroppen inte tillräckligt med proteiner, men eftersom det bara handlar om en relativt kort tidsperiod har det inga oroväckande följder. Vår kropp har tillräckligt många reserver som också fylls på snabbt efter kuren.


Hur kan jag upprätthålla motivationen på svåra dagar?

Vanligtvis försvinner hungerskänslan av sig själv efter redan några få dagar, eftersom kroppen tär på sina reserver och dessutom hälls det ut signalämnen som har en smärt- och hungerlindrande effekt. Om det, särsklilt i början, ändå är svårt ibland, tänk på fördelarna för hälsan som din vistelse på ett Schroth hotell kommer att ha. Dessutom hjälper motion i naturen.


Vad kostar en Schrothkur på ett hotell?

En en veckas Schrothkur kostar hos oss mellan 650 och 850 euro. Detta pris innehåller specialmåltiderna, talrika behandlingar, ett omväxlande aktivprogram och användning av bad- och bastuområdena (så vitt de finns). Dessutom ingår den första undersökningen, ytterligare undersökningar kostar möjligtvis lite extra. Mer information får du i programbeskrivningarna på våra hotellsidor.

Sammanställ din perfekta kursemester

Relaterade ämnen