Skogsterapi

Upplev skogens helande krafter

Upplev en återvändning till naturen

Den överväldigande majoriteten av människor bor i städer och arbetar på kontor. Vi får sällan möjlighet att återvända till naturen och uppleva fridfulla landskap. Eftersom vi plågas av allt fler moderna sjukdomar som beror på vår stillasittande, urbana livsstil, söker forskningen svaret på våra problem i naturen.

På den här sidan får du reda på vilka spännande studier som genomförs inom skogsterapi och de överväldigande positiva resultaten för vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Du får också veta vilka de bästa platserna är för att själv uppleva dessa fördelar!

skog och äng vid Alpernas fot

Vad är skogsterapi?

Skogsterapi är en växande trend i Japan. Där kallas denna naturterapi för "shinrin yoku", vilket betyder "skogsbad". Den innebär att människor aktivt söker sig ut i naturen, och i synnerhet i skogen, för att lindra olika sjukdomar och förbättra hälsan. Läkare tror att det finns oupptäckta fördelar med skogen som har en extremt positiv effekt på vår hälsa, oavsett om det bara är för att underlätta avslappning och därmed minska stress eller till och med för att bekämpa eller förebygga cancer! Även om det fortfarande finns en hel del forskning kvar att göra har forskare och läkare redan flitigt försökt bevisa sina resultat på detta spännande område.

Även om den mesta forskningen utförs i riktiga skogar försöker vissa till och med att kopiera resultaten inomhus genom att använda naturliga träbitar och aromaterapioljor av tall för att simulera skogsupplevelsen i stadsområden.

Vetenskapen bakom den

Vi vet alla att stadslivet är en mycket modern konstruktion och att våra kroppar ofta mår bättre i en naturlig miljö. Städerna gör sitt bästa för att förbättra vår livskvalitet genom att integrera grönområden i våra stadsmiljöer, men vad är det som hjälper oss så mycket med en avskild skog?

Nyckeln till skogsterapi är en liten förening som först upptäcktes av en rysk forskare och som kallas phytoncid. Den avges av växter och hjälper till att förhindra växtrötning. Det är också känt för att det stöter bort små organismer, t.ex. bakterier, och håller växten frisk.  Även om fytoncider kan hittas utanför skogen, utgör kombinationen av landskap, växtdiversitet, koppling till naturen med mera grunden för skogsterapi.

 

 

skog och äng vid Alpernas fot

Sjö mellan trädbevuxna berg

Bevisade fördelar för hälsan

Även om det fortfarande krävs mycket forskning för att bevisa de antikarcinogena fördelarna med skogsterapi har forskare och läkare redan bevis för att man genom att skogsbada kan minska stress och blodtryck, sänka kortisolnivåerna och förbättra sömnen, koncentrationen och det allmänna immunförsvaret. De mest studerade fytonciderna är alfa- och betapinen, som främst finns i tall, rosmarin och andra barrträd.

I de studier som hittills gjorts har man undersökt effekterna av att vistas i skogen och kommit fram till följande slutsatser:

Förbättrad immunfunktion

Forskare fann ökad aktivitet hos NK-cellerna (Natural Killer Cell, mördarceller) efter att människor tillbringat tid i skogen, inklusive en generell ökning av antalet NK-celler och ökade nivåer av intracellulära anti-cancerproteiner efter en enkel dagsutflykt till en skog som varade upp till en vecka. Andra forskare fann att detta inte bara ökade med upp till 56 % under den andra dagen i skogen, utan att det fortfarande var en ökning med 23 % en månad efter besöket. Detta visar att även en kort vistelse bland träden kan ha drastiska och långvariga effekter på kroppens naturliga immunförsvar.

Vissa preliminära undersökningar tyder också på att det fanns ökade nivåer av intracellulära anti-cancerproteiner. Även om forskningen måste fortsätta, tyder resultaten hittills på att skogsbadande ger positiva resultat när det gäller förebyggande av sjukdomar och förbättrad livskvalitet.

Fördelar för psykisk hälsa och stress

En annan studie tyder på att minskningen av stresshormoner, som adrenalin och noradrenalin, som finns i urinen, genom skogsterapi också kan bidra till den ökade aktiviteten hos mördarcellerna. Förutom att minska stress fann forskarna också en betydande ökning av serotonin, som bidrar till hälsosamma sömnmönster och även reglerar aptit, ångest, humör, sexuell lust och mycket mer! Flera studier visar en betydande minskning av negativa känslor hos försökspersonerna, t.ex. minskad spänning, ångest, depression, ilska, fientlighet, utmattning och förvirring.

Träden avger också dofter som kallas terpener för att kommunicera med varandra eller med nyttiga insekter. Vissa av dessa terpener kan vi människor känna lukten av, andra uppfattar vi bara undermedvetet på grund av den låga koncentrationen. De påverkar dock fortfarande vårt nervsystem och sänker blodflödet i den prefrontala hjärnbarken. Normalt använder vi dess förmåga när vi måste koncentrera oss starkt. Under en vistelse i den helande skogen kan hjärnan slappna av.

Smärtlindring

Det finns till och med studier som tyder på att skogsterapi och besök i grönområden skulle kunna användas för smärtterapi. Forskare menar att kontakt med naturen – fytonider, frisk skogsluft, solsken och till och med bara det gröna landskapet – kan ge positiva resultat när man försöker hantera smärta. Även om detta kräver ytterligare studier kan detta vara ett bra, naturligt sätt att behandla kroniska sjukdomar som fibromyalgi.

 

 

Sjö mellan trädbevuxna berg
Frau im Hotel für Waldtherapie

Semester med skogsterapi

FN uppskattar att över 54 % av världens befolkning bor i städer och tätorter, så det bästa sättet att verkligen uppleva skogens alla naturliga fördelar är att åka på semester. Även om vetenskapen redan tyder på att en kort skogspromenad skulle hjälpa, kan effekterna bli mer långvariga ju mer exponeringstid du får. Och även om skogsterapi fortfarande är en spirande gren är fördelarna med att tillbringa tid i naturen obestridliga.

Semester i Schwarzwald i Tyskland

Den mesta forskningen hittills har utförts i skogar som innehåller tall eller barrträdstyper. Dessa trädslag finns i överflöd i Tyskland, särskilt i Schwarzwald. Även om det inte är troligt att du hittar några pepparkakshus när du är ute i skogen kommer du att kunna återknyta kontakten med naturen och uppleva de vackra vandringslederna. Om du skulle ha glömt att packa dina brödsmulor känner våra hotell till alla fantastiska vandringsleder och de flesta har till och med erfarna guider på plats.

Program för avkoppling i skogen och spa

Och vilket bättre sätt att koppla av efter en lång vandring än med lite spaavkoppling, oavsett om det är att njuta av värmen i en bastu eller att bli masserad från topp till tå. Försköningen måste också inkludera fantastiska måltider som tillagas för dig med de färskaste råvarorna. Det finns inget bättre sätt att koppla av än att tillbringa dagen i naturen och återvända till ditt hotell för att bli helt omhändertagen.

Fasta & vandring: en helhetsupplevelse av hälsa och välbefinnande

Kanske vill du inte bara koppla av utan också ta hand om din hälsa fullt ut. Tyskland är känt för sina Buchinger-fastemetoder. Många hotell erbjuder Buchinger tillsammans med vandring eller naturpromenader, eftersom även de känner till de stora fördelarna med att återknyta kontakten med naturen och att ge kroppen en fastande omställning. Varför inte kombinera en av våra lyxiga Buchinger-semestrar med en naturvistelse? Återvänd hem helt utvilad med massor av energi att ta sig an livet!

 

 

Frau im Hotel für Waldtherapie

Våra populäraste erbjudanden med möjlighet att skogsbada

      

 

 

 

 

                        

FAQ – Skogsterapi

Vad är skogsterapi?

Begreppet skogsterapi kommer från Japan ("shinrin yoku") och syftar till att använda naturen, särskilt tallskogarna, för att lindra symtom eller förbättra hälsan. Även om forskningen visar att de flesta fördelarna kommer från verkliga skogar, har man lyckats kopiera vissa resultat med aromaterapi.


Vilka är hälsofördelarna med skogsterapi?

Skogsterapi har visat sig ha positiva effekter på:
  • att sänka av stresshormoner som kortisol,
  • att förbättra sömnen och koncentrationen,
  • att sänka blodtrycket,
  • att stärka immunförsvaret, och
  • smärtlindring


Vilka aktiviteter kan kombineras med skogsterapi?

Det finns inga gränser för vilka aktiviteter du kan kombinera med din kur i skogen. Många väljer att kombinera med guidade vandringar, cykling, fasta, wellnessbehandlingar, yoga och mycket mer!

Relaterade ämnen