Ayurveda vid depression – 7 tips för att göra ditt liv lättare

Dåligt humör, konstant anspänning, oförklarlig sorgsenhet, rädsla inför nästa dagen och sömnstörningar är de vanligaste symptomen på depression. På grund av hopplöshet och bristande livsglädje drar sig de drabbade mer och mer tillbaka och det blir allt svårare för dem att delta i ett aktivt liv. Depression är vanligtvis en gradvis process som kan byggas upp under flera år. En riktig depression, även känd som en alvarlig depressiv episod, är inte bara en våg som varar några dagar.

Världshälsoorganisationen uppskattar att mer än 264 miljoner människor (upp till 5 % av de vuxna) i världen lider av depression. Denna psykiska sjukdom är utbredd och därför har användningen av antidepressiva ökat. Den förhärskande idén är att hjärnan är sjuk i fall av depression och att den därför måste “behandlas” med en rad molekyler. Det är välkänt att dessa mediciner ibland har starka och personlighetsnedsättande biverkningar. Det är sällan som människor reagerar vid de första tecknen på ett depressivt humör. På så sätt skulle värre situationer kunna avvärjas i förväg.

I den här artikeln tar vi upp ämnet Ayurveda vid depression och i vilken utsträckning den gamla indiska läkekonsten kan påverka sjukdomen.

Kvinna sitter i ett mörkt sovrum och stötter huvudet med händerna.

När världen bara är mörk – Kan Ayurveda hjälpa till vid depression?

Ayurveda betyder “kunskapen om livet”. Men för miljontals människor verkar livet inte längre vara värt att leva. Ayurveda erbjuder en omfattande förståelse för depressionens natur och dess orsaker. En ayurvedisk kur är en naturlig behandling vid depression och främjar bättre psykisk hälsa, vilket åtföljs av större inre tillfredsställelse. Ayurveda identifierar två huvudorsaker till depression: en obalans i de tre doshas Vata, Pitta och Kapha och en förlust av kontakt med det inre jaget.

I alla fall måste patienten åtföljas av en ayurvedisk läkare eller terapeut med goda kunskaper. Terapeuten anpassar de ayurvediska behandlingarna individuellt till personens konstitution och sjukdomsbild. Han eller hon utvecklar en förebyggande strategi för att ändra till en hälsosam livsstil och förbättra den psykiska hälsan. Ty ur ayurvedisk synvinkel uppstår depression när man förlorar kontakten med sig själv. Detta sker på grund av ständiga yttre stimuli, som till exempel trycket att lyckas, trycket att leva upp till förväntningar och inte hanterbara vardagliga bekymmer.

Ayurveda vid depression – Kan depression behandlas utan medicinering?

Behandling av depression med antidepressiva läkemedel har ofta betydande biverkningar. Dessutom är de inte lämpliga för personer som lätt blir deprimerade. Det finns inga förslag på åtgärder för att förebygga denna sjukdom. Nästan hälften av de patienter som behandlas för depression får dessutom återfall. Med tanke på farorna med sådana ordineringar är en Ayurveda behandling av depression ett alternativt tillvägagångssätt som har varit en del av den dagliga medicinen i Indien i tusentals år. Ayurveda för depression rekommenderar en lång Panchakarma-kur för att minska Ama som en förutsättning för alla typer av psykiska problem.

Ama är gifter och avfallsprodukter i kroppen som ackumuleras bland annat på grund av felaktig kost och därmed leder till otillräckliga matsmältningsprocesser. De sätter sig fast i celler och vävnader och orsakar inflammation, vilket i sin tur är orsaken till otaliga följdsjukdomar. Tiden under avgiftningsprocessen i Ayurveda-kuren används för att identifiera orsaken till depressionen, som kan vara fysisk, mental, känslomässig eller andlig. Efter denna djupa rening skapas förutom en individuell dietplan även ett program för stressreducering för att hitta sig själv igen.

Meditation hjälper mot depression

Brittiska forskare fann i en tvåårig studie 2015 att “mindfulnessbaserad kognitiv terapi skyddar patienter från att återfalla i depression lika bra som konventionell medicinering”. Hälften av de 424 deltagarna som tidigare hade lidit av depression fick antidepressiva läkemedel. Den andra fick träning i mindfulnessmeditation för att känna igen och hantera negativa tankar och känslor i stället för att återfalla i depression. Utvärderingen av studien av Willem Kuyken från Oxford University visade att återfallsfrekvensen för de personer som ingick i gruppen med meditativ terapi var 44 %, vilket är ungefär samma som för de patienter som behandlades med antidepressiva medel. Här var återfallsfrekvensen 47 %.

7 tips om hur Ayurveda kan hjälpa mot depression

1. Ändra din kost

Eftersom ayurvedisk medicin i första hand är förebyggande är det viktigt att leda en hälsosam livsstil. En kost som är anpassad till din dosha skulle vara optimal. Här är det viktigt att reglera maten och livsstilen på bästa möjliga sätt och att noggrant anpassa den till personens konstitution. Ett medvetet matintag är en integrerad del av ayurvedisk medicin och särskilt för patienter med depression är mindfulness och att “lyssna på sig själv” av stor betydelse.

2. Träna mindfulness och meditation

Din kropp återfår sin naturliga balans och vardagliga besvär upphör, vissa kroniska sjukdomar försvinner, ångest och stress minskas, irritation och ilska lugnas. Som nämnts ovan visar studier – det finns faktiskt mer än 20 studier från de senaste sex åren – att mindfulnessbaserad kognitiv terapi, dvs. meditation, är en erkänd och lovande behandling av depression. Du tränar din hjärna att skjuta undan grubblerier och mörka tankar och öppnar dig själv och ditt sinne för den positiva inställning som flödar in i ditt liv varje dag.

Du lär dig att känna igen dig själv och frigöra dig från sinnestillstånd som kännetecknas av negativa tankemönster. Studier visar att daglig mindfulnessmeditation kan ersätta antidepressiva läkemedel.

3. Få tillräckligt med motion på regelbunden basis

En annan viktig punkt är fysisk aktivitet. Aktiviteter ökar endorfinnivåerna och har en positiv inverkan på depressiva tillstånd, eftersom endorfiner i hjärnan är kända för att lindra smärta. Dessutom är detta ett av lyckohormonerna. En låg endorfinnivå är också ibland orsaken till depressiva stämningar. Därför är det av stor vikt att träna regelbundet under en begynnande eller redan befintlig depression. Helst dagligen.

Två kvinnor går med stavgångsstavar längs havet.

4. Se till att upprätthålla sociala kontakter

Det betyder inte att du måste gå på fester. Delta i aktiviteter som intresserar dig. Om du är konstintresserad kan du till exempel gå med i en klubb för konstälskare. Föredrar du att läsa böcker? Gå då med i en bokklubb. Eller stick en vintertröja tillsammans med likasinnade om du gillar hantverk. Det finns många sätt att finna lugn och styrka i sällskap.

5. Sök hjälp

Mycket viktigt: anförtror dig åt någon. Vid behov en terapeut. Även ur ayurvedisk synvinkel är “att be om hjälp” en av mänsklighetens största styrkor.

6. Ät ayurvediska örter

I ayurvedisk medicin ingår örter och kryddor i behandlingen av stressrelaterade sjukdomar, vid sidan av meditation, avslappningsövningar och typanpassad kost eller ayurvedisk detox. Följande fyra Ayurveda örter sägs bidra till att stärka sinnet:

I Ayurveda sägs vinterkörsbäret Ashvagandha ha en kraft- och immunstärkande effekt. Den har också en särskilt positiv effekt på nerver, koncentrationsförmåga, sömnstörningar och depression.

Amlafrukten Amalaki kallas “medicinens moder”. Tack vare sitt positiva inflytande på stressrelaterade sjukdomar används den också förebyggande och regenerativt vid depression och utbrändhet.

Shankhapushpi har också en balanserande och stärkande effekt på sinnet och harmoniserar dina doshas. I kombination med navelört (Brahmi) och långpeppar (Pippali) rekommenderas denna medicinalväxt även vid depression.

Tulsi, den indiska basilikan, slappnar av, stärker och föryngrar kroppen. Den har alltså också en positiv effekt på vår mentala och känslomässiga balans och bidrar till att lugna och stärka sinnet och främja mental motståndskraft.

7. Boka en ayurvedisk kur mot depression

Börja din Ayurveda-kur mot depression med en Panchakarma-kur. Här kombineras olika ayurvediska behandlingar för att återställa kroppens optimala balans och rengöra den på djupet. Panchakarma omfattar reningsbehandlingar och många lugnande ritualer som massage, oljebehandlingar och traditionella oljestrålar på pannan. Detta kommer att förbättra dina fysiska egenskaper avsevärt och ge dig den bästa grunden för att ta itu med din själ efteråt.

Vill du prova Ayurveda för ditt sinne och mot depression? Här är våra erbjudanden:

Santani Resort
Sri Lanka – Inlandet – Werapitiya - Kandy
Återhämtning
7 nätter, Dubbelrum, Helpension
Lanka Princess Ayurveda Hotell
Sri Lanka – Västkusten Sri Lanka – Beruwela
Ayurveda Anti-Stress & Burnout
13 nätter, Dubbelrum, All-Inclusive
Shreyas Retreat
Indien – Södra Indien Karnataka – Bangalore
Ayurveda Panchakarma
14 nätter, Lägenhet, Helpension
Lotus Villa
Sri Lanka – Sydvästra kusten – Ahungalla
Ayurvedakur för kvinnor
14 nätter, Dubbelrum, Helpension
SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta