Termalkälla

Termalkällor

Den positiva effekten av heta källor i Europa och hela världen

Enligt definitionen är en "termalkälla" en källa där grundvattnet som sprudlar upp är mer än 20 grader varmt. Eftersom detta vatten kan komma från flera tusen meters djup är det vanligtvis inte bara varmt utan innehåller också många mineraler, vilket har en positiv effekt på organismen. Därför ska varma källor också betraktas som en underkategori till "helande källor".

Det termalvatten som kommer upp till ytan i en varm källa används slutligen för olika former av behandling inom ramen för en termalkur (även kallad hydrotermal-kur eller spa-kur). Det kan till exempel handla om att bada i ett termalbad eller att andas in eller dricka termalvatten.

Här kan du läsa om hur varma källor uppstår, vilka egenskaper de har, vilka termalkällor i Europa som är absolut värda en resa och vilka sjukdomar som kan behandlas på dessa platser.

Snabbåtkomstmeny


Tillblivelse av varma källor

Låt oss börja med tillkomsthistorian för varma källor. Detta är nämligen mycket enkelt. Allt du behöver göra är att komma ihåg följande:

Varma källor uppstår när tre egenskaper är uppfyllda ...

  1. Det finns en betydande grundvattenkälla.
  2. Det finns en spricka i jordskorpan.
  3. Det finns ett område med ökad vulkanisk aktivitet eller djupa strömmar.

Kombinationen av dessa 3 faktorer leder till att varmt, mineralrikt vatten når jordytan. Naturligtvis kan vattentemperaturen variera kraftigt. Som ett absolut superlativ i Europa kan du lägga det österrikiska samhället Bad Blumau till minnet. Här har termalvatten på 107 °C uppmätts. Men även de berömda kurorterna Aachen och Karlovy Vary kan uppvisa en vattentemperatur på över 70 °C.


Egenskaper av varma källor och deras helande krafter

Termalkällor utvecklar sin läkande kraft genom två huvudfaktorer: deras temperatur och deras beståndsdelar.

När det gäller temperaturen bör du veta att en höjning av kroppstemperaturen med endast 1 °C redan orsakar en ökning av kroppens energiomsättning med 17 %. Därför används ett mycket varmt termalvatten i första hand vid fetma eller ämnesomsättningsstörningar. Dessutom kan en högre temperatur också hjälpa till att lindra muskelsjukdomar. Detta är också anledningen till att termalkurer hör till området termoterapi.

När det gäller beståndsdelarna av hälsokällor är det framför allt viktigt att uppmärksamma en hög koncentration av det mineral som hjälper dig med din sjukdom. Med "mineralämne" menas här ett oorganiskt näringsämne som organismen inte själv kan producera. Den måste därför tillsättas medvetet (t.ex. i form av en termalkur). I de flesta fall är mineralerna de klassiska grundämnena från det periodiska systemet, som antingen förekommer i ren, obunden form, dvs. som "joner", eller i föreningar med andra grundämnen. Särskilt klor, som tillskrivs liten läkande kraft, är mycket lätt att kombinera och förenas omedelbart med andra element. Så bli inte förvånad om du läser om natriumklorid i stället för rent natrium för den hälsokälla du väljer.

I tabellen nedan kan du se vilket mineral som sägs ha en helande effekt på vilken sjukdom. Med tanke på det stora antalet möjliga föreningar har vi begränsat oss till rena, obundna mängd- och spårämnen.


Utvalda varma källor och deras bidrag till botandet

Nu när du är välinformerad om den potentiella sammansättningen av en het källa vill vi ge dig mycket konkreta exempel på motsvarande hälsovatten i Europa. Därför har vi listat en kurot med helande varma källor per indikation:

Indikationer av rörelseapparaten

Reumatiska sjukdomar

Lider du av reumatism? Då kan vi rekommendera den ungerska staden Hajdúszoboszló som ett absolut tips. Det har varit känt som "det internationella Mecka för reumatiker" i över 70 år. Det är inte förvånande, eftersom källans helande vatten till stor del består av natriumklorid.

Ledsjukdomar (artrit/artros)

Ungern är också ett bra val vid ledsjukdomar. I kurorten Hévíz till exempel har en termalkälla bildat en hel sjö. Sjön har en temperatur på upp till 36° C på sommaren och en badhus-temperatur på 23° C på vintern. De viktigaste mineralerna är kalcium, svavel och magnesium. Perfekt för behandling av ledsjukdomar.

Disk- & ryggradssjukdomar

Svavelhaltigt termalvatten hjälper till vid problem med ryggraden och diskarna. Besök den bayerska kurorten Bad Wörishofen, ursprungsplatsen för Kneipp-kuren. Här stiger den varma källan upp från 1 100 meters djup och leds sedan vidare till 34-37 grader varma svavelpooler.

Ont i ryggen

Har du ont i ryggen? Vårt tips är det helande vattnet i Bad Gastein i Österrike, som också används i grannstaden Bad Hofgastein. Den har en temperatur på 46 °C och är berikad med ädelgasen radon.

Muskelbesvär

För muskelbesvär och smärta kan vi rekommendera de varma källorna i den termalbad-triangeln i Euganeiska kullarna. Den omfattar städerna Abano Terme, Monteortone Terme och Montegrotto Terme. Vattnet här är inte bara rikt på magnesium och kalcium, utan blandas också med den berömda termalleran "fango". Att applicera den på huden är en verklig lättnad för ömma muskler.

Osteoporos & bensjukdomar

Om du letar efter kalciumrikt helande vatten är Bad Kissingen rätt plats för dig. Här ges detta främst som en del av en dryckeskur. Med en längd på 90 meter och en yta på 2 640 m² är Bad Kissingen också hemvist för den största Wandelhalle i Europa. Ett ljusgenomströmmat underverk som tar dig tillbaka till tidigare århundraden.

Indikationer av huden

Atopisk dermatit & psoriasis

Patienter med atopisk dermatit eller psoriasis har särskilt stor nytta av läkande vatten med hög natriumhalt. En välkänd vattenlösning ("saltlake") med natriumklorid finns i den tyska staden Bad Salzschlirf. Här kan du beundra den största sköldvulkanen i Europa, som skapade denna naturens gåva för 15-18 miljoner år sedan.

Anti-aging & föryngring

Den ungerska kurorten Sárvár är känd för sitt "silkesmjuka" vatten med hög halt av vätekarbonat som gör huden mjuk och smidig. Dessutom är kurorten Sárvár medlem i Royal Spas of Europe och innehavare av kvalitetsstämpeln EuropeSpa.

Allergier

Som exempel på behandling av allergier kan det nordtyska kurbadet Bad Nenndorf nämnas. De helande källorna här är rika på svavel och jod. Dessutom erbjuder den vackra Landgrafen-Therme avkoppling på högsta nivå.

Indikationera av de inre organen & sinnena

Hjärt-, kärl- & cirkulationssjukdomar

Om du lider av hjärtsjukdomar kan en termalkur i Františkovy Lázně ge dig lindring. Detta möjliggörs av kolsyran (= bestående av kol, syre och vatten) som är starkt representerad i det läkande vattnet där.

Njur- & urinvägssjukdomar

För njur- och urinvägssjukdomar är det bäst att resa till Mariánské Lázně. Här finns över 100 varma källor, som till stor del hjälper till med inflammation i urinvägarna och eliminering av njursten.

Gynekologiska & urologiska besvär

Dolomiterna i Italien är en riktig rekommendation, särskilt när det gäller gynekologiska sjukdomar. Vad sägs till exempel om Levico? Det läkande vattnet är arsenik-järnhaltigt, en unik sammansättning i Italien och extremt sällsynt i Europa.

