F.X. Mayr Fasting

F.X. Mayr kuren

Känn dig lätt igen med Mayr metoden

Fasta enligt F.X. Mayr

Mayr metoden, även känd som F.X. Mayr fasta, Mayr kur eller "mjölk och bröd dieten", är baserad på principerna skoning, utrensning och lärande och syftar på att långvarigt rehabilitera tarmen. Diäten, som under året 2020 blivit känd genom skådespelerskan Rebel Wilson, är lämpligt för dig som vill fasta men ändå inte göra det helt utan mat. Deltagarna äter särksilt långsamt och tuggar mycket noggrant för att reflektera sina egna matvanor. Denna metod genomförs främst för att göra något bra för kroppen med avgiftning och utrensning. Rengöringsprocessen har en positiv effekt på ämnesomsättningen och matsmältningen, likaså är det en viktig del av hälsovården.

Våra populäraste erbjudanden för F.X. Mayr fasta


Mayr kurens bakgrund

F.X. Mayr kuren utvecklades av läkaren Franz Xaver Mayr (1875-1965). När läkaren framgångsrikt hade avslutat sina studier i Graz ägnade han sig helt åt tarmarna. Han var redan fast övertygad om att en stor andel sjukdomar var relaterade till en obalanserad tarmflora. Under första världskriget insåg han till exempel att det hade en positiv effekt på vår organism att skona tarmarna genom fasta; för de soldater som fastade under tvång återfick sin hälsa mycket snabbare. Således blev huvudmålet för Mayr-metoden snabbt tydlig: tarmrehabilitering. Idag vet vi säkert: Tarmen är centrum för vårt immunsystem och en hälsosam tarm är nyckeln till hälsa och skönhet.

 

 

 

 

Milk-Bread-Diet

Mjölk-bröd-dieten

Vid den tiden var mjölk och frallor en avgörande del av denna fastemetod. Näringsinnehållet i mjölken vid den tiden motverkade risken för en alltför ensidig kost med låg näringsämne och frallorna användes för att lära sig att tugga ordentligt. Numera tolererar många människor inte vetemjöl och komjölkprodukter bra längre. Dessutom kan mjölken innehålla skadliga ämnen, varför det finns en ökande användning av antingen ekologisk färsk mjölk eller veganska mjölkalternativ. Vetefrallor undviks också ofta nuförtiden. Eftersom vete har genetiskt modifierats väljs ofta dinkelfrallor eller vid behov glutenfria alternativ. I princip är alla typer av reduktionskost tänkbara, beroende på individuell tolerans.


Mayr kurens förlopp

Vid detta tillfälle vill vi gärna ge dig en bättre förståelse av Mayr kuren. Begreppen skoning, utrensning, lärande och substitution spelar en avgörande roll.

Skoning

En viktig del av F.X. Mayr kuren är vila. Om tarmen är överansträngd måste den skonas. Men inte bara tarmarna, utan hela kroppen liksom ande och själ bör vila för att uppnå holistisk regenerering.

Utrensning

Förutom att vara skonsam mot kropp, ande och själ, är utrensning under Mayr-metoden också oumbärlig för att främja tarmens rengöringsprocess. Toxiner bör elimineras genom att ta en bitter saltlösning varje dag. Det slutgiltiga målet är att återställa tarmarnas självrengörande krafter, som i många fall störs till följd av felaktig kosthållning och livsstil. Vid denna tidpunkt är det också viktigt att säkerställa ett tillräckligt vätskeintag, vilket väsentligt stöder rengöringsprocessen. Lavemang, leveromslag eller intag av ett alkaliskt pulver kan också bidra till att utrensningen och hela kuren lyckas.

Träning

Att upprätthålla eller ytterligare optimera det uppnådda hälsotillståndet efter behandlingen är endast möjligt genom träning. Därför bör den fastande personen lära sig allt om Mayrs diet under kuren för att kunna använda den i vardagen efteråt. Eftersom hälsosam matsmältning börjar i munnen läggs ett stort fokus på korrekt tuggning. Dessutom handlar det om medveten ätande, dvs. ämnen som:

 

 • Känner igen mättnadskänsla
 • Överätande
 • Emotionellt ätande
 • Äta pga uttråkning
 • Äta i hektiska vardagen
 • Hälsosamma dricksvanor

Substitution

Substitution är en ganska ny aspekt av Mayr fastan. Vissa människor lider alltmer av brister i vitaminer, spårämnen och mineraler. Av denna anledning förses patienter i många Mayr-hotell med vitala substanser som också främjar avgiftning och har en positiv hälsoeffekt.

 

 


Våra F.X. Mayr hotell

På våra hotell kommer du att undersökas av en läkare innan kuren börjar. Många hotell erbjuder inledande, uppföljande och avslutande undersökningar med individuell konsultation. Sedan väntar minst sju dagars fasta på dig, under vilka F.X. Mayr dieten också är skräddarsydd för din kropp och dina behov. Många hotell erbjuder vistelser på 3 - 4 veckor, där en märkbar framgång uppnås.

Många fantastiska behandlingar och aktiviteter resulterar i ett socialt program som får hungern att försvinna snabbt: Du kan förvänta dig metabolismfrämjande leveromslag, Kneipp-behandlingar, avgiftande alkaliska bad, magbehandlingar (magmassage), detoxmassage och, naturligtvis, beroende på hotellet, fantastiska wellness- och spa-erbjudanden som din fasta semester kommer att bli ett nöje med.

Resmål

På Mayr hotellen kan du inte bara avgifta din kropp utan också lära känna drömresmål som kanske har stått på din önskelista. Om du gillar gröna landskap och älskar att vandra är det bästa stället att åka till den bayerska Alpfoten eller Rhön biosfärreservat. Naturligtvis hittar du också bra erbjudanden i Österrike, för det är här Mayr metoden hör hemma. Det vackra Salzburger Land, med sina otaliga toppar, skogar och sjöar, erbjuder definitivt rätt program för alla naturälskare. Nedre Österrike har till och med ett hotell endast för kvinnor om du är intresserad av det.

Är du mer strandtyp? Rügen, en tysk ö i Östersjön, eller Euganeiska kullarna i Italien är destinationer du kommer att älska!

Vill du prova Mayr metoden själv? Kontakta våra experter för att ta reda på mer om våra Mayr fastehotell och får inspireration att hitta ditt favoritprogram.

 

 

 

 

 

 

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se


3 veckors Mayr kur: Top erbjudanden på våra bästa hotell


FAQ – F.X. Mayr kuren

Vilka besvär kan F.X. Mayr hjälpa med?

Mayr metoden kan hjälpa att lindra ett flertal besvär. Några av de är:


 • Övervikt
 • Allergier
 • Artros
 • Atopiskt eksem (neurodermatit)
 • Diabetes mellitus
 • Ökad känslighet för infektion
 • Utmattning, utbrändhet, koncentrationsproblem
 • Reumatiska sjukdomar
 • Fibromyalgi
 • Gikt
 • Migrän
 • Matintoleranser
 • Matsmältningsproblem
 • Besvär i klimakteriet

Kan var och en starta Mayr metoden?

Mayr metoden är inte lämplig för alla och för vissa människor är det endast tillåtet under medicinsk övervakning. Människor med ätstörningar, barn eller gravida kvinnor får inte fasta. För personer som just har övervunnit en allvarlig sjukdom kan kuren vara till hjälp, men detta måste avstämmas med läkaren individuellt för varje fall. Det är bäst att boka en tid med din allmänläkare för att vara säker att F.X. Mayr metoden är rätt för dig.


Vilka är nackdelarna med Mayr kuren?

På lång sikt kan denna typ av fasta leda till bristsymtom. Detta motverkas dock bäst av professionella behandlingar på fastehotell (t.ex. med kosttillskott, baspulver etc.). Dessutom sker de flesta terapier under så kort tid att inga problem uppstår för kroppen.


Vad utgör en bra Mayr läkare?

Läkare som vill utbilda sig till Mayr läkare genomför relevanta teoretiska och praktiska kurser vid International Society of Mayr Doctors i minst ett år. Därefter tar de examen vid Medical Association. Detta innebär att om du bokar en vistelse på ett av våra Mayr hotell, vare sig i Tyskland, Österrike eller Spanien, kan du vara säker på att Mayr läkarna är mycket kvalificerade och EU-erkända.


Hur lång varar en F.X. Mayr kur?

Den officiella F.X. Mayr kuren tar 3 - 4 veckor. Den optimala varaktigheten måste dock bestämmas individuellt för varje fall.


Jag har inte tre veckor på mig att göra denna behandling. Är en kortare tid möjlig?

På våra hotell är en kortare vistelse på 7 dagar också möjlig. Men framgång är djupare om du följer den planerade behandlingstiden. Korta vistelser erbjuder ett utmärkt tillfälle att lära känna kuren, men för dem som vill göra något för sin hälsa på lång sikt och känna verklig förändring, rekommenderar vi en vistelse på minst 21 dagar.


Jag har matintoleranser eller är vegan. Kan man ta hänsyn till detta för Mayr metoden?

Absolut. Låt oss veta i förväg om dina allergier eller intoleranser och informera oss om din kost. Tillsammans kan vi hitta det perfekta hotellet för dig.


Kommer jag att gå ner i vikt under F.X. Mayr kuren?

Syftet med denna terapi är att rengöra tarmarna och inte att gå ner i vikt. I stället för att gå ner i vikt fokuserar denna metod på hälsofrämjande och hälsovård. Du kommer säkert att tappa några kilon under denna fastesemester.


Kan jojo-effekten också uppstå med F.X. Mayr kuren?

I teorin, ja. Våra fasteexperter kommer dock att förse dig med nödvändig kunskap om detta ämne, så att detta fall är mycket osannolikt och du kan behålla det hälsotillstånd som uppnåtts under semestern och förbättra det ytterligare.


Andra gäster var även intresserade av

Alla F.X. Mayr fasteprogram