Ayurveda therapies

Ayurveda behandling

Lär dig mer om ayurvediska terapier

Ayurvediska behandlingar för mer lätthet & livsglädje

På grund av vardagens stress och hektiska tempo lägger vi ofta oss själva på undantag. För att kunna fungera, vare sig det är för arbetet eller för familjen, får våra egna behov ofta stå tillbaka. Det hjälper att ta tid för sig själv, t.ex. genom en kur med ayurvediska behandlingar, och på så sätt investera tid i sig själv och komma närmare sig själv igen. Våra SpaDreams Ayurveda kurer ger dig inte bara möjlighet att finna lugn och ro under ayurvediska behandlingar och återupptäcka en stor del av enkelhet och lätthet, du får också lära känna underbara resmål världen över. På den här sidan ger vi dig all information om Ayurveda behandlingar du behöver inför din ayurveda kur.

Upptäck våra populäraste erbjudanden för kurer med Ayurveda behandlingar

Definition: Vad är en Ayurveda kur?

Ayurveda, vad är det egentligen? Ayurveda är en traditionell hälsometod som bygger på den tusenåriga ayurvediska läran som utvecklats i Indien och Sri Lanka. Under en Ayurvedakur används holistiska läkemetoder som inte bara syftar till att lindra sjukdomarnas symtom, utan också till att upptäcka och eliminera deras ursprung. I denna aspekt skiljer sig ayurvedisk medicin ofta från konventionell medicin. Den ayurvediska läran är medicin, livsfilosofi och hälsosam livsstil på samma gång.

Var har Ayurveda behandlingarna sitt ursprung?

Ayurvediska behandlingar har sitt ursprung i den ayurvediska läran. Ordet "Ayurveda" (sanskrit, m., आयुर्वेद) kan översättas med "kunskap om livet" och är således en traditionell hälsolära. Den ayurvediska läran har sitt ursprung i det andra årtusendet f.Kr. och de äldsta hälsotexterna kan dateras till omkring 500 f.Kr. Dessa läror har vidareutvecklats och förfinats fram till idag. Även om Ayurveda troligen har sitt ursprung i norra Indien, praktiseras och tillämpas Ayurveda i dag framför allt i Kerala i södra Indien och på Sri Lanka. Men läkekonsten har sedan länge blivit populär även på våra breddgrader.

Så här går professionella Ayurveda kurer till

Våra Ayurveda kurer kan skräddarsys efter dina individuella behov. Du kan t.ex. välja ditt Ayurveda-paket enligt din önskade semesterlängd. De flesta Ayurveda kurer varar minst 7 dagar, men det finns också prova-på-helger med ayurvediska behandlingar på 3 dagar eller retreats på två eller flera veckor med fokus på hälsa eller avgiftning. På så sätt kan du hitta en Ayurveda kur som passar dig. Du kan också välja ditt Ayurveda-paket utifrån dess innehåll: Med yoga, wellness eller den mycket klassiska Panchakarma kuren?

Det som föregår de flesta Ayurveda kurer (förutom en kort prova-på-kur) är en konsultation med Ayurveda-läkaren. Han fastställer din dosha-typ och bestämmer sedan vilka behandlingar som är bäst för dig. Han kommer också att bestämma antalet ayurvediska behandlingar och deras ordningsföljd. Detta så kallade "inledande samråd" kan jämföras med en anamnes när du besöker en ny läkare. Tillsammans pratar ni om din sjukdomshistoria, dina nuvarande hälsoproblem och vad du hoppas få ut av den ayurvediska behandlingen. Den ayurvediska kosten anpassas också för varje deltagare.

Dosha bestämning med pulsdiagnos
Klassisk ayurvedisk behandling

Typiska behandlingar under en Ayurvedakur är huvud-, ansikts- eller helkroppsmassage, oljestrålar på pannan, örtbad, ångbad eller inhalationer. Släpp helt enkelt spänningar och stress. Antalet behandlingar som ingår varierar från erbjudande till erbjudande eller från patient till patient och säger ingenting om kvaliteten på kuren. Ayurvedakuren sker i faser och varje fas har sina egna behandlingar som har sitt eget syfte. Och eftersom alla faser inte är lika, är inte heller alla behandlingar lika komplexa och långvariga. Så om du beskriver en treveckorskur med 3-4 behandlingar per dag kan det bara vara ett grovt genomsnitt, där du ena dagen har 5 behandlingar och nästa dag 2.

Du kan komplettera din kur med ett bra aktivitetsprogram. Meditation, yoga, andningsövningar, vandring eller till och med tillfälliga utflykter i semesterområdet står på programmet. Många hotell erbjuder dessutom workshops, t.ex. kurser i ayurvedisk matlagning, där du kan lära dig allt om ayurvedisk kost och sedan ta med dig det du lärt dig in i din vardag.


      

 

 

 

 

                        


Olika Ayurveda behandlingar och Ayurveda massage

Ayurvedisk diagnos

Ayurvedisk diagnos

Den ayurvediska behandlingen börjar med en konsultation med den Ayurveda-läkaren. Gästerna diskuterar symtom och deras förväntningar på behandlingen med läkaren.
Ofta används pulsdiagnos för att bestämma konstitutionstypen och balansen av doshorna.

Abhyanga

Ayurveda-massage med olja

Ayurvedisk medicin förlitar sig starkt på användningen av oljor och erkänner dem som bärare av läkande ämnen. Det finns särskilda oljor som tilldelas varje dosha. Oljor kan appliceras på vissa kroppsdelar eller på hela kroppen. Den traditionella ayurvediska massagen med varma oljor kallas Abhyanga.

Shirodhara

Ayurveda behandling olja på pannan

Shirodhara (shiro = panna, dhara = flöde) är en ayurvedisk behandling där olja hälls på pannan och erkänns som den mest kända ayurvediska praktiken. Det utförs med en speciell blandning av olja och örter. Recepten varierar och några av dem är över 2000 år gamla! Huvudmassagen och kontinuerligt oljeflöde lugnar nervsystemet, minskar stress och lindrar huvudvärk.

Netra Basti

Netra Basti

Enligt Ayurveda är ögonen kopplade till solen, så för att lindra besvär med ögonen måste Pitta doshan bringas i balans. Under en Netra Basti-behandling badas hela ögonhålan i en pool av varm ghee, vilket har en närande effekt och hjälper att lugna kliande ögon. Behandlingen varar vanligtvis mellan 5 och 20 minuter.

Pinda Sveda

Ayurvedisk massage bomullpåsar

Massager med heta bomullspåsar fyllda med örter kallas Pinda Sveda. De utförs ofta genom att samtidigt applicera två påsar på båda sidor av kroppen, som det visas på bilden. Ibland används fyra händer för att ge en fullkroppsmassage. Syftet med denna Ayurveda behandling är led- och muskelavslappning, avspänning och öppning av porer för att tillåta läkemedelsämnen att tas upp och ta bort gifter genom svettning. Det finns växtbaserade blandningar med olika dofter.

 

Ayurvediska örtbad

Ayurvediska örtbad

Ayurvediska bad används för att lugna dina muskler och slappna av din kropp. Blommor läggs ofta till vattnet tillsammans med örter och oljor. Vattens behagliga doft och värme möjliggör återupplivning och ren njutning.

Behandlingar för huvudet

Ayurvediska huvud-behandlingar

Ayurvediska behandlingar för huvudet är mångsidiga. Du har redan upptäckt Shirodhara ovan, men det finns också andra typer av behandlingar med oljor och örter, som du kan se till höger. Det finns också många massage av huvudet i sittande och liggande position. Två välkända namn i ayurvedisk huvud-behandling är Shiroabhyanga (massage) och Shirovasti (huvud-behandling med olja). Shiroabhyanga är en huvudmassage, som kan utföras liggande och sittande. Shirovasti är en oljebehandling som använder ett omslag för att förhindra att oljan rinner ner ansiktet.

Ayurvediska omslag

Ayurveda omslagsbehandling

Ayurvediska behandlingar inkluderar en mängd olika omslag och kroppsskrubb, med användning av naturliga ingredienser som motsvarar din konstitutionstyp: främst örter och oljor. Omslag kan vara kompletta kroppsinpackningar eller partiella omslag; de varierar beroende på syftet med behandlingen men ingredienserna är alltid naturliga.

Ayurvediska masker

Ayurveda ansiktsmask

Ayurvediska ansiktsmasker fungerar på samma sätt som konventionella ansiktsmasker. Typiska ingredienser inkluderar läkande lera, örter och oljor samt andra naturliga element som alger. Maskerna lugnar, närar, återupplivar, föryngrar och avgiftar huden samt bidrar till förbättra humöret och stödjer ayurvediska behandlingar.

Yoga och Meditation i Ayurveda

yoga in ayurveda

Under en Ayurveda behandling praktiseras yoga ofta varje dag för att slappna av musklerna och stärka dem genom kontrollerad användning och för att öka din kropps flexibilitet. En Ayurveda-semester är ett utmärkt tillfälle att förbättra balansen och uppleva alla hälsofördelar med yoga. För yogaentusiaster är en behandling i en Ayurveda-resort en perfekt möjlighet att utöva yoga i en autentisk miljö.

Meditation används för mental avslappning. Det lär dig hur du kontrollerar dina känslor och tankar och ökar medvetenheten. Med fokus på din kropp gör det den till ett fantastiskt komplement till en Ayurveda behandling. De flesta Ayurveda-resorter erbjuder gruppmeditation en gång i veckan, men det rekommenderas att meditera också på egen hand och vara uppmärksam på hållning och andningstekniker.

Fler Ayurveda teman

Om du fortfarande är osäker angående det perfekta boendet och typen av måltiderna är vi här för att hjälpa dig hitta din väg igenom de olika alternativen. Börja din Ayurveda-resa nu och låt dig inspireras för att boka din perfekta Ayurveda-upplevelse på en av våra drömställen.


Våra populäraste Ayurveda-erbjudanden


FAQ Ayurveda - Kurer och behandlingar

Vad är Ayruvedakurer?

Ayurvedakurer är former av återhämtning enligt de forntida ayurvediska lärorna som har utvecklats i Indien och Sri Lanka. Det är holistiska läkemetoder som inte bara syftar till att lindra symtomen, utan också att ta reda på ursprunget till sjukdomar och besvär. Ayurvedisk undervisning är medicin, livssyn och hälsosam livsstil på samma gång.


Vilka typer av Ayurvedakurer finns det?

En klassisk Ayurvedakur är en mycket individuell process där varje person betraktas som en individ med sin egen historia och miljö.

Varje kur anpassas individuellt till värden, desto längre behandlingstiden, desto bättre finjustering och uppnått resultat. På grund av denna grad av individualisering erbjuder många hotell, resorter eller kliniker ett enda program, som allmänt kallas "klassisk Ayurvedakur". Eftersom inte alla besökare förstår exakt hur individualiseringen av behandlingar fungerar och därför vill veta i förväg "exakt vad de har bokat", har många hotell börjat med att direkt marknadsföra olika program. De vanligaste är:  

 1. Panchakarma-kur - den femfaldiga ayurvediska rening, även kallad avgiftningskur
 2. Rasayana-kur - även kallad wellness-, föryngrings- eller avslappningskur 
 3. Langhana-kur - Ayurvedakur för viktminskning

Förutom dessa huvudfokus finns det naturligtvis otaliga andra fokusområden för ayurvediska behandlingar, lika varierande och individuella som människor. Därför är vårt råd till dig att inte känna dig irriterad av namnen på behandlingarna, Ayurveda-husen som erbjuder ett enda program gör allt bra om detta program är en "klassisk Ayurveda-kur". 


Är "Ayurvedakur" och "Ayurveda behandlingar" desamma?

Uttrycket "Ayurvedakur" avser ayurvediska program eller kurer. De varar mellan 1 och 6 veckor, eftersom de är de mest populära formaten för européer på 2-3 veckor, mest för att de flesta av oss inte har ett oändligt antal semesterdagar. 

Med "Ayurveda behandlingar" menar vi de enskilda komponenterna av en Ayurvedakur. Dessa är de dagliga läkande behandlingarna, av vilka det finns ett stort antal. Kända exempel är olje-strålar på pannan (Shirodhara) eller de olika oljemassagen (Abhyangas). För mer information om individuella ayurvediska behandlingar, var god och besök vårt galleri med Ayurveda behandlingar.


Vad är så speciellt med Ayurveda-kurer?

Det speciella med Ayurveda-kurer är den höga graden av individualisering. Inte bara behandlingarna själva, utan också de örter och oljor som används kan anpassas speciellt för varje gäst. Dessutom är vänligheten hos ayurvediska läkare och terapeuter helt enkelt legendarisk, något vi är vana vid från många delar av världen idag och som vi älskar ännu mer.


Var kommer Ayurvedakurer ifrån?

Ayurvediska behandlingar är baserade på ayurvediska läror. Översatt betyder ordet "Ayurveda" (Sanskrit, m., आयुर्वेद) "kunskap om livet" och är därför en traditionell hälsoutbildning. Ursprunget till den ayurvediska läran går tillbaka till det andra årtusendet före Kristi och de tidigaste hälsoteksterna kan dateras till år 500 f.Kr. Dessa läror har utvecklats och förfinats till denna dag. Även om det antagligen har sitt ursprung i norra Indien, levs och tillämpas Ayurveda idag med speciell intensitet i Kerala, södra Indien och Sri Lanka.


Var kan jag genomföra Ayurvedakurer?

De som vill njuta av och uppleva en Ayurvedakur på sin ursprungsort bör boka en resa till Indien eller Sri Lanka. Ayurveda-kurer där är traditionellt de mest autentiska och utbredda. Eftersom ayurvediska behandlingar är så populära över hela världen har andra hälsohotell runt om i världen länge utvecklat en smak för traditionella Ayurveda-kurer. När detta händer på en hög nivå finns det vanligtvis ett helt team av läkare och terapeuter som har utbildats i Indien eller Sri Lanka och har många års erfarenhet, såväl som ayurvediska kockar.


Vem har nytta av Ayurvedakurer?

Ayurvedakurer är bra för alla. Det är en hälsosam livsstil och en filosofi om ett hälsosamt liv. Eftersom Ayurveda-kurer ofta används för att lindra sjukdom är det ibland ett misstag att tro att det inte är för friska människor också. Det är bra för oss alla att äta bra, sova tillräckligt, vara i harmoni med oss själva, minska stress och vara aktiva. Eftersom Ayurveda-kurer är mycket mer än summan av deras föreskrivna behandlingar, gör de oss bra i alla situationer.


Hur många ayurvediska behandlingar utförs per dag med en klassisk Ayurvedakur?

Denna fråga uppstår mycket ofta, särskilt när det gäller att jämföra de olika Ayurvedakurerna. Antalet behandlingar verkar alltid vara ett tydligt "faktum" som lätt kan jämföras. Men kvaliteten på en Ayurveda-kur kan inte mätas på detta sätt. Här är några förklaringar:

 • En Ayurvedakur genomförs i steg, varje steg har sina egna behandlingar med sin egen mening. Eftersom inte alla steg är lika, är inte alla behandlingar lika i komplexitet och längd. Om du pratar om en 3-veckors kur med cirka 3-4 behandlingar per dag, bör du ha att göra med ett ungefärligt genomsnitt, med 5 behandlingar på en dag och 2 på nästa dag. 
 • Ayurveda behandlingar har själva olika längder och intensiteter. Ett bra exempel:

 • Två vänner bokar en Ayurveda-semester tillsammans. Även om de är i samma ålder har de olika hälsoproblem, en är anspänd och mycket stressad av datorarbete och konstant tryck, den andra kämpar mot allergier, har ofta huvudvärk och sinusinflammationer.
 • Den första får en Abhyanga på dag X, en synkron oljemassage, en massage av två terapeuter i drygt en timme på hela kroppen. Hennes vän har genomgått 5 behandlingar samtidigt, en huvudmassage, en fotmassage, en nässköljning, en sinusmassage och ett paket med örter på nacken. 
 • Båda känner sig bra efteråt eftersom behandlingarna anpassades efter deras specifika behov. Alltså, kan du säga om 1 eller 5 behandlingar är bättre?


Vem bestämmer Ayurvedakuren jag får?

Beslutet om vilken Ayurvedakur som är bäst för dig ligger hos Ayurveda-läkaren. Hen bestämmer också antalet och ordningen på ayurvediska behandlingar. Detta inträffar efter det så kallade "initiala samrådet". Detta kan jämföras med en "anamnes" när du besöker en ny läkare. Tillsammans pratar de om patientens medicinska historia, aktuella hälsoproblem och vad de förväntar sig av Ayurveda-kuren.

Tips: Var förberedd, öppen och ärlig. Om du inte berättar för läkaren att du lider av smärta i nedre rygg kan hen inte hjälpa dig att bli av med denna smärta.

Behandlingsplanen som sammanställs av läkaren är vanligtvis inte huggit i sten, och läkaren kommer vanligtvis att prata med dig efter några dagar för att fråga hur den nuvarande behandlingen påverkar dig, vad som är bra för dig och vad som inte är det. Planen kommer att justeras enligt dina kommentarer. Ju längre behandlingen, desto bättre blir resultatet.


Vem utför Ayurvedakurer / -behandlingar?

Ayurveda-läkaren kommer att utarbeta behandlingsplanen och bestämma vilka oljor och örter som kommer att användas speciellt för dig. Ayurvediska terapeuter utför behandlingarna. Liksom läkaren är de mycket väl utbildade för detta, har studerat på Ayurveda-akademier och har många års erfarenhet.

Observera: I Indien och Sri Lanka behandlar män i allmänhet män och kvinnor behandlar kvinnor. Om män ska massera kvinnor (eftersom de är starkare), frågas kvinnorna i förväg och bör samtycka. Av kulturella skäl masserar eller behandlar kvinnor aldrig män. Det uppskattas inte heller när män uttryckligen ber kvinnor att massera dem.


Varför är Dosha-typen viktig i Ayurveda-kurer?

För många gäster är Dosha-typen något som en stjärntecken. Det är spännande när läkaren avslöjar Dosha-typen och intressant att identifiera gästerna med samma Dosha-typ. Det här är kul, men bör inte överdrivas.

Som en erfaren Ayurveda-läkare en gång förklarade för oss, är Doshor faktiskt som glasögon genom vilka man tittar på vissa aspekter av en person för att lära sig något om dens hälsa. Det är absolut ingen fråga om att dela upp människor i grupper och ingen Dosha är bättre än en annan. Ayurvedas högsta mål är den sunda balansen mellan alla Doshor med varandra.

Under Ayurveda-kuren används Doshan för att bestämma vissa örter och oljor som har stor sannolikhet för att vara fördelaktiga och är avsedda att balansera kroppen igen.

Förutom dessa överväganden, som för värden vanligtvis sker nästan osynligt i bakgrunden, är Dosha-typen vanligtvis relevant vid måltiderna. I de flesta hotell finns en ayurvedisk buffé och rätterna utmärks enligt Doshas, till exempel med färger. Ayurveda-läkaren berättar vilka rätter som passar dig.


Vad är den bästa tiden för en Ayurveda-kur?

Det finns tre sätt att svara på denna fråga.

När är Ayruveda-kurer särskilt medicinskt effektiva?

Den viktigaste aspekten är fuktighet. Ju fuktigare luften är, desto bättre kan ayurvediska oljor komma in i huden och göra sitt jobb. Därför rekommenderar många experter Ayurveda under regnperioden. Eftersom beläggningsgraden på hotell oftast inte är så hög just nu har läkare och terapeuter ofta lite mer tid för varje gäst.

Vad är den bästa tiden att kombinera en Ayurveda-kur med en semester?

De flesta gäster gör Ayurveda-kurer i Indien och Sri Lanka från november till mars. Jul och nyårsafton är särskilt populära. Det är bara så kul att undkomma den kalla och grå vintern och låta dig bortskämmas vid nästan 40 plusgrader.

När är Ayurveda-kurer särskilt ekonomiska?

Den ayurvediska lågsäsongen sammanfaller med regnperioden. Även om en behandling i ett fuktigt klimat är bättre för kroppen, vill de flesta gäster helt enkelt inte ha tropiskt regn under sin semester. Därför är månaderna från maj till augusti ofta de billigaste och tenderar att kosta hälften så mycket som december / januari.


Är Ayurveda behandlingar obehagliga eller tröttsamma?

Ja, ibland, men bara lite. Med de klassiska 2-3-veckors Ayruveda-kurerna finns det ett fenomen under den första fasen som kallas "minnesmärta" och som vanligtvis varar 2-3 dagar. Genom speciella behandlingar i denna fas visas allt som inte är i balans i kroppen. Det är helt normalt att du inte mår så bra dessa dagar.

Så snart nästa behandlingsfas börjar balanseras och förbättras alla dessa saker omedelbart. I slutet av kuren känner gästerna sig upplivade och i god form.

Tips: Skadar ayurvedisk massage dig? Varje person är unik när det gäller massage. Vissa gillar det riktigt hård, andra gillar bara att bli försiktigt semkade. Känslan är helt enkelt annorlunda. Om Ayurveda-terapeuten masserar för hårt eller för svagt, låt dem bara veta det. Hen anpassar sig gärna till det som är behagligt för dig.


Vilka sjukdomar behandlas med Ayurvedakurer?

Eftersom den ayurvediska läran är en fullt utvecklad läkningskonst finns det tillvägagångssätt och behandlingsalternativ för nästan alla sjukdomar och livssituationer. Om du vill få information om specifika sjukdomar eller besvär, vänligen meddela oss så kontaktar vi våra Ayurveda-läkare. De kan sedan bestämma om det är vettigt att behandla ditt tillstånd med Ayurveda.

Här är en lista över sjukdomar eller symtom som vanligtvis kan behandlas med Ayurveda:

 • Reumatiska besvär och smärta i rörelseapparaten
 • Symtom på klimakteriet
 • Psoriasis
 • Stress och utmattning
 • Migrän och sömnstörningar
 • Övervikt

De klassiska kontraindikationerna för ayurvediska behandlingar är följande:

 • Allvarliga akuta infektioner
 • Öppna sår
 • Cancer (om kemoterapi inte är avslutat)


Hjälper en Ayurvedakur strax efter kemoterapi?

I allmänhet kan detta besvaras med ett "ja". Efter fullständig kemoterapi handlar det vanligtvis om att stärka och avgifta kroppen igen. Här kan en ayurvedisk behandling vara betydande, eftersom avslappning och hälsosam matlagning, rik på frukt och grönsaker, hjälper till att bygga en ny vitalitet. I princip bör dock alla intresserade diskutera detta med sin läkare i förväg. Ansträngningen med en flygresa och det varma klimatet bör inte underskattas, det är viktigt att läkaren anser att du är stark nog för att starta en sådan resa.


Gynnar Ayurvedakurer också friska människor?

Självklart! Ayurvedakurer är bra för alla, oavsett deras fysiska tillstånd eller ålder. Det handlar ju om att leva friskare och vara i positiv harmoni med sig själv. Lite avkoppling och en trevlig tropisk avkoppling från vardagen är alltid till hjälp.


Är Ayurvedakurer också lämpliga för europeiska patienter?

Ja, en Ayurvedakur är lämplig för människor över hela världen. Behandlingar och även maten är bra för oss alla. Men om du vill anta en permanent ayurvedisk livsstil måste du anpassa det du har lärt dig i Indien och Sri Lanka till din egen miljö. Till exempel tillåter ayurvedisk matlagning att lokalt tillgängliga frukter och grönsaker konsumeras säsongsmässigt, eftersom vår organisme anpassar sig bättre till dem under evolutionens lopp. Oroa dig inte om du inte hittar alla indiska grönsaker i den europeiska stormarknaden. Läkarna på Ayurveda-hotellen ger dig gärna råd om hur du kan fortsätta med vissa tekniker hemma efter en Ayurveda-kur. Så kan du förlänga avslappningen av behandlingen så länge som möjligt hemma.


Hur kan jag förbereda mig på en Ayurveda-kur?

I alla fall är det vettigt att förbereda sig för den första undersökningen med Ayurveda-läkaren. Gör en lista över dina viktigaste hälsoproblem och överväga vad du förväntar dig av behandlingen. Eftersom läkare ofta talar engelska är det också ett bra råd att ha de viktigaste medicinska termerna på engelska. Om du nyligen har haft en operation eller brytit ben kommer röntgenbild också att hjälpa din läkare.

För resekläder under en Ayurveda-kur gäller följande: naturlighet och avkoppling. Ayurveda-semester är inte en skönhetstävling och hotell är ganska naturliga och avslappnade. Bär bekväma, breda kläder tillverkade av naturliga fibrer som bomull. Kom ihåg att speciellt underkläder kan bli mycket oljiga på grund av massage. För yoga och meditation, som vanligtvis äger rum på morgonen vid gryningen eller på kvällen i skymningen, bör du också planera på bekväma och flexibla kläder och en lätt jacka (om solen är borta svalnar den ofta snabbt). Du kan ta med dig extra yogakläder om du redan har det, men du behöver inte köpa det.

Tänk också på myggmedel. Eftersom myggor vanligtvis är aktiva i skymningen, hjälper även de breda, lätta kläderna som täcker armar och ben här. Vi inbjuder dig att se vår detaljerade lista över vad du ska ta med till din Ayurveda-resa..  


Vad ska jag tänka på när jag bokar en Ayurvedakur / Hur kan jag känna igen professionella Ayurvedakurer?

På grund av populariteten av Ayurvedakurer har erbjudandena ökat avsevärt de senaste åren. Tyvärr är inte alla dessa erbjudanden seriösa och pålitliga. Därför ger vi dig några tips som hjälper dig att identifiera seriösa och autentiska erbjudanden:

 • Ayurveda-hotell i Indien och Sri Lanka måste inspekteras och certifieras av respektive myndighet.
 • På begäran bör du få information om Ayurveda-läkarna och, om tillämpligt, deras utbildning och yrkeserfarenhet.
 • Åtminstone en Ayruveda-läkare och flera terapeuter bör vara permanent i huset och inte bara komma för behandlingar.
 • Ayurveda-behandlingar kommer att bestämmas först efter det första samrådet med läkaren. (Om behandlingarna redan har fastställts i förväg kommer det att vara en wellness-vistelse, inte autentisk Ayurveda)..
 • Förutom behandlingar bör även ayurvedisk mat erbjudas. (Detta gäller ibland inte för europeiska hotell när det gäller Ayurveda wellness).
 • En verkligt effektiv Ayruveda behandling bör omfatta daglig yoga (och / eller meditation), men minst fyra gånger i veckan.
 • Att ta ayurvediska (växtbaserade) mediciner kan vara en del av behandlingen, men det är aldrig obligatoriskt. Om ayurvediska läkemedel finns tillgängliga, bör hotellet kunna ge information om deras ursprung och produktion.

