The spa town of Bad Gastein in Austria - a view over the valley

Kurorter i Europa

Upptäck de bästa Europeiska Hälso-resorterna

De vackraste & populäraste kurorterna i Europa

Europa kan se tillbaka på en lång och färgstark spa/kur tradition. Det har noterats att även romarna ofta besökte varma källor och termalbad som ett sätt att förhöja deras hälsa och sinnesro, speciellt när de upptäckte nya källor under sina militära kampanjer. Under århundradena har det varit många, både kungar och härskare, som badat i det varma och välgörande vattnet samt att det har varit många kungar, tsars, artister, poeter, kompositörer, politiker och andra berömda personligheter som regelbundet har besökt Europas vackraste kurorter.

Lär dig om alla de olika europeiska kurorterna nedanför så att du också kan följa med i dessa personers fotspår än idag.

Vi kommer att ta dig på en resa genom Europas kurorter så du kan upptäcka att var och en av dem är värda ett besök. För att lära dig mer om varje resort och vilka behandlingar som finns tillgängliga klickar du bara på resortens namn.

Snabbåtkomstmeny


De mest kända kurorterna i Tjeckien

I Tjeckien ligger den vackra bohemiska Spa Triangeln, bestående av tre pittoreska kurorter: Karlovy Vary, Mariánské Lazne och Františkovy Lazne. Alla tre kurorterna ligger i ett idylliskt grönt område i Ertsbergen och har sin egen unika charm. Visste du att orden "boho" eller "bohemian" kommer från just denna region? Här kan du upptäcka den verkliga "livligheten" och den avslappnade "art de vivre". Många illustrerade figurer under de senaste århundradena visste redan om Tjeckiens charm och dess kurorter. Framstående återvändande gäster inkluderar kejsarinnan Sissi, Chopin, Brahms, Paganini, Goethe, Nietzsche, Freud och Beethoven. Särskilt under 1800-talet var Bohems spa-triangel troligen den mest populära spa-regionen i hela Europa. Mineralvatten från alla dessa städer samlas in och används i enskilda badkar för att öka hälsan och förbättra specifika sjukdomar. Du kan lära dig mer om detta genom att titta på de enskilda kurorts-sidorna.

Mycket nära spa triangeln, i norra Böhmen, också värd en resa, ligger den idylliska kurorten Jáchymov, omgiven av gröna berg och skogar och erbjuder den eftertraktade naturliga radonterapin. I närheten, av den termiska kurorten Teplice, erbjuds något som är ovanligt i Tjeckien: en offentlig spa-pool som förses av det termiska källvattnet.

Floden i kurorten Karlovy varierar i Tjeckien Kurorter i Tjeckien
Utsikt över den charmiga staden Karlovy Vary
Utsikt över den charmiga staden Karlovy Vary
Rysk-ortodoxa kyrkan St. Vladimir i Marianske Lazne på vintern
Rysk-ortodoxa kyrkan St. Vladimir i Marianske Lazne på vintern

De mest kända kurorterna i Italien

För de som vill njuta av "Dolce vita" i Italien och samtidigt göra något för deras hälsa, är de magiska orden att hålla ögonen öppna för "Terme" och "Fango". Terme hänvisar till naturligt termiskt källvatten och fango är en typ av uppvärmd lerterapi som kommer ursprungligen ifrån Italien.

De mest populära områdena för Fango och termiska källor är Abano Terme eller Montegrotto Terme. Båda termiska orterna ligger i norra Italien i den idylliska naturparken i Euganea Hills, bara några kilometer från Padua. Denna kedja av kullar är av vulkaniskt ursprung och det underbart varma brom-jod-saltvattnet används både för termiska bad och för uppvärmning av den berömda fango-leran. Även om gästerna ibland är skeptiska till att tillbringa sin semester i inlandet, lämnar de fantastiska vattenparkerna på hotellen i Abano och Montegrotto ingenting att önska och vi har kontinuerligt nöjda gäster. Förutom termiskt vatten och fango är Abano och Montegrotto också kända för inandningsterapi, annars kallad aerosolbehandling.

Vidare i södra Italien, också känt för Fango, är Ischias vackra ödestination precis utanför Neapels kust. Förutom havet och Fango har Ischia också en unik flora och fauna med en mängd arter.

Toscana är också hem för varma källor, som Terme di Saturnia eller Montecatini Terme, som du kan bada direkt i och som utgör det perfekta läget för en avkopplande wellness paus.

Två personer i ett termiskt bad i Italien Termalbad i Italien
Det vackra landskapet i Toscana där många kurorter i Italien ligger Spahotell i Italien
Rolling Euganean Hills
Rolling Euganean Hills
Naturpool i Saturnia, Toscana
Naturpool i Saturnia, Toscana

De mest kända kurorterna i Ungern

Ungerns huvudstad, Budapest, är i själv en berömd kur-stad. Budapest är världsberömd för sina historiska termiska bad och varma källor. Det historiska marmorbadet på Hotel Gellert och Margaret-öarnas värmefjädrar - i mitten av den vackra Donau (en 100% bilfri ö) - är absolut måste att besöka för alla hälsoentusiaster. Budapest erbjuder den perfekta kombinationen av en stadsresa och en hälsoresa

Utanför huvudstaden har Ungern många andra spännande resmål att erbjuda: Héviz, beläget vid södra änden av Balatonsjön, erbjuder en unik naturlig termisk sjö. Dess ständigt varma temperaturer innebär att du kan bada i vattnet året runt, även i mitten av december. Den termiska sjön har även vackra vattenliljor som gränsar till kanterna.

Från Héviz och Balatonsjön leder den så kallade ungerska badvägen vidare till spaerna i Bük, Sárvar och Mosonmagyaróvár. Bük är känt för sin medicinska termiska flod. Sárvar är också populärt för termoterapiprogram med fokus på hudproblem, tack vare det höga saltinnehållet i det termiska vattnet. Inte långt från Bük ligger Mosonmagyaróvár, som är känt för sitt kraftfulla mineralvatten - det är bland de 5 mest medicinskt effektiva källvattnen i Europa.

Och om vi inte har fångat ditt intresse ännu, hur tycker du att "grottläknings" -program låter? De termiska källorna i Tapolca, på norra sidan av Balatonsjön, inklusive hotellet, ligger direkt ovanför en helande grotta. Du kan själv ta hissen från hotellet till djupet av den helande grottan och upptäcka hälsofördelarna.

En kvinna badar i ett termiskt bad i Ungern på natten Termalbad i Ungern
Budapest vid skymning
Budapest vid skymning
Hévìz Termal sjö, en kurort i Europa.
Hévìz Termal sjö

Mest kända kurorterna i Tyskland

En av de yngsta kurorterna i Tyskland är Bad Füssing, vars termiska flod endast upptäcktes av en slump år 1938. Med ett totalt vattenområde på 11 000 kvadratmeter, är kurorten idag det mest omfattande termiska spa-landskapet i Tyskland.

Den vackra Bad Gögging har tre mycket effektiva lösningsmedel till sitt förfogande: naturmyr (lera), svavelvatten och mineralvatten (vilket har använts sedan antiken). Dessa olika naturläkemedel samt dess spa-erbjudanden är anledningen till stadens extraordinära popularitet.

Bad Salzschlirf har också en lyxig torv (lera) badtradition samt ett sol- och solterapicentrum på plats där det heliga klimatet i Döda havet framgångsrikt återskapas. Så, om du letar efter de helande effekterna av det döda havet utan att resa så långt, är denna stad perfekt.

Bad Wörishofen i Allgäu-regionen anses vara hemmet för Kneipp-terapi, för det var här som Sebastian Kneipp utvecklade sina unika vattenterapimetoder. Så om du vill följa i hans fotspår har du kommit till rätt ställe. Bad Wörishofen har också en av de största rosengårdarna i Tyskland som man kan beundra.

En annan Kneipp Health Resort är Bad Brückenau i den vackra Rhön dalen regionen, med sina 7 ytterligare helande källor, som också används för mineralvatten dryckesbehandling och som ett komplement till fasta.

En kvinna är glad över en vattenstråle i en pool på ett spa-hotell i Tyskland Termalspa i Tyskland
Utsikt över den vackra Allgäu-regionen i Bayern
Utsikt över den vackra Allgäu-regionen i Bayern
En dam gillar att gå i ett Kneipp-bassäng
En dam gillar att gå i ett Kneipp-bassäng

De mest kända kurorterna i Spanien

De som vill uppleva ett termiskt spa i en egen klass, som ligger bland ett ståtligt och bergigt landskap, borde besöka de termiska källorna i Segura de los Baños i Spanien. Där, medan du badar i utomhuspoolen, kan du njuta av den fascinerande utsikten över de robusta klipporna och gå vilse i landskapets ensamhet. Små medeltida byar och gamla ruiner hjälper till med områdets charm.

Den gröna kuperade regionen Galicien, som ligger bland 50 000 kvadratmeter landsbygd och nationalparker, är hemmet till termalbaden i Cuntis. Det termiska vattnet från Cuntis är särskilt populärt för behandling av metaboliska störningar så som fetma. Förutom ett brett utbud av behandlingar har gästerna möjlighet att göra en pilgrimsfärd till Santiago de Compostela och gå en del av Pilgrim's Way till Santiago - det perfekta ackompanjemanget till din avkopplande varma semester.

Vacker vit sandstrand mittemot ditt spahotell i Spanien Spahotell i Spanien
Ett par joggar längs stranden under sin viktnedgångsresa i Spanien Viktminsknings resorter i Spanien
Vackra trappor i San Juan de Gaztelugatxe, Baskien
Vackra trappor i San Juan de Gaztelugatxe, Baskien
Cabo de Mundo, floden Miño böjs i Galicien
Cabo de Mundo, floden Miño böjs i Galicien

De mest kända kurorterna i Frankrike

Hälsoresor till Frankrike är ofrånkomligt kopplade till thalassoterapi (med hjälp av havets helande egenskaper), vilket inte är överraskande i ett land som är omgivet på tre sidor av underbara kustlinjer.

En av de mest traditionellrika bostäderna för thalassoterapi är Bretagne, på västligaste spetsen av Frankrike, som går ut i Atlanten som en halvö. Runt Saint Malo och Val André i norr och även längs kusten i sydvästra Bretagne finns det många högkvalitativa thalassoterapicentra. På grund av de starka skillnaderna mellan havsnivåer vid lågvatten och högvatten, kan du besöka varje strand två gånger och det kommer att se helt annorlunda ut varje gång. Självklart är havsluften och Atlantens fina havsvatten huvudkomponenterna för hälsofrämjande erbjudanden här.

Längre söder om Atlantkusten är Lacanau-Océan. Om du vill kombinera en hälsoresa med surfing är det här den perfekta platsen för dig. Vandring i sanddynerna som är upp till 66 meter höga är också en unik upplevelse och det får verkligen fart på din cirkulation.

Frankrikes kust där du kan göra thalassoterapi Thalassoterapi i Frankrike
En kurort i Frankrike i skymning, utsikt över floden Kurorter i Frankrike
Cap Frehel på Brittany Coast
Cap Frehel på Brittany Coast
Vackra klippor vid Aval of Etretat i Normandie, Frankrike
Vackra klippor vid Aval of Etretat i Normandie, Frankrike

De mest kända kurorterna i Slovenien

Nu blir du kanske förvånad: Sloveniens lilla land är en av Europas bästa destinationer för hälsoresor. Dess lilla, gröna Medelhavslandskap med sjöar och en pittoresk Adriatiska kustlinje är hem för ett otroligt antal kurorter.

Låt oss börja med den magiska blå Adriatiska kusten och Thalasso-termiska orterna i Portorož och Strunjan. Här kan du bada i det primala havet (42.000 år gammalt havsvatten) och njuta av ler-masker gjorda med lokal saltlösnings lera.

För dem som föredrar grön orörd natur, gott vin och mogen ost i stället för havet, har nordöstra Slovenien (Sloveniens Steiermark) något att erbjuda. Rimske Toplice lockar besökare med sin 2 000 års gamla termiska tradition, Moravske Toplice med sitt berömda svarta termiska vatten, Radenci med dess "Radenska Mineralvatten", eftertraktade även av kungar och Zrece som en förtrollande kurort på landet och vinnare av "Entente Florale Europe 2018 ".

De som är entusiastiska för glaskonst borde spendera sin spa semester i Rogaška Slatina. Beläget vid foten av Karavanke-bergen, har denna spa-stad varit känd för sitt termiska vatten sedan medeltiden och för sin glasblåskonst sedan 1700-talet.

Kurorten Šmarješke Toplice, i den varma sydosten, erbjuder mycket moderna spa-faciliteter. Förutom termoterapiprogram finns här även ett centrum för excellent fasta, viktminskning och hjälp med sportskador. Som du kan se har Slovenien mycket att erbjuda den moderna hälsofrämjaren. Du kan inte njuta av alla underverk i landet på bara en semester.

En kvinna utövar yoga nära hennes spahotell i Slovenien Spahotell i Slovenien
Ett par njuter av sitt termiska bad i Slovenien Termalbad i Slovenien
Den charmiga staden Maribor i Slovenien
Den charmiga staden Maribor i Slovenien
Vacker utsikt över staden Piran med Tartini torget vid Adriatiska havet.
Vacker utsikt över staden Piran med Tartini torget vid Adriatiska havet

De mest kända kurorterna i Slovakien

Slovakien är beläget i centrala Europa och är rikt på både kultur och hisnande landskap, från berg till sjöar, liksom hem till flera naturliga källor.

Pieštany är den största och mest kända av kurorterna i västra Slovakien. Kurorten  imponerar besökare med sina vackra naturliga värmekällor på en ö i en skogspark. Det erbjuds också terapeutisk svavelhaltig lera med en av världens högsta kvaliteter.

Velká Fatra är också ett underbart resmål för dem som älskar berg och frodig grön natur. På vintern erbjuder det imponerande snöiga landskap och på sommaren är det himmelskt att vandra här. Naturligtvis finns det också termiskt vatten - det finns inget mer perfekt än att avsluta en aktiv dag med ett trevligt och varmt termiskt bad. Berömda termiska orter är Velká Fatra, Turčianske Teplice och Rajecké Teplice - alla tre med egna termiska bad.

Två personer som vandrar i Tatrabergena nära deras spahotell i Slovakien Spahotell i Slovakien
En kvinna njuter av hennes varma käll-jacuzzi i Slovakien Varma källor i Slovakien
Váhfloden inte långt från Piešťany
Váhfloden inte långt från Piešťany
Brezová pod Bradlom hill
Brezová pod Bradlom hill

De mest kända kurorterna i Österrike

Österrikes mest kända kurorter är Bad Gastein och Bad Hofgastein, bara några kilometer från varandra, och båda finns i Salzburg. Redan på 1500-talet skrev Paracelsus om effektiviteten hos Gasteins helande vatten. Ett fleravånings hus i denna lilla "Wolkenkrazterdorf" nestle direkt mot klipporna i berget sluttning och omgav det underbara vita vattenfallet - en fantastisk syn. Det termiska vattnet används också i Bad Hofgastein, lite längre ner i dalen, för Gasteins helande program. Ädelgasradonen, upplöst i vattnet, är en viktig del av behandlingen och används även i programmen i Gasteiner Healing Galeries. Denna trio av termiska källor, helande gallerier och alpinhöjd (ca 1 000m) gör de två spa-städerna både populära och effektiva när det gäller hälsa.

Bad Waltersdorf ligger i ett annat fantastiskt hörn av Österrike, Steiermark, som redan har två riktiga termiska bad att erbjuda. Vattnet här kommer från ett djup av 1 200 m och anses vara särskilt mjukt, eftersom det har ett optimalt pH-värde för huden.

Läckra smoothies som du kan njuta av under din viktminskningresa i Österrike Viktminsknings resorter i Österrike
Utsikt över de österrikiska alperna där du kan njuta av en hälsopaus Hälsopaus i Österrike
Hallstättersee inte långt från Bad Waltersdorf
Hallstättersee inte långt från Bad Waltersdorf
Bad Gastein
Bad Gastein

De mest kända kurorterna i Polen

Den polska Östersjökusten är en utmärkt klimatisk kurort tack vare det stimulerande sjö-klimatet. De oändligt långa vita stränderna lockar många semesterfirare varje år och särskilt på högsommar har kustremsan stor popularitet.

Liksom en pärlsträng ligger de polska badorterna vid Östersjön, längst bort i väst, från Świnoujście till Misdroy, Dziwnówek, Rewal, Dzwirzyno, Kołobrzeg och Ustronie Morskie och slutligen till Mielno, Dabki, Darlowko och Ustka. Bredvid stränder, sanddyner och badning är hela kustremsan också känd för bärnsten. Dessa tvättas upp mest efter stormiga nätter och kan till och med samlas in - för många en populär souvenir.

Swieradów Zdrój (Bad Flinsberg) ligger långt in i sydvästra Polen, i hjärtat av det gröna Jizera-bergen och nära gränsen till Tjeckien och Tyskland. Den helande effekten av stadens vår har varit känd och uppskattad sedan 1700-talet. Kurorten har funnits här sedan år 1738, nästan i 300 år. Utöver det termiska vattnet är staden också uppskattad för dess mikroklimat, foehnvindar och bra luftförhållanden tack vare de omgivande granskogarna. Läkande lera samlas också från de omgivande hedarna för användning i lyxiga spa-behandlingar.

En kvinna njuter av en jacuzzi under sin termiska spapaus i Polen Termalbad i Polen
Polska kusten i Trzesacz nära Rewal
Polska kusten i Trzesacz nära Rewal
Stranden i Kołobrzeg
Stranden i Kołobrzeg

Nu känner du till alla kända och populära kurorter i Europa. Vi är säkra på att du har hittat något du gillar ljudet av - och om det finns flera, besök dem alla. Minst en hälsoresa per år är bra för dig.

För de mer äventyrliga bland er - de som gillar att uppleva semester lite utanför det "vanliga" spåret, har vi också några bra tips på mindre kända spa:n.


Hur bokar jag min semester på en Europeisk kurort?

Det är så enkelt som ett, två, tre!

 1. Använd vår spa/kur hotellsökning. Ange bara önskad kurort på "Destination/Hotell" och du har alla tillgängliga program för en hälsosam semester på plats.
 2. Boka direkt online eller gör en preliminär reservation för 72 timmar, utan kostnad.
 3. Alternativt kontakta oss direkt, antingen via telefon eller e-post, berätta angående din semesterplan och dina önskemål och vi kommer att hjälpa dig kostnadsfritt med att ta fram ett erbjudande för din hälsosamma semester.

Extra tips: Du kan även ange flera spa namn om du har mer än en favorit.

Kontakta våra experter här: kontakta SpaDreams.

 

Har du svårt att bestämma dig om en längre hälso-semester är rätt för dig? Alternativt erbjuder vi även korta hälsoresor, eller helt enkelt avkopplande wellnesshelger som hjälper dig stort.

spadreams logo transparent background

10 anledningar att boka med SpaDreams

 • Bra hotellval
 • Bästa prisgaranti
 • 99% glada kunder
 • 40 års erfarenhet
 • Expertråd
 • Personlig semester
 • Enastående kvalitet
 • Stöd från Start till Slut
 • Dataskydd
 • Senaste resetrenderna

Relaterade ämnen:

 • Termalkur i Tjeckien
 • Fangokur i Italien
 • Kneipp-kur i Tyskland

Andra intresserade sig även för: