viktminskning med Ayurveda

Ayurvedisk behandling för viktminskning

Bli lättare på ett njutningsfullt sätt

Gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt med Ayurveda

Den indiska läkekonsten Ayurveda är utformat för att du ska trivas bättre i din kropp, hitta din inre balans och för att lindra sjukdomar. Till Ayurveda hör även viktminskning och återvändning till en hälsosam kroppsvikt, som ofta är en naturlig bieffekt av en klassisk Ayurvedakur. Men hur precis hjälper Ayurveda att uppnå denna vikt och vilka fördelar kan du förvänta dig av en Ayurveda behandling för viktminskning? Läs vidare för att ta reda på det!

ayurvedisk behandling för viktminskning

Våra bästa hotell med ayurvediska behandlingar för viktminskning

Effektiva förändringar av livsstilen

Med ayurvedisk kost, behandlingar som sköljer bort slaggprodukter och mer motion går du nästan automatiskt ner i vikt. Det är enkelt och effektivt att uppnå en viktminskning med Ayurveda och det motverkar inte enbart fetma utan åtgärdar även dess orsaker!

Enligt hälsoläran bildas Ama (giftlika ämnen) i kroppen när du inte tar vara på din hälsa. Dessa Ama leds ut ur kroppen vid en ayurveda-kur och du får riktlinjer som hjälper dig att hålla en slankare livsstil i framtiden. Ayurveda verkar alltså inte som en snabb fasta utan har effekt även efter din vistelse.

Allt handlar om Dosha och kosthållning

I början av en ayurvedisk behandling för viktminskning bestäms alltså din Dosha, dvs. konstitutionstypen. Oavsett om du är Kapha, Vata eller Pitta, får du ett skräddarsytt program som garanterar de bästa möjliga resultaten.

Kosten är naturligtvis en viktig del, vare sig du vill ha Ayurveda på Sri Lanka eller i Italien. Känn hur tacksamt din kropp tar emot den nya kosthållningen och njut av de färska måltiderna på hotellet. Dessa består huvudsakligen av varma rätter med mycket grönsaker och kryddor. Livsmedlens kombination är viktig, det ingår nästan inget kött. Du ska dessutom dricka mycket, t.ex. en kopp varmt vatten eller vatten med ingefära.
 

 

 

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

Typiska ayurvediska kostplaner

Kost för Vata

Om du har en obalans av Vata bör du undvika kall mat, frukt och bladgrönsaker. Du kan använda alla kryddor och du bör äta rejäla soppor, kokta rotfrukter, vitlök, sötpotatis, vete och ris. Du får konsumera alla oljor samt mejeriprodukter (med måtta) och använda alla sötningsmedel förutom vitt socker.

Kost för Pitta

De med Pitta obalans bör undvika alla sura livsmedel, såsom sura frukter och vinäger. Skarpa grönsaker, vitlök, rotfrukter och heta kryddor bör också undvikas. Söta frukter samt söta och bittra grönsaker och baljväxter rekommenderas. Nötter, frön och sötningsmedel bör inte ätas överdrivet mycket. Oljor och mejeriprodukter är tillåtna med måtta.

Kost för Kapha

De med Kapha obalans bör undvika salt och oljig, fet och söt mat. Du bör äta råa eller ångade grönsaker samt mogna frukter och starka kryddor. Fettsnåla mejeriprodukter är tillåtna med måtta. Du bör använda honung i stället för socker.

Massage som ayurvedisk behandling för viktminskning

Massager är en viktig del av Ayurveda i Kerala och andra viktiga Ayurveda-destinationer. Med denna ayurvediska behandling för viktminskning kan du njuta och må bra, men även känna hur du hjälper din kropp att gå ner i vikt. Speciella handtag och stråk reducerar vävnad och leder ut giftämnen ur kroppen, vilket hjälper kroppen att bli stramare. Åtstramande massager som Gharshan och vitaliserande massager som t.ex. Udvarthana, som använder en stimulerande örtkräm, ingår i programmet. Wellness-programmet vid viktminskning med Ayurveda erbjuder även svettkurer som renar din kropp.

ayurvedisk behandling viktminskning

Ayurveda & Yoga för viktminskning

Yoga är en viktig del av Ayurveda och är en avkopplande och stärkande aktivitet som återställer kroppens verkliga potential för fysisk kondition. Ett exempel på en av de dagliga yogarutiner som din Ayurveda behandling för viktminskning kan innehålla är så kallade solhälsningar, eller "Surya Namaskar".

Beroende på nivå kan du börja med bara ett solhälsningsflöde och gradvis öka till cirka 10-12 per dag, ungefär 20 minuter. Denna aktivitet lär man sig bäst genom bilder eller visuell instruktion, men för att ge dig en uppfattning finns här en kort beskrivning av rörelserna:

 1. Stå rakt upp med händerna tryckta ihop framför bröstet, som om du skulle be. Vänd dig mot den stigande solen och slappna av i andningen.
 2. Sträck armarna uppåt och över huvudet, med en lätt böjning bakåt, som om du välkomnar solen.
 3. Vik sedan långsamt framåt och sträck ut händerna mot marken och rör om möjligt tårna.
 4. Ta ett lunge-steg med höger ben framåt och vänster ben bakåt. Se till att ditt högra knä är parallellt med din högra fot. Sträck ut armarna ovanför.
 5. Placera händerna på marken, för det högra benet bakåt så att det möter det vänstra och böj dig så att din kropp är i triangelform - den klassiska nedåtgående hunden.
 6. Kom sedan framåt så att din kropp är platt - plankställningen.
 7. Sänk sedan bäckenet samtidigt som du håller armarna raka, så att ryggen är böjd och kroppen vetter uppåt. Detta är den uppåtgående hunden.
 8. Nu vänder du om: in i nedåtgående hunden.
 9. Ta ett lunge-steg fram med vänster fot den här gången och sträck ut armarna ovanför.
 10. Ta fram höger fot till vänster, placera händerna på marken och sträck ut benen så att du rör tårna igen.
 11. Sträck dig sedan uppåt och bakåt som i rörelse 2 och säg hej till solen igen.
 12. För slutligen händerna tillbaka till hjärtat ... och upprepa! En av dessa kan vara ganska lätt, men lita på oss, efter 10 omgångar av dem kommer ditt hjärta att pumpa, din ämnesomsättning att komma igång och dina lemmar att sträcka ut sig.

 

De bästa resultaten av en ayurvedisk viktminskningsbehandling med yoga uppnås med 14-28 dagar, så att den nya kost- och fitnessregimen hinner få effekt.

Ayurvedisk rensning: Panchakarma

Ayurvedas fastande eller renande stadier kallas Panchakarma. De är ganska intensiva och utmanande för den oinvigde, men de är extremt effektiva och ger många goda resultat. Läs mer om Panchakarma här. Det finns naturligtvis lättare programalternativ med mindre intensiva behandlingar, men lika goda resultat, som kan hittas under Ayurveda Wellness-programmen.

Lev ett lättare och hälsosammare liv: boka en av våra semestrar med ayurvediska behandlingar för viktminskning.

Hitta hotell med Ayurveda viktminskningsbehandlingar som passar just dig

Här kan du skapa din perfekta resa för viktminskning med Ayurveda