Par njuter av utomhus termalpool

Termalkurer

Upplev termalvattnets helande krafter

Termalkurer

Termalkuren är klassikern bland kurerna och därmed den nog mest kända kurformen. Under begreppet 'termalkur' samlas alla terapiformer för vilka "termalvattnet" står i behandlingens centrum. Men en termalkur erbjuder fler möjligheter än det enkla badet i termalvatten. Det välgörande vattnet kan också användas som inhalationer, dryckeskurer, hälsolera-behandlingar eller även genom massager. Det är framför allt salt- och mineralhalten samt den höga temperaturen på minst 20 grader som har en upplivande effekt på din kropp och på så sätt kan hjälpa med att förebygga och behandla olika sjukdomar.

Här nedan kan du läsa mer om termalkurens historia samt hur och var kuren kan användas.

Verfrissende thermale water

Eller behöver du bara det perfekta erbjudandet? Använd gärna våran Termalkur-sökmotor:


Termalkurer under tidens lopp

Nu börjar vi med våran lilla termalkur-kunskap. Så som du, är termalterapier inte heller en uppfinning från nya tiden. Redan i antiken och i medeltiden användes denna kurform ofta. Framför allt hos romerna var termalbad väldigt populära. Det kanske förvånar dig att få veta att ungefär hälften av alla befintliga kurorter har byggts på ruinerna av romerska bad! En brist på turisminfrastruktur begränsade, dock i början, användningen till de nära omgivningarna. Endast på 1700-talet utvecklades en riktig "bad-turism" efter att vägar och boenden hade byggts. Precis som de unga skickades på en utbildningsresa till Italien bodde det rika äldre herrskap i de populära termalbaden kring Bath, Mariánské Lázně och Františkovy Lázně. Med tidens lopp professionaliserades naturligtvis allt. Källor skyddades och från 1800-talet övervakade välutbildade termalläkare kurernas genomföring. Nuförtiden genomförs en termalkur vanligtvis under medicinsk övervakning och med en behandlingsplan som förbereds individuellt för dig som gäst. Även angående platserna och anläggningarna har det förändrats mycket. Många termalhotell är direkt kopplade till en större terme som kan nås via den så kallade "badrockskorridor". På så sätt måste du inte frukta några besvär vid dåligt väder. Dessutom är enstaka terapeutiska behandlingar sällsynta. Termalkuren erbjuds ofta som en "komplex hälsokur", den innehåller alltså förutom de typiska behandlingarna också programpunkter som gymnastik, stavgång, massage, ultraljud eller elektroterapi. Detta avrundas vanligen med ett varierat underhållningsprogram, från film eller danskvällar till biljard eller bollsport.

termalvatten, romerskt bad
Ett romerskt termalbad
termalvatten, hälsosam, ung kvinna, spahotell
En ung kvinna fyller på en flaska med termalvatten på ett spahotell

Så här kan en termalkur-semester hjälpa dig

En termalbehandling kan hjälpa dig vid väldigt många, nästa alla, indikationer.

Det finns för det första termalvattnets värme som inte bara stimulerar hela cirkualtionen, utan också hjälper musklerna att slappna av. Några klassiska behandlingsfall för termalkurer är alltså hjärt-/kärlsjukdomar, ont i ryggen eller också andra muskelkramper.

En ännu större pluspunkt är - som redan nämndes i början - mineralerna och salterna av vilka hälsovattnet består utav. Dessa kan hjälpa vid kroniska ledsjukdomar, reumatism, artros, artrit, osteoporos och gikt.

Dessutom sägs det att denna sammansättning av vattnet kan förbättra hudsjukdomar så som atopiskt dermatit och allergier.

Som dryckeskur kan mineralerna också lindra sjukdomar i matsmältningssystemet och som inhalation utvecklar de sin helande effekt vid luftvägssjukdomar.

Inte minst ökar en termalkur helt enkelt välbefinnandet och den kan även ha en positiv effekt vid stress, utmattning och burnout.

kvinna, termalbad
En kvinna njuter av ett bad i en termalpool
Karlovy Vary, termalvatten, Tjeckien, Hälsovatten
Termalvatten-brunn i Karlovy Vary

Från Ungern till Spanien - Här njuter du av din Hälsokur

Ungern

Det finns många olika termalvatten. Varje land och varje källa har en annan mineralsammansättning. Dessutom kan temperaturen naturligtvis variera mycket från plats till plats. Det är därför viktigt att du hittar den perfekta termal-kurorten som passar just dig. Här finns dock flera utmärkta destinationer för dig:

Besök t.ex. Ungern: känt som de 1 000 källornas land och landet kan se tillbaka på en lång tradition av bad. Det finns inte bara ett trevligt medelhavsklimat, utan också ett attraktivt fritidstutbud och mycket professionella kurhus. I Bad Heviz finns det till exempel den största termalbad-sjön i Europa. Den höga svavelhalten i detta vatten är speciellt lämpligt för behandling av reumatiska rörelsesjukdomar.

I Bad Sárvár kommer det helande vattnet från hela 1 000 meters djup. Inte konstigt alltså att det framför allt kan hjälpa med sjukdomar i andningsorganen.

Bad Bük imponerar med sitt idylliska läge vid Balatonsjön. Dessutom sägs det att Büks hälsovatten har en positiv effekt på mag- och gallproblem.

Budapest är ett idealiskt val om du vill kombinera din termalkur med en stadsresa.


Tjeckien

Drar du dig snarare till Tjeckien? Då har du kommit precis rätt till den berömda spa-triangeln runt Františkovy Lázně, Karlovy Vary och Mariánské Lázně. Här kan du gå i fotspår av respekterade artister och politiker, eller helt enkelt dra nytta av de lugnande helande krafterna hos de lokala mineral- och termalkällorna. Den mondäna inramningen är i alla fall satt av de klassiska kolonnaderna och eleganta badhus. Det som behandlas huvudsakligen i den böhmiska spa-triangeln är sjukdomar i matsmältningssystemet och ämnesomsättningsstörningar ända till diabetes och fetma. Mariánské Lázně utmärks emellertid också av en annan speciell funktion: Den idylliska staden och dess omgivningar skryter totalt 140 mineralkällor av olika kompositioner. Således kan nästan alla hälsoproblem behandlas i Mariánské Lázně.


Slovenien

Ett idealiskt resmål är naturligtvis även Slovenien. Sjöar, orörd natur, långa sandstränder, varma källor - Naturskönheten av Adriakusten, de pittoreska bergen, Dolomiterna och kullarna i Bacherbergen (Pohorje) är rentav otroliga. Det som särskilt utmärker Sloveniens vatten är värmen. Vattnet kommer från upp till 1 500 meters djup och är 72 grader varmt. När vattnet har svalnat till behagliga 36 grader har det en smärtlindrande effekt och användas därför ofta för smärtrelaterade sjukdomar så som reumatism, artros eller efter operationer. Besök t. ex. Moravske Toplice, Rogaška Slatina, Portorož eller termalbadet Zrece och njut av hälsokur-behandlingar på högsta nivå.

Stad vid Adriakusten i Slovenien Kurorter i Slovenien
Stad i nordöstra Slovenien Termalbad i Slovenien

Tyskland

Den rätta infrastrukturen för din termalkur hittar du också i Tyskland. Här är det framför allt förbundsländerna Bayern och Baden-Württemberg som sticker ut:

Res till exempel till det bayerska Bad Griesbach där det lugnande hälsovattnet kommer från Rott-dalens djup. Eller upptäck Bad Gögging. Denna bayerska kurort har inte bara en termalkälla, utan också några svavelkällor. Dessa källor har en gynnsam effekt vid ledbesvär och hjälpte de romerska soldaterna med återhämntning för redan 2 000 år sedan.

Kurer ordineras även gärna för Schwarzwald (Svartskogen). De kurorter som finns här ligger mestadels på 800 till 1000 meters höjd. Likaså är densiteten av hälsokällor helt imponerande. Besök t.ex. ädla kurorten Baden-Baden och välj från totalt 12 termalkällor för dina respektive hälsoproblem.


Polen

Eller önskar du dig hellre ett sceneri med vackra sjöar, naturliga floder, bergslandskap och medeltida slott för din termalsemester? Då har vi följande rekommendation: Polen.

Bad Flinsberg är en pittoresk kurort vid Jizerbergens sluttningar. Det lokala termalvattnet med hög radon- och svavelhalt har använts sedan 1700-talet för behandling av sjukdomar som till exempel reumatism, astma eller psoriasis.


Spanien

Den största termalkällan i Spanien finns i Cuntis - i landets vackra nordvästra del. Källan ligger i en stor kurpark som är omgiven av flera hotell. Särskilt populärt är Cuntis för behandlingar av viktproblem och hudsjukdomar. En pluspunkt är också närheten till den kända vallfärdsorten Santiago de Compostela.

För de som vill uppleva ett termalbad av högsta klass mitt i ett hisnande klipplandskap lämpar sig termalkällorna i Segura de los Baños. Här sitter du i utomhuspoolen under din kurbehandling och njuter samtidigt av en utmärkt utsikt över de imponerande klipporna. Aktiva semsterfirare blir glada över de många möjligheterna för vandring och kulturintresserade är begeistrade över de omgivande byarnas slott och kloster.

Santiago de Compostela i Spanien Kurorter i Spanien
Vy över havet i Galicien Termalbad i Spanien

Italien

Det magiska ordet i Italien är "Fango" som är ett underbart komplement till det lokala termalvattnet. Bara några få kilometer bort från Padua ligger de två orterna Abano Terme och Montegrotto Terme. De är inbäddade i de euganeiska kullarna, en rad av kullar med vulkansik ursprung som frambringer härligt varmt saltvatten.

Även i Toscana finns det varma källor. Besök Montecatini Terme som imponerar med 9 termal-spa. Deras olika sammansättningar lovar lindring av flera hälsoproblem, bland annat av problem med matsmältningssystemet.

Utsikt över dal och stad i Toscana Kurorter i Italien
Vy på ön Ischia i Italien Termalbad i Italien

Slovakien

Det mest kända termalbadet i Slovakien är Piešťany. Termalkällan, som är inbäddad i en skog, samt de flesta spahotell ligger på en ö som därför även kallas för "termal-ön" eller "hälso-ön". Redan sedan 1800-talet har reumatiska sjukdomar effektivt behandlats här. Det finns också lämpliga möjliheter för fritiden: Beundra jugendstil-byggnaderna, vila i stadsparken eller var aktiv och spela en runda golf.

Och om du inte vill resa till Piešťany, har Velká Fatra, Turčianske Teplice och Rajecké Teplice också ett stort urval av speciella hälsokällor.

Äldre par sitter vid en sjö i Slovakien Kurorter i Slovakien
Vy över Bratislava, Slovakien Termalbad i Slovakien

Litauen

En annan höjdpunkt för en termalsemester är Litauen. Först och främst ska kurorten Druskininkai nämnas som kan betraktas som en av de äldsta kurorterna i Europa. Den lilla staden grundades redan 1794 och några årtionden senare gjorde tsar Nikolaus I staden till den första adressen för tjänstemän i tsareriket. Dessa fick tillbringa sin kur-semester i Druskininkai. Förutom denna historiska prakt övertyger Druskininkai med sina hälsofaktorer. Den har helande torvslam och 12 mineralkällor som tillsammans utgör basisen för termalbehandlingar som utförs här.

En annan intressant plats är Birštonas med sina högkvalitativa mineralkällor. Många av termalhotellen ligger idylliskt i pinjeskogar och använder naturen som en viktig basis för avkoppling och läkning.

Utsikt över Vilnius Kurorter i Litauen
Ung kvinna njuter av behandling med vatten Termalbad i Litauen

 

 

 

Så här gör du för att boka en Termalkur

Genom att du har valt SpaDreams har du valt rätt partner. Vi är nummer 1 i Europa för hälsosam semester och ser tillbaka på 40 års erfarenhet inom detta område. Detta gör att vi kan erbjuda dig mycket bra priser för spännande semesterpaket.

För att uppnå optimala resultat i en medicinsk termalkur rekommenderar vi en kurlängd på ca 2 till 3 veckor. För återhämtnings- och vitalkurer räcker det oftast redan med en vecka.

Det är särskilt gynnsamt om du bokar din kursemester några månader i förväg och under lågsäsong (vår eller höst). I kombination med rabatter för tidig bokning och lågsäsongs-specialerbjudanden kan du resa upp till 40% billigare. Dessutom erbjuder bra spahotell specialpriser för resor med medicinsk motivering från 3 veckor.

Det är bäst att konsultera din läkare innan du bokar en medicinsk termalkur. Låt de ge dig en individuell rekommendation och nämn de indikationer som är relevanta för dig. Utgående från denna information kan du då välja rätt program själv (till exempel via ovan nämnda termalkur-sökmotorn) eller kontakta våra experter. Som specialist på kurresor har vi det perfekta erbjudandet för dig!

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 010-750 26 20

Eller kontakta oss: info@spadreams.se

SpaDreams

10 skäl att boka med SpaDreams

  • Största hotellutbudet
  • Bästa prisgaranti
  • 99% nöjda kunder
  • 40 års erfarenhet
  • Vi är experter
  • Individuell service
  • Bästa kvalitet
  • Alltid där för dig
  • Dataskydd
  • Senaste Resetrenderna

Detta går ihop med Termalkurer

Andra gäster intresserar sig även för


Våra bäst säljande programm i området Termalkur