Kurorter i Tyskland

Det finns ett stort antal kurorter i Tyskland, som skiljer sig åt inte bara när det gäller läget i bergen, vid havet eller på låglandet, utan även i fråga om inriktning. Badorterna satsar gärna på thalassobehandlingar. Andra kurorter kan utnyttja termiska källor. Det finns Kneipp-spa som är inriktade på Sebastian Kneipps helande behandlingar. Alla kurorter i Tyskland har ett attraktivt läge. På hotellen har du många möjligheter att använda dig av helande behandlingar och att organisera din fritid individuellt.

Olika kurorter i Tyskland

Du kan tillbringa en spasemester i Tyskland på de utomeuropeiska orterna vid Nordsjöns och Östersjöns kust. Det finns många platser där spa eller termalbad är särskilt bra för hälsan. Platserna kan ha beteckningen "Bad" framför namnet då det är erkända av tyska staten som spa-städer och kan erbjuda trevliga hotell med wellnessfaciliteter. Om du tycker om att spendera tid i naturen kan du hitta idealiska förhållanden för din individuella time-out i ett av de många air health resortsen. Klimathälso kurorten erbjuder också en exceptionellt hög luftkvalitet med helande effekter på immunförsvaret, lungorna och det allmänna välbefinnandet. Allt detta är naturligtvis reglerat av den tyska staten och brister kurorten i något utav Spa-ortskriterierna förlorar orten sin Spa-beteckning.

Läs nedan vad som utgör de specifika typerna av spa och var vackra kurorter från varje kategori finns i Tyskland.

Kurorter för frisk luft

Definition: Vad är en kurort för frisk luft?

Begreppet kurorter för frisk luft tilldelas städer eller kommuner vars luftkvalitet har en särskild renhet. En oberoende expert mäter denna luftkvalitet. Det måste bevisas att luftkvaliteten är bra för hälsan och främjar rekreation.

De vackraste kurorterna i Tyskland

Bad Griesbach

Bad Griesbach

Bad Griesbach är en klimatkurort i den nedre bayerska kurortstriangeln. Det är känt för sina termiska bad och för sitt underbara läge i Rottal. Du kan inte bara njuta av de termaliska källorna utan också ha ett bra aktivitetsprogram med vandring, cykelturer, jogging eller Nordic Walking.

Prien vid sjön Chiemsee

Prien vid sjön Chiemsee

Sjön Chiemsee är en av de pittoreska sjöarna i Bayern. Klart vatten, rena stränder täckta av grönt gräs, men även den klara luften och vackra bergspanoramat har gjort regionen berömd. I pittoreska Prien finns det exklusivt utrustade hotell med wellnessområden för en särskild time out.

Nordsjön och Östersjön

Nordsjön och Östersjön

Några kurorter i Tyskland ligger vid Nordsjöns och Östersjöns stränder. Den klara saltluften, vinden och havets höga rekreationsvärde lockar många gäster till stränderna i Mecklenburg-Vorpommern och Schleswig-Holstein år efter år. Populärt är också kurorter i Tyskland på öarna Rügen, Sylt och Usedom.

Termiska bad

Definition: Vad är termalbad?

Thermalbad får sitt källvatten från grundvatten av särskild kvalitet. Den har en temperatur på i genomsnitt 20 grader Celsius och är rik på salter och andra mineraler. Om det inte finns några naturliga källor är det möjligt att utvinna mineralvatten genom djupborrning.

De vackraste termalbaden i Tyskland

Bad Aibling

Bad Aibling

Bad Aibling ligger i Mangfalldalen i Bayern och har erkänts som en termisk plats sedan 2007. Samtidigt har Bad Aibling också status som moor spa och kännetecknas av en unik natur som inbjuder till cykling, vandring och Nordic Walking.

Badenweiler

Badenweiler

Badenweiler är en av de kurorter i Tyskland som kan bära titeln statligt erkänd kurort. Staden ligger i Baden-Württemberg, nära Freiburg im Breisgau i övre Schwarzwald. Du kan ta långa promenader i den underbara naturen.

Bad Bertrich

Bad Bertrich

Bad Bertrich är en av de få kurorter i Tyskland som har titeln Statsbad. Staden ligger i Eifel och erbjuder dig inte bara unika termiska källor, utan också en mycket charmig miljö med många möjligheter till fritidsaktiviteter.

Badorter vid havet

Definition: Vad är badorter?

Begreppet badort ges till en plats som ligger direkt vid havet. I Tyskland hittar du badorter vid Nordsidan och Baltiska havet. Förutom läget måste badorten kvalificera sig för utmärkelsen genom särskilda turistiska erbjudanden, en mycket god infrastruktur och en hög luftkvalitet.

De vackraste badorterna i Tyskland

Binz

Binz

Binz är en badort i östra delen av ön Rügen. Sköna stränder och attraktiv maritima arkitektur väntar på dig. Slappna av i en strandstol och lyssna på vågornas ljud. Ön har mycket att erbjuda med de berömda kritklipporna och den smalspåriga järnvägen Rasender Roland.

Sylt

Sylt

Sylt är en av de nordfrisiska öarna, den ligger utanför Schleswig-Holsteins västkust i Nordsjön och kan endast nås med tåg via Hindenburgdammen. En unik natur, underbara stränder och små byar med takförsedda hus kommer att fascinera dig lika mycket som hotellens sofistikerade inredning.

Stranden Weissenhäuser

Stranden Weissenhäuser

Weissenhäuser Strand ligger vid Östersjön. Den klara luften, den unika stranden och de många sevärda attraktionerna inspirerar tusentals gäster år efter år. Många hotell ligger direkt stranden och erbjuder dig ett unikt program för att kombinera avkoppling, fitness och välbefinnande.

