Ayurveda Rasayana

Ayurvediska föryngringskurer

Ayurveda Rasayana för ett strålande utseende

Lugnande ayurvedisk massage med varma oljor eller örtstämplar, örtbad och utsökta ayurvediska måltider – med en Ayurveda Rasayana kur kommer du att uppleva djup avslappning och återhämtning. Den ayurvediska föryngringskuren fungerar som förebyggande hälsovård och hjälper till att vitalisera kropp, sinne och själ.

På denna sida har vi sammanställt den viktigaste informationen runt om Rasayana för dig. Läs om betydelsen av termen Rasayana, vilka komponenter som ingår i kuren, för vem Rasayana Ayurveda är lämplig och hur en behandling vanligtvis går till. Vi visar dig också lämpliga boenden och de vackraste resmålen för din Rasayana-semester.

Definition: Vad är Rasayana?

Ayurveda handlar i grunden inte bara om behandling av sjukdomar utan också om att bevara hälsan. Termen Rasayana användes ursprungligen för elixir med en föryngrande eller stärkande effekt, men nu hänvisar den till en av åtta specialiteter inom den ayurvediska medicinen – Rasayana Chikitsa ("ayurvedisk föryngringsterapi"). Syftet med Rasayana kuren är att främja förnyelsen av kroppens celler med hjälp av olika åtgärder, t.ex. substanser och medel från örter samt lämpliga behandlingar, och på så sätt motverka kroppens åldrandeprocess. Rasayana terapin vill på så sätt hjälpa människor att njuta av livet, att ha vitalitet och ungdomlighet så länge som möjligt – inte bara för kroppen, naturligtvis, utan på en holistisk nivå också för själen och sinnet.

Rasayana är sammansatt av rasa (saft, smak; ungefär som lymfa eller plasma) och ayana (rätt rörelse). Hela begreppet innebär att det som vi tar in genom mat eller medicin måste cirkulera på rätt sätt i kroppen så att cellerna får stöd för sin regenerering.

Det här ingår i en Rasayana kur

För att stabilisera ansträngda nerver, fysisk styrka och organ och för att vitalisera kropp, sinne och själ på ett djupgående sätt bygger Rasayana kuren på följande fyra pelare:

ayurvedisk rätt på Lanka Princess Hotell
ayurvedisk rätt på Lanka Princess Hotel

Ayurvedisk kost

Även för Rasayana-kuren spelar dosha-anpassad, rätt kosthållning en viktig roll för att aktivera matsmältningselden, Agni, och därmed ämnesomsättningen. Beroende på dosha-typ och mål finns det näringsrika, rikhaltiga rätter som förfinas med kryddor som kanel, kardemumma, vanilj eller saffran. Andra livsmedel som används i Rasayana dieten är mjölk, honung, dadlar och russiner eller mandlar, nötter och kokosnötter. Dessutom finns det lämpliga grönsaker och spannmål.

På våra Ayurveda-partnerhotell erbjuds ofta matlagningsdemonstrationer eller matlagningskurser.

Ayurvediska drycker
Ayurvediska drycker

Rasayana medicin

Beroende på diagnosen kan den ayurvediska läkaren också ordinera ayurvediska produkter – Rasayanas – som sägs ha en stärkande eller föryngrande effekt. Örter- eller mineralpreparaten administreras till exempel som tabletter, kapslar, pulver eller oljor. Man skiljer mellan naturliga Rasayanas (ghee, honung, mandel, mjölk) och komplexa sammansättningar av örter och mineraler. Funktionen som en Rasayana har kan också delas in i produkter för allmän förstärkning och vitalisering och produkter med effekt på specifika områden, t.ex. nervsystemet, psyket eller organen.

Terapeut droppar olja på patientens panna

Rasayana behandlingar

De yttre behandlingarna av Rasayana kuren består av olika massage och oljebehandlingar. Oljorna tränger in i de djupa vävnaderna och påverkar även ben och nervvävnad. Massagen stimulerar också hormonsystemet och löser upp avlagringar i vävnaderna. Dessa inkluderar till exempel oljemassage för hela kroppen (Abhyanga), ayurvedisk fotmassage (Padabhyanga), massage med silkeshandskar (Garshana) och oljestrålar på pannan (Shirodhara). Dessutom används svettbehandlingar (Svedana).

Meditation och koncentration på andningen

Avslappningstekniker

På de flesta av våra partnerhotell är avslappningstekniker som yoga och meditation också en fast del av programmet under Rasayana kuren, antingen dagligen eller åtminstone flera gånger i veckan. Genom att koncentrera sig på andningen har övningarna en lugnande effekt och återställer på så sätt balansen mellan kropp och själ.

Tips: Dessa avslappningstekniker kan du också utöva utmärkt hemma när du väl har lärt dig tekniken. Ett trevligt och personligt semesterminne som hjälper dig att upprätthålla avkopplingen från din semester längre.

Ayurveda Rasayana: indikationer & fördelar

Medan Panchakarma-kuren oftast används för att behandla sjukdomar eller symtom, används Rasayana-kuren främst för att bevara hälsan och förebygga sjukdomar. Nedan finns listor över några indikationer och fördelar med Rasayana-kuren:

Indikationer

 • Efterbehandling av cancer
 • Eftervård efter sjukdomar eller operationer
 • Höga krav på arbetet och i familjen
 • Immunologiska sjukdomar
 • Lojhet och utmattning
 • Ouppfylld önskan att få barn
 • Svaghet i immunförsvaret
 • Svaghet på grund av hög ålder
 • Utbrändhetssyndrom
 • Utmattningstillstånd och brist på energi
 • Undervikt

Fördelar

 • Balans mellan doshas återställs
 • Bevarande av ungdomlighet
 • Förebyggande av ålderstecken
 • Förbättring av hjärnans funktion och minne
 • Förbättring funktionen hos sinnesorganen och motoriken
 • Förbättring utstrålningen
 • Stabilisering av vävnaderna
 • Stärker matsmältningen och ämnesomsättningen
 • Varsamhet och fräschhet
 • Ökar motståndskraften och stärka de självläkande krafterna
 • Ökar uthållighet, uthållighet och styrka

Så här går en Rasayana föryngringskur till

I Ayurveda spelar hänsynen till människan och hennes individuella grundkonstitution en avgörande roll. Därför börjar varje Ayurvedakur med en konsultation med en Ayurveda-läkare eller specialist. Hen undersöker dig i detalj och fastställer tillståndet av dina doshas och din individuella konstitutionstyp med hjälp av olika metoder, t.ex. pulsdiagnos.

På grundval av detta sammanställs sedan kuren för dig enligt dina behov: Du får en individuell behandlingsplan – ofta 2-3 behandlingar per dag – och rekommendationer om lämplig kost. Livsstilsråd kan också vara en del av Rasayana kuren. Förutom de yttre behandlingarna används som tidigare nämnts ayurvediska naturläkemedel och örtpreparat – Rasayanas – för att rengöra kroppen inifrån.

Din vistelse avrundas med yoga och meditation, föreläsningar om Ayurveda, demonstrationer av ayurvedisk matlagning eller matlagningskurser som du kan delta i. Under kurens gång kommer du att få ytterligare uppföljande konsultationer med den ayurvediska läkaren eller specialisten, och vid den avslutande kontrollen ges ibland rekommendationer för tiden hemma.

Som du kan se, och som du säkert har märkt när du läst igenom ovanstående indikationer, är en Rasayana kur verkligen lämplig för människor i alla åldrar och i alla möjliga situationer i livet. Kombinationen av det allmänna fokuset på vitalisering och regenerering och den höga graden av individualisering av kuren för varje gäst gör Ayurveda Rasayana till en unik och välgörande upplevelse.

Shirodhara behandling

Passande Ayurveda-boenden för din Rasayana kur

Vårt utbud av Ayurveda-hotell och retreats har säkert rätt boende för din Ayurveda Rasayana-kur. Särskilt i Indien och Sri Lanka har Ayurveda varit en del av medicinen i flera tusen år, vilket gör att Ayurveda läkare, specialister och terapeuter är särskilt välutbildade här. I många familjer har ayurvedisk medicin varit en tradition i många generationer.

På våra europeiska Ayurveda- och Wellness-hotell kan du också dra nytta av Ayurveda-specialisternas mångåriga erfarenhet. En del av läkarna och terapeuterna kommer också från Indien eller Sri Lanka eller har utbildats där. Eftersom vi på Fit Reisen vill försäkra oss om att våra resorter och hotell för ursprunglig Ayurveda verkligen är specialiserade på Ayurveda, kontrollerar vi noggrant i förväg att Ayurveda-kurerna är autentiska.