Problem med mage & tarm

Den tjeckiska kurorten Karlovy Vary är särskilt eftertraktad för behandling av matsmältningsproblem. Karlovy Vary-vattnet, som oftast används som en dryckeskur, tvättar matstrupen, magen och tarmarna. På så sätt neutraliserar den den närvarande saltsyran.

Tandsjukdomar

När det gäller tandsjukdomar kan du till exempel åka till tyska Bad Griesbach. Här bubblar sammanlagt 3 helande källor, som har den högsta fluoridhalten i hela Europa.

Luftvägssjukdomar

I Tapolca har varma källor bildat ett 8 kilometer långt grottsystem som även innehåller en underjordisk sjö. Temperaturen i detta salta grottbad är upp till 36° C. Eftersom luften också är extremt ren och pollenfri är en kur i Tapolca populär för astma och andra luftvägssjukdomar.

Indikationer av nerver & stress

Högt blodtryck

Den bayerska kurorten Bad Brückenau är känd för behandling av högt blodtryck. Särskilt anmärkningsvärd är Siebener Quelle, som innehåller mycket lite natrium och därför också kan ha en läkande effekt på patienter med högt blodtryck i form av kolsyrabad.

Stress, utbrändhet & depression

För att bekämpa stress och utmattning är den spanska staden Segura de los Baños idealisk. Det är inte bara vackert beläget mitt i bergen. Det magnesium- och kalciumrika vattnet hjälper också till att vitalisera.

Migrän

Ett tips mot migrän är de cirka 80 varma källorna i Edipsos i Grekland. Det är inte bara den vackra miljön utan även det höga innehållet av upplösta mineraler som ger en lättnad mot migrän. Dessutom kan du dyka djupt ner i den grekiska mytologin här. Enligt legenden vilade den antika hjälten Herkules i Edipsos-källan på begäran av gudinnan Athena.

Trötthet och koncentrationssvårigheter

Vid ihållande trötthet och bristande koncentration kan vi rekommendera dig att stanna i Rimske Toplice i Slovenien. Orsaken till detta är vattnets höga kalcium- och magnesiumhalt. Det idylliska läget i Savinja-flodens dal, omgivet av orörda skogar, gör resten.

Indikationer av ämnesomsättningen

Fetma & viktproblem

Liksom matsmältningsproblem är Karlovy Vary en bra adress för fetma. Förutom mineralerna är det främst den höga vattentemperaturen på över 70 °C som stimulerar ämnesomsättningen.

Diabetes

Vid diabetes är det viktigt att få tillräckligt med magnesium. Res till Rogaska Slatina i Slovenien. De varma källorna ligger i upp till 600 meters djup och innehåller cirka 1000 mg magnesium per liter. Detta värde är unikt i världen!


Tips för en hälsosam termalsemester

Har du hittat en termalkälla som du vill resa till? Då är det dags att välja rätt reseerbjudande! Vi vill ge dig några sista tips om resans längd, tidpunkten för resan och bokningstidpunkten:

När det gäller resans längd kan det räcka med 2-3 dagar. En liten stund i varmt termalvatten kan trots allt ha en avkopplande effekt på kropp, ande och själ. Om du vill behandla en sjukdom under din termalbad-vistelse rekommenderas dock en riktig termalkurresa på 2-3 veckor.

Naturligtvis är en termalkur inte bara lämplig på sommaren. Bad i behagligt varmt vatten kan också rekommenderas på våren, hösten och vintern. Ta till exempel termalsjön i Heviz. Särskilt på vintern finns det en stark ångutveckling ovanför vattennivån. Detta har en särskilt positiv effekt på hälsan vid längre inhalationer. Men ingen behöver frysa på andra platser heller. Många termalhotell har en utomhuspool och en behagligt varm inomhuspool. Därför är en termalsemester också, och kanske särskilt vid lägre temperaturer, en riktig upplevelse.

När det gäller bokningstiden är det naturligtvis alltid värt att boka i god tid. Missa inte våra populära rabatter vid tidig bokning eller våra regelbundet växlande specialerbjudanden!