Resa till Litauen

Koppla av bortom städerna eller på en badsemester

Tips: Våra mest populära hotell för din Litauen-semester

Att boka en resa till Litauen är något alla borde göra. Få chansen att koppla av bortom städerna eller på en lång badsemester.

Litauen är en av de baltiska staterna och har framför allt präglats av det växlande vädret som ger landet dess mångfacetterade flora och fauna. Fler än 200 naturskyddsområden som bl.a. omfattar 5 nationalparker och 30 regionalparker rymmer många olika djur- och växtarter och är ett spännande alternativ till det övriga landskapet. Landskapet är en idyll som domineras av skogar och jordbruksytor och erbjuder många alternativ för den som vill koppla av bortom städerna. Semesterupplevelsen kompletteras av stränderna vid Östersjön som lockar till långa badsemestrar på sommaren tack vare deras angenäma vattentemperaturer. Här glömmer du snabbt våra kalla vintrar!

Fakta

Officiellt namn: Lietuvis Respublika (Republiken Litauen)

Läge: Nordeuropa, mellan Lettland, Polen och Vitryssland

Yta: 65300 km²

Huvudstad: Vilnius

Befolkning: ca. 2,89 Mio.

Religiösa och etniska grupper: ca. 80% romersk-katolska, många olika etniska minoriteter (bl.a. romer, tatarer och turkfolk)

Språk: Litauiska (officiellt språk)

Geografi: Mestadels jordbruksytor, 30% av landet domineras av skogar, enstaka myr- och sankmarker; vida stränder vid Östersjön i väst

Tidszon: Östereuropeisk tid (UTC + 02:00 bzw. + 03:00 mellan mars och oktober)

Politik och ekonomi: semipresidentiell demokrati, BIP: 37,2 miljarder EUR (2015)

Valuta: Euro (sedan 2015)

Ankomst

Litauen har 4 internationella flygplatser vilket gör flyget till det enklaste och säkraste resalternativet varifrån du än kommer. Dessutom har vägnätverket en bra standard - det är ett bra alternativ till flyg om du vill resa till Litauen.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot hepatit A samt hepatit B och rabies vid längre vistelser.
I hela landet mellan överförs meningoencefalit av fästingar mellan april och oktober.

Klimat och bästa tiden att resa

I Litauen finns ett maritimt-tempererat kontinentalklimat med korta, heta somrar och vintrar som präglas av starka västvindar och isig kyla.

Genomsnittstemperaturen på vintern: -5°C
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 25°C
Vattentemperatur på sommaren: (Östersjön) max. 20°C i augusti

Om du hade tänkt dig en citysemester med långa turer är de långa sommardagarna från och med maj den bästa restiden medan tiden mellan juni och augusti är perfekt för en badsemester på grund av de varma temperaturerna.

De finaste semesterområden

Östersjökusten – Vita sandstränder, blått hav och bergiga kustlandskap bjuder på fina stunder

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), andra självständighetsdagen (16 februari), självständighetsdagen  (11 mars), långfredagen (14 april/30 mars), påskdagen (första söndagen efter Passahfullmånen), annandag påsk, arbetarnas dag (1 maj), midsommar (24 juni), nationaldagen (6 juli), Maria himmelfärds dag (15 augusti), alla helgons dag (1 november), julafton (24 december), julafton (25 december), Stefansdagen (26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Var generös: Om drickspengarna inte är inkluderade kan du dricksa ca. 10-15% av notan. Detta gäller framför allt för restauranger och caféer, men inte för taxibilar.
  • Var uppmärksam: Vare sig du åker buss eller tåg – du bör alltid stämpla din biljett direkt. Kontrollörerna kan bli väldigt stränga med sina böter.

DON`Ts

  • Tänk på klädkoden: kyrkorna är en helig plats i katolska Litauen, du bör alltså ha långa kläder när du går in i kyrkor.
  • Dricka i offentligheten: det är förbjudet att dricka alkohol i parker eller på offentliga platser. Om du bryter mot lagen väntar höga böter.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Litauens kranvatten har i stort sett en bra standard. Rören och armaturerna är dock ofta i dåligt skick, så det är bäst om du kokar drickvattnet innan du dricker det eller väljer tappat vatten istället.

Behöver jag en adapter? I Litauen finns samma el-uttag som i resten av Europa, du behöver alltså ingen adapter.

Hur är sjukvården i Litauen? Sjukvården i städerna är i stort sett bra. Utanför städerna kan den vara sämre så vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Vilnius

Litauens huvudstad är omgiven av kullar och skogar och den imponerar på många olika sätt. Den fantastiska gamla stadskärnan med smala gränder och kyrkor ger besökarna ett intryck av vilken utveckling Vilnius har genomgått de sista 1000 åren. Nuförtiden finns även viktiga institutioner från politik, ekonomi och kultur: nationalmuseet, gotiska kyrkor och museumskvarteret som förr i tiden beboddes som palats av de adliga.

Regioner i Litauen