För att hitta rätt Ayurveda-hotell för dig är dina personliga önskemål och krav förstås också avgörande. Du är välkommen att kontakta våra experter och be om hjälp med att hitta rätt Ayurveda-boende.

De populäraste resmålen för Rasayana föryngringskurer

Backwaters i Kerala, Indien

Indien

För autentiska Rasayana kurer är Indien, Ayurvedas födelseplats, alltid värt en resa. Här kan du tillbringa din Ayurveda retreat på traditionella Ayurveda-hotell eller lyxiga resorter. Det drömlika läget för våra Ayurveda-boenden gör att du kan ta promenader på palmkantade sandstränder, göra utflykter till bergen eller besöka teplantager. Tack vare de indiska hotellens och personalens varma gästfrihet kommer du att känna dig särskilt väl omhändertagen under din vistelse.

Sri Lanka östkusten

Sri Lanka

Sri Lanka är också ett populärt och lämpligt resmål för en autentisk Rasayana behandling. Beroende på din smak kan du tillbringa din Ayurveda-kur på ett traditionellt Ayurveda-hotell eller på en Beach Resort. Den vackra naturen, långa sandstränder och en mängd spännande utflyktsmål som templen och de färgglada marknaderna lovar en lyckad Ayurveda-semester i alla avseenden.

Spanien, mediterran arkitektur och palmträd

Europa

Vill du inte resa så långt för din Ayurveda Rasayana kur? Då är våra partnerhotell i Europa det rätta för dig! Många anläggningar i Tyskland, Spanien, Portugal och andra europeiska länder erbjuder redan ursprungliga Ayurveda-behandlingar. Så kan du uppleva den indiska läkekonsten nära dig. Ayurveda-semestern avrundas med utflykter i hotellens vackra omgivningar.

Våra populärasta Ayurveda Hotel för Rasayana kurer

FAQ - Vanliga frågor om Rasayana-kuren

Vad är skillnaden mellan Rasayana och Panchakarma?

Panchakarma är en intensiv reningskur som främst används för att behandla sjukdomar eller symptom. Rasayana är däremot lite mildare och används främst för att bevara hälsan och förebygga sjukdomar, så att människor kan leva ett så långt och hälsosamt liv som möjligt.


Vad betyder Rasayana?

Termen Rasayana är en kombination av rasa, som betyder "saft, smak" – som vi nog skulle översätta med lymfa eller plasma – och ayana för "rätt rörelse". Detta innebär i stort sett att ämnen som tas upp genom mat eller läkemedel måste cirkulera ordentligt i kroppen och särskilt i vävnaderna för att stödja cellerna i deras regenerering.


Vad är Rasayanas?

Rasayanas är ayurvediska produkter som kan ges i olika former under behandlingen. De sägs ha en stärkande eller föryngrande effekt, eftersom de också kan påverka ojas, livskraften, och påverka den positivt. Naturliga Rasayanas är till exempel ghee, mjölk och honung, men det finns också komplexa ört- och mineralpreparat.


Ayurveda Rasayana – Vilka erfarenheterna finns det?

I kundomdömena på våra hotellsidor hittar du rapporter om upplevelser som våra kunder har delat med sig av till oss och till dig. På så sätt får du förstahandsinformation och ett bra första intryck av hotellet och behandlingarna.


Hur länge ska en Rasayana behandling pågå?

Du kan boka en Rasayana-behandling för 7 nätter eller mer och uppnå de första goda resultaten under denna tid. Ju längre en Ayurveda-behandling pågår, desto bättre blir resultatet.


Hur mycket kostar en Rasayana kur hos SpaDreams?

Du kan boka din Rasayana-kur i Indien eller Sri Lanka från ca 4700 kronor per person i dubbelrum för 7 nätter. Rasayana i Europa kostar cirka 15 000 kronor per person för en vecka.


Vilka örter och kryddor används i en Rasayana-kur?

Den ayurvediska läkaren bestämmer vilka preparat från ayurvedisk medicin som ska användas för dig. Exempel är Ashwaghanda för att stärka styrkan och immunförsvaret, Amalaki eller Amla för att lugna sinnet och förbättra minnet och Pippali – långpeppar – för att skärpa tänkandet och uppfattningsförmågan.

Alla Rasayana erbjudanden världen över