Resa till Tanzania

Mellan vildmarken och kusten

Tips: Våra mest populära hotell för din Tanzania-semester

På en resa till Tanzania kan du slappna av på ändliga stränder fylld med palmer, besöka tidslösa fiskarbyar, örtplantager och färgglada marknader.

Oändliga majestetiska landskap med massor av eleganta djur – Tanzania ser ofta ut som ett land som kommer direkt från en dröm av ursprunglig vildmark.
Kontrasterna mellan gigantiska Kilimanjaro-berget, gränslösa Serengeti, de förgrenade sjölandskapen och den paradisiska kusten med Zanzibars väldoftande öar ger landet en både hemlighetsfull och inbjudande atmosfär.

När du badar i det turkosblå havet eller njuter av solnedgången i de mäktiga akaciornas skugga kommer du att glömma bort vardagens stress och slappna av djupt.

Fakta

Officiellt namn: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania (United Republic of Tanzania)
Läge: Östra Afrika mellan Kenya och Moçambique vid Indiska oceanen
Yta: 883749 km²
Huvudstad: Dodoma
Befolkning: 49,3 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 30% kristna, 35% muslimer, 25% ursprungliga religioner (Zanzibar: 99% muslimner)/ 95% Bantu (Zanzibar: araber och afrikaner)
Språk: Kisuaheli (officellt språk), engelska (lingua franca)
Geografi: Högland i norra och södra delen av landet, platå i inlandet och lågland vid kusten. Högsta punkten: Kilimanjaro (5895m)
Tidszon: East Africa Time (UTC + 03:00)
Valuta: Tanzanisk schilling (aktuella växelkursen hittar du på nätet)

Ankomst

Det är allra enklast att resa till Tanzania med flyg. Landet har två internationella flygplatser vid Daressalam och Kilimanjaro-berget.

Visum:  Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
På plats: Eftersom det bara finns få firmor som hyr ut bilar med fyrhjulsdrift till utlänningar används främst bussar, taxibilar och bilar med chaufför.

Klimat och bästa tiden att resa

Vädret i Tanzania har ett mångfaldigt klimat – det är tropiskt vid kusten och tempererat i höglandet.

Medeltemperaturen på vintern: Zanzibar/inlandet: 27°C/20°C (som lägst 22°C i januari/14°C i december)
Medeltemperaturen på sommaren: Zanzibar/inlandet: 24°C/17°C (som högst 29°C/22°C i augusti)
Vattentemperatur: max. 28°C i januari

Bästa restiden beror på vilken slags resa du vill göra. Regntiden ligger mellan mars och juni resp. mellan november och december.

De finaste semesterområden

Zanzibar – kryddö med vita sandstränder
Serengeti – Big Five & ymniga sjöar
Kilimanjaro – slocknade vulkaner och stora glaciärer

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Revolutionens dag (12 januari), profeten Muhammads födelsedag (växlande datum), annandag påsk (mars/april), Enighetens dag (26 april), Arbetarnas dag (1 maj), Saba Saba-dagen (7 juli), fastebrytandet (växlande datum), Lantbrukarnas dag (8 augusti), offerfesten (växlande datum), Nyerere-dagen (14 oktober), självständighetens och republikens dag (9 december), jul (25/26 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Hälsa. I Tanzania hälsar man på alla människor vare sig man känner dem eller inte. Gör samma sak för att vara artig.
  • Tvätta händerna. I Tanzania börjar man inte äta innan alla har tvättat händerna. I en del områden sker detta fortfarande på det ursprungliga sättet med traditionella bägare.
  • Använd skydd mod myggor. Malaria är vitt spritt i delar av landet och kan bryta ut även när du har rest hem igen. Bär långa, ljusa kläder, använd insektsskydd och nät.

DON‘Ts

  • Förvänta dig punktlighet. De flesta tanzanierna har en avslappnad attityd när det gäller tid och kommer ofta att komma för sent till möten. Försök att kalkulera in lite förseningstid i förväg.
  • Offentliga ömhetsberöringar. Var försiktig med kroppskontakt i offentligheten, men det är okej när personen är av samma kön.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet har generellt sett inte drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? I Tanzania finns oftast inte samma el-uttag som i Europa, du behöver alltså en adapter.
Hur är sjukvården i Tanzania? Sjukvården i Tanzania motsvara oftast inte europeisk standard. Vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Kilwa Kisiwani

Kilwavar en av östra Afrikas viktigaste städer på medeltiden: dess ruiner vittnar än idag om dess storhet. Praktfulla moskéer och imponerande palast uppstod här på grund av den stora handelsverksamheten med guld, silver, pärlor, parfym och andra värdefulla varor. När man passerar resterna från staden hittar man intyg över stadens forna glans precis överallt och omges av det förflutnas magi.

Kilimanjaro

Snötäckta Kilimanjaro tronar som en uritdsjätte över dess omgivande landskap. På håll är massivet imponerande men när du ser det på nära håll kommer du att tappa andan. Även om du inte klättrar upp för berget kommer du att belönas med vacker flora och fauna vid bergets sluttningar och fot. Även nationalparken med samma namn är värd ett besök.

Regioner i Tanzania