6 hemligheter för viktminskning med Ayurveda

Vikten av hälsosamma och holistiska metoder för viktminskning

Det är säkert ingen hemlighet att fetma och våra ohälsosamma vanor från vår moderna livsstil är bland huvudorsakerna till många hälsobesvär nuförtiden, såsom ledsjukdomar, hjärt- och kärlproblem, diabetes och åderförkalkning. Fetma har aldrig varit mer utbredd i vårt samhälle än vad den är idag. I Europa anses över 50 procent av befolkningen vara överviktig, nästan 70 procent av dem befinner sig på en nivå som betyder att de är för överviktiga och resten lider av fetma. Detta innebär att våra kroppar löper en enorm risk för så kallade sekundära sjukdomar. Även om de flesta överviktiga människor redan har provat en diet minst en gång i livet är det mycket få av dem som lyckas gå ner i vikt på lång sikt. Alternativa hälsometoder blir alltmer populära, eftersom de hjälper till att gå ner i kroppsvikt på ett skonsamt, hälsosamt och framför allt hållbart sätt. Alternativmedicin tenderar också att använda holistiska metoder för viktminskning, vilket innebär att de inte bara behandlar de överflödiga kilona utan även grundorsaken. Detta gör att viktminskning med Ayurveda är en särskilt framgångsrik metod för att uppnå den vikten du önskar dig.

Gyllene mjälk i en blå keramikkopp till vänster om två ingefärsrötter

Är du överviktig och känner dig obekväm i ditt eget skinn, eller har det kanske blivit svårare för dig att röra dig och din höga vikt påverkar redan märkbart dina smärtsamma leder? Den här artikeln kommer att avslöja viktminskningshemligheterna i denna uråldriga läkemetod som har hjälpt många att gå ner i vikt och uppnå sina viktminskningsmål!

Början på Ayurveda viktminskning: Identifiera orsaken

Ur ayurvedisk synvinkel kan orsakerna till övervikt endast betraktas individuellt för personen i fråga. En störning i matsmältnings-, energi- och vävnadsbildningsprocesserna som orsakas av en försvagning av kroppselden “Jathar-Agni” kan leda till en ökning av fettvävnad. Intag av tunga, söta, kalla och feta livsmedel är i sig en möjlig orsak till den störda matsmältningselden. Om du dessutom sover överdrivet länge eller under dagen direkt efter måltiderna främjar detta också trögheten i kroppsvätskorna och matsmältningen.

Dessutom råder det oftast brist på fysisk och mental aktivitet, så att din matsmältning är helt stillastående. Beroende på din dosha-typ kan dessa störande faktorer sedan leda till snabb viktökning och i förlängningen till fetma. Kapha-typer utvecklar redan efter mycket kort tid många fettdepåer på grund av denna livsstil. För Pitta-dominerande konstitutioner blir en sådan metabolisk situation först efter en längre tid ett problem. På grund av en i grunden stark matsmältningseld tenderar Pitta-typer att vara mindre benägna att bli överviktiga. Vata-typer som utvecklar fetma har vanligtvis en känslomässig eller psykogen störning som leder till överdrivet matintag.

Ayurveda för viktminskning: Hur den indiska visdomen hjälper till att uppnå önskad vikt

För att tillämpa Ayurveda för viktminskning har du flera alternativ. En mycket uppenbar metod är att minska din vikt genom ayurvedisk visdom är att ändra din kost. Denna förändring av din kost föregås dock av en noggrann undersökning av din dosha-typ och identifiering av eventuella obalanser. Denna typ av obalans orsakas ofta av en alltför dominerande Kapha-livskraft. När du väl vet vilken dosha-typ du tillhör och vilka andra doshas som för närvarande stör balansen i din kropp kan du äta specifika livsmedel som främjar eller minskar en viss dosha, vilket i slutändan återställer balansen. Till exempel är baljväxter, solrosfrön, pumpafrön, sparris, betor, broccoli, brysselkål, kål, morötter, blomkål, selleri och många andra grönsaker Kapha-reducerande livsmedel. Att eliminera mejeriprodukter minskar också Kapha i kroppen. Men även en noggrann granskning av dina matvanor kan hjälpa dig att gå ner i vikt med Ayurveda. Det viktigaste är att observera hur du äter din mat. Har du regelbundna tider där du äter? Äter du vanligtvis sent på kvällen? Tuggar du tillräckligt mycket?

