Älska gröt

Power-gröt – Starta dagen med en extra dos energi

Gröt med äpple och kanelAtt käka gröt verkar kanske inte som det trendigaste man kan göra just nu, om man jämför den med färgglada smoothie-bowls och superfoods. Men du har säkert märkt att den upplever ett litet revival med ett nytt namn: porridge. Många vill inte gå miste om de goda flingorna nu när dagarna blir kortare och temperaturerna faller. Du som startar din dag med en skål med gröt, kommer att uppleva att du har mer energi och känner dig piggare. Varför? Det finns en del anledningar! Läs mer om dem och ta del av våra bästa frukosttips.

En flinga som gör underverk

Redan på morgonkvisten försörjer porridge/gröt kroppen med värdefulla ämnen som protein, kolhydrater, fett, vitaminer och kostfibrer samt mineralämnen. Särskilt kostfibrerna har en mycket positiv effekt på vår mage. De regulerar matsmältningen och skapar ett skyddande skikt i magen. Tack vare den förbättrade matsmältningen känner vi oss mätta en längre tid och är inte lika sugna på osunda mellanmål. Detta är en perfekt frukost – som för övrigt stärker vårt immunsystem och reglerar vår blodsocker.

En trendig frukost med trendiga varianter

Sist men inte minst är gröt mycket snäll mot vår portmonnä. Om man skippar färdigblandade alternativ kan man spara den ena eller andra kronan. Det är det perfekta frukostalternativet för dig som vill bli mätt och belåten för en liten peng. Tack vare gröt-trenden kan du hitta många spännande receptidéer i olika caféer och fik – på detta vis blir porridge aldrig tråkigt! Det är särskilt populärt att kombinera gröt med frukt som blåbär, äpplen och jordgubbar, men även kakaopulver och nötter. För den som vill testa något annat än vatten eller komjöl, finns det många alternativ. Blanda grötflingorna med havre-, mandel eller kokosmjölk för att uppleva en ny smak. Toppa med nötter, för att få en riktig powergröt med lite extra crunch. I allmänhet kan man säga att det inte finns några gränser för din fantasi!

En variant som är extra god nu på höstkvisten är äppel-porridge – här får du vårt recept:

Ingredienser för en portion:

  • 40 g havreflingor
  • 120 ml mjölk eller vegansk mjölk (t.ex. mandelmjölk)
  • 70 ml vatten
  • kanel
  • brunt socker, honung eller lönnsirap

Tillagning:

  1. Värm vatten och mjölk i en kastrull.
  2. Blanda i havreflingorna och kanel och låt koka i 3-5 minuter. Rör om i kastrullen.
  3. Blanda i socker, honung och lönnsirap.
  4. Skär äpplen i tunna klyftor och dekorera den färdiga gröten.

Smaklig måltid! Och för den som vill ha det lite mer traditionellt, är det alltid lika gott att garnera gröten med sylt – gör ett ansikte för att få extra gott humör.

Och glöm ej: gröt är som bomull för hjärtat!

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta