Budapest

Termalbad i Ungern

Avslappning i de bästa termerna i Ungern

Termalhotell och termalbad i Ungern

Att Ungern blir alltmer populär som resmål är inte bara på grund av den livliga huvudstaden Budapest. Ty landets vilda, oberörda natur har en avslappnande effekt på besökarna och inbjuder samtidigt till många aktiviteter.

Medan det Stora och Lilla ungerska slättlandet lockar med oändliga viddor, spännande städer och pittoreska byar erbjuder Baltonsjön medierran atmosfär och badglädje året runt! Balatonsjön är inte bara den största sjön i Ungern, utan också den största i Medeleuropa. Ganska nära befinner sig även den största naturliga termalsjön på jorden. Här är du precis rätt om du vill stärka, främja och återställa din hälsa.

Förutom de lanskapliga och kulturella skönheterna lämpar sig Ungern nämligen perfekt för en termalsemester. Välkända eller mindre kända termalbad besöks varje år av otaliga människor som lider av olika hälsobesvär eller som helt enkelt vill njuta av landets mångfald. Charmiga termalhotell erbjuder den perfekta tillflyktsorten för din avslappnings- och spasemester.


Upptäck våra bästa termalhotell i Ungern

Vad är så speciellt med en termalsemester i Ungern?

1200 termalkällor sprider ut sig över det hela ungerska statsområdet. Därav är 350 varma källor statligt erkända hälsovatten som sörjer för hälsa, välbefinnande och avslappning hos besökarna. Landets tusen år gamla historia är tätt sammanvävd med hälsokällarna.

Termalbaden som har utvecklat sig i Ungern i en århundraden gammal tradition, räknas till höjdpunkterna för många resande. Redan arkitekturen av några av de palastartade baden i Budapest är imponerande. Huvudstaden har dessutom lyckats att upprätthålla den unika badkulturen som etablerades av turkarna. Termalsjön i Heviz, vars varma vatten redan romerna tyckte om att bada i, är inte mindre spektakulär.

Termalvattnet i Ungerns hälsobad

Termalvattnet i Ungern har en stor andel värdefulla mineraler. En termalkur i Ungern ger därför inte bara avslappning, utan har också en smärtlindrande och läkande effekt. Som termalvatten räknas i Ungern naturligt, mineraliserat grunnvatten med en temperatur av mins 30 grader Celsius, medan minimitemperaturen ligger vid bara 20 grader i andra europeiska länder. Namnet hälsovatten får endast det vattnet bära vars helande effekt har bevisats av medicinen.

Vad hjälper vattnet ur Ungerns termalkällor med? 

Det ungerska källvattnet regenererar, stimulerar och aktiverar hela kroppen. Samtidigt lossar ett bad i termen musklarna och verkar djupavslappnande. Beroende på vattnet och regionen variierar andelen av naturliga mineraler och andra innehåll. På grund av den höga mineralämnehalten lämpar sig vattnet och leran från termalsjön i Heviz till exempel utmärkt för behandling av reuma, osteoporos eller en sjuk ryggrad. Andra hälsobad uppsökas vid inflammationer eller hudproblem.

En termalkur rekommenderas särskilt om du har mycket stress i vardagen och helt enkelt vill slappna av en gång. Badet i det bubblande hälsovattnet kan även hjälpa med att förebygga utbrändhet. Även immunsystemet och blodcirkulationen kommer att profitera på din termalsemester i Ungern!

 

Ytterligare indikationer är:

 • diabetes
 • ämnesomsättningsstörningar
 • allergier och hudsjukdomar
 • reumatism och ledbesvär
 • sjukdomar av ryggraden
 • hjärt-kärl-sjukdomar
 • sjukdomar i luftvägarna
 • psykosomatiska sjukdomar
Kvinna i pool

Utmärkta termalhotell

På alla platser i Ungern med hälso- och termalkällor finns det högvärdigt inredda hotell som ger gästerna avslappning och välbefinnande. Upptäck med SpaDreams de vackraste termalhotellen i Ungern som erbjuder utmärkt service och som ofta även har en egen tillgång till kuravdelningen eller den närmaste termen. Alternativt kan du även köpa ett kort för närliggande termalbad på hotellet.

Lugnande nätter upplever du i hotellens stilfulla rum som är utrustade med många bekvämligheter. På spa- och wellnessområdena, som är så olika som termalhotellen själv, väntar ofta tilltalande bastuområden, termalbad, bubbelpooler och ett brett utbud av massage och avslappningserbjudanden. Efter en dag på spaet kan du och dina nära och kära njuta på den högkvalitativa restaurangen på ditt termalhotell.

Par på hotell

Dessutom erbjuder hotellen ofta:

 • ångbad och bastu
 • termal-inom- och utomhuspool
 • värmebås
 • hotell-shuttle till närmaste terme
 • fritidsaktiviteter i närheten
 • underhållningsprogram
 • gästkort för termalbaden i Ungern
 • transfer mellan hotell och tågstation

Våra top termalhotell på ett ögonkast

De bästa termerna i Ungern

Hälsobadet Széchenyi

centrum av huvudstaden Budapest befinner sig en av de största och vackraste termerna i Europa: Széchenyi-badet. Totalt 18 simbassänger finns på den vidsträckta anläggningen, därutöver finns det bastu, ångbad och välgörande spa- och skönhetsbehandlingar. Från friluftsbassängen har du en något höjd utsikt på det neobarocka palats som gör Széchenyi-badet så unikt. Det ungerska termalbadet, vars simbassänger är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, förfogar över de hetaste källorna i Budapest med temperaturer på 75 grader Celsius.

Termalsjön i Héviz

Den största naturliga termalsjön på jorden befinner sig i landets väster. Termalsjöns varma källor härstammer från vulkaner som har sin plats runt omkring Balatonsjöns nordvästra vattenbryn. Ingen behöver dock vara rädd för ett utbrott och vulkanerna har däremot en positiv effekt på omgivningen. Vattentemperaturen ligger även i vinter på 23 till 25 grader! Tack vare det mediterrana klimatet och det angenämt varma, mineralhaltiga vattnet kan gästerna trivas här året runt. Även torvleran från sjön är känd för sin helande effekt.

Anna-badet

Till de vackraste termalbaden i Ungern räknas även Anna-badet i staden Szeged. Det ungerska termalbadet byggdes 1896 och totalmoderniserades 2004. Med sina kupoltak och den smyckerika fassaden är det en fröjd för ögat både inifrån och utifrån. På gästerna väntar flera hälsobad, äventyrsbassänger, barnbassänger samt ett spaområde. Det populära hälsobadets hemlighet är det särskilt mineralhaltiga vattnet från Anna-brunnen som sprudlar upp till jordens yta med en egentemperatur på 49 grader.

Szechenyi Therme Budapest
Termalsjä Heviz
Kvinna i pool

De 6 vackraste platserna för din termalsemester i Ungern

Kurorten Hévíz

Bad Heviz

Småstaden Hévíz med sina ca 4500 invånare är en livlig kurort där gästfrihet förenas med historisk arkitektur och naturlig skönhet.
Orten är dock framför allt känd för sin unika termalsjö som ger möjlighet till badglädje året runt.

Kurorten Bük

Bad Bük Häuser

västra Ungern, nära den gränsen till Österrike, ligger hälsobadet Bük. Det särskilt mineralhaltiga termalvattnet sprudlar upp från jorden med en temperatur på 58 grader. Ett besök på termalbadet i Bük rekommenderas varmt, eftersom det är så mycket som 26 olika bassänger och en bastuvärld som inbjuder till avslappning.

Kurorten Zalakaros

Fahrrad Tour

När man år 1967 borrade efter olja i Zalakaros hittade man istället av det svarta guldet en vulkanisk källa med 95 grader varmt termalvatten. Det var alltså av en slump att Zalakaros blev känd som kurort. Upptäck skogarna, sjöarna och vinbergen i omgivningen på en cykel- eller vandringstur!

Hälsobad Hajdúszoboszló

Par på resa

Hajdúszoboszló, den ungerska staden av underkällor, gäller även som reumatismepatienternas Mekka. Därutöver erbjuder kurorten med det liknämnda gigantiska badkomplexet talrika möjligheter för avslappning: Framför allt på sommaren lockar de olika sportbassängerna, strandbaden och äventyrsbassängerna talrika gäster till den ungerska slättlandet.

Kurorten Sárvár

Kvinna i pool

Två populära hälsokällor bubblar under jorden i Sárvár. Hälsobadet har på länge varit en bra adress för patienter och avkopplingssökande, inte minst på grund av termalbadet. Sárvárs historiska betydelse visar sig även idag i det praktfulla slottet och den pittoreska kungsträdgården runt omkring renässans-byggnaden.

Budapest

Det bästa till slutet: Den ungerska huvudstaden lämpar sig inte bara för sightseeing, utan är även den perfekta tillflyktsorten för en spasemester. Bara i Budapest finns det mer än 100 varma källor. Därutöver övertygar metropolen med enastående jungenstil-byggnader, floden Donau, kaffeehus-kulturen och mycket mer.


3 goda skäl för en resa till Ungern

Ungern är ett paradis för spasemesterfirare. Det är inte minst på grund de mer än 1500 varma källor som sprudlar upp från jorden på många ställen. Landet utmärks dessutom av sin gästfrihet och är ett attraktivt resmål även för familjer med barn. Här läser du 3 goda skäl för vilka du borde komma ihåg Ungern som semesterdestination!

Det ungerska köket

Ungersk gulasch

Du känner säkert till några klassiker från det ungerska köket: den traditionella gulasch, de kryddiga fisksopporna och den populära ungerska salamin. Förutom kött används gärna grönsaker, särksilt paprika är allestädes närvarande. Och vad många inte vet: Ungern släpper ut utmärkta viner på marknaden.

Landskapen

Donau solnedgång

Det fantastiskt vackra landet vid Donau floden kännetecknas av en mångfaldig natur. Längs floden radas tätt trädevuxna kullar och berg upp med pittoreska byar och imponerande borgar och slott. Det nog mest kända semesterområdet i Ungern är Balatonsjön som lockar med badglädje, båtsturer och drömlika cykelturer.

Kulturen

Fiskarbastionen

Den ungerska kulturen är extremt mångfaldig: det finns såväl spår efter det romerska riket som minnesmärken från turkarnas herrskap och relikter från medelåldern. UNESCO har emellertid tagit upp 10 höjdpunkter på listan över världskulturarven, därav Donau-vattenbryn i Budapest, grottorna i Aggtelek och gravkammarna i Pécs.


Wasser Tropfen

      

 

 

 

 

                        

FAQ - Allt runt omkring termalbad och termalsemester i Ungern

När är den bästa resetiden för min termalsemester i Ungern?

Både på sommaren och på vintern lockar Ungern som resmål. Medan vädret mellan april och september inbjuder till utlfykter i naturen kan du med ett besök på termerna eller en spasemester på vintern uppleva särskilt behagliga ögonblick med din käraste. Du kommer verkligen att uppskatta den välgörande värmen i termalbassängerna.

Hur länge ska vistelsen på termalhotellet i Ungern vara?

Eftersom Ungern inte är en direkt granne och du kommer att ha en längre reseväg dit, rekommenderar vi att boka ditt termalhotell för minst en vecka, bättre två veckor. Så har du gott om tid för att ladda batterierna och återvända till vardagen med ny energi.

Vad ska jag absolut ta med mig på min resa till Ungern?

För att kunna ta alla spaerbjudanden på hotellet i anspråk borde du packa både badkläder och badlakan, eftersom de inte kan lånas på alla hotell. Det kan även vara bra med badtofflor på badens halkiga golv. I många simhaller i Ungern är det plikt att bära badmössa. Det är bäst om du ta med din egen.

Kan jag ta med mina barn på spasemestern i Ungern?

Ja. Det finns åldergränser för vissa behandlingar och spaområden, men många termer erbjuder omväxlande bassänger och lekområden för barnen. Ta reda på om det möjligtvis finns ett minimiålder innan din termalsemester.

Vilka är de top termalbaden i Ungern?

De populäraste termalbaden i Ungern är:

 • Széchenyi-hälsobadet i Budapest
 • Anna-badet i Szeged
 • Termalsjön i Hévíz
 • Termerna i Bük
 • St. Gotthard Therme
 • Termalbadet i Sárvár
 • Termalbadet i Zalakaros
 • Termalbadet Lenti

Finns det handikappanpassade hotell i Ungern

Ja. Hos SpaDreams hittar du ett brett utbud av hotell som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, även för en termal- och spasemester. I Ungern är det t.ex. Calendula Ayurvedic- och Medical Hotel i Siófok, Hotel Európa fit Hévíz, Danubius Hotel i Bük och många andra.

Hitta ditt perfekta hotell med termalbad i Ungern