Ayurveda mot diabetes – 10 tips om hur Ayurveda kan hjälpa till

Den metaboliska sjukdomen diabetes blir allt vanligare i vårt västerländska samhälle. När det gäller typ 2-diabetes beror detta främst på bristande motion och ohälsosam kost. Sjukdomen leder till en felaktig reglering av kroppens egen sockerbalans, eftersom för lite motion och för hög sockernivå i blodet gör att kroppen producerar för stora mängder insulin. Vid en viss tidpunkt blir bukspottkörteln uttömd och kroppen kan inte längre sänka blodsockernivån tillräckligt. Produktionen av insulin stannar upp. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 422 miljoner människor i världen lider av diabetes.

Den konventionella medicinen behandlar sjukdomen genom livsstilsförändringar och läkemedel som sänker blodsockret. Ayurveda för diabetes kan vara till stor hjälp när det gäller att ändra din egen livsstil. Vi förklarar hur den indiska vetenskapen bedömer sjukdomen och vilka åtgärder Ayurveda använder mot diabetes. Vi ger dig också 10 användbara tips som du kan tillämpa direkt i din vardag.

Orsakerna till diabetes ur ayurvedisk synvinkel

Ayurveda beskriver diabetes som en form av prameha, en metabolisk störning. Vid diabetes är det en prameha med överdriven urinproduktion. Ayurveda skiljer också mellan 20 olika former av prameha, som alla är relaterade till olika tecken och symtom på diabetes. Prameha orsakas av en försvagning av din matsmältningseld. Eftersom en försvagad matsmältningseld är en grogrund för störningar i de tre doshas, är det logiskt att diabetes också är relaterat till en obalans i doshas. I det här fallet leder ett överskott av Kapha till en smygande början på den metaboliska sjukdomen. I det senare förloppet kommer ofta Vata- eller Pitta-störningar till och förändrar den kliniska bilden.

Ayurveda delar in diabetes i tre sjukdomsfaser: Sanchaya, ackumuleringen, Prakopa, provokationen, och Prasara, spridningen. Det höga blodsockret vid diabetes beskrivs i Ayurveda som ett överskott av Kapha, som kännetecknar sjukdomens spridningsfas. Kapha-ansamlingen har sitt ursprung i matsmältningskanalen, varifrån den går vidare till njurarna och urinblåsan, där den utlöser de första symtomen på diabetes: söt och frekvent urin i kombination med stor törst.

Ayurveda vid diabetes: lindra den metaboliska sjukdomen med indisk visdom

En ayurvedisk behandling av diabetes bör ske i provokationsfasen. Då finns det ingen obalans mellan doshas och ett överskott av Kapha kan fortfarande förhindras. När det gäller behandling av metaboliska sjukdomar ser Ayurveda lösningen i en minskning av Kapha och en grundläggande anpassning av livsstilen. I Ayurveda står Kapha för elementet jord, som kännetecknas av beständighet, uthållighet och stabilitet. Men elementet vatten, som står för sammanhållning, kyla och fasthet, spelar också en roll för Kapha-dosha. Den indiska visdomen balanserar en Kapha-störning med elementen eld och luft, Pitta och Vata.

De tre doshas Vata, Pitta och Kapha och deras element

Viktiga pelare i terapin är därför att stärka Pitta och Vata, särskilt genom lämplig kost och kryddor. Men även en grundläggande avgiftning genom renande ayurvediska kurer kan vara mycket fördelaktigt för diabetes. Ayurvediska medicinska örter får inte saknas i Ayurveda mot diabetes. Läkare under ledning av Dr Sudhir Chandra Sarangi från All India Institute of Medical Sciences testade effekten av örtpreparatet BGR-34 i en 18-månaders studie och fann att utvecklingen av diabetessjukdomen kunde bromsas avsevärt av örterna.

10 tips för att behandla diabetes med Ayurveda

1. Ayurveda diet för diabetes

Ändra din kost genom att äta fem små måltider i stället för tre stora. Ta också hänsyn till att du äter lätt kost som innehåller torra och bittra komponenter. Undvik oljig, tung och slemmig mat.

2. Stärk din Pitta

För att motverka Kapha-överskottet är det viktigt att stärka Pitta. Om du äter huvudsakligen varm mat och använder kryddor kan du få din Pitta att brinna upp igen. Ät främst starka, sura och salta smaker.

3. Drick varmt vatten

Drick varmt vatten flera gånger om dagen, som Ayurveda rekommenderar vid diabetes. Det varma vattnet renar vävnaderna och ökar ämnesomsättningen.

4. Använd de helande egenskaperna av ayurvediska örter

Växten Guduchi

Guduchi

Växten Nimba

Nimba

Många örter används i Ayurveda för att behandla diabetes. Guduchi anses till exempel vara en värmande växt med en bitter och syrlig smak. Den har alltså en Pitta-stärkande funktion och främjar även ditt immunförsvar. Men du kan också ta Nimba, eftersom växten också har en bitter och kylande effekt.

5. Stärk din Vata

Dosha Vata står för luft och rymd och är därför ansvarig för utbytet av ämnen i alla kärl och vävnader i din organism. Genom reningskurer och viktminskning ger du din kropp mer utrymme för rörelse och reglering. Genom regelbunden motion och konsumtion av bittra livsmedel och gröna sallader stöder du Vata i kroppen.

6. Använd kryddor i maten

Försök att inkludera minst 1-2 teskedar kryddor i dina måltider varje dag. Särskilt bockhornsklöverfrön, ingefära, basilika, vitlök, mjölbanksfrön och långpeppar har blodsockersänkande egenskaper.

7. Avgifta din kropp regelbundet

Ayurvediska drycker för avgiftning

Det bästa är att följa en ayurvedisk fastekur under terapeutisk övervakning. I den indiska varmvattenkuren dricker man varmt vatten var 15-30:e minut. Kryddor som citron, ingefära, bockhornsklöverfrön, gurkmeja eller kanel ger vattnet en kryddig ton. Ät inte fast mat under denna tid, utan endast grönsaksbuljong.

8. Ändra din livsstil

Om du vill behandla din diabetes effektivt på lång sikt är det viktigt att du också ändrar din livsstil. Undvik alkohol, nikotin och koffein och ät regelbundna måltider. Dessutom kan avslappningstekniker som yoga och meditation bidra till att skapa mer lugn i ditt dagliga liv.

9. Få tillräckligt med motion

Motion är en särskilt viktig del av diabetesbehandlingen. I samråd med din terapeut bör du utveckla ett individuellt träningsprogram för dig själv som är anpassat till ditt läkemedelsintag. Motion hjälper dig inte bara att gå ner i vikt, utan ökar också din ämnesomsättning.

10. Boka en ayurvedisk kur mot diabetes

Under en ayurvedisk kur mot diabetes rensar du kroppen från metaboliska avfallsprodukter som försvagar matsmältningselden. Massagen lossar först gifterna från vävnaderna så att de kan elimineras genom elimineringsprocedurer. Dina ayurvediska terapeuter använder ayurvediska örter för att stärka din kropp under regenerationen.

Nikki's Nest
Indien – Sydvästra Indien/Kerala – Trivandrum
Klassisk Ayurvedakur
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Klassisk Ayurvedakur - Panchakarma
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ambalongada
Intensiv Ayurvedakur
11 nätter, Dubbelrum, Helpension
Santani Resort
Sri Lanka – Inlandet – Werapitiya - Kandy
Santani Detox
5 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta