Resa till Ungern

De 1000 källornas land

Tips: Våra mest populära hotell för din Ungern-semester

Med en resa till Ungern ger du dig själv chansen att uppleva ett bedårande land och göra nånting bra för din hälsa.

Få länder kan ger dig så många möjligheter att koppla av och förnya dig själv. Som ett minne av forna vulkaner finns det framförallt i västra Ungern många varma mineralkällor som kan hjälpa dig att återhämta dig från olika sjukdomar och hälsoproblem. De prestigefyllda ungerska spa:n och dess klassiska medicinska botemedel är perfekta vid muskelsjukdomar, reumatism, gikt eller sjukdomar i andningsvägarna. Du får även hjälp med rehabiliteringsprocessen efter en operation eller vid förebyggande hälsokurer. Du kan absolut förbättra din hälsa i Ungern! Öka ditt välbefinnande och ge dig själv en högre grad av inre stabilitet och harmoni.

Mitt i orörd natur av skogar, ängar, bergslandskap eller vid de idylliska sjöparadisen kan du hitta de optimala förutsättningarna för att minska stress och negativa influenser i vardagen - perfekt för att ladda batterierna. Om du gillar att vara aktiv på semestern kan du cykla eller vandra genom Ungerns nästan orörda naturområden. Ta fram ditt barnasinne, umgås med dina vänner och utöva roliga vattensporter som simning, segling eller varför inte lära dig att surfa? Du kan även slappna av på riktigt med spa i Budapest.

Njut av en lugnande spa-behandling i spaanläggningen på utvalda hotell och resorts efter en ansträngande jobbsäsong. Vi på SpaDreams vill att alla dina önskningar ska gå i uppfyllelse under dina resa till Ungern. Låt ett professionellt team genomföra en helkroppsundersökning med första klassens terapeuter, slappna av och unna dig ett par dagar att varva ner och koppla av.

Ungern har alltid fascinerat och lockat med dess vilda Puszta, ändlösa sjölandskap och pittoreska byar. Än idag är landets natur full med unika skatter. Donaus pärla, Budapest, lockar med romantiska, gamla gränder och praktfulla byggnader. Även på landet hittar man många alternativ där man kan nyttja Ungerns termalkällor för wellness och avslappning och på detta vis få en oförglömligt avkopplande semester.

Boka din resa till Ungern redan idag och låt dig förtrollas av denna charmiga kultur.

Fakta

Officiellt namn: Magyarország (Ungern)
Läge: Inlandsstat i centrala Europa mellan Österrike och Rumänien
Yta: 93030 km²
Huvudstad: Budapest
Befolkning: 9,9 miljoner
Religiösa och etniska grupper: 37% romersk-katolska, 14% protestanter, 2% grekisk-katolska/ 92% ungrare, 2% roma
Språk: Ungerska (officiellt språk)
Geografi: platt till kuperat, kuperat till bergigt vid grensen till Slovakien. Högsta punkten är Kekes (1014m)
Tidszon: Centraleuropeisk tid (UTC + 01:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 97,9 miljarder EUR (2013)
Valuta: Forint (1€ = 305 HUF)

Ankomst

Du kan ta bil, buss eller flyga till Ungern. Du kan dessutom ta bärplansbåten från Wien för att komma till Ungern.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit och hepatit B vid längre vistelser.
På plats: Landets vägar är i stort sett bra. Även tågrälsnätverket är välutbyggt men det kan vara komplicerat att få bra anslutningar.

Klimat och bästa tiden att resa

Ungerns klimat är tempererat med varma somrar och fuktigt-kalla vintrar.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 0°C (som lägst -3°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 21°C (som högst 28°C i juli)
Vattentemperatur: Balaton: max. 27°C i augusti

Badsäsongen sträcker sig från maj till september men en resa till Ungern lönar sig året runt. Våren och hösten är perfekta för stadsresor.

De finaste semesterområden

Balaton – Utsikt över Dolomiterna och kulturparadis
Södra Ungern – landskapsmångfald och ”Konsternas stad“
Puszta/Djupslätten – vid stäpp kulinarisk njutning

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), Jubileum för 1848-49 Revolutionen (15 mars), annandag påsk (april), arbetarnas dag (1 maj), annandag påsk (maj/juni), Stefansdagen (20 augusti), Alla helgons dag (1 november), julafton (24. december), jul (25/26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • Beställ en taxi. Så får du mer säkerhet och ett passande pris
  • Var öppen. Du kommer antagligen att få personliga frågor redan i första samtalet med en ungrare. Detta är inte oartigt utan visar intresse.

DON‘Ts

  • Skåla med öl. Eftersom österrikarna firade sin seger över Ungern på detta vis så är denna sedvänja vanligare med andra drycker.
  • Rattfylla. Detta kan bli väldigt dyrt, precis som när du inte har en säkerhetsväst med dig.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Eftersom kranvattnet inte motsvarar drickvattenkvalitet överallt så är det bäst att använda tappat eller kokt vatten.
Behöver jag en adapter? I Ungern finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Ungern? Sjukvården i Ungern har inte alltid europeisk standard, vi rekommenderar en resesjukförsäkring med alternativ till hemresa.

Tips & utflykter

Budapest

I Budapest finns tre stadsdelar. Kuperade Buda med Burgberget, östra Pest med parlamentet och Donaufloden som bildar stadens hjärta. Här finns mysiga kullerstensgränder och imponerande praktbyggnader från alla epoker. Palatset, mäktiga kyrkor och synagogan lockar tillsammans med många små affärer, marknader och trevliga kafféer. Om du längtar efter avkoppling efter en lång dag i city kan du besöka ett av stadens många härliga termalbad.

Pécs

Pécs en av Ungerns äldsta städer. Här skedde redan tidigt en intressant blandning av olika kulturella influenser vilket syns på katedralen, moskéen och synagogen och stadsbilden. Dagtid väntar historiska skatter bakom varje hörn men när solen har gått ner vaknar nattlivet och man känner att Pécs är en studentstad när man njuter av den fria atmosfären i de otaliga krogarna, barer och klubbar.

Héviz

Om du är sugen på avkoppling och wellness får du inte missa kurorten Héviz vid Balaton. Människor har kommit hit i fler än 2000 år för att lindra sina lidanden och lugna kropp och själ. Det är enkelt att lämna vardagen bakom sig och få djup återhämtning när man njuter av de traditionsrika behandlingarna med Balataons vatten och lera.