Gesunde Gemüsesäfte

Vätskefasta

Så här sätter du igång ämnesomsättningen

Omstart med vätskefasta

Vätskefasta, till exempel som klassisk dryckeskur enligt Buchinger eller som juicefasta med läckra frukt- och grönsaksjuicer, är precis rätt för dig som vill hjälpa ämnesomsättningen på traven och avgifta kroppen. Att fasta med vätskor kan också hjälpa dig att ställa om din diet och därmed förklara krig mot några extra pund.

På denna sida vill vi ge dig mer information om vad flytande fasta egentligen är, vad det behövs att ta hänsyn till och vilka motiv det finns för vätskefasta. Dessutom ska vi presentera dig olika former av vätskefasta och passande erbjudanden på våra fantastiska fastehotell.

Vad är vätskefasta?

När man vätskefastar är det, som namnet redan antyder, inte tillåtet att ta till sig fast mat, utan bara vätskor som hemlagda eller köpta frukt- och grönsaksjuicer, smoothies, buljong, te och vatten. Mjölkprodukter används vanligtvis inte. Målet med kuren är att avgifta och rensa kroppen och därmed en omställning av ämnesomsättningen. Dessutom är det möjligt att gå ner i vikt lite när man fastar.

Eftersom en diet som bara består av vätskor inte innehåller tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen, är flytande fasta enbart tänkt som en tidsbegränsad metod under läkaruppsyn. Du bör i inget fall fasta längra än ett par dagar på egen hand. Detta gäller naturligtvis framför allt för extrema former som vattenfasta, men också för vätskefastans andra former.

Alternativt till en ren vätskefasta med bara te, vatten och andra lågkaloriska vätskor kan du även bara ersätta några av dina måltider och fortsätta äta lite fast mat. Med välsmakande téer kan du till exempel överbrygga den fasen av periodisk fasta under vilken du inte får äta i några timmar.

 

 

Fasta med juicer och smoothies

Vad är tillåtet med vätskefastan?

Tillåtna vätskor

 • Vatten
 • Te och kaffe utan mjölk eller grädde
 • Fruktjuicer
 • Grönsaksjuicer
 • Klar, fettsnål buljong

Ej tillåtet

 • Socker- och kolsyrehaltiga drycker är teoretiskt tillåtna men rekommenderas inte, då de kan reta magen och inte är lämpliga för viktnedgång.
 • Fast mat

Motiv för en vätskefasta och dess effekt på hälsan

Avgiftning och viktnedgång

Eftersom vätskefastekurer vanligtvis har få kalorier sätter många människor dem i samband med en snabb viktminskning. Det stämmer också att man med flytande fasta snabbt kan gå ner några kilo och att Body Mass Index:et minskas. Denna framgång varar dock oftast inte länge. Långvarig viktnedgång uppnås inte inom några dagar eller en vecka. Men om du vill gå ner i vikt är en fastekur en perfekt utgångspunkt för en nystart av ämnesomsättningen och en kostomställning, förutsatt att du fortsätter äta hälsosamt när du kommer hem. Under fasteperioden avgiftar kroppen och befrias från föroreningar. Detta kan hjälpa dig att kämpa mot sockersuget och på så sätt få grepp om ohälsosamma matvanor.

 

 

Detox och viktnedgång

 

 

Fasta för matsmältningen

Besvär med matsmältningstrakten

Vätskefasta är också lämplig ifall matsmältningen är långsam eller skadad, t.ex. på grund av sjukdomar eller operationer, för att lindra smärta eller undvika komplikationer som tarmförstoppning.

Läkare rekommendera det vanligtvis för människor som lider av problem som diarré, divertikulit (inflammation av divertiklarna i tarmen) eller Crohns sjukdom, eftersom vätskor är lättsmälta och hjälper med tarmrensningen.

Förberedning och eftervård av medicinska ingrepp

Flytande fasta kan också ordineras inför operationer eller medicinska undersökningar av mage och tarm, för att rensa tarmen från icke-smält mat som skulle kunne påverka resultaten.

Vätskefasta används också när patienterna har besvär med att tugga och/eller svälja som skulle kunna leda till kvävning eller förstoppning av luftvägarna, eller efter käkskador och för att undvika inflammation efter tandbehandlingar med öppna sår i munnen eller saknande tänder.

 

 

 

medicinskt ordinerad fasta
fasta för kranskärlen

Förbättring av tillståndet vid hjärtsjukdomar

En studie från 2017 visade att vätskefasta har en positiv effekt på kranskärlens hälsa. Efter en 3-dagars juicefasta med grönsaks- och fruktjuicer kunde de påvisa en minskning av lipidperoxidationen – det är processen under vilken fria radikaler ”stjäl” elektroner från lipiderna i cellmembranen, vad som kan leda till cellskador. Dessutom visade sig en ökad koncentration av kvävemonoxid (NO). Brist på biologiskt tillgänglig kvävemonoxid kan leda till att arterierna stelnar och blodtrycket stiger.


Olika former av vätskefasta

Vattenfasta

Den nog mest extrema formen av flytande fasta är fasta bara med vatten. Det betyder alltså att du som fastande endast dricker vatten under hela fasteperioden och avstår från alla andra vätskor och livsmedel.

Förutom fördelar som en omstart för hjärnan och ämnesomsättningen finns det dock också dolda faror med vattenfastan.

Mer information om vattenfasta

 

 

 

Kvinna dricker ett glas vatten

 

 

Fasten mit Kräutertees

Tefasta

Tefasta betyder att den fastande över den bestämda fasteperioden bara dricker milda örtter med kort dragtid som vid behov kan sötas med en liten mängd honung. Utöver cirka 5-6 koppar te rekommenderas det att dricka ytterligare 2 till 4 liter vatten eller mineralvatten.

Lämpliga och välsmakande sorters örtté är till exempel fänkål, johannesört, lindblomster, röllika eller citronmeliss. Tefasta kan exempelvis vara en del av eller förberedning inför en F.X. Mayr kur.

Juicefasta

Om du tycker att ren vatten- eller tefasta inte erbjuder tillräkligt med variation är kanske en juicefasta med färgglada frukt- och grönsaksjuicer den perfekta fastemetoden för dig.

Trots att du inter äter fast mat får din kropp viktiga vitaminer och mineralämnen samt även fytokemikalier. På så sätt kan kroppen effektivt avgifta och immunsystemet stärkas.

Mer information om juicefasta

 

 

 

Detox Säfte

 

 

Buchinger Heilfasten

Buchinger Fasta

En av de mest använda fastemetoderna och ett hälsosamt alternativ till vattenfastan är den klassiska hälsofastan enligt Buchinger. Tillåtna är grönsaksbuljong, frukt- och grönsaksjuicer samt te, särskilt örteer. För att rensa tarmen änvänds dessutom skonsamma avföringsmedel. En Buchinger fastekur delas i tre faser: Avlastningsdagar för kostomställningen, detoxfasten med cirka fem fastedagar och fastebrytning och uppbygnadsdagar som långsamt sätter igång ämnesomsättningen och matsmältningen.

Mer information om Buchinger fasta

 


Vätskefasta på hotell

På våra fantastiska fastehotell kan du koncentrera dig helt och hållet på dig själv och din hälsa. Under den klassiska hälsofastan enligt Buchinger eller en juicekur tar läkare ller professionella fasteguider hand om dig. Ofta ingår även kostrådgivning och ytterligare medicinska undersökningar och behandlingar i ditt program. Med välgörande spabehandlingar som massage, bad eller besök i saltgrottan blir du riktig väl omhändertagen. Lätt motion på hotellet eller i de vackra omgivningarna samt avslappningsövningar kompletterar din vistelse.

Upptäck våra populäraste erbjudanden för vätskefasta


Speciella erbjudanden för Buchinger fasta

FAQ – Vätskefasta

Hur länge kan man vätskefasta?

Du bör inte genomföra en vätskefasta, särskilt extremformer som vatten- eller tefasta, i längre än 24 timmar utan samråd med och övervakning av en läkare. Vanligtvis fastar man några timmar upp till ett par dagar med vätskor, sellan längre än två veckor.

Vilka näringsämnen behöver man när man fastar flytande?

För att upprätthålla de grundläggande kroppsfunktionerna behövs inte bara ett visst antal kalorier, utan också vitaminer och mineralämnen. Därför avråder vi också från ren vattenfasta. Med våra program som Buchinger fasta eller juicefasta på professionella fastehotell behöver du inte ora dig för näringsämnena, då du blir väl omhändertagen där. Skulle du vilja fasta på egen hand och under en längre period bör du ta hänsyn till att ta till dig tillräckligt med vitaminer och mineralämnen. Viktigt är förstås också att beakta dina personliga behov. Det är bäst om du pratar med din allmänläkare.

Vilka kontraindikationer finns det för vätskefastan?

Som med alla andra former av fasta finns det också några kontraindikationer för flytande fasta:

 • Diabetes
 • Halsbränna och andra hjärtproblem
 • Graviditet och amning
 • Kroniska njursjukdomar
 • Ätstörningar eller starkt undervikt
 • Spezifika mediciner
 • Gikt
 • Extremsport träningsfaser

Vilka biverkningar/risker/nackdelar kan flytande fasta ha?

 • Man kan känna sig yr eller omtöcknad
 • Man får för få kalorier
 • Brist på viktiga näringsämnen
 • Det är inte långvarigt
 • Brist på mättnad

Är vätskefasta hälsosam och långvarig?

Åsikterna om vätskefasta varierar starkt. Å ena sidan ger vätskefastan snabba och goda resultat för viktminskningen eller avgiftningen av kroppen. Å andra sidan finns det röster som tvivlar på att vätskefasta verkligen är hälsosamt och effektivt då särskilt framgången i viktminskningen inte varar länge så fort man börja äta som vanligt.

Du gillar kanske även dessa ämnen: