Kurorter i Tyskland

Upptäck de bästa tyska kurorterna

De mest kända och bästa badorterna i Tyskland

Tyska kurorter är kända för sina stora utbud av behandlingar och ett team av fantastiska medicin-specialister. Om du är intresserad av en resa till ett spahotell i Tyskland har du kommit till den rätta webbsidan. Här rekommenderar vi de viktigaste kurorterna samt våra bästa paketresor. Vi ger dig dessutom några användbara tips för resan och hur du kan spara pengar med din resa till en av våra badorter i Tyskland.

 

 

Kurorter i södra Tyskland


 

Kurorter i centrala och norra Tyskland


Tradition och specialisering av tyska kurorter

I Tyskland måste allt alltid vara i ordning - detta gäller naturligtvis även för bad och spabehandlingar. Därför är det inte konstigt att det finns regler i Tyskland, när en plats kan kalla sig en kurort, hur de olika typerna av sjukvård differentieras och hur de naturopatiska behandlingarna klassificeras. Här hittar du en kort översikt av strukturen för badorter i Tyskland:

Jag vill hellre gå direkt till presentationen av kurorterna.

Del I. Avslappnings-kurorter i Tyskland

Det finns medicinska spa i Tyskland där vistelsen helt enkelt är hälsosam och avkopplande. De flesta av dem är vanligtvis i små naturbyar med bra bioklimat, lite trafik och en bra turistinfrastruktur. Hotellen där är lämpliga för avkoppling. Du kan njuta av det sunda havsklimatet och havet så ofta som möjligt. Denna typ av semester har dock inga specifika hälsoskäl.

Del II. Kurorter med specialisering på behandlingar

Kurorter med specialisering på behandlingar uppfyller alla kriterier av de förgående badorterna och behandlar dessutom ett eller flera specifika hälsoproblem. Det finns en bra turistinfrastuktur och vanligtvis också vidsträckta kurparker.

 1. Kurorter med hälsokällvatten - kurorter som är specialiserade på använding av vatten eller läkegas från regionen. 
 2. Mineral- eller termal-hälsobad - kurorter med mineral-medicinskt eller termal-vatten. Det finns också dryckeskurer med vatten från mineralkällor.
 3. Kurorter med peloider - kurorter som är specialiserade på användning av helande lera (peloider).
 4. Gyttje-badorter - Badorter som är baserade på användning av lokal gyttja eller torv. Naturen och de omgivande ekosystemen skadas inte.
 5. Hälso-kurort - En kurort som har särskilt positiva hälsoeffekter på grund av dess speciella klimatförhållanden och god luftkvalitet.
 6. Kurort med hälsoklimat: En kurort med särskilt hälsosamma klimatförhållanden. Här skiljer man mellan kurorter med ett stimulerande klimat och sådana med ett lugnande klimat.
 7. Havskurort - Kurort som använder naturliga hälsomedel från havet (t.ex. havsvatten, sand, lera eller kalk) för att stärka besökarnas hälsa.
 8. Kurort vid kusten - Liknar den föregående, men med skärpta regler för närhet till havet (max. 2 km) och kvaliteten på klimatet / havsluften.
 9. Kneipp-kurort - Specialiserad på genomförande av Kneipp-behandlingar baserade på de fem prinicperna av fysioterapi enligt Kneipp.
 10. Kneipp-hälsokurort - Kneipp-kurortens andra nivå, tilldelas först efter 10 år och endast om det finns en särksilt fokus på Kneipps läror.
 11. Schroth-kurort - Specialiserad på genomförande av Schroth-kurer.
 12. Schroth-hälsokurort - Schroth-kurortens andra nivå på vilken det dessutom finns möjlighet för psykologisk vård.

 


Presentation av våra populäraste kurorter i Tyskland

I det följande presenterar vi våra bästa kurorter i Tyskland och de olika programmen för en hälsosam semester. Från de vackra kusterna vid Nord- och Östersjön till den pittoreska tyska medelhöga bergsområden till den soliga södern av För-Alperna och Allgäu, hittar du vackra spahotell och spännande spa-traditioner.

Kurorter i södra Tyskland

Kurorterna i södra Tyskland ligger i delstaterna Baden-Württemberg och Bayern, i norra delen av Alpen. Många vackra turistregioner som Schwarzwald, Bayerischer Wald, Allgäu och Bayern väntar på dig.

Badenweiler

Låt oss börja med vår tur i Badenweiler, i den sydöstra delen av Schwarzwald, ett stenkast från den franska gränsen. Kurorten ligger i sluttningarna av Schwarzwald och erbjuder en fantastisk panoramautsikt. Badenweiler är ett termalbad där du kan njuta av friskt vatten, särskilt i den lokala spa-staden Cassiopeia. Badenweiler är en del av föreningen Roman Thermal Spas of Europe, ett nätverk av historiska hälsocentra i Europa. Höjdpunkten på spaet är det irländsk-romerska badet, som ger välbefinnande och avkoppling med flera varmluftkamrar och en tvålborste-massage. Badenweiler är ett idealiskt val för hälso-medvetna turister som gillar att vandra eller åka terrängcykel, men inte bara vill ha aktiva programpunkter, utan också vill koppla av. Så detta är ditt mål om du letar efter ett spa i Schwarzwald i Tyskland.

Alla erbjudanden i Badenweiler >>

Bad Dürkheim

Bad Dürkheim ligger i Rheinland-Pfalz, vid foten av Pfalzskogen och på den så kallade "tyska vinrutten". En del av den termalparken är en saltanläggning som tjänar till att öka salthalten i det lokala termalvattnet (enligt förångningsprincipen). En promenad i den salthaltiga luften är idealisk för att stärka luftvägarna. Regionen är särskilt populär under mandelblomningssäsongen i slutet av mars. Kombinationen av salthaltig luft, vandringsparadis och den lokala vintraditionen gör Bad Dürkheim till ett populärt resmål för en wellness-semester.

Alla erbjudanden i Bad Dürkheim >>

Bad Füssing

Kurorten Bad Füssing, belägen i den frodiga gröna ängen i Nedre Bayern, är en av de mest kända kurorterna i Europa. Tillsammans med Bad Griesbach tillhör det den så kallade Niederbayrischen Bäderdreieck. Med en yta på över 11 000 m² har badorten det största termallandskapet i Tyskland. Totalt finns där 4 spa och ett stort urval av förstklassiga spahotell. Förutom de vitala termalbehandlingarna finns det även terapiprogram för rygg och smärta. Förutom det 56°C heta termalvattnet finns också naturlig lera. Terapeutiska indikationer för behandlingar i Bad Füssing är ryggraden, ämnesomsättningssjukdomar (t.ex. gikt), osteoporos, artrit, stress och allmän utmattning. Dessutom är Bad Füssings behandlingar lämpliga för allmän regeneration efter skador eller operationer.

Alla våra erbjudanden i Bad Füssing >>

Bad Gögging

Bad Gögging i Bayern är en svavel- och gyttje-kurort. Det lokala termalbadet kallas Limes-Therme och är en god indikator på kurortens långa tradition. Längs Donauängarna finns en grön och pittoresk natur med frodiga ängar, översvämmade skogar och träsk. Det är också känt för sina vandrings-, trekking- och cykelturer i den närliggande naturparken Altmühltal. Semestermottot i Bad Gögging är "Trefaldig hälsa". Detta härrör från de tre lokala läkemedlen: svavelhaltigt vatten, naturlig lera och termalvatten. Det svavelhaltiga vattnet från Andreas-källan används för svavelbad och crenoterapi. Det rekommenderas för hudsjukdomar som akne, psoriasis eller utslag, ryggradssjukdomar, ledsjukdomar, artros och ljumskbråck. Indikationerna för termal-mineralvattnet är: artros, reumatism i bindväv, stress och nervös trötthet, liksom den allmänna regenerationen efter operationer i rörelseapparaten. Indikationerna för den naturliga gyttjan i Bad Gögging är: reumatiska sjukdomar i rörelseapparaten, inflammatoriska sjukdomar (artrit, ankyloserande spondylit och polyartrit), hudsjukdomar, lever, mage, njurar och urinvägar.

