Skogsbada – Att vara nära naturen

Lästid: 4 minuter

Definition: Skogsbada – Vad är det?

Långa promenader i skogen gör gott – särskilt när du medvetet tar in naturen med alla dina sinnen. En läkemetod från Japan som stötter detta praktiseras nu även mer och mer i Europa: skogsbada. Det handlar dock inte om att bada i en skogssjö. Med Shinrin Yoku, som är det japanska begreppet, dykar du snarare intensivt in i skogens atmosfär. Detta har en fantastisk effekt på kropp, ande och själ.

Äldre par njuter med att skogsbada. Solen ger ett varmt ljus.

Yrkesmässiga förväntningar och social press leder till att allt fler människor idag lider av utbrändhet och andra stressrelaterade sjukdomar. Med detta följer ofta sömnstörningar och inre oro. För att lindra dessa symptom är en skogsbad perfekt, eftersom det handlar om att minska stress, stärka immunförsvaret och fly från vardagen för en stund. Idag ska vi berätta exakt för dig vad Shinrin Yoku är och hur det fungerar.

Japan: Skogsbada på recept

Skogsbad har funnits i Japan i årtionden och vissa specialistläkare erbjuder de även som terapimetod. I Japan finns Shinrin Yoku nämligen tillgänglig på recept. Skogsbad är också en erkänd terapi i USA. Under tiden har trenden även kommit till Europa, t.ex. till Tyskland och Sverige, och är redan föremål för flera böcker. Forskare i dessa länder är också intresserade av fenomenet skogsbadande.

Kvinna skogsbadar med alla sinnen och smakar på örter i skogen. Solen skiner genom löven.

Effekten: Att skogsbada är inte en ersättning för psykoterapi

De positiva effekterna av skogsbad har redan undersökts i många studier. Genom att andas in de eteriska oljor som träden släpper ut i luften stärks vårt immunförsvar. Den syrerika skogsluften har också en positiv effekt på människornas kortisolnivåer och stimulerar skapandet av naturliga mördarceller, som kan spåra upp cancerceller och hjälpa till att bekämpa tumörer.

I kombination med motion och meditationsövningar kan kroppen och sinnet slappna av. Regelbundna skogsbad kan minska ångest och depression, reducera stresshormonerna och öka livskraften. Det lönar sig alltså att ta sig en liten time-out i skogen. Trots alla positiva effekter bör man dock notera att bad i skogsluft inte ersätter psykoterapi eller medicinering.

En människas blotta fötter vandrar försiktigt över mjuk mossa i skogen.

Skogsbad – hur fungerar det?

Om du vill prova på skogsbad kan du gå en kurs eller låna en bok om ämnet. Men du kan också prova det på egen hand i en skog nära ditt hem. För att bada i skogen behöver du inte mycket alls: en skog, lite tid och viljan att bada i skogen med alla fem sinnen.

Lyssna på din inre röst

Det finns inga fastlagda regler för skogsbad. Följ din intuition och gör det som känns bra för dig i det ögonblicket. Välj en skog, helst i din närhet. Där kan du bege dig på en promenad i din egen takt. Dina sinnesförnimmelser spelar en viktig roll: känn den milda brisen på din hud, lukta den lugnande doften av tallbarr, lyssna på fåglarnas kvittrande, balansera på en trädstam eller stryk över den grova barken på en björk.

Avslappnad vuxen man andas in den friska luften i en skog.

För att skogsbadandet inte ska trötta ut dig kan du regelbundet bygga in små avkopplingspauser eller prova en liten meditationsövning mitt i träden. Skogsbadets fulla kraft kommer inte till uttryck efter några minuter. För att kropp och själ ska kunna dra optimal nytta av naturen och skogsluften är det bäst att regelbundet tillbringa minst två timmar i skogen.

Mindfulness på semestern

Hur du aktivt kan stärka din själ på semestern kan du läsa hos SpaDreams. Där kan du hitta ett brett utbud av semestererbjudanden om förebyggande av utbrändhet, antistress, hälsosam sömn och mycket mer. Intressanta resmål för att ladda batterierna är till exempel Östersjöön Rügen, Litauen, Grekland, Schweiz och Thailand.

Äldre par på promenad tar chansen att skogsbada.

Behöver du också en paus? Kolla då gärna igenom våra erbjudanden eller kontakta våra reseexperter för individuell rådgivning. Vad sägs om ett av våra friluftspaket för välbefinnande i naturen eller våra erbjudanden om skogsterapi? Vissa av våra hotellpartner erbjuder till och med guidade skogsbad!

Maj 2021

SpaDreamsSE Instagram
Webbplatskarta