Kneipp-kur

Håll dig frisk och ung - Få en ny syn på livet

Hotell med Kneipp-kurer

Vad innebär en Kneipp-kur?

Kneipp-kur

Sebastian Kneipp (1821 - 1897) var en pionjär inom hydroterapin (behandling med hjälp av vatten) i kombination med speciala dieter, växtbaserade behandlingar och fysiska aktiviteter.

En Kneipp-kur ska hjälpa patienter som lider av psykiska, kardiovaskulära och metaboliska problem, som t.ex. kronisk trötthet eller stress, sömnstörningar, restless legs, diabetes typ II, fetma och högt blodtryck

Detta hälsoprogram är en kombination av hydroterapi, kost, motion, örter och en ny syn på livet som inte bara stärker immunförsvaret, utan också motarbetar stress. Det kan vara en början på en ny livsstil! 

Vid vattenterapin används vattnet som en mediator för temperaturstimulation. Samspelet mellan varmt och kallt vatten ska stärka immunförsvaret och blodcirkulationen och ge en bättre känsla i hela kroppen.

Trampa vatten, duscha vamt och kallt, bad och tvagning (kall dusch och tvätt) är typiska former av behandlingar som man använder sig av under en Kneipp-kur.

De 5 pelarna av Kneipp-terapin

  • Vattenbehandlingar (hydroterapi): olika typer av duschar med kallt och varmt vatten, mineral och örtbad (balneoterapi), kroppsinpackningar mm.
  • Växtbaserade behandlingar: behandlingar med varma örtpåsar, örtteer och oljor.
  • Kost: balanserad kost eller fasta i huvudsak baserad på vegetariska och veganska produkter - massor av frukt och grönt, fullkornsprodukter, massa vatten och örtteer.
  • Fysiska aktiviteter: dagliga övningar & friluftsliv som att t.ex. gå barfota.
  • Inre balans, medititation och djup avslappning.

En Kneipp-kur kan vara förbyggande men kan också genomföras i akuta fall eller som rehabilitering efter en sjukdom eller skada. I bästa fall kombineras kuren med detox eller F.X. Mayr-kuren.

Idealisk vid följande besvär: sjukdomar av hjärt- och kärlsystemet, kronisk bronkit, skuldror-och ryggsmärtor, problem med metabolismen, artros i höft-eller knäleder, migrän eller tinnitus.

Läs mer:

Termalbad >>>
Thalassoterapi >>>
Fangoterapi >>>
Detoxresor >>>

Våra mest omtyckte hotell med Kneipp-kurer

Vilket hotell blir din favorit?