Ayurveda Panchakarma

Ayurvediska rensningskurer

Ayurveda Panchakarma behandlingar för ditt välbefinnande

Panchakarma – Om du är intresserad av Ayurveda kommer du förr eller senare att stöta på den här termen, eftersom Panchakarma behandlingen spelar en central roll i den ayurvediska medicinen. Om du också vill veta mer om vad denna ayurvediska behandlingsform egentligen är och vad den innebär, har du kommit till rätt ställe!

Vi har sammanställt den viktigaste informationen om Ayurveda Panchakarma för dig, så att du kan hitta svar på dina frågor om behandlingarna, proceduren och fördelarna med Panchakarma-behandling här.

Definition: Vad är Panchakarma?

Inom Ayurveda betecknar Panchakarma en avgiftnings- eller rensningskur som syftar till att förebygga eller behandla sjukdomar och återställa balansen mellan kropp och själ. Obalansen kan orsakas av till exempel felaktig kost, stress, miljöfaktorer eller till och med privata problem. Organismen kommer i oordning och gifter och avfallsprodukter kan ansamlas, vilket också gör att dina doshas – Vata, Pitta och Kapha, de grundläggande energikrafterna – hamnar i obalans. På lång sikt kan detta främja utvecklingen av sjukdomar.

Översatt betyder Panchakarma "femfaldig handling" eller "femfaldig rening", eller också "de fem handlingarna". Detta avser de fem reningsprocedurerna i ayurvedisk avgiftning, med hjälp av vilka kroppen renas från överskott av doshas och därmed återställs i balans. I det följande får du veta mer om de olika behandlingarna och hur Panchakarma kuren går till.

Det här ingår i en Panchkarma behandling

Örtstämpelmassage Ayurveda Panchakarma

Yttre behandlingar

I Ayurveda används olika yttre behandlingar. Till dessa räknas förstås olika typer av massage. Här är synkroniserad helkroppsmassage (Abhyanga), helkroppspulvermassage (Udvartana, med en peeling av korn- och kikärtsmjöl) och synkroniserad helkroppsmassage med handskar av råsilke (Garshana) bland de viktigaste formerna av massage. Förutom oljemassage används även andra oljebehandlingar (Snehana), till exempel den typiska oljestrålen på panna, Shirodhara. Ångbehandlingar med örter används för att spola ut de ämnen som lösts upp av massagen ur vävnaderna.

Ghee för inre rensning

Inre behandlingar

Förutom de yttre behandlingarna främjas reningen av kroppen även inifrån. För detta ändamål tar man till exempel ghee på morgonen, dvs. renat, delvis medicinerat smörfett. Detta tränger in i cellerna och löser dina doshas. Ayurvediska örter och kryddor används också för att aktivera de metaboliska avfallsprodukterna och för att stödja kroppen efter rensningen. De fem reningsteknikerna i Panchakarma behandlingen hör också till de inre behandlingarna och förklaras närmare nedan.

Ayurvedisk kost

Ayurvedisk kost

Rätt, doshaanpassad kost spelar en central roll i Ayurveda. Därför anpassas din kostplan också till din dosha eller konstitutionstyp för att återställa balansen mellan dina doshas. Ayurvedisk mat är mestadels vegetarisk, ibland finns det vitt kött eller vit fisk. Det är viktigt att äta en balanserad kost, vilket enligt Ayurveda innebär att alla smaker ska finnas med. Dessa är: söt, sur, salt, kryddig, besk och kärv/sammandragande. Ett annat viktigt begrepp är Agni, matsmältningselden, som tillskrivs en viktig terapeutisk betydelse.

Yoga på Ayurveda hotell

Avslappningstekniker

För att återställa balansen mellan kropp och själ är avslappningstekniker också en viktig del av en Ayurvedakur. Det handlar framför allt om yoga och meditation, men också om andningsövningar. På många Ayurveda-hotell och Resorter ingår yoga och meditation i det dagliga programmet, andra erbjuder det minst flera gånger i veckan.

Panchakarma kurer: indikationer & fördelar

Klassisk Panchakarma kan användas för att behandla många sjukdomar. Det är till exempel bra för följande indikationer:

 • Allergier
 • Burn-out / utbrändhet
 • Gynekologiska sjukdomar
 • Hjärt-kärl-sjukdomar
 • Hudsjukdomar
 • Huvudvärk och migrän
 • Luftvägssjukdomar
 • Mag- och tarmproblem
 • Psykosomatiska sjukdomar
 • Sömnstörningar
 • Stress
 • Tinnitus
 • Ångest
 • Ämnesomsättningsstörningar

Så här går en Panchakarma avgiftningskur till

Diagnos

En avgörande del av varje Ayurvedakur är konsultationen med en Ayurveda-läkare eller -specialist i början av vistelsen. Genom en intensiv undersökning och olika förfaranden, t.ex. pulsdiagnos, kan läkaren eller specialisten exakt fastställa tillståndet för dina doshas och lokalisera obalanser.

Därefter bestäms din konstitutionstyp. För detta ändamål kommer din Ayurveda-specialist att ha ett djupgående samtal med dig och kommer också att ta en noggrann titt på dina yttre egenskaper som hud, hår, naglar och ögon. På grundval av alla dessa observationer utarbetar specialisten en individuell behandlingsplan som är exakt anpassad till dina behov. Bland de många olika Panchakarma behandlingarna väljs den mest lämpliga för dig och kosten anpassas också till din dosha-typ. Under behandlingstiden ser Ayurveda-specialisten i ytterligare konsultationer till att de valda behandlingarna hjälper dig.

Den efterföljande Panchakarma kuren, med individuellt anpassade behandlingarna enligt din personliga fokus, är uppdelad i tre huvudfaser:

Purvakarma – Förberedningen

Syftet med förberedelsefasen är att aktivera doshas och metaboliska avfallsprodukter (Ama) som har ackumulerats i vävnaderna. Ayurvediska örter och kryddor samt inre och yttre oljebehandlingar används för detta ändamål. Här används till exempel ghee som beskrivs ovan för att frigöra doshas och avfallsprodukter i cellerna. Yttre oljemassage används för att eliminera gifter och avfallsprodukter som har ansamlats i vävnaderna.

Pradhanakarma/Panchakarma – Den femfaldiga rensningen

Under huvudfasen av Panchakarma behandlingen används de fem effektiva reningstekniker som nämndes ovan. Med deras hjälp leds den tidigare upplösta överskotten i doshas ut ur kroppen. Ayurveda känner till dessa fem metoder:

 1. Vamana – terapeutisk kräkning
 2. Virechana – avföringsterapi
 3. Basti/Vasti – tarmsköljning
 4. Nasya – behandling av näsa och bihålor
 5. Raktamokshana – behandling för att rena blodet

I de flesta fall – särskilt hos europeiska patienter – sker reningen dock endast genom Virechana eller Vasti. Terapeutisk kräkning och blodrening används i allmänhet mycket sällan.

Paschatkarma – Efterbehandlingen

I regenereringsfasen efter behandlingen kan effekterna av Panchakarma-kuren utvecklas. Under efterbehandlingsfasen stärks kropp och själ ytterligare, till exempel med hjälp av örtpreparat, lugnande oljemassage, ångbad, pulvermassage och en doshaanpassad kostuppbyggnad. Yoga och meditation är också viktiga komponenter i Paschatkarma-fasen.

 

 

Ayurveda Shirodhara oljestråle

Vår rekommendation: Eftersom varje fas i Panchakarma-kuren tar sin tid bör du hålla dig till den rekommenderade restiden på minst två veckor för din ayurvediska avgiftning. På så sätt kan man planera lämplig tid för renings-, återuppbyggnads- och förstärkningsfaserna.

Hitta rätt Ayurveda-boende

För din Panchakarma-kur har vi en mängd olika Ayurveda-hotell och resorter i vårt utbud. Särskilt i Indien och Sri Lanka är många anläggningar certifierade som Ayurveda-sjukhus och arbetar tillsammans med landets Ayurveda-kliniker, där Ayurveda-läkare, specialister och terapeuter också har utbildats. Många av dem kommer från traditionella familjer och har många års erfarenhet av ayurvedisk medicin.

Ayurveda-specialisterna på våra hotell och resorter i Nepal, Förenade Arabemiraten och Europa kan också dra nytta av många års erfarenhet. Vissa läkare kommer till och med själva från Indien eller Sri Lanka. SpaDreams lägger stort värde på Ayurveda-kurernas autenticitet, och därför ser vi alltid till att de hotell och resorter som erbjuder original Ayurvedakurer också är specialiserade på Ayurveda.

Vilket Ayurvedahotell som passar dig bäst beror helt på dina personliga önskemål och krav. Våra experter hjälper dig gärna att hitta rätt Ayurveda-boende.

De tre populäraste resmålen för en Panchakarma resa

Backwaters i Kerala, Indien

Indien

I Ayurvedas ursprungsland väntar autentiska Panchakarma-kurer på traditionella Ayurveda-hotell eller lyxiga resorter. Njut av det drömlika läget på en palmkantad sandstrand, i bergen eller mitt bland teplantagerna. Hotellens och personalens varma gästfrihet kommer att göra din vistelse ännu roligare.

Midigama strand Sri Lanka

Sri Lanka

Förutom Indien är även Sri Lanka ett populärt resmål för autentiska Panchakarma-kurer. Det finns något för alla smaker, från traditionella Ayurveda-hotell till strandresorter. Ön lockar besökare med sin vackra natur, långa sandstränder och många spännande utflyktsmål, t.ex. tempelkomplex och färgglada marknader.

Rügen, Ostsee, Deutschland

Europa

Du behöver inte nödvändigtvis flyga långt för din Ayurveda Panchakarma-kur! Även i Europa finns det redan många anläggningar som erbjuder originella Ayurveda-kurer. Oavsett om du är i Spanien, Portugal eller Tyskland – i den underbara omgivningen av de europäiska Ayurveda-hotellen kan du uppleva den fjärran österländska läkekonsten nära dig.

Våra mest populära Ayurveda-hotell för Panchakarma

Fly från vardagen med en Panchakarma-kur och hitta avkoppling och lugn – målinriktat och med långvariga effekter. Välj rätt Panchakarma-resa för dig bland vårt breda utbud av erbjudanden.

FAQ - Vanliga frågor om Panchakarma-kuren

Ayurveda Panchakarma – Vilka erfarenheterna finns det?

Kolla gärna igenom kundomdömena på våra Ayurveda-hotellsidor. Våra kunder har delat med sig av sina erfarenheter där, så du kan hitta information från första hand..


Hur länge ska en Panchakarma kur vara?

Du bör planera tillräckligt med tid för en Panchakarma-kur på grund av dess speciella struktur. Sju nätter räcker inte för denna Ayurvedakur, och därför erbjuder många hotell klassiska Panchakarma-kurer på 14 nätter eller mer. Ännu bättre vore 21 dagar.


Vad kostar en Panchakarma-kur hos SpaDreams?

Tack vare våra gynnsamma villkor kan du boka en klassisk Ayurveda Panchakarma behandling med 14 nätter från 7500 kronor per person i dubbelrum.


Vilka reningstekniker används i äkta Ayurveda?

För att rena kropp, sinne och emotioner – vilket är huvudbehandlingen i den ayurvediska reningskuren – används olika reningstekniker i den ursprungliga Ayurvedan. Det kan handla om allt från inandning till lavemang och terapeutisk kräkning. Särskilt i Tyskland och Europa, men även i Asien, tar man hänsyn till den västerländska mentaliteten, så att de mer extrema reningsteknikerna i ayurvedisk detox inte används. Här är man mer uppmärksam på ditt välbefinnande och behandlingen består främst av massage, örtoljebehandlingar, svettkurer och helkroppspackningar.

Alla Panchakarma erbjudanden världen över