Kneippbad

Definition: Vad är Kneippspa?

Kneippspa erbjuder sina gäster behandlingar enligt bestämmelserna i kalltvattenterapi enligt Sebastian Kneipp. Den senare fann att terapierna är mycket användbara för att främja hälsan. Kurorter i Tyskland som arbetar med dessa terapier har titeln Kneipp spabad.

De bästa Kneippkurerna i Tyskland

Bad Wörishofen

Bad Wörishofen

Bad Wörishofen är en statligt erkänt Kneippkurort i Unterallgäu. Du kan använda dig av professionella behandlingar på olika exklusiva hotell. På fritiden erbjuder de vackra omgivningarna många alternativ för avkoppling och för att hålla sig i form.

Füssen

Füssen

Füssen är en Kneippkurort i Bayern, som ligger direkt vid gränsen till Österrike. Du kan inte bara njuta av den beprövade kallvattenterapin, utan också av läget i bergens panorama.

Oberstdorf

Oberstdorf

Oberstdorf är en välkänd vintersportort i södra Bayern. Det är en av de spaanläggningar i Tyskland som har rätt att bära utmärkelsen, Kneipp spa på grund av de medicinska tillämpningarna av kallvattenterapi.

Lera & spaanläggningar

Definition: Vad är ett lerspa?

Begreppet lerspa tilldelas platser som har tilldelats utmärkelsen spa på grund av luftens kvalitet i kombination med ett särskilt charmigt läge. Spas i Tyskland som också har fått titeln ler-spa erbjuder behandlingar med naturlig torv, som utvinns ur jorden i regionen.

De vackraste lerspaanläggningarna i Tyskland

Bad Salzschlirf

Bad Salzschlirf

Bad Salzschlirf erbjuder terapeutiska bad i olika kombinationer. Förutom lerspa kan du njuta av mineral- och saltvattenbad från naturliga källor. Platsen har varit ett statligt erkänt kurbad sedan år 1838.

Bad Kissingen

Bad Kissingen

Bad Kissingen är en stad i Bayern som är en av de mest kända mineral- och lerkurorter i Tyskland. I Bad Kissingen finns det äldsta statliga kurbadet i Bayern. Hotellen erbjuder exklusiva faciliteter med ett brett utbud av helande behandlingar.

Bad Düben

Bad Düben

Bad Düben ligger i norra Sachsen. Utvecklingen av ler- och mineralvattenfyndigheterna under 1800-talet gjorde Bad Düben tidigt till ett välkänt lerbad. Düben Heath erbjuder ren natur för att koppla av och varva ner.

Terapeutiska kurorter i klimatet

Definition: Vad är klimatbaserade kurorter?

En klimatbaserad kurort är en stad eller kommun vars klimat är terapeutiskt effektivt. Det kan vara antingen ett stimulerande eller ett mildt klimat. Huruvida en plats tilldelas motsvarande utmärkelse beror på bioklimatologiska och lufthygieniska experter från den tyska meteorologiska tjänsten. Stad eller kommun kan utses till kurort.

De vackraste kurorterna i Tyskland

Bad Herrenalb

Bad Herrenalb

Kurorten Bad Herrenalb i Schwartswald får poäng för sin särskilt rena luft utan små dammpartiklar och skadliga miljöeffekter. Bad Herrenalb är också ett mineralbad, som bygger på en läkande källa på 600 meters djup.

Willingen

Willingen

Willingen ligger i en del av Sauerland på en höjd av 580 till 843 m. Här hittar du lugn och avkoppling, men också gott om möjligheter till sommar- och vinteraktiviteter. Förutom titeln "kurort" har staden även epitetet "Kneippbadort".

Oberstaufen

Oberstaufen

Oberstaufen i det bayerska Allgäu fick redan 1969 titeln "kurort med ett läkande klimat". Det mildt stimulerande klimatet är särskilt bra för behandling av andnings-, hjärt- och hudsjukdomar. Dessutom är Oberstaufen känt i hela Tyskland för sitt Schroth-spa.

Spa med radonbad

Definition: Vad är radonbad?

Radonbad är baserade på läkningskraften hos ämnet radon. Ett alternativt namn är radiumbad. Det radioaktiva elementet erhålls från naturliga källor och släpps ut. Den helande effekten utvecklas i bad, men också i helande tunnlar.

De vackraste kurorterna med radonbad i Tyskland

Weißenstadt

Weißenstadt

Franken (Weißenstadt) ligger i Fichtelgebirge. Staden har varit en kurort i många år med ett radiumbad vars vatten kommer från naturliga källor. Upptäck den romantiska historiska staden medan du promenerar genom gränderna.

Bad Kreuznach

Bad Kreuznach

Bad Kreuznach är en av Tysklands mest kända kurorter. Staden ligger i Rhineland-Palatinate och erbjuder förutom radiumbad och helande källor även många spännande möjligheter att utforska naturen på egen hand.

Bad Brambach

Bad Brambach

Bad Brambach är en statligt erkänd kurort som ligger i regionen Vogtland i Sachsen. På hotellen finns ett brett utbud av behandlingar med radonbad och andra helande källor.

FAQ - Vanliga frågor och svar om kurorter i Tyskland

Vid vilken tid på året är det särskilt vackert i Tyskland och varför?
Vilka är de vackraste kurorterna i Tyskland?
Hur många kurorter finns det i Tyskland?
Är kurorter i Tyskland särskilt lämpliga för en spasemester med hund?
Var finns det Kneippkurorter i Tyskland?
Vilka badorter i Tyskland rekommenderas särskilt?
Var finns det lerbad i Tyskland?