Äldre par praktiserar Yoga på stranden nära vattnet - Ayurveda och Yoga för viktminskning


Kombinationen av ayurvediska läkemetoder och yoga gav också en betydande viktnedgång hos studiedeltagarna i en pilotstudie om fetma från 2012 av forskarna Jennifer Rioux och Amy Howerter vid universitetet i Arizona. Ayurvediska växtbaserade kosttillskott stöder dig också i din viktminskningsprocess.

Ayurvediska metoder för viktminskning: Hemligheterna för att gå ner i vikt med Ayurveda

1. Ayurvedisk kost

Om du vill använda Ayurveda för viktminskning bör du definitivt bestämma din dosha-typ genom att besöka en kvalificerad Ayurveda-terapeut och få eventuella befintliga obalanser i din kropp kontrollerade. Beroende på vilken dosha som dominerar i din kropp kan din ayurvediska läkare ge dig en specifik kostplan med livsmedel som stöder balansen mellan dina doshas och som hjälper dig i din långsiktiga kostförändring.

2. Tillräckligt med motion mot Kapha-överskott

Ofta har överviktiga personer ett överskott av Kapha i kroppen, vilket gör att balansen mellan dina doshas störs. Fråga dig själv ärligt om du rör dig tillräckligt mycket i din vardag, eller om du skulle kunna göra något bra för din kropp och din vikt genom att röra dig mer. Särskilt regelbunden motion tidigt på morgonen hjälper dig att utveckla nya motionsrutiner och att nå din önskade vikt på lång sikt.

3. Kombination av yoga och Ayurveda för viktminskning

Som redan bevisats i studier är kombinationen av yoga och Ayurveda för viktminskning särskilt framgångsrik när det gäller att minska övervikten. Med mjuka yogaövningar utvecklar du en ny kroppsmedvetenhet och lär dig att uppfatta kroppens signaler på nytt. Dessutom kan du bidra positivt till viktminskningen genom ayurvediska behandlingsmetoder, till exempel kostförändringar eller förändringar i din livsstil.

4. Ayurvediska örter för viktminskning

Ett flertal ayurvediska örtpreparat stöder dig också när du ska gå ner i vikt med Ayurveda. Du kan ta dem som te eller i kapslar. Särskilt den urgamla medicinalväxten Ashwagandha har en reglerande inverkan på din hormonbalans och har en antiinflammatorisk effekt. Den hjälper dig att minska din kortisolnivå och kan därför stödja viktminskning om stress är orsaken till din övervikt.

Olika örter som används inom Ayurveda för viktminskning

5. Livsstilsförändringar för att gå ner i vikt

Enligt ayurvedisk visdom har livsstil och matvanor också en stor inverkan på vår matsmältningseld och vikt. Du kan anpassa din livsstil genom att äta i lugn och ro och tugga tillräckligt mycket. Regelbundna måltider samt att sitta tyst i fem minuter efter att ha ätit hjälper din kropp att smälta maten bättre. Det är också bäst att se till att du inte äter något under tre timmar innan du går och lägger dig. Om möjligt bör du också förbereda alla dina måltider färska och undvika kalla drycker till dina måltider.

6. Ayurveda behandling för viktminskning

En ayurvedisk behandling för viktminskning kan också hjälpa dig att avgifta din kropp och uppnå din önskade vikt. Genom att lösa upp deponerade gifter genom massage och deras efterföljande eliminering genom svettning befriar du din kropp från giftiga metaboliska avfallsprodukter och stödjer din kropp att gå ner i vikt.

Hitta det passande hotellet för viktminskning med Ayurveda

Heritance Ayurveda Maha Gedara
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur (1 pers.) + Medresenär utan kur
6 nätter, Dubbelrum, Helpension
Luna y Sol Ayurveda Hotell
Spanien – Costa del Sol – Malaga - Almayate Alto
Ayurveda fasta- och viktnedgångskur
14 nätter, Enkelrum, Special måltider
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur - Viktminskning
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
Alpino Atlântico Ayurveda Hotel
Portugal – Madeira – Caniço de Baixo
Ayurveda för viktnedgång
7 nätter, Dubbelrum, Helpension

Vill du veta mer om de olika dosha typerna?

Läs på om Vata, Pitta och Kapha i våra artiklar:

Lugna Kapha Dosha

Eldiga Pitta Dosha

Föränderliga Vata Dosha

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta