Fruktfasta

Fruktfasta

Hälsosam och vitaminrik avgiftning

Fruktfasta rensar kroppen på ett hälsosamt sätt

Vill du egentligen göra något bra för din hälsa med en fastekur, men vet inte än vilken fastemetod som passar bäst till dig? En fruktfasta är det perfekta valet för fasta-nybörjare som inte vill starta direkt med en ren dryckeskur som juicefasta eller Buchinger fasta.

Här kan du lära dig mer om vad som egentligen menas med fruktfasta, vilka fördelar det finns med denna fastemetod och hur den skiljer sig från andra metoder. Dessutom presenterar vi våra vackraste fastehotell för dig, så att du kan välja din favorit för din nästa hälsosemester.

Våra bästa erbjudanden för grönsaksfasta

Vad är egentligen en fruktfasta?

Att fasta med frukter är en naturläkemetod som rensar kroppen intensivt. Med denna modifierade form av fasta behöver du inte avstå från fast mat, utan lägger fokuset på specifika livsmedel. Per dag kan du njuta av tre till fem portioner frukt, (lätt ångkokta) grönsaker och nötter. Detta kompletteras med nypressade juicer, te och vatten med och utan kolsyra. Din kropp kommer att tacka dig, eftersom utrensningen och avgiftningen avlastar organismen och främjar kroppens regenerering och läkning. Genom att fasta med frukter regleras dessutom syra-bas-balansen samt hormon- och antikropp-produktionen. Därutöver aktiveras ämnesomsättningen och immunsystemet stärkas.

 

 

Färsk frukt, nötter, motion

Fördelar med fruktfasta

Avgiftar och rensar kroppen

Frukter innehåller inte bara många vitaminer, utan också mineraler, kostfibrer och enzym med vilka du kan förnya ditt förråd av vitalämnen. Enyzmen har dessutom en aktiverande och stärkande effekt på levern. I kombination med fruktens höga vattenhalt, som bidrar till tarmrensningen, främjas på så sätt avföring, avgiftning och utrensning.

Fruktsockern ger dig dessutom tillräckligt med energi under fruktfastan, så att du kommer att känna dig i form och vital trots att du äter mindre mat. Somliga pratar även om en känsla av lätthet.

 

 

Fasta för hälsan

Stärkar immunsystemet och psyket

Par tränar på gott humör

Det är inte bara immunsystemet som stärkas med en fruktfasta, utan också självförtroendet: Du tränar din självdisciplin och kommer att märka att du klarar en fastedag eller även en hel fastevecka.

Dessutom kommer du att vara mindre sugen på söt och ohälsosam mat och det uppstår inga fastekriser.

Upprätthåller motivationen

Förutom all dessa fördelar för hälsan och psyket ser en fruktfasta dessutom fint ut och smakar gott, så att det är lättare att upprätthålla motivationen.

Det är alltså ett fantastiskt alternativ till en ren vätskefasta som många människor tycker är svårt att gå igenom med.

 

Fruktfasta

Enkelt att integrera i vardagen

Fruktsallad med färsk frukt

Om du inte vill göra en hel fastevecka lämpar sig hälsofastan med frukt även för avgiftningsdagar som du lätt kan integrera i din vecka.

Likadan som med 5:2-metoden för periodisk fasta äter du vanligt – men balanserad – mat på 5 eller 6 dagar i veckan och på en eller två dagar bara frukt och grönsaker.


Typer av fuktfasta

Fastavandring

Det går utmärkt att kombinera en fruktfasta med motion, till exempel vandring, så att det blir den perfekta fitness-semestern. Motion ute i frisk luft hjälper att förbättra stämningen, reducera stress och stärka immunsystemet. Genom stärkare andning ökas syreintaget, hela ämnesomsättningen stimuleras och kroppens självhelande krafter och cirkulationen aktiveras. Högt blodtryck, höga blodfett- och kolesterolvärden kan normalisera sig och musklerna tränas. På så sätt tilltar prestationsförmågan under fasteveckan med frukter och du kan möjligtvis även gå ner lite i vikt.

 

 

Kombinera fasta & motion

 

 

Fasta med äpplen

Fasta med bara en frukt

För en fruktfasta med endast en frukt rekommenderas särskilt rengörande sorter som äpplen, grapefrukt, druvor och meloner. Under den fastlagda fasteperioden äter du då bara den valda frukten, alltså till exempel bara äpplen eller bara druvor. Även här är det viktigt att du är noga med att inte bara äta så mycket du vill, utan att du begränsar mängden till exempelvis 3-4 äpplen per dag eller 1-2 oranger per måltid. Denna fastemetod är lätt att genomföra, eftersom den kräver lite till ingen förberedning.

Fasta med olika frukter

Istället för bara en frukt kan du också välja mångfrukt-varianten för din fruktfasta. Här kan du välja dina favoriter bland det breda utbudet av frukter. Särskilt att rekommendera är naturligtvis de väl rengörande frukterna (citrusfrukter, äpplen, druvor). Även med denna form av fruktfasta finns det några saker att ta hänsyn till: Eftersom inte alla kombinationer kan smältas bra borde du till exempel äta såväl meloner som citrusfrukter för sig och även limitera kombinationen av andra sura och söta frukter till ett minimum. För att inte hamna i frosseri borde du begränsa mängden från början och äta långsamt för att medvetet känna när du är mätt och inte äta vidare efter det.

 

 

Fruktfasta

Lämpliga och olämpliga frukter

Särskilt lämpliga är frukt- och grönsakssorter som har en hög vatten-, vitamin- och enzymhalt och på så sätt effektivt främjar rensningen av kroppen. Till denna grupp tillhör exempelvis meloner, oranger och druvor. Även äpplen och citroner eller mangor, ananas och papayor väljs gärna. Lämpliga grönsaksfrukter, som växer ovanför jorden, är paprikor, zucchinier och tomater.

Bananer är också tillåtna och har fördelen att de mättar väl och ger energi, vad som kan hjälpa dig att gå igenom med kuren längre och att motionera eller träna. På grund av stärkelsehalten anses bananer dock inte vara lika rengörande som de andra frukterna.

Helt olämpliga är konserverade frukter då de innehåller allt för mycket socker!

Fruktfasta på hotell

Kombinera helt enkelt din nästa semester med en fastekur med frukt! På detta vis kan du koncentrera dig på dig själv och din hälsa långt borta från vardagen, möta likasinnade människor och du får dessutom stöd och anledning från erfarna fasteguider eller även medicinsk personal på plats. I de vackra omgivningar av våra fastehotell kan du njuta av den friska luften på en promenad och förbättra fastekurens effekt. Våra fasteprogram kompletteras med erbjudanden för motion och avslappning samt välgörande spabehandlingar, till exempel avgiftningsfrämjande massage eller omslag. Många hotell ger dig även en plan eller tipps för hemma när kuren tar slut.

Upptäck våra populäraste erjudanden för fruktfasta


Liknande fastemetoder

Juicefasta

Under en juicefasta fastar du också med frukt och grönsaker, men denna gång i flytande form. De färgglada frukt- och grönsaksjuicerna eller smoothies rensar kroppen effektivt och stärkar immunsystemet, så att du kommer att känna dig livligare och starkare efter bara några dagar.

Denna fastemetod lämpar sig snarare för kortare tidsperioder, till exempel en eller två dagar i veckan upp till en vecka.

Lär dig mer om juicefasta.

 

 

Juicefasta

 

 

Frisk med alkalisk diet

Alkalisk diet

Förutom frukt (inklusive torkad frukt) tillåter den alkaliska dieten ytterligare basbildande livsmedel, till exempel grönsaker – även potatis –, örter, sallad, nötter och kallpressade oljor. Du kan alltså äta dig riktigt mätt på naturliga, plantbaserade och obearbetade produkter. Kroppen får alla viktiga näringsämnen under denna varieade en- till två-veckors kur. Du kommer att märka att välbefinnandet och kroppskänslan förbättras snabbt.

Lär dig mer om alkalisk diet.

Periodisk fasta

Lika enkelt och lätt att gå igenom med som fruktfastan är en periodisk fasta. Med denna metod limiteras inte valet av livsmedel, utan timmarna under vilka man får äta. Bland olika metoder med varierande fasteperioder kan du välja den som passar bäst till dig och ditt dags- eller veckoschema. Så är denna form av fasta lätt att integrera i vardagen och det gör det enklare att upprätthålla det över en längra tidsperiod.

Lär dig mer om periodisk fasta.

 

 

fastlagda fasteperioder

 

 

Avslappning under kuren

Schrothkur

Schrothkurens koncept bygger på fyra pelare: vegetarisk, fett-, salt- och proteinsnål kost, Schrothska inpackningar, omväxlande dryckes- och torra dagar samt en balans av motion och vila. Med denna naturläkemetod avgiftas och utrensas kroppen och dess självhelande krafter aktiveras. Vanligtvis tar en Schrothkur 7 dagar, men med motsvarande professionell vägledning kan den även genomföras under en längre tid.

Lär dig mer om Schrothkuren.


FAQ – Fruktfasta

Hur länge ska jag genomföra fruktfastan?

Framför allt för nybörjare rekommenderas det att inte fasta längre än en vecka. Även avancerade bör inte fruktfasta längre än 3 veckor, eftersom det då inte kan garanteras att kroppen får alla viktiga näringsämnen.

Hur mycket kan jag äta med fruktfastan?

Circa 1 kilo frukt ock grönsaksfrukter fördelas på 3 till 5 måltider per dag. Det rekommenderas att äta grönsakerna på kvällen.

Hur gör jag rätt med en fasta med frukt?

När du fruktfastar ersätter du dina vanliga måltider med frukt och grönsaksfrukter. Frukterna borde helst innehålla mycket vatten, vitaminer och enzymer, som till exempel druvor, oranger och meloner. Den höga vattenhalten främjar utrensningen av kroppen och tarmen rensas av matrester.
För att ytterligare stötta avföringen kan man ta vissa juicer eller Glaubersalter. Även lätt motion, avslappningsövningar och massage främjar utrensningen och avgiftningen.
Ej tillåtna är rökning, alkohol och kaffe.

För vem lämpar sig en fruktfasta?

Eftersom en fruktfasta är en modifierad form av fasta där du får äta fast mat är det särskilt lämplig för dig som inte vill eller får genomföra en ren dryckeskur. Tack vare fruktmåltiderna är det enklare att klarar kuren över en längre period och det säkerställer också att den vanliga dagsrutinen kan kvarstå.

Kan jag gå ner i vikt med en fruktfasta?

Du kan förlora några kilo med en fruktfasta, men du måste vara noga med att fortsätta äta hälsosamt och balanserat efter fastekuren för att kunna hålla framgången. Dessutom beror det naturligtvis på vilka och hur många frukter du äter.

Vilka kontraindikationer finns det för fruktfastan?

Precis som andra fastemetoder lämpar sig en fruktfasta inte för alla människor. Du ska därför prata med din läkare innan du börjar med fastan. Detta gäller särskilt vid följande sjukdomar och kontraindikationer:

  • Livsmedelintoleranser
  • Allergier
  • Fruktosintolerans

Därutöver finns det andra allmänna faste-kontraindikationer, till exempel:

  • Hjärt-kärl-sjukdomar
  • Ätstörningar och undervikt
  • Allvarliga sjukdomar som tuberkulos, hepatit, cancer och liknande
  • Depression och andra psykiska störningar
  • Giftstryma/hypertyreos
  • Graviditet och amning