Resa till Grekland

Upptäck den varierande vackra naturen

Tips: Våra mest populära hotell för din Grekland-semester

Boka din resa till Grekland nu för att få bästa pris. Upplev varierande natur med vackra vikar, medelhavsklimat och kristallklart vatten.

Mystiska legender och hisnande berättelser omger detta attraktiva semestermål vid Medelhavet. Mäktiga gudar, många vetenskapsmän och högt respekterade naturopatiska metoder kännetecknar den klassiska bilden av Grekland. Däremot har "vaggan av Europa" inte bara enastående kulturföremål utan mycket mer att erbjuda sina semesterfirare. Upptäck den vilda skönheten i det maritima bergiga landet med över 3000 öar och mer än 13.000 km kust, där man med SpaDreams varje dag kan samla nya, oförglömliga semesterminnen.

Tillsammans med din familj eller med dina vänner kan du med hjälp av SpaDreams beundra det unika grekiska landskapets sammansättning av bergsnatur med fascinerande berg, ett rikt utbud av vatten, det marina livet i de lokala naturparkerna och den marina nationalparken. Med sport och olika fritidsaktiviteter blir din resa en aktiv semester! Det är alltid roligt att hitta på något även om en semester är till för att vila. Prova på simning, dykning eller segling. Ta en cykeltur i bergen eller en lugn, avkopplande promenad längs den bedårande kusten.

För en härlig semester, återhämtning och en paus från vardagen kan vi lova att du är i goda händer hos oss! Vi samarbetar med resorter och hotell av högsta klass. Njut av massage i spaavdelningen eller koppla av i en rymlig bastu och kristallblå pool. Njut av den den lugnande effekten av en hälsokur vid Medelhavet eller unna dig en uppfriskande Thalassoterapi.

Kan du inte stänga av och lämna stressen bakom dig? Få proffesionell hjälp med SpaDreams anti-stress program där välutbildade terapeuter ger dig effektiva metoder för att du ska kunna maxa din avkoppling. Upplev den fridfulla Medelhavsatmosfären för att hitta tillbaka till din inre balans och boka en av våra solresor till Grekland.

Här finns en semester för varje smak och till bästa pris - boka din drömsemester redan idag!

Grekland – Gudarnas land.

Blått som havet och himlen över Grekland, vitt som stränderna och de typiska vitkalkade väggarna – Grekland är underbart vackert.

Bortsett från landets naturskatter imponerar otaliga historiska platser som än idag påminner om Greklands historia som världs- och sjömakt. Du reser genom ett land där inte bara legendariska hjältar har levt utan där även många av våra moderna samhällets skapelser har sitt ursprung. Dessutom lockar Grekland med sin avslappnade livsstil, gästvänlighet och kulinarisk njutning.

Fakta

Officiellt namn: Elleniki Dimokratia (Republiken Grekland)
Läge: Sydöstra Europa, vid Medelhavet och Egeiska havet
Yta: 132000 km²
Huvudstad: Aten
Befolkning: 10,2 miljoner (2013)
Religiösa och etniska grupper:  grekisk-ortodoxa 98%, muslimer 1%/ 93% greker
Språk: Grekiska
Geografi: Framför allt berg, landet sluttar ner mot kusten. Högsta punkten: Olymp (2917m)
Tidszon: Östeuropeisk tid (UTC + 02:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 175,9 miljarder EUR (2014)
Valuta: Euro (sedan 2002)

Ankomst

Flygplatsen med flest passagerare är Atens flygplats.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot meningokokker/meningit typ C för barn och ungdomar.
På plats: Vägnätverket är mestadels bra men det finns även många alternativ om du vill upptäcka landet med tåg, flygplan eller på vattnet

Klimat och bästa tiden att resa

Greklands klimat är maritimt-tempererat med milda vintrar och heta somrar.

Genomsnittstemperatur på vintern: 10°C (som lägst 5 °C i februari)
Genomsnittstemperatur på sommaren: 26 °C (som lägst 34 °C i juli)
Vattentemperatur: max.  24 °C i juli

För en resa till fast- eller inlandet är tiden mellan hösten och våren bäst. Samma tid rekommenderas för stadsturer eftersom det blir väldigt varmt på gatorna på somrarna. En resa till Peleponnesos och öarna är jätteskön även på sommaren på grund av vinden och havet.

De finaste semesterområden

Aten – Världsstaden och gudarnas hem
Kreta/ öarna – ö-semester och Santorinis svarta stränder
Leros/Egeiska havet – historiska platser mellan gröna kullar och stränder

Semester och festivaler

Nyår (1 januari), trettondedag jul (6 januari), blåmåndagen (19 februari), nationaldagen (25 mars), långfredagen (mars/april), annandag påsk (april), arbetarnas dag (1 maj), annandag pingst (maj/juni), Maria himmelfärds dag (15 augusti), Ochi-dagen (28 oktober), jul (25/26 december).

DOs & DON'Ts

DOs

  • Drick cafe freddo. Framför allt på sommaren hjälper det iskalla kaffet dig att piggna till.
  • Dansa. Grekerna har många olika folkdanser och uppskattar det mycket när nybörjare provar på dem.
  • Var försiktig i trafiken. Detta är extra viktigt eftersom grekerna själv inte prioriserar trafiksäkerhet.

DON‘Ts

  • Förväxla gester. Om du nickar nedåt betyder detta ’ja’, om du nickar uppåt betyder det ’nej’. Detta kan ofta leda till missförstånd.
  • Säga nej till Ouzo. Ofta får man en gratis ouzo efter maten. Du måste självklart inte dricka den men det är ett artighetstecken om du ändå accepterar den.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet i Grekland har oftast drickvattenkvalitet.
Behöver jag en adapter? I Grekland finns samma el-uttag som i Sverige, du behöver alltså ingen adapter.
Hur är sjukvården i Grekland? Sjukvården i Grekland är i allmänhet bra. Det är alltid bra att ha en resesjukförsäkring!

Tips & utflykter

Thessaloniki

Thessaloniki är ett paradis för historia- och arkitekturälskare. Att staden var viktig i Bysantiniska och Ottomaniska riket kan man än idag se eftersom många av de imponerande byggnaderna från denna forna tid fortfarande är välbehållna och ger staden en unik flärd. Inte bara Thessalonikis förflutna begeistrar besökarna – även vardagslivet med dess många alternativ. Färgglada marknader, ett pulserande nattliv och olika festivaler som arrangeras hela året gör staden till en riktigt spännande plats.

Olympia

Stora delar av Olympias anläggningar är välbevarade än idag efter 2500 år – man tar en promenad genom historian. Arealen är vidsträckt, överallt hittar du platser där olika olympiska grenar har sitt ursprung. Den Heliga Lunden och de olika templens rester som förr var ännu viktigare för platsen än de Olympiska Spelen är också intressanta. Innan du besöker utgrävningsplatsen rekommenderar vi en tur till muséet. Här visas spelens ursprung, arealens struktur och föreberedningen av byggplatsen.

Hemligt tips

Loutra Kyllinis, en liten plats på västliga Peleponnes, har varma källor. En bit utanför centrum ligger en eukalyptuslund, där läkelera har uppstått genom markens källvatten och de fallande eukalyptuslöven. Du kan tvätta dig efter en lerinpackning under läkekällorna. Denna behandling friskar upp och regenererar huden på ett härligt sätt men är inget för känsliga näsor efter som både leran och vattnet har en hög svavelhalt.

Regioner i Grekland