Förresten: När du bokar med SpaDreams har vi naturligtvis redan kontrollerat hotellet för dig och du kan vara säker på att både hotellet och de reserverade ayurvediska behandlingarna faktiskt finns. 


Hur känner du igen tvivelaktiga Ayurvedakurer?

Efter att vi tidigare har förklarat hur du känner igen bra program, kommer här en lista över saker som du bör vara misstänksam för: 

 • Det finns ingen Ayurveda-läkare på hotellet. 
 • Webbplatsen verkar mycket tvivelaktig, är dåligt översatt och informationen är ibland motstridig. 
 • E-postmeddelanden till hotellet besvaras inte alls, ofullständigt, ondskefullt eller bara efter flera dagar. 
 • Ayurveda-hotellet finns endast på själva hotellwebbplatsen, det nämns eller listas inte någon annanstans. 
 • Du kommer inte att få någon information om certifiering av Ayurveda myndigheter i Indien eller Sri Lanka.


Hur mycket kostar en (bra) Ayurvedakur?

Det är omöjligt att ge ett generellt genomsnitt här. Följande faktorer har ett avgörande inflytande på priset på Ayurveda-kurer:

 1. Säsongstid: Under regnperioden (vanligtvis från maj till augusti) är det mycket möjligt att du bara betalar hälften av vad du betalar under högsäsongen (december till mars).
 2. Hotellfaciliteter: Det finns många mycket små och mycket enkla Ayurveda-hus. Ofta med mindre än 20 rum. Utrustningen är därför ganska rustik, mycket trä och inte särskilt lyxig. I dessa hotell kostar Ayurveda-kuren vanligtvis betydligt mindre, vilket inte betyder att den inte behöver vara av absolut god kvalitet. Tips: Titta närmare på bilderna på de enkla hotellen så att du kan kontrollera detaljer såsom renlighet.
 3. Hotellkomfort: Om du vill ha lite lyx måste du betala något för det, även i Asien. Det finns lyxiga Ayurveda-drömhotell och vissa av dem erbjuder fortfarande goda och autentiska behandlingar trots all lyx, men dessa har också sitt pris. Där 5-stjärnig Ayurveda erbjuds till ett rabatterat pris, bör du vara skeptisk.
 4. Hotellets eller läkarens prestige: Vissa Ayurveda-hus och / eller deras läkare har ett stort rykte över hela världen. Detta leder till en stark efterfrågan och därmed högre priser.

 

Är icke-vegetarisk mat förbjuden under Ayurvedakuren?

Ayurvedisk mat är traditionellt vegetarisk, men mycket välsmakande tack vare många kryddor, grönsaker och frukt. De flesta gäster missar inte köttet, även om de inte kan tro det först. Vissa ayurvediska hotell erbjuder nu rätter med vit fisk och kyckling. Detta är vanligtvis en liten kompromiss, eftersom båda är mestadels kompatibla med ayurvediska principer.


Är alkohol förbjudet under Ayurvedakuren?

Ja, alkohol och ayurvedisk diet går inte bra tillsammans. I traditionella ayurvediska hotell serveras därför inte alls alkohol. I vissa hotell som erbjuder Ayurveda men även andra typer av semestrar kan det finnas en liten bar, men ofta instrueras personalen att inte servera alkoholhaltiga drycker till Ayurveda-gäster.


Är rökning förbjudet under Ayurvedakuren?

Rökning anses inte heller vara hälsosamt enligt ayurvediska läror. Det är därför förbjudet att röka i de mycket strikta Ayurveda-husen på hela hotellområdet. Vissa andra hus tolererar rökning i vissa dolda områden i trädgården eller framför hotellet.

Du kanske bör använda en Ayruveda-kur i flera veckor för att vänja dig att inte röka.

Sök alla Ayurveda-resor

Du är kanske också intresserad av

Andra gäster intresserade sig även för

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Brett hotellutbud
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Support från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrender

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

spadreams logo