Banta och se friskare ut med hjälp av Ayurveda

När jag i menopausen upptäckte (vilket jag inte ville tro när mina vänninor berättade om det) hur hela min kropp ändrades, min hud och mitt hår blev dåligare, började jag att ta itu med temat Ayurvedaoch fick mera vetenskap om det genom böcker, Internet m fl och började att ställa om min näring och livsstil. Jag köpte dem viktigaste sakerna för omställningen och ersatt många av mina livsmedel bit för bit.

 De viktigaste sakerna i början är:

 • Ghee (klarnat smör) för matlagning – istället för olja, margarin eller smör – stödjer utrensningen av gifter i kroppen
 • Té, t exYogi-té (med typiska örter eller kryddor) – i stället för kaffe – stimulerar genom sin mångfaldiga aroma och befriar kroppen från slagg
 • Rörsocker– istället för kristallsocker – avsätter sig inte i kroppen och är på ren växtbasis
 • Typiska ayurvediska kryddor: kanel, ingefära, kardemmuma, koriander, etc – stödjer att rena kroppen
 • Ris-och kikärtmjöl– i stället för vetemjöl – är nyttigare och gynnar matsmältningen
 • Därtill kommer färska frukter och grönsaker.

  Ayurveda
  Ayurveda

Självklart köpte jag en ayurvedsik kokbok och likaså kroppsvård produkter för den typiska dagliga ayurvediska kroppsvården som t ex ayurvedisk tandkräm, Nasyi-olja för näsan, massageolja för kroppen, ansikts- och hårdvårdsprodukter, en tungskrapa och sesamolja för den dagliga ”olje-dragningen” (där gifter rensas ut via munnen när man varje morgon tar in 1 tsk olja för 5 minuter och låter den flyta fram och tillbaka utan att svälja. Därefter spottar man ut den).

De ovan nämda saker får man i indiska livsmedelsbutiker eller via Internet  (var försiktig och kolla noga. Det finns många erbjudare som har icke-aurvediska produkter) – en bra erbjudare är Amla.

Så här började omställningen av min näring och kroppsvård:

 Min dag med Ayurveda:

På morgonen:

VIKTIG! Drick 1 glas hett vatten med 1 tsk ingefära, juice från 1/2 citron slurk för slurk. Detta befriar kroppen från slagg. Därefter kokade jag en té. Innan duschen masserade jag min kropp med ayurvedisk massageolja (håret och ansiktet med var sitt speciella olja) och låt allt verka in i 15 min. Under tiden tar jag 1 tsk sesamolja och sköljer munnen med den och spottar ut den igen innan jag duschar. Efter duschen kommer en olja för huden, jag borstar mina tänder, spolar min näsa, rensar min tunga från plagg med tungskrapan, nu kommer Nasyi-olja i näsan och en vårdande kräm på ansiktet.

Till maten finns alltid té. Efter maten finns hett vatten med ingefära och citron.

 Till frukosten:

 • Små skurna frukter;
 • mandlar;
 • riven ingefära;
 • mjölk;
 • kanel;
 • kardemumma;
 • 2 små skurna fikon;
 • 3 sönderdelade dadlar;
 • och några korinter

 Till lunch: t ex rödbetor med potatiskräm och mantis (små nanbröd med kikärtmjöl); eller fiskcurry, kycklings-curry, fritterade grönsaker i kryddad deg med stark yougurt-sås; Det ayurvediska köket erbjuder många olika möjligheter.

På kvällen: Oftast bara något litet som mantis med raita (yougurt-dip med t ex gurka, gula ärtor etc); té; och VIKTIGT! 1 glas hett vatten med en tsk ingefära och juice från 1/2 citron.

Innan man lägger sig för natten: Borsta tänderna, dra olja, putsa näsan, rensa plagg från tungan, massare in mig med olja efter duschen. !!! Titta inte på tv innan du lägger dig för natten !!!  (detta bidrar enormt till det almänna välbefinnandet).

Denna dagliga ritualen verkar mycket tidskrävande vilket den verkligen är i början, men man vänjer sig snabb med den nya livsstilen och vill inte missa något av det. Jag mår bra och jag känner mig lättare, mera vig, agilare, vackrare och lugnare. Jag har utstrålning igen.

Redan efter 1 vecka kunde jag känna en framgång. Min hud har t ex inga hål längre när jag pressar ihop den. I ansiktet, nå väl — man blir allt äldre. Rynkor stannar kvar, men min teint verkar färskare och mera glatt. Just i början tappar man cirka 1-2 kilo per vecka.

 För drygt 6 månader sen ändrade jag mitt liv till den ayurvediska livsstilen.

Vid en längd på 1,72 m vägde jag då 75 kilo; nu väger jag 64 kilo och jag håller vikten på ungefär samma nivå med hjälp av den nyttiga kosten och stoppar matlusten med hjälpmedel som t ex hett vatten med citron och ingefära.

En viktig del i det hela var också de dagliga promenaderna och lugnet innan jag gick och la mig (t ex att läsa en bok i stället för att titta på tv).

Det finns inget som jag måste avstå ifrån, jag kan bestämma fritt över allt. Det ayurvedsika köket är utsökt, jag älskar att laga mat och är alltid nyfiken på nya recept. Då och då unnar jag mig ett glas vin till maten. I början hade jag verkligen svårt att avstå från kaffe. Men någon gång hade kroppen ställd in sig på det.

Och till sist… i augusti börjar jag min första Ayurveda- kur i Sri Lanka, jag är nyfiken och ser mycket fram emot den. Jag kan verkligen till var och en rekommendera att åtminstone testa denna fantastiska metod. Genom Ayurveda har jag personligen kommit vidare!

Hälsningar, Anna

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta