Kneipp-kur

Håll dig frisk och ung - Få en ny syn på livet

Hotell med Kneipp-kurer

Vad innebär en Kneipp-kur?

Sebastian Kneipp (1821 - 1897) var en pionjär inom hydroterapin (behandling med hjälp av vatten) i kombination med specialdiet, växtbaserade behandlingar, och fysiska aktiviteter. Botemedlet tros hjälpa patienter som lider av psykiska, kardiovaskulära och metaboliska problem: såsom kronisk trötthet eller stress, sömnstörningar, restless legs, diabetes typ II, fetma och högt blodtryck. 

En Kneipp-kur är en kombination av vattenterapi, kost, motion, örter och en ny syn på livet som inte bara stärker immunförsvaret, utan också motarbetar stress

Vid vattenterapin används vattnet som en mediator för temperaturstimulation. Samspelet mellan varmt och kallt vatten sägs stärka immunförsvaret och blodcirkulationen och ger en bättre känsla i hela kroppen. Typiska behandlingar är till exempel att trampa vatten, duscha vamt och kallt, bad och tvagning.

Delar av Kneipp terapi:

  • Vattenbehandlingar (hydroterapi): olika typer av duschar med kallt och varmt vatten, mineral och örtbad (Balneoterapi), kropps inpackningar mm.
  • Växtbaserade behandlingar: behandlingar med varma örterpåsar, örtteer och oljor.
  • Kost: balanserad kost eller fasta i huvudsak baserad på vegetariska och veganska produkter - massor av frukt och grönt, fullkornsprodukter, massa vatten och örtteer.
  • Fysiska aktiviteter: dagliga övningar & friluftsliv så som att gå barfota.
  • Inre balans, medititation och djup avslappning.

En kneippkur kan vara förbyggande men kan också göras i akuta fall eller efter en sjukdom som rehabilitering. I bästa fall kombineras kneipp kuren med detox eller F.X. Mayr-kuren.

Kneipp kurer är hjälpsamma vid följande besvär: sjukdomar av hjärt- och kärlsystemet, kronisk bronkit, skuldror-och ryggsmärtor, problem med metabolismen, artros i  höft-eller knäledar, migrän eller tinnitus.

Se även: Termalbad, Thelasso terapi, Fango terapi och detoxresor

Vilket hotell blir din favorit?