Resa till Sydafrika

Återhämtning mellan vingårdar och fruktträd

Tips: Våra mest populära hotell för din Sydafrika-semester

Med en resa till Sydafrika väljer du en färgstark semester i ett unikt landskap med en spännande fauna och lär känna de gästvänliga sydafrikanerna.

Regnbågsnationen är en träffpunkt av de olikaste landskapen och kulturerna - med extrem torrhet i Kalahari-öknen i nordvästra Sydafrika, mediterrant klimat med saftiga gröna kullar i väst och subtropiska skogar och ändlösa sandstränder i öst.

Upptäck regionen Stellenbosch i närheten av Kapstaden, där det finns några utav de bästa vingodsen i hela världen. Luta dig till baka och njut av en typiskt sydafrikansk grillkväll - Braai, ät en god bot Kudu och drick ett härligt glas vin.

Upplev landets lättja med en mysig upptäcksfärd genom Kapstadens äldsta kvarter, en historierik utflykt till Robben Island, Nelson Mandelas fängelseö och en promenad över den drömlika panoramavägen till Godahoppsudden. Du kommer att belönas med en gigantisk utsikt över staden och den atlantiska oceanen från Taffelberget.

Är du en sportig och aktiv människa? Sydafrika har en stor mängd av fritidsaktiviteter att erbjuda. Du kan dyka i en bur med hajar, göra fantastiska vandringar genom de vackra vinbergen och surfa, där proffs rider på vågorna.

Hypen om Sydafrika växer varje dag, inte minst sedan fotbolls-vm 2010 – och det med rätta! De 11 officiella språken hintar om Sydafrikas mångfald och dess spännande historia som ligger bakom detta multikulturella land. I storstäderna bor man tätt medan den omgivande landsbygden är fri och tom. Regnbågens land har en fantastisk natur som du kan upptäcka i nationalparkerna, vid kusten och i bergen. Dyk ner i denna äventyrliga och vilda värld och njut av den gästvänliga stämningen och de trevliga människorna som lever i harmoni trots de stora skillnaderna mellan fattiga och rika.

Fakta

Officiellt namn: Republic of South Africa (engelska) / Republiek van Suid-Afrika (afrikaans)
Läge: Afrikas sydligaste land
Yta: 1219090 km²
Huvudstad: Pretoria
Befolkning: 54,96 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 79,8 % kristna, 1,5 % muslimer, 1,2% hinduer, 0,3% judar
Språk: isi Zulu, isi Xhosa, Afrikaans, sePedi, Englisch, seTswana, seSotho, xiTsonga, siSwati, tshiVenda, isiNdebele
Geografi: en mer än 250 mil lång kustlinje, Drakensbergen, högsta punkten Thabana Ntlenyana (3482m)
Tidszon: UTC+2
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati med stark exekutiv, BIP: 268,8 miljarder (2015)
Valuta: Rand (aktuella växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: I Sydafrika är det lämpligt att hyra en bil, även med chaufför, eftersom kollektivtrafiken ofta är oöversiktlig och osäker.

Klimat och bästa tiden att resa

Sydafrika är ett mångfaldigt land med olika klimatzoner: här finns både öken och subtropiska skogar. I princip är klimatet varmt, soligt och torrt. Västkustens klimat präglas av torra, varma somrar och kalla, fuktiga vintrar medan Ostkusten kännetecknas av ett fuktigt och varmt väder. Inlandet är betydligt torrare. Det regnar endast på sommaren (oktober-april).

Medeltemperaturen på vintern (juni/juli): Kapstaden/Johannesburg: 13°C/17°C (som lägst 10°C/1°C)
Medeltemperaturen på sommaren (januari/december): Kapstaden/Johannesburg: 21°C/23°C (som högst 25°C/28°C)

Bästa restiden för safariturer är mellan juli och oktober. Kapregionen är som vackrast mellan oktober och mars. Sydafrikas turisthögsäsong ligger mellan december och januari och från juli till september.

De finaste semesterområden

Stellenbosch – Mitt i sydafrikanska vinodlingens hjärta
Kapstaden – Naturskönhet och historia
Port Elizabeth – Drömstränder vid Indiska oceanen
Krüger National Park – Wildlife vid gränsen till Moçambique
Pietermaritzburg - Parker och historiska byggnader från kolonialtiden

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Sharpeville-massakerns minnesdag (21 mars), långfredagen (mars/april), påskdagen (mars/april– alltid på en söndag), annandag påsk (mars/april – alltid på en måndag), Frihetens dag (27 april), Arbetarnas dag (1 maj), Ungdomens dag (16/17 juni), Nationella kvinnodagen (9 augusti), Kulturarvets dag (24 september), Försoningens dag (16/17 december), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Braai. Denna festmåltid är mer än bara en typisk barbecue. Denna måltid som avnjuts tillsammans liknar en ritual och har en lång tradition. Även välkända tv-kockar som Jamie Oliver har upptäckt Braai!
  • Roadtrips. Sydafrikas landskap är fantastiskt och du bör absolut göra en dagsutflykt till vildmarken.
  • Lokal hantverkskonst. I storstäderna finns de vanliga shoppingcentren. Men traditionella produkter är en mycket trevligare suvenir! Tveka inte och botanisera gärna bland de små hantverksaffärerna.

DON’Ts

  • Olåsta bilar. Lås och stäng alltid alla dörrar och fönster när du åker bil!
  • Lättsinne. Främmande områden bör ej upptäckas på egen hand om du inte vet att det är ett bostadsområde.
  • Bada naken. Lättklädda bad bestraffas hårt i Sydafrika. Om du ändå vill integrera detta äventyr i din semester bör du informera dig om officiella nakenbadstränder i förväg.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet har i princip drickvattenkvalitet, även i storstäderna, men när du vistas i lantliga miljöer är det bättre att välja tappat vatten för säkerhets skull.
Behöver jag en adapter? I Sydafrika används kontakter av typ M, du behöver alltså en adapter.
Hur är sjukvården i Sydafrika? I storstäderna motsvarar sjukvården europeisk standard men de flesta sjukhusen tar inte resesjukförsäkringar, du måste alltså betala ett förskott. Sjukvården på landet motsvarar inte europeisk standard.

Tips & utflykter

Table Mountain

Ett hemligt tips? Alla känner till Kapstadens 1087 m höga höjdpunkt. Berget hör lika mycket till staden som Godahoppsudden och erbjuder en fantastisk utsikt över Kapstaden och oceanerna. Nuförtiden finns det även linbanor men du kanske är sugen på att bestiga berget själv – det lönar sig. Dessutom finns olika svårighetsgrader, du hittar säkert en led som passar din nivå. Rör dig gärna bort från linbanestationen, här har du mer lugn och njuter av den härliga utsikten över staden.

Port St. Johns

Port St. John omges av vintergröna regnskogar och lockar med sitt fantastiska läge vid Indiska oceanen. De flesat Sydafrika-turister reser till Kapstaden och Johannesburg medan Port St. Johns än är relativt ostört. De enda andra gästerna som har bemästrat den ojämna vägen till den orörda drömstranden är korna. Våra djurvänner vet vad som är bra – denna sandstrand är paradiset!

Woodstock

Kapstadens konstnärskvarter var länge en opopulär träffpunkt. Nuförtiden har stadsdelen blivit ett riktigt scenkvarter. Gallerier lockar med konst och även husväggarna har fått en konstnärlig touch med graffiti. Vi rekommenderar Organic Mill Market – här kan man prisvärt köpa lokala specialiteter.

Regioner i Sydafrika