Ama
Ursprung: Var kommer begreppet "Ama" ifrån?
Ama är en term från Ayurveda, den traditionella indiska läkekonsten. Bokstavligt översatt från sanskrit betyder ama "osmält", "okokt", "omogen".
Roll i Ayurveda: Vad är betydelsen av Ama i Ayurveda?
Matsmältningen spelar en central roll i ayurveda. Ama är antagonisten tillAgni, matsmältningselden. Ansamling av osmält mat och metaboliska restprodukter i matsmältningskanalen anses vara en av de främsta orsakerna till sjukdom. Inom ayurveda kategoriseras dessa som sjukdomar med ama(sama) eller utan ama(nirama). Behandlingen av dessa olika typer av sjukdomar skiljer sig ofta mycket åt, varför det är viktigt att den behandlande läkaren har en gedigen utbildning.
De ayurvediska skrifterna, som Charaka Samhita eller läkaren Vagbhatas texter, kommenterar också utvecklingen av ama och nämner fyra utvecklingsstadier: ama rasa, som utvecklas i matsmältningskanalen; ama dhatus, som passerar in i vävnaderna; ama dosha, som kombineras med doshorna; och slutligen ama vish(a), ama som stannar kvar i kroppen under lång tid och kan fungera som ett gift.
Påverkan på människor: Hur påverkar Ama kropp och själ?
Dåligt smälta matrester och avfallsprodukter belastar organismen. Enligt ayurveda kan ansamlingar av dessa leda till olika besvär. Till dessa hör uppblåsthet, halsbränna, förstoppning och buksmärtor. Men även ledvärk, stark dålig andedräkt och kronisk inflammation kan vara tecken på osmälta matrester i mag-tarmkanalen. Det som inte är bra för kroppen är också dåligt för sinnet. Där yttrar sig en ansamling av ama i form av humörsvängningar, irritabilitet och aggressivitet, utmattning och bristande koncentration.
På grund av sin klibbiga, trögflytande och slemmiga substans kan ama blanda sig med doshorna(sama dosha) och därmed förvärra en redan existerande obalans. Ama kan också blanda sig med vävnaderna (sama dhatus) och kroppens avfallsprodukter (sama malas). Alla dessa föreningar kan orsaka utveckling av sjukdomar. Beroende på vilken dosha ama ansluter sig till har detta olika effekter.
Sama-Vata/ Vata Ama:
- ansamlas vanligtvis i nedre delen av buken och bäckenhålan, orsakar tarmstörningar och ledvärk
- är en möjlig orsak till en torr, bitter smak i munnen
- leder eventuellt till förstoppning, eftersom det stör Agni, samt till torr hud, flatulens och smärta i kroppen.
Sama-Pitta/ Pitta Ama:
- Samlas vanligen i mitten av buken
- leder till problem i tunntarmen, levern och gallblåsan
- tenderar också att passera ut i blodet
- orsakar starka lukter och kan leda till en bitter eller sur smak i munnen
- Kan leda till symtom som aptitlöshet, halsbränna, illamående, diarré, feber, utslag och inflammation
Sama-Kapha/ Kapha Ama:
- Samlas vanligen i magen, bröstet, lungorna och bihålorna
- Kan leda till illaluktande lukt och salt eller söt smak i munnen
- försvagar både matsmältningskraften och aptiten
- Symtom kan vara: förkylningar, hosta, trånga bihålor, trånga lymfkörtlar
Orsaker: Vad orsakar ama?
Den främsta orsaken till att ama utvecklas är försvagad agni, vilket leder till att matsmältningen inte fungerar som den ska och att metaboliska restprodukter stannar kvar i kroppen. Dåliga matvanor, t.ex. mat som är för tung, fet eller inte passar ihop, för stora portioner, oregelbundna måltider och för stora mängder kall och rå mat, bidrar särskilt till bildandet av ama. Men även psykiska faktorer som känslomässig stress, ångest och ilska samt brist på sömn och motion kan bidra till att ama ansamlas.
Näringslära: Vilka livsmedel förknippas med Ama?
En överbelastning av osmälta matrester kan förebyggas genom att anpassa kosten till din dosha. Högförädlade bekvämlighetsprodukter, skräpmat och kött är inte heller att rekommendera om du vill undvika Ama. Olika kryddor och örter, å andra sidan, ger bränsle till matsmältningen. Till dessa hör ingefära, kanel, fänkål och koriander. Ett glas varmt vatten på morgonen stimulerar också matsmältningen. Förutom fel mat är dock för mycket mat särskilt skadligt. Detta förvärras av att man hastigt sväljer måltiderna och äter huvudmåltiderna sent på kvällen, när agni, matsmältningselden, bara brinner svagt.
Med en hälsosam kost och en balanserad livsstil finns det knappast några skadliga osmälta matrester i kroppen. Om matsmältningselden fungerar bra bearbetas och smälts maten av kroppen. Följande näringstips hjälper till att undvikaAma:
En översikt över rekommenderade livsmedel för att undvika Ama
Efter måltiderna har du två möjligheter att stimulera agni och underlätta matsmältningen av ama: Gå en kort promenad eller lägg dig på vänster sida i några minuter.
Tips för vardagslivet: Hur kan du förebygga ama?
- Praktisera dagliga ayurvediska morgon- och kvällsrutiner
- Ta reda på vilken diet som passar dig bäst
- Ät regelbundet och medvetet, inklusive att tugga ordentligt
- Välj färska och säsongsanpassade ekologiska livsmedel
- Drick varmt vatten regelbundet under hela dagen
- Motionera regelbundet, helst i enlighet med din dosha
- Skapa balans och hitta ro genom meditation och yoga
Slutsats
Das Wichtigste zu Ama im Überblick
- 1. Unter Ama versteht man unverdaute Nahrungsreste im Verdauungstrakt.
- 2. Zu einer Ansammlung solcher Reste kommt es bei falscher Ernährung oder einer Störung des Agni – des Verdauungsfeuers.
- 3. Giftig ist Ama nicht, da es sich dabei lediglich um Reste von unverdauter Nahrung handelt.
- 4. Eine mangelhafte Verdauung kann nicht nur körperliche, sondern auch psychische Leiden wie Stimmungsschwankungen und Erschöpfungszustände verursachen.
FAQ - Ytterligare frågor om Ama
Detta avser rester av osmält mat i matsmältningskanalen.
En förändring av kosten - i linje med Dosha-typen- rekommenderas. Kroppen bör också få pauser från att äta. Regelbundet drickande av varmt vatten rekommenderas, liksom intag av färsk juice eller en blandning av honung och citronsaft. Ayurvediska örter som triphala och amalaki samt kryddor som ingefära, gurkmeja, fänkål och koriander underlättar matsmältningen. Olika typer av fasta för att passa respektive dosha och monodieter kan också hjälpa, liksom en omfattande Ayurveda Panchakarma-behandling. Ayurvedisk oljemassage(abhyangas), meditation, avslappningsövningar och yoga lindrar också mental ama.
Källor
- https://www.ayurveda-online-university.com/Ama-im-ayurveda-bedeutung-diagnose-ausleitung/
- https://ayurveda-med.com/Ama-entschlackung-ayurveda-medizin/
- https:// www.zentrum-der-gesundheit.de/bibliothek/naturheilkunde/gesundheitskuren/ayurvedakur
- https://www.ayurvedacollege.com/blog/ayurveda-and-Ama-improperly-digested-food/
- https://www.banyanbotanicals.com/pages/ayurvedic-ama-the-antithesis-of-agni/
- https://www.easyayurveda.com/2018/08/28/ama/
- https://www.saumya-ayurveda.com/post/understanding-ama-in-ayurveda-is-the-key-to-good-health/
- https://sanjeevanam.com/blog/understanding-ama-in-ayurveda-causes-symptoms-and-remedies/