Alla våra erbjudanden i Bad Gögging >>

Bad Griesbach

Liksom Bad Füssing är kurorten Bad Griesbach i Rottal en del av den bayerska spa-triangeln. Det finns tre olika mineralkällor i staden: Nikolaus-källan med ett betydande djup på 1 522 m och 60°C, Marien-källan (878 m djup vid 38°C) och Karls-källan (480 m djup vid 30°C). Alla tre källor har olika sammansättningar av termalvattnet och kan därför användas för att behandla olika symtom. Till exempel är Karls-källan rik på kalium och kalcium, medan Nikolaus-källan har mer natrium, sulfat och det högsta fluorinnehållet i Europa med 7,5 mg / l. Alla tre källor har ett högt fluorinnehåll, vilket gör orten särskilt lämplig för problem med ben och rörelseapparaten. Specifika exempel är osteoporos, artros, sjukdomar i ryggraden, men också olika inflammatoriska reumatiska sjukdomar såsom polyartrit och ankyloserande spondylit. Förutom termalbaden erbjuder Bad Griesbach också utmärkta möjligheter för en golfsemester (6 golfbanor) och ligger också i Tysklands största stavgångsregion (17 vandringsleder med en total längd på 150 km). Naturligtvis är området också perfekt för en mängd olika cykel- och vandringsturer och erbjuder även många kyrkor och historiska byggnader från barock- och renässansperioderna som kan besökas under din vistelse.

Alla våra erbjudanden i Bad Griesbach >>

 

Bad Wörishofen

Bad Wörishofen är omgiven av det pittoreska gröna landskapet i Unterallgäu. Sebastian Kneipp bodde och arbetade där på 1800-talet och lade grunden för Kneipp-behandlingen (hydroterapi med inslag av fytoterapi, hälsosam kost och mental balans), vilket gjorde platsen känd över hela världen. I det lokala Kneipp-museet kan du lära dig allt om honom, behandlingens ursprung och det populära badsaltet. De lokala spahotellen upprätthåller och utvecklar Kneipp-kuren med sina vattenbehandlingar och använder en holistisk metod. Förutom Kneipp-traditionen erbjuder Bad Wörishofen också en stor kur-anläggning med sydländks havs- och palmatmosfär. Termalvattnet i Bad Wörishofen stiger till 1 100 meter och har en temperatur från 34°C till 37°C. Området runt Bad Wörishofen är perfekt för vandring och cykling. Utflykter till bergen är lättillgängliga med bil eller hyrbil. Det berömda sagoslottet Neuschwanstein ligger bara en och en halv timme bort.

Alla våra erbjudanden i Bad Wörishofen >>

Oberstaufen

Oberstaufen ligger i södra Tyskland, på utkanten av Alperna i Allgäu. På sommaren kan du njuta av Allgäu-sätrarna, det vackra bergslandskapet och i vinter av snö och skidåkning. Visste du att Oberstaufen är födelseplatsen för fasta enligt Schroth, de berömda Schroth-inpackningarna (kroppsomslag) och crenoterapi? En gång per år (vanligtvis i mitten av september) äger en händelse rum som kallas "Almabtrieb", det är dagen då korna återvänder från sätrarna till dalen. Det är värt att vara där i dessa dagar. Hela byn firar evenemanget och behåller denna underbara tradition med korna dekorerade med blommor. Oberstaufen har också spännande aktiviteter att erbjuda under andra säsonger. Förutom vandring, cykling och stavgång i området finns det också två dagsturer: Bodensjön med blommön på Mainau (ca. 2 timmars bilresa) och det berömda slottet Neuschwanstein (ca. 1 timmes bilresa).

Alla våra erbjudanden i Oberstaufen >>


Kurorter i centrala och norra Tyskland

Det finns flera alternativ för en kursemester i norra och centrala Tyskland, från de två kustområdena över gyttjelandskapen i de nordliga delstaterna till de olika floddalarna och kullarna mella de tyska medelhöga bergsområdena.

Nord- och Östersjön (Warnemünde, Rügen, ön Juist)

Många turister uppskattar den vackra Nord- och Östersjön i Tyskland på grund av det angenäma klimatet. Det är inte så varmt som Medelhavet på sommaren. För en spa-vistelse vid tyska Nordsjön kan vi rekommendera det underbart helande kustklimatet på ön Juist. Med sin längd på 17 km, men bara 500-900 meter bred, utsträcker sig ön mellan Norderney och Borkum i Niedersachsens Vadehavet. Havsvatten, havsbris, träsk, promenader på stranden och avkoppling i spahotellet väntar på dig här. Badorterna Weißenhäuser, Warnsdorf med sin faste-klinik i "Gamla slottet" med park, Östersjö-badet Warnemünde, där det erbjuds traditionell thalassoterapi, och den största tyska ön Rügen med sina vackra kritklippor och ett brett utbud av Ayurveda-, Yoga- och faste-semestrar ligger vid Östersjön.

Alla våra erbjudanden i kurorter vid Nord- och Östersjön >>

Bad Brückenau

Kurorten Bad Brückenau ligger mellan de gröna, skogsklädda kullarna i Rhön på gränsen mellan Hessen och Bayern. Totalt finns där 7 hälsokällor. De har alla olika sammansättningar och kan därför användas för olika indikationer efter behov. König-Ludwig-Eisenkällan tappas officiellt i flaskor och säljs som "Bad Brückenau mineralvatten". Wernazer-källan (den så kallade syrekällan med stark naturlig kolsyra) tappas som "Wernazer-vatten". Hälsohotellen i Bad Brückenau är specialiserade på terapeutisk fasta, Kneipp-terapi och hälsosamt liv. En resa är perfekt för att kombinera Buchinger-fasta med mineralvattenbehandling. De omgivande kullarna och bergen inbjuder dig att vandra. Spahotell i Bad Brückenau är mycket populära bland internationella gäster eftersom de är lättillgängliga från Frankfurt International Airport.

Alla våra erbjudanden för en resa till kurorten Bad Brückenau >>

 

Bad Driburg

Den lilla staden Bad Driburg ligger i utkanten av naturparken Teutoburgskogen, känd för sina hälsovatten, gyttjebehandlingar och den attraktiva landskaps-trädgården "Gräflicher Park". Termalvattnet i Bad Driburg är 32°C varmt. Det hjälper speciellt med muskel- och skelettstörningar, cirkulationsstörningar, stress och trötthet. I "Gräflicher Park", omgiven av imponerande gamla träd (ca. 1500 träd, ca. 200 år gamla), en romantisk rosor-trädgård och andra områden designade av internationella arkitekter, är det inte svårt att glömma stressen. Schwarzwald i Teutoburgskogen fungerar också som en kur och är mycket populärt för rengöring av huden.

Alla våra erbjudanden för kursemestrar i Bad Driburg>>

 

Bad Nenndorf

Bad Nenndorf är känd för sina nio svavelkällor, som med 137 mg/l är bland de starkaste svavelkällorna i Europa och används allmänt för behandling av reumatism, gikt och hudsjukdomar. De flesta källor i Bad Nenndorf är kalla källor med en temperatur på cirka 10-12°C. Endast en av dem, Landgrafen källan, kan kalla sig 21°C-värmekälla. Dess sammansättning är en termisk saltlösning av fluor-svavel-jod. Detta hälsovatten måste spädas för bad på grund av dess höga koncentration av svavelsalt. Förutom svavelvattnet är den lilla kurorten i Niedersachsen också känd för sin naturliga hed. I Bad Nenndorf hittar du "Landgrafen-Terme", ett gyttjebadshus och ett rehabiliterings- och fitnessterapicentrum, där alla behandlingar sker. Den vackra kurparken inbjuder dig att dröja kvar.

Alla erbjudanden i kurorten Bad Nenndorf >>

Bad Salzuflen

Om du talar lite tyska kan du gissa det viktigaste naturliga elementet i Bad Salzuflen: "Salz" betyder salt. Här hittar du "Paulinenquelle", en saltkälla som redan under medeltiden användes för att utvinna salt. Detta är fortfarande det centrala elementet i den historiska staden. På en promenad genom saltgruvorna i Kurparken kan du njuta av den friska och mycket salthaltiga luften. Detta är perfekt för personer med andningsproblem. Bad Salzuflen har totalt tre saltvattenkällor och tre dricksbrunnar. Från saltvattenbadet har du en vacker utsikt över de gröna ängarna bredvid floden som rinner genom staden.

Alla erbjudanden för termalsemestrar i kurorten Bad Salzuflen >>

 

Bad Salzschlirf

Kurorten Bad Salzschlirf är känd för sina mineralbad, saltlake och gyttjebad. Saltlaken från Bad Salzschlirf är en vulkanisk saltlake, den kommer från Vogelsberg, den största vulkanen i Europa. Det finns totalt fyra saltbrunnar, varav två dricksvattenbrunnar (Bonfatius-källan och Martiny-källan). Hälsovattnet drickas i små klunkar medan det "går" genom parken vid bra väder. Det finns många vackra vandringsleder i området runt Bad Salzschlirf. En höjdpunkt är balneoterapiecentret, där Döda Havets helande klimat imiterades med stor framgång. En unik möjlighet för människor med hudsjukdomar som inte kan resa till Döda Havet varje år. På de passionerade cyklisterna bland oss väntar cykelvägen "Vulkan", "Radfernweg" och den regionala rutten "Top-Tour".

Alla erbjudanden i kurorten Bad Salzschlirf >>

Bad Wildungen – Reinhardshausen

Kurorterna Bad Wildungen och Reinhardshausen, som ligger i Hessens bergsområde, är mineralkurorter. Tillsammans leder de dig till de imponerande 21 mineralvattenkällorna i omedelbar närhet. Det används dock endast hälften av dem för att dryckes- och kurbehandlingar. Bad Wildungen och Reinhardshausen har också den största termalparken i Europa på ett område på 50 hektar. Detta uppnåddes år 1990 när de respektive kurparkerna kopplades samman med en naturlig "grön bro". 2006 aktiverades parken igen genom att lägga till 18 hektar till statens trädgårdsutställning. Så om du gillar att promenera genom kuroarken, skaka av stress och oro och komma igång igen, hittar du lyckan i Bad Wildungen-Reinhardshausen.

Alla erbjudanden för kurorterna Wildungen - Reinhardshausen >>

 


Tips: Hur bokar jag min resa till en tysk kurort?

Resa med flyg eller tåg: Tyskland har en hög flygplatsdensitet, så det är alltid värt att kolla om det finns en lokal flygplats nära din destination. Om det inte finns en lokal flygplats är följande tre flygplatser bra alternativ:

 1. Flygplatsen i Hamburg (HAM) för att nå kurorterna i norr.
 2. Flygplatsen i Frankfurt am Main (FRA), centralt belägen.
 3. Flygplatsen i München (MUC) för resmål i söder.

Från flygplatsen är det bättre att fortsätta med Deutsche Bahn. Den önskade anslutningen kan enkelt bokas i förväg, liksom tåget. Deutsche Bahn-webbplatsen finns på flera språk. Våra reserådgivare kan ge dig råd innan resan så att allt går smidigt.

Den bästa resetiden: Den mest populära resetiden för en semester i Tysklands bästa kurorter är vår, sommar och höst. På våren är det trevligt svalt och grönt och fruktträden blommar, på sommaren är det mest soligt, men inte för torrt och varmt, speciellt i kurorterna i centrala och norra Tyskland. På hösten är skogarna mycket färgrika och särskilt i vinregionerna och i söder är vädret trevligt fram till oktober. På vintern finns det ofta lite snö i södra landet och i de medelhöga bergskedjorna, och förjulstiden (4 veckor före jul) är mycket populär på grund av de charmiga julmarknaderna. Turister från hela världen kommer till små och stora städer för att uppleva den underbara julmagin i Tyskland.


Spartips: Hur kan jag spara pengar med en resa till en kurort i Tyskland?

 • Boka tidigt: tyskarna älskar ordning och planering, liksom hotellägare som vill veta i förväg hur säsongen kommer att gå. Det är därför du hittar erbjudanden för tidig bokning i stället för sista minuten-erbjudanden i tyska kurorter. Det är värt att planera din kur-vistelse i förväg (3 till 4 månader i förväg). I Tyskland är det inte ovanligt att boka ett år i förväg.
 • En veckors program: Leta specifikt efter 6-7 dagars erbjudanden, här hittar du den bästa valutan för pengarna mellan reserveringen och tjänsterna som ingår.
 • Res med en hyrbil: Tyska vägar är välutvecklade och upplysta, så att det inte är ett problem att köra. Att resa med bil eller hyra en bil kan vara mycket nyttigt, särskilt om du vill njuta av omgivningen.
 • Res under veckan: Överväg att boka från måndag till fredag. Vissa hotell erbjuder intressanta paket.
 • Behandlingspaket: Boka ett behandlingspaket istället för att reservera behandlingarna på plats. De paket som erbjuds i förväg är vanligtvis mycket billigare än alla enskilda tjänster och koordineras också, så det är vettigt att använda exakt denna kombination av behandlingar.

Låt dig förföras av våra många erbjudanden i Tyskland och upptäck ditt favoritprogram. Våra experter hjälper dig gärna med bokningen om du inte vill boka direkt online. Vi hjälper dig gärna med speciella frågor eller gruppbokningar. Ha det kul att välja din nästa semester i de bästa hotellen i Tyskland.

Kontakta våra experter här: per telefon eller mejl.

 

spadreams logo transparent background

10 skäl att boka med SpaDreams

 • Brett hotellutbud
 • Bästa prisgaranti
 • 99% nöjda kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Support från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrender

De bästa hotellen i Tyskland


Upptäck ytterligare hotell i tyska kurorter