Vattenfasta

Avgifta kroppen genom att fasta med vatten

Definition: Vad är vattenfasta?

Fasta är processen att avstå från mat, men under de senaste åren har många olika former av fasta dykt upp. En av de mer populära metoderna är fasta endast med vatten, vilket innebär att en person enligt reglerna inte dricker annat än vatten under fastans längd och avstår från att konsumera någon annan typ av mat eller vätska. Denna metod möts med blandade reaktioner från läkare och det fastande samhället, både med hänvisning till fördelar och faror.

Anledningarna till att påbörja en fasta är lika olika som själva metoderna. När du väljer en fastemetod är det viktigt att förstå varför du vill fasta och vad du i slutändan vill uppnå.

Även om vattenfasta för närvarande är ett trendigt tema, är det bra att komma ihåg att det finns många olika typer av fasta. Denna sida hjälper dig att få en djupare förståelse för fastan och också hjälpa dig att välja den metod som passar dig.


Varför har vattenfasta blivit så populär?

Det är ingen hemlighet att den moderna stillasittande livsstilen i kombination med tendensen att ta tag i färdig lagad mat har lett till en ökning av övervikt och fetma. Tyvärr går dessa irriterande pund inte bort lika snabbt som de sätts på. Med hektiska rutiner som belastar den lilla tiden vi har varje dag är det väldigt frestande att söka efter snabba lösningar. I första ögonblicket verkar en kalorifattig vattendiet lova det mest effektiva kaloriunderskottet.

Samma livsstil har inte bara lett till fetma utan också ökat andra kroniska tillstånd som högt blodtryck och diabetes. Fler och fler hälso- och sjukvårdspersonal utnyttjar läkningskrafterna i terapeutisk fasta för att behandla och förbättra kroniska tillstånd eller underliggande sjukdomar. Patienter försöker lämna bort det stora antalet ordinerade läkemedel och istället välja mer holistiska och naturliga metoder som erbjuder en permanent lösning på det bakomliggande problemet.

Många faste-dokumentärer har också berömt långtids vattenfasta och dess fördelar för viktnedgång, men missar ofta att nämna farorna. Innan du går ut på din fasteresa, oavsett om du funderar på en kortare vattenfasta på 3, 4, 5 eller 7 dagar eller en långvarig 30 dagars vattenfasta, är det viktigt att undersöka effekterna det kan ha på dig och din hälsa.


Möjliga fördelar med att fasta med (bara) vatten

Vattenfasta

Kroppen är en komplicerad maskin och modern medicin förstår fortfarande bara en bråkdel av vad den kan göra. Vi förstår dock hur viktig god nutrition är i den övergripande förmågan för den att fungera på optimala nivåer. Skolor och läkare har trummat in i oss vikten av att konsumera tillräckligt med kalorier, vitaminer och mineraler för att upprätthålla vår hälsa.

Våra hjärnor är dock också kopplade för att reagera på mat. Under de senaste åren har forskningen kommit att förstå att ämnen som raffinerat socker har en liknande beroendeframkallande effekt på våra hjärnor som vissa olagliga droger. Livsmedel som innehåller raffinerat socker är ett no-go under fastan, vilket som gör det till ett utmärkt verktyg för att nyuppkoppla din hjärna och stoppa dessa beroenden. Långsiktiga förändringar av livsstilsvanor kan därför uppnås genom fasta när du tar itu med roten till dina vanor och begär.

Fasta med vatten
Kvinnor pratar och dricker vatten

Fasta ger inte bara en "återställning" för hjärnan utan ger också din kropp en paus, fungerar som en katalysator och kick-startar din kropps förmåga att läka sig själv tack vare en kroppsegen rengöringsprocess som kallas för ”autofagi”. Studier visar att personer som börjar med holistiska fastemetoder, såsom den kända Buchinger-metoden, har visat förbättringar i sin vikthantering och kroniska tillstånd relaterade till kardiovaskulära risker.

Även om fastan inte är en beprövad metod för permanent viktminskning kan det vara till stor hjälp. Lär dig mer om hur fasta kan hjälpa dig att gå ner i vikt här.


Är vattenfasta farligt? – De dolda farorna med vattenfasta

Du hör ofta någon som säger att kroppen kan gå i flera veckor utan mat, men bara flera dagar utan vatten. Och även om det i huvudsak är sant, beskriver det ett extremt överlevnadsscenario och inte en hälsosam kost. Kroppen kan överleva, men den gör just det, bara överlever. En långtids vattenfasta, som ibland varar upp till 30 eller 40 dagar, kan ofta orsaka mer skada än nytta.

”Överlevnadsläge” från vattenfasta belastar livsviktiga organ

När du fastar under hälsosamma förhållanden bör du inte i onödan stressa din kropp. Att beröva den från alla näringsämnen och kalorier kommer i slutändan att orsaka chock och skada på dina livsviktiga organ. Och om du klarar din vattenfasta utan några omedelbara fysiska följder och till och med lyckas gå ner i vikt, kommer många att påstår att detta "överlevnadsläge" som din kropp just har fått uthärda utmanar den att börja "hamstra" kalorier så fort du bryter vattenfastan och börjar äta igen. Detta kan i slutändan innebära att du går upp igen all vikt du tappat och kanske till och med mer. Detta är den oönskade och mycket fruktade jojo-effekten.

Att svälta din kropp av kalorier under längre perioder är inte bara ohälsosamt, det kan till och med vara farligt. Du behöver inte bara kalorier för träning, men livsviktiga organ som hjärnan, hjärtat och lungorna kräver ett visst basantal kalorier per dag för att hjälpa dig att tänka och fungera även på de mest rudimentära nivåerna. Om du helt och hållet tar bort kalorier från din kost, som det görs i vattenfasta, kommer din kropp inte att ta för sig av de envisa fettreserverna utan snarare av muskler och vävnader, och dina vitalorgan kommer att uppleva en förödande chock.

 

 

Kvinna slappnar av med ett glas vatten

 

 

 

Aktivt par och vatten

Hypotoni

Du kan till och med hamna med extremt lågt blodtryck, även känt som hypotoni. Detta kan leda till yrsel, svimning och till och med långsammare reaktionstider. Fastän detta kanske inte låter särskilt farligt på egen hand, kan du hamna i en olycka som till och med kan vara dödlig.

Även om vattenfasta lovar många fördelar, även hjälper till att lindra vissa medicinska tillstånd, finns det en god chans att det i slutändan kommer att förvärra ditt hälsotillstånd. Några av fördelarna är bara tillfälliga eller ytliga, vilket betyder att när du återvänder till din diet eller rutin kan dessa medicinska tillstånd återuppstå eller till och med bli mycket värre.

Svullnad, svaghet och håravfall

En studie publicerad i Journal of Internal Medicine på patienter som genomgick en total fasta visade att de också led av ytterligare effekter som håravfall, svullnad och svaghet. Även om dessa är ytliga biverkningar kan de undvikas genom att välja säkrare fastemetoder.

Krav på en hälsosam detox

Även när du börjar på en detox behöver din kropp vissa näringsämnen för att stödja kroppens självrensande mekanismer. Levern, som spelar en viktig roll i denna "vårrengöring", kräver vissa vitaminer, mineraler och kalorier för att den ska fungera och prestera i kapacitet och uppnå bästa resultat. Vattenfasta ger inte dessa väsentliga näringsämnen, och garanterar därmed inte att du får ut det mesta av din fasta upplevelse med de bästa långsiktiga effekterna.

Det är absolut nödvändigt att söka läkarvård innan du försöker någon form av fasta, för att se till att det är rätt åtgärd för dig och din hälsa.

       
 

Kvinna njuter av vatten

Hälsosamma alternativ till att fasta med bara vatten

Innan du börjar: detox vs. viktminskning

Den första frågan du bör ställa dig själv när du börjar en fasta är: Varför fastar jag? Nutritionister, dietister och läkare kommer att berätta att fasta inte är en långvarig diet utan snarare ett verktyg för kortare perioder för att trycka på kroppens återställningsknapp och aktivera självläkning. Genom att utelämna vissa livsmedel eller kalorier från din kost stimulerar du kroppens inbyggda rengöringsmekanismer och hjälper till att återställa dess naturliga balans.

Detta avbrott från din dagliga rutin och annars ohälsosamma livsstil, som sockerhaltiga eller högt bearbetade livsmedel, gör att din kropp kan rensa bort onödiga gifter och skräp, vilket lindrar din kropp från inre stressfaktorer som inflammation. Genom att ge dig själv denna paus tillåter du dig också att komma i kontakt med äkta och hela livsmedel igen, lära dig nyttan av en näringsrik diet och hur den stöder dina kroppsfunktioner såväl som ditt immunsystem, vilket i slutändan ger dig kontroll över din hälsa och livsstil. Nollställningen hjälper dig när du byter kost, eftersom att du håller dig borta från livsmedel som godis med mycket glukos gör att du kan bryta vanor och sug på lång sikt. Med andra ord hjälper det din kropp att avgifta från skadliga toxiner och föroreningar som kan påverka din hälsa negativt och skicka dig tillbaka till godisgången.

 

 

 

Ett par njuter av vatten vid poolen

 

 

Kvinna i handduk dricker vatten

Fasta på vägen till permanent viktminskning

Näringsexperter och läkare rekommenderar i allmänhet en diet- och livsstilsförändring när man försöker gå ner i vikt i motsats till långtidsfasta. En diet minskar kalorierna du äter per dag, vilket möjliggör det viktiga kaloriunderskott som behövs för att uppnå viktminskning, utan att din kropp och vitalorgan utsätts för fara. Viktnedgång uppnås inte på en vecka, utan det är snarare en förändring i livsstilen och vanorna som bör upprätthållas under längre perioder.

Fastan används främst för avgiftning, men det kan vara ett bra verktyg som hjälper dig att hålla dig till din kost och uppnå ditt ultimata viktminskningsmål. Hälsosamma dieter är vanligtvis så svåra att hålla ut med, inte bara för att vi konfronteras med våra laster vid varje tur, men våra hjärnor säger att vi längtar efter och behöver dessa frestelser. Att låta din kropp avgifta från saker som söta godisar är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att hålla dig på rätt spår med din viktminskningsresa och sparka de ohälsosamma sugen!

Buchinger fastemetod – det hälsosamma alternativet till vattenfasta

Dr. Buchinger var före sin tid när han utvecklade sin Buchinger-fastemetod. Det tar inte bara hänsyn till fördelarna med en extremt lågkalorisk fasta, utan säkerställer också att kroppen stöds ordentligt i processen. Fastan innehåller en mängd olika juicer, buljonger och te samt en regementerad återmatningsprocess för att se till att du får så mycket du kan från din avgiftning, vilket ger dig en hälso(om)start till din dagliga rutin och diet.

Om du aldrig har fastat tidigare rekommenderas det starkt att delta i ett fasteprogram som övervakas av välutbildade medicinskt personal och läkare som kommer att övervaka dina framsteg och hjälpa dig att justera din fastekur så att det bäst gynnar dina hälsomål .

Har vi väckt ditt intresse? Lär dig mer om Buchinger fastemetoden!

Eller, om du är redo att boka en lugn fasta reträtt, varför inte kolla in våra specialiserade fastehotell nedan, perfekt för erfarna och nybörjare.

Andra fastemetoder och dieter

Det finns ett stort utbud av dieter och fastemetoder att välja mellan, allt från vätskefasta med lågt kaloriinnehåll till alkaliska dieter som tillåter mat. Lär dig mer om de olika dieterna och fastemetoderna här.

 

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

Kvinna dricker vatten

Våra specialiserade fastehotell


Du kanske också är intresserad av