Bad och dryckeskur med hälsovatten

Mineralkällor

Information och tips för att hitta rätt källa för dina indikationer

En "mineralkälla" är en källa som innehåller så kallat "naturligt mineralvatten". Detta vatten kommer ut på ett djup av flera tusen meter och har en betydande mängd upplösta mineraler, som kan tillskrivas en helande effekt. På grund av denna positiva hälsoeffekt kan mineralkällor också klassificeras i kategorin "hälsobrunnar". Till skillnad från sina systrar, termalkällorna, behöver minerallkällorna inte nödvändigtvis vara varma för att betraktas som hälsokällor. Den väsentliga faktorn är mineralinnehållet.

Inom hälsosektorn används kalla mineralvatten främst som en del av en dryckeskur. Det helande vattnet överförs antingen till en dricksbrunn eller tappas på flaskor och förskrivs sedan till patienten att dricka i flera dagar eller veckor.

I de följande avsnitt kommer du att lära dig hur mineralkällor bildas, vilka läkande egenskaper deras respektive komponenter har, var de mest kända mineralkällorna kan hittas och hur du bokar din resa till en mineralkälla.

Snabbåtkomstmeny


Mineralkällornas uppkomst

Låt oss börja med mineralkällornas ursprung. Frågan uppstår ofta var naturligt mineralvatten kommer ifrån. Svaret finns i jordens vattenkretslopp. Det är så att regnvatten träder in i jorden som vanligt, sedan sipprar genom flera bergarter och slutligen berikar sig med mineraler i djupare lager av jorden. Om det finns en spricka i berget, tar vattnet sig upp igen och vi kan samla det i till exempel dricksvattenbrunnar. Där kan vattnet utveckla sina läkande effekter under en dryckeskur. Det är roligt att många mineralkällor inte medvetet söktes efter. På många ställen är det bara tack vare provborrningar efter olja att en viss källa upptäcktes alls.


Mineralkällornas helande egenskaper

För att förstå mineralkällornas helande kraft måste deras individuella beståndsdelar, mineralerna, betraktas. I likhet med oss människor är varje hälsokälla mycket annorlunda och är därför endast att välja med omsorg. Frekvensen för kemiska element i källan indikerar om ett vatten kan vara användbart för ett särskilt hälsotillstånd eller inte. I det följande vill vi presentera de vanligaste elementen i mineralkällor med deras positiva inflytande på organismen. Kom ihåg att dessa spår- eller kvantitetselement inte alltid finns i en sådan obunden form. Ofta går dessa också tillsammans med andra element som syre eller klor och finns sedan i en kemisk förening.

Svavel

Mineralämnet svavel eller dess joniserade form sulfat används huvudsakligen för att främja matsmältningen. Svavel hjälper till med förstoppning, stimulerar levern, gallan och bukspottkörteln och förhindrar utvecklingen av vissa urinstenar. Svavel sägs också ha en positiv effekt vid reumatism och ledsjukdomar.

Magnesium

Dryckeskurer med magnesiumhaltig mineralvatten föreskrivs ofta för problem med ben eller muskelsjukdomar. Magnesium kan också vara till hjälp för stress, trötthet och / eller migrän.

Kalcium

Kalcium, som magnesium, garanterar stabila ben och tänder. Det motverkar också osteoporos.

Natrium

Natrium sägs ha en läkande effekt vid reumatism och hudsjukdomar såsom atopisk dermatit eller psoriasis. Det reglerar också vattenbalansen och är därför lämplig för behandling av huvudvärk och ökad idrottsaktivitet.

Fluor

Du känner säkert fluor från tandläkaren. Och med rätta: det skyddar mot tandrott och säkerställer starka tänder.

Kalium

Kalium används för att behandla muskelbesvär. Dessutom rekommenderas ett tillräckligt kaliumintag för högt blodtryck. Patientens risk för stroke reduceras påtagligt.

Järn

Elementet järn är känt för sina läkande egenskaper för stress, migrän och trötthet. Men det används också ofta för att behandla allergier och urologiska och gynekologiska sjukdomar.

Radon

För ryggsmärta, reumatism eller ledsjukdomar kan en kur med rätt dos radon vara ett bra val.

Jod

djupt andetag

Jod nämns främst i samband med behandling av sköldkörtelsjukdomar. Men det kan också ge lättnad för allergier och andningsproblem.

Mangan

Mangan är insidertipset för diabetes. Manganbrist är också förknippat med osteoporos.

Bor

Borets läkande kraft har ännu inte undersökts så bra. Det finns dock bevis för att bor är involverat i kroppens produktion av östrogen, testosteron och D-vitamin. Dess medicinering är främst för osteoporos och gynekologiska eller urologiska besvär.

Kisel

Kisel firas som ett botemedel mot indikationer på huden som atopisk dermatit, psoriasis eller anti-aging. Det kan också användas på sprött hår eller naglar.

Kol, kolsyra

Var uppmärksam på kolhaltigt eller kolsyrat hälsovatten om du lider av matsmältningsbesvär eller sjukdomar i urinvägarna och / eller urinblåsan.

Zink

Zink läker muskler, hud, tänder och hår. Det kan också hjälpa till med stress, trötthet och dålig koncentration.

Litium

Litium är också känt som "supermineralet" för hjärnan och själen. Som ett resultat kan det användas för stress, utbrändhet, trötthet och dålig koncentration.

Se tabellen för ytterligare indikationer på nämnda mineraler:

Indikationer för mineralämnen


5 betydande mineralkällor i Europa

Slutligen vill vi presentera fem betydande mineralkällor i Europa. Kom med oss på en resa till spa-högborgarna på vår kontinent.

Donat-källan i Rogaska Slatina, Slovenien

Det helande vattnet från Rogaska Slatina i Slovenien kallas också "god anda ur flaskan". 300 mg magnesium finns i 0,3 l vatten från Donat-källan som finns här. Detta motsvarar cirka tio bananer! Källan stiger på ett djup av 600 m och innehåller förutom magnesium också kalcium, sulfater och vätekarbonater.

Gejser-källan i Karlovy Vary, Tjeckien

Den tjeckiska kurorten Karlovy Vary har totalt 79 hälsokällor. Men en av de mest kända mineralkällorna är "Karlsbader Sprudel" (Gejser-källan i Karlovy Vary). Källan ligger mitt i centret och häller ut i genomsnitt 2 000 liter mineralvatten per minut. Den når en höjd på upp till tolv meter.

Mineralkällor i Bad Kissingen, Tyskland

Många av de bayerska hälsobaden och kurorterna har också anmärkningsvärda mineralkällor och en häpnadsväckande historia i området av dryckeskurer. Besök t.ex. Bad Kissingen. Här kan det helande vattnet tas in i en magnifik faojé. Det är baserat på sju mineralhaltiga källor, vars vatten har använts för behandling av olika sjukdomar i 500 år.

Hälsovatten i Bad Hévíz, Ungern

Bad Hévíz är en av de mest berömda platserna för mineralkällor i Ungern och kan, precis som de redan presenterade kurorterna, se tillbaka på en lång tradition av dryckeskurer. Med Salvus, Parádi, Ferenc József, Mira och Hunyadi János finns det fem olika medicinska vatten som finns i flera brunnar i drickshallen Hévíz. Vanliga användningsområden är främst leversjukdomar och matsmältningsbesvär.

Svavel- och termalkällor i Montegrotto Terme, Italien

Idylliska Montegrotto Terme var redan känd för romarna för sina betydande termal- och svavelkällor. Det finns totalt sex källor här, som uppstår på ett djup av upp till 3 000 meter och försörjer nio termalbad. De viktigaste indikationerna är kroniska utslag, gikt och syfilis. Det vackra landskapet och milda klimatet säkerställer också en hög grad av avkoppling.

FAQ Mineralkällor

Hur bokar jag min semester nära en mineralkälla?

Du tycker om en av de 5 platserna och vill nu boka din semester nära en mineralkälla? Då tänker du säkert på en dryckeskur eller en termalkur. För att hitta det perfekta erbjudandet är det bäst att du pratar med din läkare som kan rekommendera rätt längd och behandling av dina indikationer. Du kan även kolla vår informationssida om indikationer. Beroende på resperioden kan vi sedan ge dig individuella förslag. Vi ser fram emot din förfrågan!

Var hittar man mineralkällor?

Ofta samlas mineralvatten i brunnar. Även idag kan du fylla dina behov vid ett av de många mineralkällorna i Budapest eller i regionen runtomkring Stuttgart i Tyskland, där det finns de största mineralvattenresurserna i Europa.

Finns det en skillnad mellan hälsovatten och mineralvatten?

I motsats till mineralvatten är naturligt hälsovatten inget livsmedel, utan godkänns som läkemedel. Det finns vetenskapliga bevis för att vattnets ingredienser har helande och förebyggande effekter. Detta granskas även väldigt strikt.

Var är egentligen naturligt mineralvatten?

Naturligt mineralvatten är, som namnet antyder, ett naturprodukt. Det börjar som regnvatten som sipprar in i jorden och filtreras och rensas genom olika bergs- och jordskikt. Sedan samlar vattnet sig under en skyddande skikt för att sedan befordras upp från djupet. Mineralvattnet tappas direkt vid källan. Det innerhåller olika sammansättningar av naturliga mineral- och spårämnen.

Varför är mineralvatten bra för kroppen?

Förutom att kroppen behöver vätskan innehåller mineralvatten naturliga mineralämnen som kroppen inte kan producera själv. Eftersom mineralämnena är redan upplösta i vattnet kan kroppen lätt utnyttja dem.

Våra populäraste erbjudanden på hotell med mineralkälla