Resa till Bulgarien

Badort med havsklimat

Tips: Våra mest populära hotell för din Bulgarien-semester

Boka nu din sol resa till Bulgarien med guldkant. Badorten med havsklimat och mineralkällornas läkande kraft.

Bakom dig ligger tjusigt anlagda spår i skogen, omgivna av tallar och vilt gräs. Ett stort antal växter och blommor sprider sin aromatiska doft medan du fortsätter din väg. Utsikten över de vackra bergen och sjöar får dig nästan att tappa andan.

Här i naturen, borta från stressen i arbetet och hektiska liv, kanske du hittar det du desperat har sökt den senaste tiden: Ett ögonblick av den djupaste vila och avkoppling - bara för dig. Din oas i Bulgarien!

Tillsammans med SpaDreams kan du uppleva förtrollande ögonblick i Bulgariens så gott som orörda natur. Ut med cykeln eller till häst i naturen, upplev något nytt varje dag på den Bulgariska Rivieran. Om simning, bad eller professionellt förvaltade sporter är något för dig, är Bulgarien perfekt - aktiva drömsemestrar vid Svarta havet lämnar inga önskemål ouppfyllda!

Besök spaavdelningen på ditt hotell och njut av ditt personliga wellness-program. Nu kan du ladda batterierna och samla många speciella semesterminnen att suga på när höst och vinter är som kallast i Sverige. Tänk dig bort till alla underbara massager och högkvalitativa skönhetsbehandlingar.

Det karakteristiska hälsosamma klimatet med dess varma somrar och milda vintrar gör att är perfekta förhållanden för en lugn spasemester eller en av våra fina solresor till Bulgarien året runt.

Det finns hälsokurer särskilt för sjukdomar i ben, leder och muskler men även för permanent stress med optimala förhållanden för återhätmning och öka ditt personliga välbefinnande.

Bulgarien är en knytpunkt mellan öst och väst och lockar med dess frika kultur och en speciell atmosfär.

Det mångsidiga landskapet och diverse naturskatter gör Bulgarien till ett spännande resmål, men även de otaliga mineralkällorna vars läkande krafter redan Thrakerna visste om gör Bulgarien till en oförglömlig avkopplingsupplevelse.

Fakta

Offiellt namn: Republika Bulgaria (Republiken Bulgarien)
Läge: mellan Rumänien och Turkiet vid Svarta Havet
Yta: 111.002 km²
Huvudstad: Sofia
Befolkning: 7,36 miljoner (2013)
Religiösa och etniska grupper: 60% öster-ortodoxa, 8% muslimer/ 76% bulgarer, 8% turkar, 4% romer
Språk: bulgariska (officiellt språk), ryska, romani
Geografi: Thrakiska bergen och Balkanbergen, däremellan mest lågland. Högsta punkten: Musala (2925m)
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk repoublik, BIP: 41,3 miljarder euro (2013)
Valuta: Bulgarisk Lev (1 Euro= 1,96 Lev)

Ankomst

Du kan resa till Bulgarien på många olika sätt – via luften, landet eller sjön. Eftersom Bulgarien är ett transitland för vägtrafiken mellan Tyskland och Turkiet kan bilresan ta lite längre tid på helgerna. Landets viktigaste flygplats ligger vid Sofia.

Visum
: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot stelkramp, difteri och hepatit-A, samt mot hepatit-B och rabies vid längre vistelser.

På plats: Gatornas är delvis i väldigt dåligt skick men järnvägsnätverket är väletablerat så att du enkelt kan nå även mindre orter med tåget.

Klimat och bästa tiden att resa

Bulgariens klimat är moderat-kontinentalt med kalla, våta vintrar och varma, torra somrar.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 0 °C (lägsta temperaturen är ca. -4 °C i januari)
Genomsittstemperaturen på sommaren: 22 °C (max temperatur ca. 30 °C i juli och augusti)
Vattentemperatur: (Svarta Havet) max. 23°C i augusti

Tiden mellan december och mars är bäst för skidsemestrar medan juni till september är perfekt för resor till havet. Du kan göra sköna wellnessresor året runt.

De finaste semesterområden

Västra Rodopibergen/bergskedjorna – otaliga möjligheter för vintersport eller sommarvandrare
Svarta Havets kust - 378 km historiska kustorter och stränder med eko-sigill

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), nationaldagen (3 mars), påskafton (8 april), annandag påsk (9 april), arbetarnas dag (1 maj), Georgsdagen (6 maj), återföreningens dag (6 september), självständighetens dag (22 september), jul (24-26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • Ha alltid med dig personliga dokument som id-kort. Framför allt vid gränserna till Turkiet och Serbien sker ofta passkontroller. Trafikkontroller är vanliga i hela Bulgarien
  • Kontrollera taxipriser. Alla taxibilar har prisdekaler, på detta vis kan du undvika turistfällor.

DON‘Ts

  • Ignorera trafikregler. Det kan bli mycket dyrt. Bulgarien har både stränga hastighetslagar och en alkoholgräns på 0,5 ‰. Dessutom bör du ha trafikljusen på även dagtid.
  • Förväxla gester. I Bulgarien betyder det NEJ när du nickar och JA när du skakar på huvudet. Detta är förvirrande för besökare och kan leda till missförstånd.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Bulgariens drickvattenkvalitet har blivit mycket bättre men det är ändå säkrast om du kokar det först.
Behöver jag en adapter? I Bulgarien finns samma kontakter och uttag som i Sverige eller Tyskland, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Bulgarien? Sjukvården är generellt sätt god. Observera att det kan vara svårt att hitta speciellare mediciner.

Tips & utflykter

Sofia

Livligt utan att vara för nervöst; billigt men mysigt – detta är Sofia, dessutom en knutpunkt för anrika kulturmonument. Många olika kulturer har gjort sina intryck här och präglat stadens utseende. Gammalt och nytt bildar en intressant och imponerande blandning och gör ditt Sofia-besök till något alldeles speciellt.

UNESCO-Tour

UNESCO har upptäckt bulgariska kulturens särprägel och inkluderat 9 orter i världsarvet. 2 gravar och 3 kyrkor resp. Kloster (bl.a. Rila-klostret, ett av Bulgariens landmärken), men även Nesebars gamla stad hör till arvet. Nesebar är en av Europas äldsta städer och lockar med massvis av restaurerade monument. Andra världsarv är den 23m höga stenreliefen av Madaras ryttare och naturparkerna Pirin och Srebarna som utmärker sig genom dess ovanliga flora och fauna.

Hemliga tips

Få länder i Europa har ett lika brett utbud av wellness och avkoppling som Bulgarien. Läkning och avkoppling kan ske i de mest olika atmosfärerna här. Mineralkällor och läkelerbad återfinns både i bergen, platåerna och vid kusten. Totalt har Bulgarien mer än 100 kurorter och har europeiska fastlandets enda gejser, där termalvattnet har en temperatur på över 100°C.

Regioner i Bulgarien